Jan Smuts en Brittanje (44)

 


*
Hulle was ooglopend meer as net vriende.  Smuts is volgens een artikel en navorsing, glo ‘n buitengewone persoon.   Volgens die artikel was hy ‘n filosoof en liberale humanitêre dog wit rasse-oorheersing, ‘n Boerenasionalis en later ‘n genooide lid van die Britse Oorlogskabinet, ‘n stigter van die Volkebond en die Verenigde Nasies, en tog ‘n vroeë ingenieur van Apartheid.   Sy ODNB-inskrywing maak op hierdie manier sin van hom: “Hy bly ‘n eienaardig ontwykende, indien nie ontwykende figuur, soos sy gereelde sobriquet, Slim (‘crafty’) Jannie, suggereer.”   


Jan Smuts and the Anglo-American World Order – Defence-In-Depth*


Natuurlik weet ons teen hierdie tyd, die Britte het Apartheid ingestel met wetgewing uit London.  Of hy deel was van die Boere en Boere republieke is ‘n ope vraag en word daar baie oor bespiegel waar sy lojaliteit was.  Beslis nie by die Boere republieke en hul burgers, die Boerevolk  of selfs ander in suidelike Afrika nie, maar beslis saam die goud, minerale en veral Brittanje.   Asook die Verskroeide aarde beleid.    Daar is soveel van hierdie man wat ons nie regtig weet wie of wat hy was nie.


Die volgende is absoluut.    Smuts was deel van ander maar het sy twee of tien stoele gehad waarop hy gerieflik gesit en rus het om te ‘spioeneer’ of wat hy en sy navolgers dit ookal genoem het.   Daarom was dit van groot belang vir hulle om ons Boere Republieke te neem en deel van die Unie te maak en so ook die goud en ander minerale.   Die Verdrag van Vereeniging is totaal en al eenkant geplaas.   Dis dieselfde nageslagte wat na Dr Verwoerd se dood begin het om ons aan meerderheid kommuniste te oorhandig.

Lees die inligting op oor die ooreenkomste van 1944 en wat dit behels het, selfs dat hulle sover gegaan het om ander volke van hul besette grond te verwyder en dit kroongebiede en reservate genoem het.  Ons minderheidsvolk, die konserwatiewe Boere en Afrikaners, word vandag daarvoor blameer.  Hulle sogenaamde apartheid, wat reeds vanaf 1854 wetgewing geword het.  Selfs die pasboek is deur Engeland se groot menere uitgevaardig en toegepas.   Smuts het sy rol gespeel met die opstel van die VN se statute en grondwet (kastige menseregte), en ons sin is van voor die ABO reeds geskend, waar ons vroue, kinders en ou mense soos beeste aangejaag is na hulle helkampe, wat Britse-Boere konsentrasiekampe genoem is.  Hulle het vir ons mense niks gevoel nie.  Nog minder die liberale blankes, destyds en vandag, wat almal multi-kulturele organsiasies is.

Veelrassige organisasies – ABN

ABN en Dinokeng


*

Navorsing van die departement van verdedigingstudies, King’s College in Londen

Volgens die navorsing het Jan Smuts tydens die Eerste Wêreldoorlog totaal en al deel van die Britse Ryk geword.    In 1914 het hy die inval in Duits-Suidwes-Afrika beplan en ‘n rebellie van Afrikanernasionaliste onderdruk. In 1916 het hy die bevel van die jong Brits-Oos-Afrika-veldtog oorgeneem. Alhoewel hy uiteindelik onsuksesvol was om die ontwykende Duitse bevelvoerder in die gebied, von Lettow-Vorbeck, te vang, het hy in sommige politieke kringe geïdentifiseer as die soort ruwe, manlike leier wat nodig was om die Britse oorlogspoging te bestuur. Die (toenemend onstabiele) voormalige Eerste Seeheer, Sir Jackie Fisher, het selfs voorgestel om Smuts bevel te gee van die Britse ekspedisiemag aan die Westelike Front, waar hy “langs die see sou stap tot by Antwerpen wat die Britse vloot bedek het, en ‘n miljoen Russe sou land. aan die kus van Pommere. . .”

In 1917 het Smuts na Londen gereis om die Unie by die 1917 ‘Imperial War Conference‘ te verteenwoordig. Saam met die Kanadese eerste minister Robert Borden, het Smuts ‘n nuwe rigting vir die oorlogspoging geëis, insluitend die oplossing van die (LET WEL) lastige Ierse kwessie, die heraanspreek van Britse militêre operasies aan die Westelike Front, en die bespreking van naoorlogse politieke hervormings.

Smuts het sy Britse gashere so beïndruk dat David Lloyd George hom militêre bevel oor die Midde-Oosterse teater aangebied het. Smuts het die posisie van die hand gewys, hoewel hy in Londen gebly het as lid van die nuwe Oorlogskabinet. In hierdie hoedanigheid het Smuts die regterhand en “fixer” vir Lloyd George geword.

Tussen Julie 1917 en Februarie 1918 het Smuts gereeld die Westelike Front besoek, gehelp om die Palestina-offensief te beplan, die Rapallo-konferensie by te woon, met Oostenrykse vredesafgevaardigdes in Switserland vergader en die voorsitter van die lugorganisasiekomitee wat die Royal Air Force gestig het.


*
*

Smuts, die Statebond en die Verenigde State

Smuts het kwansuis vinnig na vore getree as een van die intellektuele stigters van die Statebond-idee.   Wie het dit kon raai, om ons in Uniewording in hierdie gemors in te dompel.

In ‘n baie gevierde toespraak voor beide huise van die Parlement het hy ‘n model vir ‘n afgewentelde ryk uiteengesit. Sy Statebond was ‘n globale gemeenskap van gelyke, selfregerende state wat die dubbele pilare van liberalisme en wit oppergesag kon handhaaf.

Maar Smuts het ook ‘n plek vir die Verenigde State in hierdie nuwe wêreldorde gesien. Soos baie Boere van sy generasie, het Smuts Amerika bewonder vir sy republikanisme en rasseskeidingsbeleid. 

Gerieflik het hy ‘vergeet’ wat op plaaslike bodem afspeel.   Nie vergeet nie, hy het etlike kere dubbel rolle gespeel soos ons dit nou al agter kon kom.    As hy net dieper gedelf het op plaaslike vlak, sou hy op verskillende wetgewings afgekom het wat Brittanje dit ‘wettig’ gemaak het.   Hy dit alles geweet, want hy was diep in by Rhodes ook. 

Niks verkeerd dat dit afsonderlik gebeur het nie, maar moenie die konserwatiewe Boere en Afrikaners blameer vir Britse wetgewing nie.   Dis nie die BOERE wat die Unie van Suid-Afrika afgedwing het op al die ander volke en ons eie volk nie.

Swartes en Khoi san verkies en beheer in elk geval steeds na Kodesa aparte gebiede, net met ander name.   Daar is reeds oor die 8840 tradisionele leiers, slegs vir hulle geskep.   Daar is letterlik duisende grondeise ingesit op grond wat reeds aan hulle behoort (reservate en kroongebiede).  Hulle het almal met Mfecane aparte gebiede gehad wat hul beset het of nog minder gekoop het.


Hy het ook die groeiende mag van die Amerikaanse republiek erken en die sentrale rol wat dit in die nuwe eeu sou speel. Vanuit sy posisie binne Lloyd George se binnekring het die koloniale staatsman stilweg ‘n persoonlike veldtog aangepak om samewerking met die Verenigde State te verbeter.

Daar was nog geen Suid-Afrika in 1900 nie.  Kroongebiede, reservate en kolonies wel.

Die generaal het erken dat hy geweldig gewild was in Amerika. Tydens die Anglo-Boere Oorlog het Amerikaanse media dekking die Boere dikwels gekenmerk as ywerige vryheidsvegters, nie anders as Amerikaanse stigtersvaders nie. In 1917 het ‘n groep Amerikaanse akademici probeer om hom op ‘n spreektoer te bring. Die Koloniale Kantoor en die Britse Oorlogsending in Washington DC het geredelik ingestem, aangesien hy die oorlog vanuit ‘n “koloniale siening” kon verduidelik.

In plaas daarvan het Smuts Lloyd George genader met ‘n ongewone voorstel: dat hy die nuutgestigte Amerikaanse ekspedisiemag moet beveel!    “Pershing is baie alledaags, sonder werklike oorlogservaring, en reeds oorweldig deur die aanvanklike probleme van ‘n werk wat te groot is vir hom,” het hy in ‘n brief van Junie 1918 vertrou.

Smuts het daarop gewys dat Amerikaners nooit sal instem dat ‘n Britse offisier hul troepe beveel nie, maar ‘n koloniale offisier kan ‘n monster slaag, veral een met ‘n geskiedenis van veg TEEN die ryk. ’n Mens kan jou voorstel hoe ’n Boere-kommando-generaal in sloerhoed Doughboys in die laaste offensiewe van die oorlog lei. Dit is nie verbasend dat Lloyd George geweier het om sy voorstel op te neem nie.

Smuts het daarna ander weë gevolg. Gedurende die tweede helfte van 1918 het Smuts sy aandag gevestig op die kwessie van na-oorlogse veiligheid en die onvermydelike vredeskonferensie. Natuurlik het Smuts, soos ander Dominion-leiers, territoriale ambisies gekoester, insluitend beheer van Duits-Suidwes-Afrika, Duits-Oos-Afrika, sowel as naburige Portugese gebiede.

Wilson en sy lastige “Fourteen Points” was ‘n hindernis vir ‘n grootse ontwerp vir ‘n “Groot Suid-Afrika” van die Kaap tot by die Zambezirivier. Maar anders as die vurige Australiese premier Billy Hughes, wat teen Amerikaanse idealisme gebuk gegaan het, het Smuts aktief samewerking met die Verenigde State bevorder.

Dit was deels idealisties; Smuts het groot respek gehad vir Woodrow Wilson, ‘n mede-filosoof, liberaal en rasse-segregasieman. Maar hy het ook die behoefte erken dat die Verenigde State die rol van ‘n wêreldmoondheid moet speel. Met ander woorde, Smuts se visie van ‘n nuwe wêreldorde het ‘n sterk, internasionalistiese Verenigde State vereis om as mede-gelyke vennote by die Statebond aan te sluit.

Kort ná die wapenstilstand was hy gasheer vir vooraanstaande Amerikaanse koerantredakteurs waar hy groter Amerikaanse betrokkenheid by wêreldsake aangemoedig het. Koloniale politici soos hy, het hy hulle verseker, sal die nuwe verhouding omhels “omdat ons weet dat jy nie net by ons is nie, maar van ons.”

Met sy kollegas in die Oorlogskabinet was Smuts nog dalk meer slinks – sy meer as een stoel ter sprake. In ‘n geheime memo het hy agter die skerms samewerking met die Amerikaanse afvaardiging by Versailles aangemoedig.   Deur dit te doen, volg ons net die lyn van ons ware beleid vir die toekoms wat ongetwyfeld die twee groot demokratiese Statebonde in ‘n gemeenskaplike lot sal verbind. Taal, belangstelling en ideale onderskei hulle vir politieke kameraadskap in die groot ontwikkelings van die toekoms.

Dit is veral waar van die Dominions. . . . Alle fundamentele oorwegings van beleid dui daarop dat ons in toekomstige wêreldpolitiek met die VSA moet saamwerk.

Smuts het erken dat die Verenigde State nooit tot ‘n bindende alliansie met ‘n Europese moondheid sou toetree nie. In plaas daarvan het hy probeer om die Volkebond te gebruik as ‘n voertuig om ‘n Anglo-Amerikaanse globale stelsel te sementeer.

In Desember 1918 het hy ‘n uiters belangrike memorandum geskryf waarin hy gevra het vir ‘n wêreld organisasie gebaseer op die ontwikkelende Britse Statebond, “wat die enigste embrio-liga van nasies bly omdat dit gebaseer is op die ware beginsels van nasionale vryheid en politieke desentralisasie.” Die wegneemete was duidelik: Wilson se troeteldierprojek vir wêreldvrede kon slegs verseker word deur ‘n informele alliansie tussen die Verenigde State en die Statebond. Die Kabinet het Wilson die memo gegee tydens sy besoek aan Londen, wat dit na bewering nogal inspirerend gevind het.

Smuts en Wilson in Versailles

Wat ons by die waansinnige maande van die Parys-vredeskonferensie bring. Smuts, so lank ‘n sentrale karakter van die Oorlogskabinet, het gevind dat sy rol omring is deur die teenwoordigheid van Suid-Afrikaanse premier Louis Botha. Lloyd George het hom dus aangestel in die belangrike komitee wat die opstel van die Liga-verbond (persoonlik onder voorsitterskap van Wilson) moes opstel. Smuts het uitstekend oor die weg gekom met die Amerikaanse president, wat baie van die generaal se idees gebruik het om die Verbond op te stel. Hierdie intellektuele plagiaat het Smuts baie geïrriteer, wat homself getroos het aan een vertroueling “Wie omgee, solank die werk gedoen is.”

Smuts het ook sy rol op die komitee gebruik om as gevolmagtigde tussen die Britse en Amerikaanse diplomate te dien. Hy het baie aande in sy hotelkamer saam met die Britse Ondersekretaris van Buitelandse Sake, sir Robert Cecil, en Wilson se persoonlike vertroueling, kolonel Edward M. Huis, gesit om verskille tussen die twee afvaardigings glad te maak.

Smuts het selfs teësinnig die mandaatstelsel ondersteun as ‘n manier om die Amerikaners te paai. Hy het die mandaat, onder nominale Liga-toesig, beskou as ‘n goeie fineer van liberale internasionalisme op wat hy privaat gesien het as suiwer koloniale anneksasies.

Deur sy saak te maak dat Suid-Afrika as ‘n verpligte mag aangewys word, het hy die uitgestrekte gebiede van Duits-Suidwes-Afrika as waardelose woestyne gekenmerk en sy klein bevolking as primitiewe kinders wat die beskawing nodig het – ‘n ondankbare taak wat die Unie gewillig sou dra. Privaat het hy erken “Dit was soos die arme sondige meisie se pleidooi dat haar baba maar ‘n baie klein een was! 

Soos Wilson het hy die vredeskonferensie uiteindelik diep verbitterd verlaat oor die Geallieerde behandeling van Duitsland (en Amerikaanse onbelangstelling in wêreldpolitiek). Maar die voormalige kommando-generaal sou voortgaan met ‘n lang loopbaan in internasionale politiek, twee keer dien as Eerste Minister van Suid-Afrika (1919-1924, 1939-1948) en word ‘n sleutel vertroueling vir Winston Churchill tydens die Tweede Wêreldoorlog.    Churchill het selfs probeer om hom na die Verenigde State te stuur om met Roosevelt te speel, “soos van een Nederlander na die ander.”   Slinks en slu.

Die saak van Jan Smuts wys op die noodsaaklikheid om Anglo-Amerikaanse veiligheidsverhoudinge deur ‘n imperiale en globale raamwerk te beskou. Die belangrike rol van Dominion persoonlikhede in die smee van die “spesiale verhouding” word dikwels oorskadu deur die binêre fokus op Amerikaanse en (metropolitaanse) Britse beleidmakers.

Terselfdertyd verteenwoordig Smuts die Janus-gesig-aard van hierdie opkomende Anglo-Amerikaanse verhouding. Alhoewel hy ‘n filosoof en idealis was, was hy ook ‘n imperialistiese, vurige wit oppergesag en beoefenaar van realiteit politiek, wat ‘n feitlik Victoriaanse idee van internasionale veiligheidsverhouding gegrond het op wit, demokratiese en veral die Engels sprekende nasies bevorder het. Die taal kan nie meer Churchilliaans wees nie.

 

https://defenceindepth.co/2019/01/25/jan-smuts-and-the-anglo-american-world-order/

https://samilhistory.com/2018/06/16/jan-smuts-central-role-in-operation-overlord-d-day-itself/

*

 


VERWANTE INLIGTING

Bretton Wood en Goud 1944

Berg Washington-hotel in Bretton Woods

Jan Smuts  –  Blue on Blue incident Germany

Jan Smuts  –  1942  –  1948

Jan Smuts – Churchill  –   Rhodes – apartheid : British rules

Kibbutz called Jan Smuts

ONDERDRUKKING:

Commonwealth and suppression by British Colonialism

Anglo Boere oorloë – Shepstone

Een gedagte oor “Jan Smuts en Brittanje (44)”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s