Paul Holden SWI at Zondo Commission on Guptas

 

Alhoewel te wagte, is dit skokkende inligting wat uitborrel soos rooi warm lawa uit ‘n vulkaan en na onder tuimel om al ons belastingbetalers eers te vergas, daarna eenvoudig met mag en mening weg te vee en te vernietig sodat die in beheer al die entiteite vir ‘n appel en ei kan verkoop aan hul eie kaders soos onlangs gesien met SAL.   Daar is verskeie metodes gevolg om nog meer uit die staatskas te kry.    Heelwat bekende staatsentiteite en besighede word gedurende die video opname genoem en gewys. 

Director of investigations at Shadow World Investigations Paul Holden File picture: African News Agency (ANA)


*

Minister Gordhan
SAA – Takatso ConsortiumStaatsentiteite, soos onder andere SAL en Eskom, wat veronderstel is om deur die regering beheer te word, word en is nie net vir jare onder die presidente misbruik nie, maar totaal vernietig.  Korrupsie is toegelaat want as dit uit ander lande gedryf word met front maatskappye is dit moeilik bewysbaar.  

Lede van die publiek moet dan aanskou hoe staatsentiteite wat vir jare floreer het voor 1994, eenvoudig gelikwideer word of “toemaak” en vir appel en ei verkoop word aan ANC verwante kaders.  Dus, word hul bankrot besteel, die geld word op ‘n ander plek “uitgespoeg” en hergebruik vir eie winste onder naam van “swart bemagtiging” en die ander 49% behoort aan “regering” – dus word belastingbetalers weer eens gemelk vir nog meer befondsings.

Die “media” of ander privaat individue kry nie altyd die nodige inligting nie, want heelwat persoonlike inligting word verbloem in “front maatskappye” wat nie in Suid-Afrika gevorm is nie.    Dus word die nessies sag en van die beste, êrens anders gebou met finansies uit Suid-Afrika. Die wapenskandaal het dieselfde patroon gehad. Front maatskappye word soms in ander lande en vreemde name geregistreer en so gaan finansies landuit.

Geld wat aan belastingbetalers en veral soos in die geval aan pensioenarisse behoort. Watter mandaat het die Regering, Provinsies, Eskom of Transnet gehad om dit te doen? Daar is geen mandaat daarvoor nie.

Pensioenarisse het vir dekades hard gewerk om nie eendag van die regering afhanklik te wees nie, maar hul geldelike bydraes getrou gemaak sodat hul ‘n neseier kan hê om van te lewe. Vandag lewe ons ou mense van krummels van tafels en ander sit weens swart bemagtiging sonder inkomste, dak oor hul kop en kan skaars lewe. En dit alles as gevolg van diegene wat veronderstel is om pensioenarisse te beskerm, buit hul mag uit met so ‘n lae siek en korrupte lewensstyl. Hoeveel moorde is nie al gepleeg nie?

*


There are also different articles and video information.

Testifying before Deputy Chief Justice Raymond Zondo, Shadow World Investigations researcher Paul Holden said the Gupta enterprise used criminal funds that were derived from state capture to raise capital to purchase assets.    He also told the commission how funds from Trillian, Eskom and Giffton Line Trading were moved to South Africa to fund the purchase of Optimal Coal Mine.  He handed a report to the commission, said the impact of grand corruption in state-owned enterprises had negatively impacted on the ability of the state to deliver on its constitutional obligation. 


June 2021

During his testimony, Holden showed an example of how one Gupta enterprise, Centaur Ventures, which was headed by an in-law of the controversial family, was responsible for the movement of funds totalling R2.7 billion into the accounts of Centaur Mining and Optimum Coal Mine between January 2016 and March 2018.

https://www.iol.co.za/news/politics/gupta-enterprise-used-criminal-funds-derived-from-state-capture-to-raise-capital-to-purchase-assets-zondo-inquiry-hears-c55b304a-7753-47b4-b34d-42c67b1a82f9

*

The state may have paid over R1bn to purchase Gupta-owned Optimum Mine, Shadow World Investigations researcher Paul Holden told the state capture commission. Centaur Ventures is said to have moved over R2.7bn into the accounts of Centaur Mining and Optimum Coal Mine.

Holden referred to the 2017 murder of “Steroid King” Brian Wainstein to highlight that suspects in this murder like Mathew Breedt and his brother, Sheldon Breedt, were associates of the Guptas. This, Holden said, ultimately underscores the criminality of the Gupta enterprise. Holden had been asked by the commission to describe how the four laundry networks identified in his report operated at the highest level. Different “laundry vehicle” companies on different stages were used.

According to Holden’s testimony, at the very top level, there was a first-level “laundry vehicle” company that received funds from state contractors. From there, the funds are paid into what Holden called an intermediary account or “high-level laundry vehicle”. The funds were paid into that account from multiple different first-level laundry entities, and then sent onwards in the money laundering network. The funds were then often sent on to a further party, that further aggregated the funds, and then made those transfers onwards again. “In most instances where we have been able to trace the funds flowing on to some sort of endpoint, the funds generally end up offshore,” he said.

Holden referred to this in the report as an onshore/offshore bridge.

An onshore/offshore bridge is a company that receives and aggregates payments from this laundry network and then makes payments abroad into a very extended overseas network. The vast majority of funds identified in this network enter into what Holden called the Hong Kong/China laundry network. Hundreds of companies registered in the Hong Kong/China laundry network received money from state capture and then presumably kicked those funds out to an “eventual intended recipient”. In his evidence, Holden said that Gupta associate Salim Essa owned Hong Kong companies that received kickbacks from China North Rail and China South Rail. Holden’s evidence revealed how billions of rands were siphoned from the state and into Gupta-linked enterprises through the years of state capture. While over R49 billion had been disbursed by organs of the state in expenditure tainted by state capture, the Gupta enterprise earned over R16 billion of that money, Holden previously testified.

https://www.iol.co.za/news/politics/gupta-enterprise-employed-individuals-involved-in-gang-activity-inquiry-hears-862d1bf1-a632-46fb-b541-6e86722bdb0f


*

The Director of investigations at Shadow World Investigations Paul Holden has revealed how billions of rand was siphoned from the state and into Gupta-linked enterprises through the years of state capture.   While over R49 billion has been disbursed by organs of the state in expenditure tainted by state capture, the Gupta enterprise earned over R16 billion of that money through three ways, explained Holden.     The commission heard evidence of how Combined Private Investigations (CPI) received numerous contracts from state-owned enterprises between 2013 and 2016.

Before he began his testimony, Holden corrected Duarte’s relationship, telling evidence leader advocate Matthew Chaskalson that he was Jessie’s ex-husband.

The first was state funds paid directly to Gupta enterprises that were contracted to SOEs and government projects. The second was through payments made by contractors to the state in what Holden describes as first level money laundering activities. The third was through kickbacks paid directly to Gupta enterprises located outside of South Africa. ANC deputy secretary-general Jesse Duarte’s ex-husband, John Duarte, was one of the people whose name appeared in the Gupta money trail evidence.

Holden revealed that more than 200 companies had been implicated in the alleged money laundering of funds linked to state capture corruption.

Earlier, he told Deputy Chief Justice Raymond Zondo that more than R49 billion had been disbursed by organs of the state in expenditure tainted by state capture and related to the Gupta family. He said Shadow World Investigations discovered contracts riddled with deviations, lack of competitive bidding and clear irregularities. Holden’s report examines the total cost of state contracts afflicted by state capture and the total amounts paid irregularly and directly to the Gupta enterprise by the state.

https://www.iol.co.za/news/politics/gupta-linked-entities-scored-r16bn-of-r49bn-lost-via-state-capture-paul-holden-a69d9299-d721-4e05-8068-bed3e24ab9b9

*


240 Contracts to Gupta and Gupta linked companies

The State Capture Commission has heard how R49 billion was paid out in state capture contracts. And Gupta-linked companies earned just over R16 billion of this amount through various government contracts. A researcher from London-based Shadow World Investigations, Paul Holden testified at the commission on the flow of money to pay Gupta-linked companies.

https://www.youtube.com/watch?v=cIWFFXDqR7Y

&

On the video:

image.png


&

image.png

&

image.png*

22 June 2021

Was stated that the state spent over R57 billion on state capture contracts involving the Gupta enterprise.  

Holden, who previously said over R49 billion was spent on “tainted” contracts, made adjustments to the figure after a number of organs of state approached the commission, following his appearance in May, indicating that the payments he identified were incomplete, he said.  Holden said, of the R57 billion, the Guptas earned R16 217 793 047.18, all of which was drawn from state funds and kickbacks related to state capture. Holden earlier told the commission the Gupta enterprise used pre-existing and independent criminal networks to launder funds abroad.  

https://www.news24.com/news24/southafrica/news/from-zuma-legal-fees-to-money-laundering-paul-holdens-evidence-at-zondo-commission-20210622

*

Steroid King Brian Wainstein

Wainstein was murdered at his Constantia, Cape Town, home in August 2017 while asleep next to his child and spouse.

The group of 15 men, including key underworld figures appeared in the Cape Town Magistrate’s Court on Wednesday on a range of crimes including the murder of steroid king, Brian Wainstein. Alleged underworld kingpin Mark Lifman, alleged underworld kingpin and leader of the Sexy Boys gang, Jerome ‘Donkie’ Booysen, alleged underworld kingpin Andre Naude, Samuel Farquharson, Jakobus Stevens, Egan Norman, Wayne Henderson, Anthony Amier van der Watt, Ricardo Maarman, Typhyenne Jantjies, Bevan Cedric Ezaus, Bradley De Bula, Kashief Hanslo, Rowendal Stevens, and Ismail Cupido were served with an indictment by the state and face 38 charges against them.

Three men were sentenced in the case early in 2020, all alleged to be members of the 27s gang. The alleged leader of the 27s gang, William “Red” Stevens was also implicated in the matter, however, he was gunned down in front of his Kraaifontein home in February.

https://www.iol.co.za/capeargus/news/murder-of-steroid-king-brian-wainstein-ugliness-of-the-underworld-unravels-5c8240e5-5a64-5f91-b63c-d03deff0c34d

&

Four alleged underworld characters and a police officer appeared in the Cape Town magistrate’s court on Tuesday after they handed themselves over to police in connection with a nightclub turf war which culminated in the 2017 murder of “Steroid King” Brian Wainstein.

Sea Point police sergeant and former anti-gang unit detective Wayne Henderson appeared on charges of corruption and defeating the ends of justice.

https://www.timeslive.co.za/news/south-africa/2021-02-09-cop-charged-with-four-underworld-figures-over-murder-of-steroid-king/

&

https://www.timeslive.co.za/news/south-africa/2021-04-02-seventeenth-suspect-arrested-for-steroid-king-brian-wainsteins-murder/6 gedagtes oor “Paul Holden SWI at Zondo Commission on Guptas”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s