Eskom – Soweto – R3.6 bn – ander wanbetalers

 

Soweto is not the only one that do not pay their Electrical bills.  Eskom has predicted it will lose R21 billion after tax in this financial year – yet it has written off R3.6 billion of the spiralling debt owed by Soweto.   Despite the write-off, the cumulative debt of power users in Soweto is R16.1 billion.    And, it was also revealed that the payment rates for electricity in the sprawling Johannesburg suburb were just over 16% – or lower than that for e-tolls payments, where an ongoing boycott by motorists means only 20% of the highway users actually pay.   ANC get various votes from certain areas –  are they all linked to each other – the non-payers?

Image may contain: sky, twilight, cloud and outdoor

Soweto skuld baie geld, want hulle betaal nooit nie – ons betaal vir die nie- en wanbetalers.   Hulle is nie die enigste wat Eskom skuld, en aan die einde is dit ons wat meer moet betaal.

*

Overvaal skryf:

BUITELANDSE KRAGVOORSIENERS SKULD ESKOM MILJOENE RANDE…

Die minister van openbare ondernemings, Pravin Gordhan sê kragvoorsieners, wat deur buitelandse regerings besit word, skuld Eskom miljoene rande. Volgens Gordhan skuld die kragvoorsieners, Eskom sowat 632-miljoen rand.

Dit is meer as die skuld wat Eskom self aan sy krediteure verskuldig is. Van hierdie bedrag, skuld Zimbabwe se kragvoorsiener die meeste met ‘n totaal van 322-miljoen rand.

Mosambiek se kragvoorsiener skuld Eskom 221-miljoen rand en Zambië se kragvoorsiener 89-miljoen rand. Eskom het gedurende `n vorige droogte wat Zambië ondervind het van krag voorsien.

*

More corruption at Eskom (bribes) and other illegal payments made

NOG KORRUPSIE BY ESKOM ONTDEK…

Die ondersoekende joernalistieke groep, AmaBhungane het bewyse gevind dat sommige kontrakteurs by die probleem-geteisterde Kusile kragstasie aansienlike somme geld by ‘n omkoopfonds inbetaal het. Dié fonds is na bewering gebruik om top Eskom amptenare te verryk.

Van die kontrakteurs wat genoem word is, Stefanutti Stocks- ‘n maatskappy wat op die Johannesburgse Aandelebeurs gelys is – en die plaaslike filiaal van die internasionale maatskappy Tenova TAKRAF. Die twee maatskappye het saam meer as 75-miljoen-rand by die omkoopfonds inbetaal. Die jongste onthullings bied nog ‘n verdere kykie op die ondermaanse handelinge by die projek wat al vyf jaar gelede klaar moes gewees het en sy begroting met ‘n verstommende 80-miljard-rand oorskry het. Die grootste voordeelterkkers uit die fonds was, volgens AmaBhungane, Kusile se kontrakbestuurder, France Hlakudi en twee van sy voormalige Eskom kollegas.

*

The Soweto write-off – of interest – took place in September, two months before the power utility threatened to cut power to municipalities in the Free State, including Bloemfontein, for debts of just on R2 billion or less.   Eskom also needs to secure funding of R46 billion in 2020, with 64% of the funding for 2020 already secured.

Yet, Minerals Resources and Energy Minister Gwede Mantashe confirmed to parliament yesterday that government is still committed to buying electricity from the Grand Inga hydro-electric project in the Democratic Republic of the Congo and building a 2 000km transmission line which experts say could add further mega debt to Eskom and SA.

Eskom reported that invoiced municipal arrears debt increased by R5.2 billion since March 2019, to R25.1 billion, with only 78% of municipalities paying their bills, down from 93% four years ago.

The results also showed there was only a payment level of 44% for the top 20 defaulters, with Soweto’s invoiced small power user debt arrears (including interest) reduced to R16.1 billion (March 2019: R18 billion) after writing off in duplum interest of R3.6 billion.

According to Abrahams & Gross Attorneys, in duplum is “a common law rule that specifies that interest on a debt will cease to run when the total amount of arrear interest has accrued to an amount equal to the outstanding principal debt”.

Soweto is no longer Eskom’s biggest debtor when stacked up against the total of all the other defaulting municipalities, coming in at R17 billion, but it remained Eskom’s single biggest debtor.

The financials indicated Eskom would be unable to service debt and fund its capital expenditure to acquire, upgrade, and maintain physical assets.

“A cost-reflective tariff is required to ensure long-term financial sustainability,” the financials declared.

https://citizen.co.za/business/2212345/eskoms-r3-6bn-soweto-write-off-scandal/?fbclid=IwAR1zULC6IhwaOo2nEtqtl2WkXA1AaxcrtA4z6Q5aP12_qDDu2OitBO8hcBc

*

Soweto is glad nie klein nie, dit is al voor 1990 ontwikkel.

Dit was in 2018 op FN se FB geplaas.

Inwoners van Soweto het ‘n Eskom substasie met petrolbomme bestook uit protes teen ‘n plaaslike sakeman wat onwettig op Eskom se lyne krag “getap” het.
Die sakeman se optrede het gelei tot kragonderbrekings en die inwoners het toe besluit om die sakeman se “bron” van inkomste uit te brand.
Twee aparte sake is aanhangig gemaak naamlik teen die brandstigters en die sakeman.

No photo description available.

*

May 2019 – The South African Minister of Energy, Honourable Jeff Radebe, is heading up a stellar line up of expert speakers and will once again deliver the opening ministerial address on 14 May. The 19thedition of this leading conference and exhibition is expected to attract more than 10 000 energy and water professionals this year.
Powergen Africa

Eskom het vanmore aangekondig dat beurtkrag vandag toegepas sal word van 09:00 tot 23:00. Eskom se woordvoerder het gesê dat n verklaring later uitgereik sal word om die redes vir die beurtkrag te verduidelik
Eskom en beurtkrag

*

Times reported during December 2018, about Eskom’s bad debt, mismanagement and failing plants, the troubled power utility has seen its fair share of blows this year, leading to questions about the sustainability of the state-owned entity.    The total debt for Eskom climbed by 14% to R419bn in the past six months (until the end of September). According to Business Day, the power utility’s service-cost debt doubled to R45bn in a year.   Despite only generating R26bn from operations, Eskom’s profit also dropped from R6.3bn to R671m in 2017. The power utility’s primary energy costs increased by 12% to R46bn and employee-benefit expense grew by 12% to R16.9bn.   And the salaries are sky high.
Eskom loans – 2008 – 2017 – 2018

*

Parliament, Tuesday, 17 September 2019 – The Northern Cape permanent delegates to the National Council of Provinces (NCOP) were shocked to learn that the province’s municipalities had the highest vacancy rate in the country, their irregular expenditure had increased to R624 million while their debt to Eskom stands at R1.3 billion.SA Parliament – Eskom

*

Terrorism – Arson – Optimum Mine sustained millions in damages after a devastating fire set the mine’s conveyor belts alight on Sunday,  15 September 2019.   What about all the pollution in the air and water?  Wie doen sulke dinge aan hul eie land?   Vernietiging – nie net van infrastrukture nie, maar ook hier kan duidelik gesien word hoeveel skade word ons wat almal bygedra het tot die voorsiening van infrastrukture.
Eskom – Sabotasie – belastingbetalers

*

READ ALSO for more background on their “plans”

Eskom grid May 2019 – Ted Blom

Eskom and his “fake” loadshedding coal contracts

*

HOEKOM IS DIE RAMAPHOSA FAMILIES SO BETROKKE BY HIERDIE AANGELEENTHEID

Eskom – Radebe – IPP – REIPPP

Eskom – Ramaphosa-Radebe-Motsepe

Eskom – Radebe – 27 contracts

Eskom – 27 IPP projects

Eskom>AREP>IPP – Ramaphosa>Motsepe>Radebe

27 IPP agreements – Eskom – “new dawn”

Eskom : Ramaphosa – Motsepe – gas

B-BBEE – swart bemagtiging – Motsepe

Strangled Eskom “PYRAMID SCHEMES”

Coal South Africa – Steenkool

Eskom – Sindikate – syndicates

Eskom sages is reeds ‘n ramp “SABOTAGE”

 

 

5 gedagtes oor “Eskom – Soweto – R3.6 bn – ander wanbetalers”

  1. […] * it was also revealed that the payment rates for electricity in the sprawling Johannesburg suburb were just over 16% – or lower than that for e-tolls payments, where an ongoing boycott by motorists means only 20% of the highway users actually pay.   ANC get various votes from certain areas –  are they all linked to each other – the non-payers? Eskom – Soweto – R3.6 bn – ander wanbetalers […]

    Like

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s