Bretton Wood en Goud 1944

*

In Julie 1944 het 44 lande ingestem tot ooreenkomste wat bereik is rakende die Internasionale Monetêre Fonds en onderteken.      Die internasionale monetêre stelsel is in Julie 1944 deur afgevaardigdes van vier-en-veertig nasies in Bretton Woods, New Hampshire, gesmee. Afgevaardigdes na die konferensie het ingestem om die Internasionale Monetêre Fonds te stig en wat die Wêreldbankgroep geword het. Die stelsel van valuta omskakelbaarheid wat uit Bretton Woods ontstaan het, het tot 1971 geduur. 

Bretton Woods Agreement | Full Details - Fintelligents

*

Sedert die einde van die Tweede Wêreldoorlog het die Amerikaanse dollar ‘n unieke en kragtige posisie in internasionale handel geniet. Maar dalk nie meer nie.

Voordat hy Saterdag op ‘n vliegtuig geklim het om president George W. Bush te ontmoet, het die Franse president Nicolas Sarkozy verklaar: “Europa wil dit hê. Europa eis dit. Europa sal dit kry.” Die “dit” hier is globale finansiële hervorming, en Sarkozy sal klaarblyklik nie lank hoef te wag nie. Slegs ure nadat hul geslote deure-vergadering klaar was, het Bush en Sarkozy, saam met die president van die Europese Kommissie, Jose Manuel Barroso, ‘n gesamentlike verklaring uitgereik waarin hulle aangekondig het dat ‘n beraad volgende maand gehou sal word om te ontwerp wat Barroso ‘n “nuwe globale finansiële orde” noem.

Die ou globale finansiële orde is, wel, oud. Gestig in 1944 en vernoem na die New Hampshire-dorp waar die ooreenkomste opgestel is, het die Bretton Woods-stelsel ‘n internasionale basis geskep om een geldeenheid vir ‘n ander te verruil. Dit het ook gelei tot die skepping van die Internasionale Monetêre Fonds (IMF) en die Internasionale Bank vir Heropbou en Ontwikkeling, nou bekend as die Wêreldbank. Eersgenoemde is ontwerp om wisselkoerse te monitor en reserwegeldeenhede aan lande met handelstekorte te leen, laasgenoemde om onderontwikkelde nasies van die nodige kapitaal te voorsien – hoewel elke instelling se rol mettertyd verander het. Elkeen van die 44 nasies wat by die besprekings aangesluit het, het ‘n soort lidmaatskapfooi bygedra om hierdie instellings te finansier; die bedrag van elke bydrae het ‘n land se ekonomiese vermoë aangewys en sy aantal stemme bepaal.

Op sy beurt het die legendariese Britse ekonoom John Maynard Keynes, wat ‘n groot deel van die plan opgestel het, dit “die presiese teenoorgestelde van die goudstandaard” genoem en gesê die onderhandelde monetêre stelsel sou wees wat die beherende nasies ook al daarvan wou maak. Keynes het selfs so ver gegaan om ‘n enkele, globale geldeenheid voor te stel wat nie aan goud of politiek gekoppel sou wees nie.

Die Bretton Woods-stelsel self het in 1971 in duie gestort, toe president Richard Nixon die verband tussen die dollar en goud verbreek het – ‘n besluit wat geneem is om ‘n aanloop op Fort Knox te voorkom, wat slegs ‘n derde van die goudgoud bevat wat nodig was om die hoeveelheid dollars in te dek. vreemde hande. Teen 1973 het die meeste groot wêreldekonomieë toegelaat dat hul geldeenhede vrylik teenoor die dollar sweef. Dit was ‘n rotsagtige oorgang, gekenmerk deur dalende aandeelpryse, stygende oliepryse, bankmislukkings en inflasie.

Die stelsel wat deur die Bretton Woods-ooreenkoms opgestel is, het vaste wisselkoerse teenoor die Amerikaanse dollar vereis en ‘n onveranderlike dollarprys van goud – naamlik $35 per ons. Lidlande het hul amptelike internasionale reserwes grootliks in die vorm van goud of dollar bates gehou en het die reg gehad om dollars te verkoop vir goud teen die amptelike prys.

https://slideplayer.com/slide/5211677/

https://www.federalreservehistory.org/essays/bretton-woods-created

*

Argiewe van die wêreldbank

Click to access Bretton-Woods-textual-excludingLEGv3.pdf

*

44 NASIES

*

Bretton Woods Konferensie

*

*

1944 and NWO

***

*

Verwante artikels

Jan Smuts  –  Blue on Blue incident Germany

Jan Smuts  –  1942  –  1948

Jan Smuts – Churchill  –   Rhodes – apartheid : British rules

Kibbutz called Jan Smuts

2 gedagtes oor “Bretton Wood en Goud 1944”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s