Multi-ethnic people of AfghanistanThe population of Afghans consist of 42 percent of Pashtuns, followed by 27 percent of Tajiks and nine percent Hazara.   The total population of Afghanistan is currently around 33 million.   
Daar word beraam daar is sowat 33 miljoen Afghans in die land is   Dit word in verskeie etniese volke verdeel, nes hier in Suid-Afrika die geval is.   

Ethnic groups in Afghanistan - Wikipedia*

Population of Afghans

This timeline shows the total population of Afghanistan from 2016 to 2019, with projections up until 2026. In 2019, Afghanistan’s total population amounted to an estimated 32.2 million inhabitants.

https://www.statista.com/statistics/262000/total-population-of-afghanistan/

https://www.statista.com/statistics/1258799/afghanistan-share-of-population-by-ethnic-group/

*

Afghanistan is home to five major ethnic groups and nine smaller ones.

Being a mountainous land at the crossroads of empires, Afghanistan was historically settled by various people and nations. Today each group practises its own distinct culture and generally lives in different parts of the country while mingling in the cities. Though they might all be seen as ‘Afghans’ to outsiders, within the country ethnic divisions predominate.

Peoples of Afghanistan | From the Parapet

 

Pashtuns make up 42% of the country. They are represented in both the urban elite and the rural poor. After the British invasion of Afghanistan, the Pashtun homeland was split in two. As a result, over 500,000 also live in neighbouring Pakistan, mainly in the mountainous border region. Sunni Muslims since the 9th century, Pashtuns live in a tribal society where clan loyalty is paramount. Rural Pashtuns still wear traditional clothing and follow an honour system called ‘Pashtunwali’. Pashto, their native language, is an Indo-European tongue related to Persian. Many also speak Persian (Dari) and Urdu.

Tajiks are a Persian speaking people indigenous to Central Asia. They are 27% of Afghanistan and the majority in neighbouring Tajikstan. The 19th-century Russian invasion of Central Asia cut their homeland in two as the British did the Pashtuns. Tajiks were highly represented in the ‘Northern Alliance’ who fought the Taliban. Also known as ‘East Persians’, Tajiks descend from the settled Persian communities of Afghanistan, in contrast to the traditionally pastoral Pashtuns. Unlike the Persians of Iran, they are mainly Sunni Muslim.

Hazaras are 9% of Afghanistan and hail from its mountainous centre. Though they speak Persian, Hazaras descend from 13th century Mongol invaders and their appearance is distinctly more East Asian than other Afghans. Being Shia Muslims in a Sunni dominated state, Hazaras face severe discrimination. The Taliban massacred thousands of Hazara between 1996 and 2001.

Uzbeks, at 9% of the population, descend from the Uzbek Khanate, a 11th-century Turkic state. In the ‘Great Game’ of the 1800s, the British-backed Pashtuns seized land from the Russian-backed Uzbeks and made it Afghan. Many Uzbeks supported Afghanistan’s Communist government against the Mujahideen in the 1970s. Neighboring Uzbekistan is named after them. The Uzbek language is of the Karluk Turkic branch.

Nomadic peoples of Afghanistan include the Turkmens, Aimaqs and Balochs. The Nuristani people (above) are unique in their light featured appearance. They claim descent from Greek soldiers who settled the region when Alexander the Great conquered Bactria in the 300s BC, though most scholars believe the Nuristanis are indigenous to the region.

https://fromtheparapet.wordpress.com/2020/03/26/people-of-afghanistan/

*

Article in 2017

Over 70 per cent of the Afghan population has been born amidst violent conflict. Afghanistan is home to Asia’s youngest population: the median age is just 18.6 years. For many of the Afghan people, conflict and insecurity taint daily life. This has been the case since late 1979–nearly 40 years by now. 

In the 1980s, during the Soviet war, rural Afghanistan suffered the most. In the first half of the 1990s it was urban Afghanistan’s turn, particularly Kabul, as different factions battled for power during the country’s three-year civil war. Kabul was shelled fiercely and indiscriminately. 

Since around 2005 the frequency of terrorist attacks, most notably by the Taliban, the Haqqani network and Islamic State (known as Islamic State Khorasan in the region) have grown structurally. Kabul, a city built for some 700,000 inhabitants and now home to about one-sixth of the country’s estimated 34 million population, has become a preferred target. Attacks have become much more frequent, bold and creative. 

Terrorist attacks intend to inflict as much damage and suffering as they can, and consequently attract much national and international media coverage. In the age of social media, it amplifies people’s fear. How does it make an Afghan feel to know that an estimated 11.000 terrorists entered their country in 2015-16? Or that 3,498 civilians died and 7,920 civilians got injured as a result of conflict in 2016 alone? Or that 26 per cent of these fatalities were children? Every new year sets new records.

https://www.sipri.org/commentary/blog/2017/afghan-people-observing-nearly-40-years-violent-conflict*

2020

Afghanistan

https://www.youtube.com/watch?v=Zb94Ifu8UG4

*

2019

Afghanistan is an ethnically diverse country. This video includes some the well known ethnic groups of the country. The exact number of ethnic groups in Afghanistan is unknown, since there are allso smaller groups within ethnic groups.

https://www.youtube.com/watch?v=r3fFY26tBpEThe Afghan people: Observing nearly 40 years of violent conflict | SIPRI

*
*
*
*
*

SUID-AFRIKA – MULTI-KULTURE WAT BOTS

Net soos die Afghans, het Suid-Afrika verskillende minderheidsvolke wat selfs na 1994 nog in dieselfde areas is en gebly het.   Getalle het egter drasties toegeneem, veral met oop grense, wat die indruk wek dat daar ontsettend en dalk verskeie bevolkingsontploffings is.   

Liberale en kommuniste het so gehoop en gestem vir een gelukkige multi-kultuur land na 1994, maar etnisiteit en kultuur verskille is groter en daar is steeds aparte gebiede, soos Trust en CPA’s, wat die ou Britse kroongebiede en reservate (tuislande) vervang het.   Alles in wetgewings, hansards en grondwet vervat.   Daar word slegs vir  onderskeidelik die verskillende Khoi san en Swart volke voorsiening gemaak. 

Dis net as Boere en Afrikaners neig tot eie gebiede, dan word ons herinner aan hul eie sogenaamde apartheid wat deur die Britte en hulself ingestel is lank voor 1854, maar ons daarvoor blameer.   Misdaad is ontsettend hoog – en die moorde nog erger.

Dis ‘n internasionale reg om eie gebiede te hê en ook volle soewereiniteit vir etniese volke.     Ons kon nog nooit deel geword het van die ou gebiede wat Reservate/ Tuislande of Britse Kroongebiede genoem is nie.  Vandag is hierdie grondgebiede steeds niks van ons blankes nie.  Ingonyama trust as voorbeeld, bly steeds Zoeloe trustgebiede (ou reservaatgebied).                   

Swart en Khoi san bestaan ook  uit verskillende volke, wat ook heelwat bymekaar of nader aan mekaar woon. 

Grondeise in die vorm van CPA en Trustgebiede bewys dit 100%, waar die groepe mekaar makliker en beter kan ondersteun.  Dit maak dit ook vir die ANC regering eenvoudiger om beter swart bemagtiging en regstelaksies uit te voer op alle Blankes en hul besighede.   Meeste CPA en Trustgebiede het reeds vanaf kodesa onderhandelinge ryklik ontvang uit die staatskas uit.    In 2007 is daar aan Khoi san volke groot gebiede toegeken na grondeise ingedien is deur Thabo Mbeki.   Dit beloop miljoene hektaar grond.                              

Die foute wat ons maak is ook, ons as Boere, Afrikaners en Blankes is regdeur die land versprei en nie meer soos wat ons was voor 1900 met die twee onafhanklike Boere republieke nie.     Dit is makliker om volle onafhanklikheid of selfbeskikking te verkry waar ons nader aan mekaar beweeg soos ons voorgeslagte gedoen het.    Daar is regsvereistes waaraan voldoen moet word.   Ons as volk kan nie ‘n ander volk se grondgebied opeis nie.                               

Dis ook wat die Volkstaatraad van 1994 se ondersoeke aan die lig gebring het, waar meerderheid van ons Boere en Afrikaners woonagtig is en wat hul aanbevelings uitgespel het.  En volk kan nie op ander volk se grondgebiede aanspraak maak nie en wat nog nooit aan ons voorgeslagte behoort het nie.  Die hele land het nog nooit aan ons behoort nie, ook nie aan enige ander volk alleen nie, want voor 1900 was hierdie ou Reservate en Kroongebiede nie deel van enige van ons nie.  Ook nie daarna nie.   Hoe nader ons aan mekaar bly en werksaam is, op gebiede wat wettig aan ons behoort, hoe vinniger kan ons weer vryheid geniet.  Hoe gouer ons afsien van daardie idee dat die hele land ons sin was, dit was nie, leer die geskiedenis van waar ons mense gebly het en onderhandel het vir grondgebiede.

*
*
*


RELATED

Afghanistan (bombs)

Panjshir Valley  – Afghanistan

Afghanistan – Treasures of the past

Afghanistan – Minerals and Treasures

Afghanistan warSelf-determination for the oppressed people

Boer-Afrikaner – Independent areas – volle soewereine Onafhanklikheid

Self-determination –  Selfbeskikking (publikasie 1995)


Trustgebiede – Tuislande – Reservate


Gold and diamonds -1886  – Griqualand West


Richtersveld  – KHOISAN AND CPA

KhoiSan

Ingonyama Trustland (Zulu people)

2 gedagtes oor “Multi-ethnic people of Afghanistan”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s