Eskom inligting en jaarverslae – InformationVolgens ‘n paar van die jaarverslae wat sover gevind is op Eskom se webtuiste, is dit nie net die SADC lande wat vanaf Suid-Afrika krag voorsien word nie.   Daar word beweer is net ons buurlande, maar daar is meer lande betrokke –  daar is selfs nog ooreenkomste wat tans aan Afrika lande deurgevoer word.   *

‘n Hele paar lande en projekte.
Eskom and Africa

*

Daar is selfs lande wat agterstallig is, terwyl ons as burgers en besighede in donkerte en beurtkrag moet voorleef, kry die ander voorkeur bo ons, met geen beurtkrag nie.     

Die plaaslike koeie wat besighede insluit, word behoorlik gemelk en leeggesuig.   

Daar is tientalle munisipaliteite in Suid-Afrika wat ook nie hul Eskom rekenings delg nie, agterstallig raak en so kerm en kla, terwyl die res van ons wat ekstra uitgawes moet betaal of in die donker moet sit.    Dan verwag al hierdie munisipaliteite gratis krag moet steeds gelewer word.

Selfs besighede moes al hul deure sluit omdat hul nie met beurtkrag kan volhou om voort te bestaan nie.   Hoeveel van hierdie nagevolge van mense wat krag steel, veroorsaak werkloosheid in hierdie land?     Die terreur protesaksies is niks anders as terrorisme en sabotasie van die land se ekonomie nie.  Besighede word beroof en aan die brand gesteek.  Hoeveel kragnetwerke is nou tot niet – daar is heelwat besighede wat geen krag het nie, omdat hulle nie meer bestaan  nie.

Hoe toevallig dat dit baie ryk lande is wat die wortel voor Ramaphosa se neus gehou het by COP26.   Gaan van hierdie lande nou die steenkool opkoop vir hul koue wintermaande en bevolkingsaanwas?

Daar wil nou oorgegaan word na ander “groen” krag wat GEEN waarborge inhou dat dit gaan gebeur nie.  Altans, die duur lenings moet alles terugbetaal word wat die ryk lande finansier.   Niks kom gratis nie.  Dus is dit die belastingbetaler wat weer eens leeggesuig word.

Wat van die wat so krag gesteel het, gaan hulle dan ook baat vind by die nuwe “groen” krag en ons gaan steeds beurtkrag ervaar, omdat hul nie hul skuld betaal het.   Hulle sal eenvoudig aangaan met die plundertogte, ook die “groen krag” wat nie hierdie sabotasie gaan stop nie.

Daar word steeds niks gedoen aan die onwettiges of wanbetalers nie.   Munisipaliteite se skuld word afgeskryf – wat van die wat in donker moet sit.   Ekstra moet betaal aan sekuriteit, toerusting wat breek en dan gaan daar nog 15% VAT aan regering.

Van die miljoene immigrante wat in informele nedersettings plak en bly, krag steel, word eenvoudig niks gedoen nie.   So hulle sal almal steeds voortgaan om nie te betaal nie en steeds krag te steel.  Sindikate wat nou steel, sal eenvoudig voortgaan om te doen wat hulle onder “steenkoolkrag” gaan doen.

Waarom word die weermag nie aangewend om kragnetwerke op te pas soos voor 1994 nie?    Hulle verdien maandeliks inkomste vir niks doen.   Indien die huidige weermag nie daarvoor kans sien nie, stel dan sekuriteit aan vir al die sabotasie en ontploffings, steel van kragpale af.

*

READ ALSO

There is no loadshedding in all those areas, because of the illegal non-registered electricity and it is free.  “Somebody” is making the money from us.  In Some places the municipalities put up the yellow lights too.
Eskom diefstal en onwettige kragdrade

An investigation during March 2015 was carried out by the city of Johannesburg uncovered an electricity rigging syndicate that has cost the council around R22-million.   Businesses working together with corrupt council workers have been manipulating accounts so that they pay nothing, while the public forks out more. Is it the tip of the iceberg?
Illegal connections and syndicates – Eskom

 

*

Following a breakthrough deal, South Africa will receive $8.5 billion (R131 billion) in grants and loans from the world’s richest countries to fund a move away from coal – with Eskom planning to use its part of the funding to speed up its new energy projects, says CEO André de Ruyter.    
https://www.news24.com/fin24/economy/r131bn-from-rich-countries-will-help-eskom-speed-up-new-power-projects-de-ruyter-says-20211103

What about the coal, will those countries take all the coal from South Africa to assist them with their own countries?  Most countries have also cold months.

*

Eskom bought electricity from and sells electricity to the countries of the Southern African Development Community (SADC). The future involvement in African markets outside South Africa (that is the SADC countries connected to the South African grid and the rest of Africa) is limited to those projects that have a direct impact on ensuring security of supply for South Africa.   

https://dpe.gov.za/state-owned-companies/eskom/

**

**

Read the annual reports as well.

*

South African President Cyril Ramaphosa was asked in parliament for the details of a R33-billion loan from China.    

He said the loan would help develop a new power plant so that South Africa could continue supplying electricity to the southern African region. He added that neighbouring Zimbabwe continued to import electricity from South Africa.   

Prof Anton Eberhard of the University of Cape Town’s Graduate School of Business is part of the board appointed in 2015 to oversee Eskom’s turnaround. He said Eskom exported electricity to seven countries in southern Africa: Zimbabwe, Lesotho, eSwatini (formerly Swaziland), Namibia, Botswana, Mozambique and Zambia. 

(Read the annual reports in this regard).

Eskom’s media department told ZimFact it had a “firm power supply agreement” with Zimbabwe under which the country got 50 megawatts (MW) of electricity a day. Zimbabwe could also ask for more than that, as long as the electricity was available and the request made a day before.

https://www.polity.org.za/article/yes-neighbourly-south-africa-helps-keep-zimbabwes-lights-on-2018-09-26
http://www.702.co.za/articles/323093/did-you-know-sa-exports-electricity-to-seven-countries-in-southern-africa

*

Minister of Public Enterprises Pravin Gordhan has said that debt-laden power utility Eskom is owed a combined R632m by three neighbouring countries for providing electricity. 
Gordhan, in written reply to a question from Democratic Alliance MP Denis Joseph, said the debtors were :

 
  • Zimbabwe Electricity Supply Authority (Zesa) of Zimbabwe – which owes R322m;
  • Zesco of Zambia – which owes R221m; and 
  • Electricidade de Mocambique (EDM) – which owes R89m.

Eskom, which has a total debt burden of R450bn, has for years experienced difficulties in collecting money owed to it electricity it has already provided. It is owed about R25bn by South African municipalities, many of which are financial trouble.

https://www.news24.com/fin24/economy/eskom-owed-over-r600m-in-back-payments-from-neighbouring-countries-20191107

*

Annual report 2021 March
Eskom Holdings SOC Ltd (Eskom) is South Africa’s primary electricity supplier that generates, transmits and distributes electricity to local industrial, mining, commercial, agricultural, redistributor (metropolitan and other municipalities) and residential customers and to international customers in southern Africa. Eskom also purchases electricity from independent power producers (IPPs) and international suppliers in southern Africa.   

Eskom is a state-owned enterprise, with the minister of the Department of Public Enterprises (DPE) as the shareholder representative. The  state is the only shareholder in Eskom.

Page 53

A large portion of the gross carrying amount owed by municipalities that was over 90 days past due at 31 March 2020 has still not been paid at 31 March 2021 because the ongoing challenges with defaulting municipalities.

Page 9

The total gross overdue debt increased by R1.9 billion to R45.4 billion of which municipalities represent 77.8% and Soweto 16.3%. The total gross municipal overdue debt was R35.3 billion (2020: R28.0 billion) in 2021 of which the Free State owed 38.5%, Mpumalanga 29.2% and Gauteng 11.3%.

Page 38
Pension benefits
All permanent employees of the group are members of the Eskom Pension and Provident Fund (EPPF) in terms of its rules and conditions.
The EPPF is registered as a defined benefit fund in terms of the requirements of the Pension Funds Act.
Eskom Holdings SOC Ltd, Eskom Rotek Industries SOC Ltd and the EPPF itself are the employers in the EPPF. The fund is measured as a whole and there is no policy in place for proportionate allocation of net assets to individual entities of the group.

Page 112
Eskom is engaging with National Treasury to expedite the condonation process. National Treasury approved a bulk condonation request of R7 961 million for Eskom Rotek Industries during the year.

Read about the corruption 2018 already and actions, but still outstanding.

PAGE 116 —
There are currently various internal and external investigations being conducted into alleged fraud and malfeasance by current and former Eskom employees as well as external parties. Eskom is working with relevant authorities regarding these matters.
https://www.eskom.co.za/wp-content/uploads/2021/08/AFS2021.pdf

*

2019   Annual report

Motraco, a private joint venture company between Eskom, Electricidade de Mocambique and Swaziland Electricity Board, owns transmission lines connecting the South African, Mozambican and Swaziland national grids to establish a secure source of electrical power for the Mozal aluminium smelter in Maputo, Mozambique. Motraco has raised debt as part of these operations maturing on 30 April 2019. Eskom has guaranteed a portion of this debt.

Page 10   15

Broad-based black economic empowerment (B-BBEE) certificates Eskom introduced an online tendering system to enhance the process where suppliers can submit tender documents and scanned copies of original B-BBEE certificates electronically. The National Treasury guideline stipulates that certificates must be originals or original certified copies and not scanned copies, resulting in irregular expenditure.

Click to access 0004EskomAFS2019singles.pdf

Click to access Eskom_AFS_2016.pdf

*

2012  ANNUAL REPORT

Page 32

Electricity supply agreements are entered into with key international customers who comprise utility companies and governments of neighbouring countries. These customers are not required to provide any security unless they default on their payment terms.

Page 6

Eskom Enterprises has two material operating subsidiaries, Rotek Industries SOC Limited and Roshcon SOC Limited and also has an interest in electricity operation and maintenance concessions in Mali, Senegal, Mauritania and Uganda.

Page 84

Service concession arrangements

The Eskom group operates two service concessions for the generation and/or transmission of electricity, through its operations in Mali and Uganda – Senegal and Mauritania

Mali
Eskom Energie Manantali (EEM) entered into an operation and maintenance agreement with La Société de Gestion de L’Energie de Manantali (SOGEM) in 2001 to operate and maintain a 200MW hydro-electricity facility in Mali and supply power to the national electrical companies in Mali, Senegal and Mauritania. The dam, hydro-electric generating plant and eastern and western transmission networks together constitute the energy assets in terms of the agreement. The concession period is 15 years (ending December 2017).

Uganda

Eskom Uganda Limited (Eskom Uganda) entered into an operation and maintenance agreement with Uganda Electricity Generation Company Limited (UEGCL) in 2002, which is linked to a power purchase agreement concluded with Uganda Electricity Transmission Company Limited (UETCL). In terms of the agreements, Eskom Uganda operates and maintains two hydro-electric power stations in Uganda, from which it supplies electricity to UETCL. The dams, powerhouses, related switchyard facilities, high voltage substation, land and movable property together constitute the ‘energy assets’ in terms of the agreement. The concession period is 20 years (ends in December 2023)

Click to access 02_eskom_annual_financial_statements2012.pdf

**

**

Eskom has reported several big metros and other key industrial sites which are allegedly undermining the power utility’s instruction to implement load shedding to the National Energy Regulator of South Africa (Nersa) for action to be taken against them.   The power utility has also threatened to carry out compulsory load shedding if these entities continue to fail to comply with the instruction to load shed.

But it was the conduct of several unnamed metros and other key industries which were giving the power utility a big headache. Only eThekwini and Buffalo City metros complied fully, they said.   Bala declined to disclose the names of the big municipalities and other entities, saying that was contained in the supplier agreements these “defaulting parties’ had entered into with Eskom.

The meeting came after DA leader John Steenhuisen, during his municipal elections campaign, was adamant that the City of Cape Town was able to lower stages of load shedding announced by Eskom.

In his campaign, Steenhuisen, “If Eskom introduces Stage 2 load shedding, the City of Cape Town announces stage 1 of load shedding.”

But according to Bala: “Eskom has not seen the benefits of that”.

https://www.iol.co.za/news/politics/eskom-to-serve-legal-notices-to-municipalities-which-dont-comply-with-load-shedding-f45a8828-e26d-4958-9a8f-7d415b3948bf

*

RELATED

Sabotasie word verseker baie lank ondersoek
Sabotage at Eskom – terrorism

Wie se planne was dit, sodat Eskom nie aan die kragvoorsiening kon voldoen nie
Eskom design faults

South Africa after 27 years
Escom and the stages of loadshedding – Beurtkrag

Escom power to Africa and South Africa

16 gedagtes oor “Eskom inligting en jaarverslae – Information”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s