Vanuatu – Britse statebond

*

Soos Suid-Afrika (1910-1961) (1994 tot datum) is Vanuatu deel van die Britse statebond en ook voorheen deel van die Britse heersers wat die suidpunt van Suidelike Afrika probeer beheer het nadat hulle grondgebiede en minerale regte in 1902 geannekseer het.    Vandag is Vanuatu onafhanklik onder statebond.

*

Vanuatu is ‘n dubbele ketting van 13 hoof- en baie kleiner eilande in die suidwestelike Stille Oseaan. Die eilande is vulkanies en koraal van oorsprong. Hulle lê ongeveer 800 kilometer wes van Fidji en byna 1800 kilometer oos van Australië. Ongeveer 65 van die eilande word bewoon. Vanuatu het berge en plato’s, maar is meer bekend vir sy kusterrasse en koraalriwwe.   Daar is sowat 83 eilande met net meer as 300000 burgers.

2023

Explore Vanuatu

*

Nuwe Hebrides agtergrond

Die Portugese en Franse het reeds die eilande besoek voordat Kaptein Cook die eerste Britse persoon geword het wat daar geland het in 1774. Dit was hy wat die ketting eilande gekarteer het en dit as die Nuwe Hebrides genoem het. Europese sendelinge en sandelhouthandelaars het hulle vanaf die 1840’s op die rand van eilande gevestig.

Soos ingekontrakteerde serwituut egter ‘n meer algemene en belangrike bron van arbeid deur die Stille Oseaan-streek geword het, het terugkerende eilandbewoners meer regte en voorregte geëis. Soveel so dat hulle meegeding het met die invloed van die Europese setlaars en handelaars. Om die belange van die hoofsaaklik Britse sendelinge en hoofsaaklik Franse planters te beskerm, het die Britse en Franse regerings in 1887 rudimentêre politieke beheer met ‘n Gesamentlike Vlootkommissie ingestel.

Dit is in 1906 opgevolg deur ‘n Anglo-Franse kondominium, waarvolgens inwonende kommissarisse in die hoofstad, Vila, verantwoordelikheid oor hul eie burgers behou het en gesamentlik oor die plaaslike mense regeer het. Hierdie administratiewe reëling het egter min impak op die inheemse volke gehad. Tydens die Tweede Wêreldoorlog het die eilande ‘n nuwe strategiese betekenis gekry vir lug- en seevliegtuigbasisse hoofsaaklik vir die VSA.

Onafhanklikheid is ooreengekom tydens ‘n 1977-konferensie in Parys wat deur Britse, Franse en Nieu-Hebride-verteenwoordigers bygewoon is. Hulle het op 30 Julie 1980 ten volle onafhanklik geword binne die Statebond onder die naam van die Republiek Vanuatu.

Political Map of Vanuatu showing its 6 provinces and the capital city Port Vila

https://www.britishempire.co.uk/maproom/newhebrides.htm

https://www.worldatlas.com/maps/vanuatu

*

Stamme  en indiwidue van die eilande stel nie belang om die eilande te verlaat nie.

Vanuatu Tribes preserved by Geography

*

Naas Bislama word Engels en Frans erken as “amptelike tale.” Hierdie tale lê oor honderd vyf inheemse Austronesiese tale, waarvan drie Polinesies van oorsprong is. Daar is sterk bande tussen plaaslike taal, plek en identiteit, maar baie mense is veeltalig. Die meeste kinders volg laerskoolopleiding in Engels of Frans, hoewel min inwoners enige van die tale magtig is. Die meeste nasionale diskoers vind plaas in Bislama, wat besig is om te kreoliseer.

https://www.everyculture.com/To-Z/Vanuatu.html

*

Die stamme van die Vanuatu eilande – die Kias stam is heelwat geïsoleerd.

*

Interessante vlag wat Vanuatu het.

Vanuatu

*

BRITSE STATEBOND

Brittanje is steeds hoog betrokke met verskillende vlakke op die eilandgroep.

Gedurende 2019 is die onderrig en opleiding sowel as die  petroleum- en mynbousektor “hervorm” om meer volhoubare ontwikkeling te bevorder.

In Oktober 2017 het die Statebond-verkiesingsprofessionele-inisiatief saam met die Vanuatu-verkiesingskantoor gewerk. Die meeste deelnemers het saamgestem dat die opleiding hul vaardighede en loopbaanvordering in verkiesingsbestuur verbeter het.

In Januarie 2019 het die Statebond se kantoor in Genève Vanuatu gehelp met sy verslag oor menseregte in die land onder die Verenigde Nasies se Universele Periodieke Oorsig (UPO) (‘Universal Periodic Review’ (UPR) ) proses.

In Maart en April 2019 het die Statebond Vanuatu gehelp om deel te neem aan gesprekke oor die voorkoming van geweld teen vroue, en verslae aan VN-verdragsorganisasies voor te lê.

Die eilande is lid van die regulerende en aanbodkant-konnektiwiteitgroepering van die Agenda van die  Statebondkonnektiwiteit.  Leiers het hulle verbind tot die visie om handel binne die Statebond tot VS$2 triljoen teen 2030 te verhoog, en om binne-Gemeentebeslegging uit te brei. Dit moet bereik word deur die Statebond-verbindingsagenda vir handel en belegging.

*

BURGERSKAP

Burgerskap en aansoeke daartoe kan binne twee maande toegeken word.   Dit het ook voordele om sonder visas na 96 lande te reis wat ook gedeeltelik die VSA insluit.   Geen taaltoetse word vereis nie.

Om burgerskap te verkry, benodig jy ‘n bydrae van (nie terugbetaalbaar) $130 000 tot die Nasionale Ontwikkelingsfonds en bewys van $250 000 in ‘n bankrekening. Familie kan deel uitmaak hiervan,   naamlik kinders en ouers.    Verwys na die tabelle vir bydraes.    Dit neem ‘n maand of twee om jou paspoort te ontvang.     Alles word gereguleer deur Hoofstuk 112 van die Burgerwet en Vanuatu-regeringsbevel no 215.

https://immigrantinvest.com/vanuatu-citizenship-by-investment-en/

BELASTINGS

Daar is geen belasting op inkomste, erfenis, kapitaalwins of eiendom in Vanuatu nie.   Maatskappye betaal belasting op toegevoegde waarde (BTW) teen ‘n koers van 12,5%.

*

https://immigrantinvest.com/blog/vanuatu-taxes-en/#:~:text=Is%20Vanuatu%20a%20tax%2Dfree,at%20the%20rate%20of%2012.5%25.

https://thecommonwealth.org/our-member-countries/vanuatu

Verskeie beeldmateriaal, planne, ooreenkomste en beleid kan hier gelees word (onder beheer van die Britse statebond).

https://thecommonwealth.org/connectivity-agenda

*

KANNIBALISME

Eens op ‘n tyd was daar ook kannibalisme op die eiland groepe.   Hierdie was die gronde van die Amelbati-stam, wat kannibalisme beoefen het.

Hierdie plek van voormalige kannibale seremonies is ‘n 30-minute opdraande trek vanaf Walarano dorpie op Malekula. Hierdie is volgens hul geloof heilige grond, wat ‘n nasara genoem word, is ook waar die Amelbati-stam hul stamhoofde begrawe het. Die Amelbati is ‘n aparte spesie van die kleiner Nambas-stamme.    ‘n Namba is ‘n geweefde penisskede wat tradisioneel deur volwasse mans in Vanuatu gedra word. Die grootte van die blaar wat in die skedes gebruik word, onderskei Malekula se bevolking in twee afsonderlike groepe wat uit baie stamme bestaan: die Groot Nambas en die Klein Nambas.

***

Volgens een Vanuatu-man was die proses om menslike vleis eetbaar te maak tydgetoets en presies:

Eerstens sou ons voorouers so ‘n gat in die grond grawe. Hulle het warm klippe in die gat gesit, dan die persoon in stukke gesny en dit bo-op gesit. Hulle het bietjie yams en taro bygevoeg, nog warm klippe ingesit en dit oraloor bedek met piesangblare om die stoom in te hou. Standaard baktyd vir die ondergrondse oond was drie tot vyf uur. En die hoof van die dorp het altyd die slagoffer se kop geëet. Ons sal mense doodmaak en eet wat ons vroue gesteel het of ons kom veg het, maar ons doen dit nie meer nie. Ons voel nou baie jammer vir daardie mense.

Die laaste gerapporteerde kannibalisme op Malekula-eiland het in 1969 plaasgevind.

https://www.atlasobscura.com/places/amelbati-cannibal-site#:~:text=But%20once%20upon%20a%20time,well%20into%20the%2020th%20century.

*

VERWANTE INLIGTING

British Empire and their colonial rules/flags

Commonwealth – Kamsyn  –  Bill Gates KBE

CIS  Commonwealth of Independent states

Separate areas of British empire

Commonwealth and suppression by British Colonialism

Statebond  – Commonwealth

Verskroeide aarde –  Scorched earth

Jan Smuts en Brittanje (44)

2 gedagtes oor “Vanuatu – Britse statebond”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s