1911 – South Africa – Commonwealth Parliamentary Association

The Commonwealth Parliamentary Association – The CPA was founded in 1911 at a meeting of Heads of Government in Westminster Hall as the then-Empire Parliamentary Association and its affairs were administered by the UK Branch. The original members were Australia, Canada, Newfoundland, New Zealand, South Africa and the United Kingdom.
FOTO – PHOTO  (1924)
Westminster – Delegates at Captain Clowes’ residence

*

PHOTO – Taken during the Empire Parliamentary Association’s tour of South Africa in 1924.    Acc No 1656 (32) – From the collections of the Parliament of South Africa
Submitted by Lila Komnick – Photographer: C F Stokes, from the South African Railways Publicity Department – 1924
https://www.artefacts.co.za/main/Buildings/bldg_images.php?bldgid=523#22709

*

As the Commonwealth modernised, so did the CPA. In 1948 it adopted its present name and changed its rules to enable all member Branches to participate in the Association’s management. It also established a separate Headquarters Secretariat to manage its affairs.

In 1989 the CPA created the constitutional posts of Patron and Vice-Patron. HM Queen Elizabeth II as the Head of the Commonwealth consented to become Patron. The Vice-Patron is normally the Head of State or Government of the Branch hosting the coming plenary conference.

GOVERNMENT

Today the CPA is governed by an International Executive Committee which controls the management of activities and business of the Association. The Committee consists of 35 Members: the Officers of the Association, the Chairperson of the Commonwealth Women Parliamentarians and three Regional Representatives from each Region except Africa which, as a large Region, has six Representatives.

The Committee meets just prior to the General Assembly, to which it reports, and holds a second meeting in another Commonwealth country midway between General Assemblies.

Like the Commonwealth, the CPA continues to evolve, and in the last decade more than 50 new Parliaments and Legislatures joined or rejoined the CPA. Its newest Member is the Rwandan Parliament, which joined the CPA in 2010. This brings the total number of CPA branches to 175.

For more information on the activities of the international CPA and Headquarters Secretariat, please visit www.cpahq.org.

Read the History:  http://www.cpahq.org/cpahq/Main/About/Main/About/Organisation/Intro.aspx?hkey=755256aa-cc48-4446-ad41-c193e426d18b

https://www.uk-cpa.org/who-we-are/the-commonwealth-parliamentary-association

*

Involvement in the British CPA – Different people and different parties

The Guidelines were approved by the CLEA members at their 1998 Conference in
Ocho Rios and were supported at later CLEA meetings held in Malaysia, South
Africa, Sri Lanka and the United Kingdom.

*

In June 1998, a group of distinguished Parliamentarians, judges, lawyers and legal academics joined together at Latimer House, Buckinghamshire, United Kingdom, at a
Colloquium on Parliamentary Sovereignty and Judicial Independence within the
Commonwealth.The Colloquium was sponsored by the Commonwealth Lawyers’
Association,The Commonwealth Legal Education Association,The Commonwealth
Parliamentary Association and The Commonwealth Magistrates’ and Judges’ Association with the support of the Commonwealth Foundation, the Commonwealth Secretariat and the United Kingdom Foreign and Commonwealth Office.

The product of the Colloquium, The Latimer Houser Guidelines on Parliamentary and Judicial Independence were initially placed before Commonwealth Law Ministers at their meeting in Port of Spain in May 1999 and again at their meeting in St Vincent and
the Grenadines in November 2002.

In November 2002, Law Ministers gave detailed consideration to the Guidelines
which had been refined by a working group consisting of the sponsoring associations and the Commonwealth Secretariat and invited the Commonwealth Secretary
General to convene a small group of Law Ministers to work with the Commonwealth Secretariat in order to refine and develop principles based on the Guidelines
for submission to Heads of Government.

Leaders from the Executive, the Judiciary, the Legislature, Commonwealth partner
organizations and representatives of civil society from all the 18 Commonwealth
countries in Africa met in Nairobi from 4-6 April 2005.The Forum was organized
by the Commonwealth Secretariat and hosted by the Government of Kenya. The
Forum was convened to consider ways and means of promoting and advancing the
Commonwealth (Latimer House) Principles following their adoption by Commonwealth Heads of Government in Abuja in December 2003. This document represents a draft blue print prepared by the Commonwealth Secretariat and the Partner organisations for such action plan.

Click to access PlanofActionforAfrica.pdf

Click to access Commonwealth-Latimer-House-Principles.pdf

*

British Empire and their colonial rules/flags

13 gedagtes oor “1911 – South Africa – Commonwealth Parliamentary Association”

 1. […] Read also – the Commonwealth Parliamentary Association – (CPA) was founded in 1911 at a meeting of Heads of Government in Westminster Hall as the then-Empire Parliamentary Association and its affairs were administered by the UK Branch. The original members were Australia, Canada, Newfoundland, New Zealand, South Africa and the United Kingdom. 1911 – South Africa – Commonwealth Parliamentary Association […]

  Like

 2. […] The Commonwealth Parliamentary Association – The CPA was founded in 1911 at a meeting of Heads of Government in Westminster Hall as the then-Empire Parliamentary Association and its affairs were administered by the UK Branch. The original members were Australia, Canada, Newfoundland, New Zealand, South Africa and the United Kingdom. 1911 – South Africa – Commonwealth Parliamentary Association […]

  Like

 3. […] The Commonwealth Parliamentary Association – The CPA was founded in 1911 at a meeting of Heads of Government in Westminster Hall as the then-Empire Parliamentary Association and its affairs were administered by the UK Branch. The original members were Australia, Canada, Newfoundland, New Zealand, South Africa and the United Kingdom. 1911 – South Africa – Commonwealth Parliamentary Association […]

  Like

 4. […] The Commonwealth Parliamentary Association – The CPA was founded in 1911 at a meeting of Heads of Government in Westminster Hall as the then-Empire Parliamentary Association and its affairs were administered by the UK Branch. The original members were Australia, Canada, Newfoundland, New Zealand, South Africa and the United Kingdom. 1911 – South Africa – Commonwealth Parliamentary Association […]

  Like

 5. […] *The Commonwealth Parliamentary Association – The CPA was founded in 1911 at a meeting of Heads of Government in Westminster Hall as the then-Empire Parliamentary Association and its affairs were administered by the UK Branch. The original members were Australia, Canada, Newfoundland, New Zealand, South Africa and the United Kingdom.1911 – South Africa – Commonwealth Parliamentary Association […]

  Like

 6. […] Die “bedelaar” verskyn talle kere as verwysing na Brittanje se tweede Anglo Boereoorlog (1899-1902) waar soldate duisende seemyle gereis het en kom oorlog maak het met ons voorouers – die doel daarvan om geld in te samel vir families.   Hierdie gedig, wat geskryf is deur Rudyard Kipling en getoonset deur Sir Arthur Sullivan, het ‘n geweldige hoeveelheid geld vir soldate en hul gesinne ingesamel.   *Dis ‘n ope vraag of die geld ooit by hul gesinne uitgekom het.   Indien wel, het dit die Britse regering getroos dat die wat sneuwel hier in suidelike Afrika se gesinne versorg sou word.   Vir hierdie bloeddorstige regering het dit gegaan om ontslae te raak van ‘n volk en in die proses baie minerale te kry.  Honderde duisende soldate is op ons handjievol Boere, Vroue en Kinders losgelaat.   Ons aan die suidpunt van Afrika was ook nie die enigste in Britse konsentrasiekampe nie.Daarteenoor was dit ook ‘n Britse jong dame, Emily Hobhouse wat haar veral oor die arm Boervroue, kinders en ou mense ontferm het.   Kyk na beeldmaateriaal oor die vroue, kinders en ou mense in Britse konsentrasie helkampe.   Ons is baie dankbaar vir haar menswaardige optredes in die baie moeilike tyd waarin ons voorgeslagte gedompel was.Republiekdag  – 60 jaar Vandag herdenk ons ‘n vals “vryheidsdag”, want niemand van ons wil deel van die Britse statebond wees nie.   Dit is geen vryheid of onafhanklikheid nie.Die liberaal verligtes of klassieke liberales, wat deel vorm en deelgeneem het aan die kommunistiese oorname, die skryf van die “sogenaamde demokratiese kommunistiese Grondwet” en daarin glo, was ook so deel tydens die Anglo Boere Oorloë.   Hulle is ook deel van onteiening en swart bemagtiging vandag asook die aparte gebiede wat Trust en CPA gebiede genoem word.   Dis die spul verligte blankes wat deel daarvan wil wees en nie na onafhanklikheid strewe nie.   British colonial empire in Africa (SA) – Rhodes and BSACBritish Empire and their colonial rules/flags1911 – South Africa  – Commonwealth Parliamentary Association* […]

  Like

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s