Corruption 2018 Korrupsie

Korrupsie is nog nooit werklik vasgevat en behoorlik uitgeroei nie.   Noem enige skandaal op en sien of daar enige iemand behoorlik verhoor en gestraf is.  Veral die elite wat agter dit sit.  Dis nie die grondvlakmense wat die skandaal uitgedink het nie   Wapenskandaal – Etol-stelsel – Prasa – Teksboeke – Nkandla – Guptas – Staatskaping.  Hoeveel kommissies het die lig gesien en hoeveel is volledig en betroubaar enduit gevoer?  Dit word waargeneem dat daar heelwat korrupsie op die kontinent is, maar so is dit ook op ander kontinente.  Daar word daagliks teen ons menseregte korrupsie gepleeg en sien ons dit raak?  Of is die ander korrupsie so groot dat ons eie toegegooi word onder die onbevoegdes daarbuite.   Gaan ons verewig onder daardie hoop korrupsie leef waar hulle ons daagliks afbreek,  besteel, aanrand en vermoor of gaan ons padgee? Sien raak en besluit self:  ons het ‘n internasionale reg om oor onsself te regeer.   Front Nasionaal benodig ‘n mandaat daarvoor om dit vorentoe te neem.

Related image


Nog ‘n groter liegstorie en korrupsie is wetgewing wat dade regverdig – swart bemagtiging oftewel B-BBEE – SWART BEMAGTIGING is nie deur die grondvlak burgers uitgedink nie – maar die elite en hoogs besoldigdes wat die meeste waarde uit B-BBEE trek en self verryk.

Swart bemagtiging is rassisme en diskriminasie.

Dit word as foefie gebruik vir toetredes tot die miljoenêrsbank , nie net in Suid-Afrika nie, B-BBEE is regdeur Afrika maar ook op ander kontinente, lande wat hier wil handel dryf moet B-BBEE toepas.  Dit word in mineraal eksplorasie toegepas.  Let op wie die elite “direkteure” is.   Iemand soos Ramaphosa, Zuma en veel ander, het sommer baie waaraan hy en sy kaders behoort.

Dit is ook niks anders as korrupsie, waar lande en maatskappye oorsee gedwing word deur ‘n ANC-DA-EFF libraal verligte siening uit Dakar dae dat die blankes voor 1994 nooit enige iets vir swartes gedoen het nie.  Dis blatante leuens.  Dis verrot van binne

Swart bemagtiging word nie net die elite swartes ryker uit ons land se stelsel nie, maar ook oorsese lande.

Lande soos Kubane,  China en Indië, wat direkte toegang het tot die regering, tenders en werkloses van Brics is al uitgenooi om hier te kom aansoek doen vir werksgeleenthede , maar nie die blankes in die land nie.  Ons blankes het natuurlike bevoegdes maar word nie toegelaat nie, weens ons velkleur.

Nog korrupsie en geldmaak – misdaad is ‘n lonende bedryf.

Daar is heelwat mense- en orgaanhandel aan die gang, wat skandalig is dat sommige leiers dit goedkeur en ‘n reg is om jong kinders se lewens op die spel te plaas.

Daar is ook wêreldwyd oproer, terreur, terrorisme, bomme en moord aanvalle, spesifiek op die blankes gerig.  Nie dat daar nie ook ander moorde en aanvalle plaasvind nie, maar dit word waargeneem uit die persentasievlakke wat hoog is.

Korrupsie vind veral op baie hoë vlakke plaas en word die werkers so benadeel en belieg.  In Suid-Afrika is daar net teveel kits “multi-miljoenêrs” wat oornag ‘n ryk neseier raakgeloop het en dit met mening plunder.

Voor 1994 in Suid-Afrika

Hoekom swyg die vorige regeringslede, FW en sy span broederbonders, hieroor en projekteer swart bemagtiging op ons blankes af?  Dis korrupsie en steel – julle steel ons lewens en steel ons geleenthede om nie te mag werk in die land wat ook ons sin is nie.

Moenie dink daar was voor 1994 nie werksgeleenthede geskep vir die sogenaamde agtergeblewenes nie, daar was heelwat nywehede opgerig, veral op die tuislandgrense en na 1955 is daar duisende skole gebou.

So wie was of is die eintlike agtergeblewenes en benadeeldes as daar baie in ons eie armoede geskep was?

Ons weet almal al teen hierdie tyd, apartheid was nie deur Verwoerd geskep nie, hy en sy regering het reservate ge-erf en dit verbeter sodat hierdie etniese volke hulself onafhanklik kon regeer.

Hoekom swyg al die vorige elites, np regeringslede en broederbonders hieroor?

Dus loop die liberales, veral blank verligte blankes, te koop daarmee dat ons die swartes en ander benadeel het, dit was nie.

Die sogenaamde apartheid, dateer uit 1854 uit (Shepstone beleid) en so ook al die koloniale wetgewing.   Alles onder Britse beheer.

Daar was ook aparte stede gebou, en met trots – want anders was daar ook nooit ‘n Soweto nie.  En daar was ook elektrisiteit en selfs huise gebou deur die vorige regering.

Sedert 1902 tot datum het die Britse troontjie, daar uit Engeland alle myne beheer en daar was oor die 400000 immigrante ingevoer – met die vorige regerings se goedkeuring.  Waar moes die spul immigrante bly?  Hoekom is hulle nie in reservate of tuislande gehuisves nie?

Swartes doen dit ook nie met Trustgebiede of grondeise na 1994 nie.  Geen tradisionele leier soek immigrante op hul Trustebiede (na 1994) nie – dit word steeds “apart” bedryf.

Hoekom moes ons ons woongebiede afstaan vir vreemdelinge – doen die ander lande dit vandag met al die immigrant instromings?  Hoekom stroom immigrante nie in ryk elites se huise en plase nie?

Daar is al baie plase (5000++) wat produktief was aangekoop en die regering besit die plase – hoekom die regering – hoekom mag blankes nie ook op daardie plase boer nie, maar slegs swartes?

***

In the beginning of last year (2018) it was confirmed in Hansard that government (which is the ANC) bought more than 5000 farms with tax money – most of those farms were productive, today they are not productive. The few they given out is 90% not working and the others have “white mentors” ….
Trustlands belong “traditionally” to certain groups of people, each on their own, trustees are the leaders/kings/queens. A few have their title deeds, but the others are communal lands. That was the more than 25 m ha lands we called it homelands before 1994. If you read various Hansards you will see that was only a name change, like it was in 1961 from Reserves to Homelands. Ingonyama Trust is only for the Zulu people. Richtersveld is only for Khoi san and their own – 1 of 6.
All the landclaims fall under CPA legislation – only communal lands.
Different legislations manipulate them but it was on their request and agreemtents in 1994 and it was also not their choice to be included in the so-called rainbow nations – also in Hansards and white papers.
Who are the rainbow nation then – liberals know that, because they all expected from us to mix with the immigrants from Africa and Asia countries to get rid of our roots, culture, tradition and language.

The immigrants do not live on Trustland or landclaim areas.

Why all the lies? if there are more than 7 million blacks that bought their own properties with title deeds since 1994?

***************

By Kwazi Dlamini

Since the disbanding in 2008 of the Directorate of Special Operations – known familiarly as Scorpions – and their replacement by the controversial Directorate for Priority Crime Investigation, or Hawks, South Africa has seen a surge in impunity when it comes to combating corruption and making those in power account for their actions. The country’s Constitutional Court reminds us that the Constitution obligates the state to establish and sustain an independent body that will fight corruption and organised crime. The same court held, as far back as 2011, that the Hawks were not adequately insulated from patent potential political influence in its structures and its functioning, as became obvious years after their inception.

Since the disbanding in 2008 of the Directorate of Special Operations – known familiarly as Scorpions – and their replacement by the controversial Directorate for Priority Crime Investigation, or Hawks, South Africa has seen a surge in impunity when it comes to combating corruption and making those in power account for their actions. The country’s Constitutional Court reminds us that the Constitution obligates the state to establish and sustain an independent body that will fight corruption and organised crime. The same court held, as far back as 2011, that the Hawks were not adequately insulated from patent potential political influence in its structures and its functioning, as became obvious years after their inception.

CONCERNS OVER INDEPENDENCE OF CRIME-FIGHTING BODY

The reason for the court’s concern is that the South African Police Service (Saps) Act requires the Hawks’ activities to be co-ordinated by Cabinet. In addition, a ministerial committee comprising at least the ministers of police, finance, home affairs, state security, and justice and constitutional development, as well as any other minister designated from time to time by the president, would determine policy guidelines for its functioning. As these ministerial positions could be political appointments, the court held that the Hawks are vulnerable to political intrusion, which is inimical to its genuine independence. The judgment also found that the members of the Hawks lacked the security of tenure required for such independence.

The court therefore declared that the provisions relating to the establishment of the Hawks were constitutionally invalid. It suspended the declaration of invalidity for 18 months in order to give Parliament the opportunity to remedy the defect.

In a minority judgement, then Chief Justice Sandile Ngcobo and three other constitutional court judges argued that as the Constitution does not prescribe the specific mechanisms through which corruption must be rooted out, it does not explicitly obligate the state to establish an independent corruption-fighting unit. Ngcobo noted that there were sufficient institutional and legal mechanisms to prevent undue political interference and guarantee that the Hawks have the independence to perform their function.

REPLACING THE GOOD WITH THE BAD

The Hawks was established to replace the Scorpions, a highly respected unit with a conviction rate of between 82% and 94%. In 2002, a year after its establishment, the Scorpions arrested 66 people and by 2006 the number had climbed to 617. In 2002 the unit had 180 prosecutions finalised and in 2006 the prosecutions rose to 214.

In 2008 the African National Congress (ANC) proposed that the Scorpions be disbanded and become a part of Saps. A poll held that year revealed that a majority of South Africans agreed that the Scorpions should be separate from Saps. South Africa’s controversial former president Jacob Zuma and his allies believed that the Scorpions were used to fight political opponents of Zuma’s predecessor Thabo Mbeki. Those opponents included Zuma, who was challenging Mbeki for the presidency while facing criminal charges that included more than 780 counts of corruption, racketeering and money laundering. The charges were part of various investigations by the Scorpions.

The ANC had its way and after the Scorpions were disbanded, opposition parties came out to strongly criticise the move, saying those in power wanted to trespass without any consequences.

“Where the Scorpions had a conviction rate between 82% and 94%, the Hawks are managing detection rates of around 50% and court ready percentages that are lower. It was a disservice that we did this country when the Scorpions were disbanded,” The Democratic Alliance’s (DA) shadow minister of police at the time, Dianne Kohler Barnard was quoted by MoneyWeb.

The Scorpions had also succeeded in establishing relationships with several international crime organisations such as the Federal Bureau of Investigations, The Economic and Financial Crimes Commission in Nigeria, and other units from the United Kingdom, Hong Kong, Australia and Ukraine. According to a North Gauteng High Court submission by the DA,  in an attempt to get the Scorpions back, the unit had already convicted seven members of the ANC’s National Executive Committee- the party’s top structure- while another six members were currently the subject of ongoing criminal investigation.

ERRATIC LEADERSHIP DESTABILISES THE HAWKS

The current Hawks are part of Saps with the national police commissioner appointed by the president. This is another destabilising factor plaguing the now ineffective unit as for the past few years South Africa has seen many different faces take the position of police commissioner. For the most part they have been unfit to hold office, were dismissed for corruption allegations, or were convicted. None have completed a full term in office.

The late General Jackie Selebi, police commissioner from 2000-2009, was convicted and sentenced to 15 years in prison on charges of corruption. He was replaced in 2009 by Bheki Cele.

Two years later, in February 2011, Cele was implicated in an unlawful R500-million lease agreement for the new police headquarters in Pretoria. In October that year Zuma announced that Cele had been suspended pending an investigation into the agreement. General Nhlanhla Mkhwanazi, who replaced Cele in an acting position, was let go amid speculation that he refused and resisted undue political interference in Saps. Cele, however, has since made a spectacular comeback and is currently minister of police.

Mkhwanazi and Cele were both removed in June 2012. The top cop position then went to General Riah Phiyega, who was found by the Claassen Board of Inquiry to be unfit for office and was later suspended. Phiyega’s image was tainted after the Marikana massacre where 34 protesting miners were gunned down by police using live ammunition. Phiyega’s tenure damaged the morale and performance of the police service as she irregularly removed senior and experienced officers and replaced them with individuals who lacked the experience and integrity. Zuma was highly criticised for appointing Phiyega in the first place, as she had no previous police experience.

Although the Claassen Inquiry found her unfit for office and recommended that she be dismissed, Zuma failed to implement these recommendations, instead allowing Phiyega to continue receiving her full salary and benefits. This state of affairs continued until June 2017, when Phiyega’s term came to an end, ironically making her the first commissioner since George Fivaz, whose term ended in 2000 when he was replaced by Selebi, to accomplish this.

Lieutenant-General Kgomotso Phahlane, who had been acting police commissioner in Phiyega’s place, made evident improvements within Saps but was dismissed after the Independent Police Investigative Directorate started to investigate allegations of corruption against him. His response to being investigated further damaged his credibility and the police morale. In June 2017 the charges against him were withdrawn.

Phahlane’s tenure, meanwhile, had come to an end in mid-2017. He was replaced by Lieutenant-General Lesetja Mothiba, who was himself replaced mere months later by Lieutenant-General Khehla Sitole as the new permanent top cop.

As the Hawks fall under Saps, with its frequent leadership changes and scandals, it is unlikely that the Hawks would stay free of political interference. Those who try to keep these institutions on track usually do not last long in their positions as they stand in the way of those who want to loot. Former Hawks director Anwa Dramat was suspended in 2014, shortly after he requested dockets of criminal investigations involving individuals close to Zuma. Criminal charges of organised crime, kidnapping and other offences against Dramat and his co-accused, Gauteng Hawks head Shadrack Sibiya, were droppedin October 2018.

Berning Ntlemeza, meanwhile, was appointed as the new Hawks head but the High Court overturned his appointment citing that he was unfit to lead the unit. He was also found to have lied under oath. Ntlemeza was labelled by his predecessor as an ally of Zuma and Richard Mdluli – the latter is the controversial former head of police intelligence, who was suspended in 2015 on charges of corruption and relieved of his duties in January 2018.

The Hawks’ performance trends show a plummeting number in both arrests and convictions which further illustrate the level of impunity shown to wrongdoers. Their arrest rate dropped from over 14 000 in 2010 to just over 5 000 in 2015. Meanwhile their convictions dipped from over 7 000 in 2010 to just over 1 000 in 2015. These numbers, compared to the Scorpions, show a worrying trend of unaccountability; they also reflect the rising level of corruption in South Africa.

It is hoped that the latest Hawks head, Advocate Godfrey Lebeya – a career policeman with a doctorate in criminal law, who left Saps in 2016 – will bring much-needed stability and newfound motivation to the unit. Similarly, Sitole’s appointment as national police commissioner is expected to revitalise the police service and instil a new attitude of accountability and responsibility.

https://www.corruptionwatch.org.za/political-interference-in-south-africas-elite-anti-corruption-unit-leads-to-impunity/

3 gedagtes oor “Corruption 2018 Korrupsie”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s