Mandela and his guests

 

On 31 March 1982 Mandela was transferred to Pollsmoor Prison in Cape Town with Sisulu, Mhlaba and Mlangeni. Kathrada joined them in October. When he returned to the prison in November 1985 after prostate surgery, Mandela was held alone. Justice Minister Kobie Coetsee visited him in hospital. Later Mandela initiated talks about an ultimate meeting between the apartheid government and the ANC.

A picture captured during a rare visit from his comrades at Victor Verster Prison.

See the source image

When Mandela was in Pollsmoor Prison in 1985, he was offered freedom by President PW Botha. The only condition? He renounce violence. Mandela refused and suffered in Pollmoor, almost dying 3 years later of tuberculosis.

After six years in Pollsmoor, Madiba was moved to Drakenstein for 14 months. He walked out with a radio and his surfboard at age 70. A bronze statue commemorates his triumphant release (with that iconic raised fist!) and you can view the house he was imprisoned in – a design he replicated for his home in the Eastern Cape.

In the footsteps of Nelson Mandela

*

Photo – Victor Verster Prison
https://www.nelsonmandela.org/content/page/biography

*

On 7 December 1988 Nelson Mandela was transferred to Victor Verster Prison in Paarl. He was there for 14 months in a cottage until he was released from prison on 11 February 1990.

Struggle icon and former president of South Africa, Nelson Mandela, was quietly transported from a clinic outside Cape Town to a house on a prison farm in Paarl. He was placed at the prison because it was close to doctors and hospitals as it was during this time that he was recovering from Tuberculosis. The house where Mandela stayed was previously used for house officers but was refurbished once the struggle icon moved in.

http://nhmsa.co.za/news/mandelas-move-to-victor-verster-prison/

 

On 12 August 1988 he was taken to hospital where he was diagnosed with tuberculosis. After more than three months in two hospitals he was transferred on 7 December 1988 to a house at Victor Verster Prison near Paarl where he spent his last 14 months of imprisonment. He was released from its gates on Sunday 11 February 1990, nine days after the unbanning of the ANC and the PAC and nearly four months after the release of his remaining Rivonia comrades. Throughout his imprisonment he had rejected at least three conditional offers of release.

https://www.nelsonmandela.org/content/page/biography
***

 

They point to the fact that Mandela was not imprisoned for opposing the so-called apartheid, or segregation, in Africa, but for being a communist terrorist murderer-bomber in service to the Soviet Union.   “Apartheid” – segregation, is there since 1840 where ethnic groups made war with each other (mfecane wars) and then they and the British Empire created the separate areas called it reserves.  It was not created by the Verwoerd regime but by the blacks and british themselves.   Shepstone Policy.   It became homelands after 1961 but by choice of themselves and elections.   Furthermore, after 1994 it was again their own choices, all the homelands became separate Trustlands or CPA’s (landclaims) – all different areas apart from each other and under new legislations and the “constitution”.
Mandela – terreur- terrorism

The judge said that they were actually guilty of high treason for which the punishment would have been the death penalty (by hanging) , but because the state prosecutor, Percy Yutar did not prosecute them for high treason, rather the four lesser charges of sabotage, conspiracy to commit sabotage, recruiting and training terrorists and soliciting funds from communist countries for a terrorist onslaught against the country, they got life in prison.

REVOLUTION SINCE 1955 AND EVEN BEFORE
ANC “Freedom charter 1955”

Dr Peter Hammond met Mandela
Mandela : revolution

Winnie Mandela
Mandela-Winni-Connection

Bomb plantings
Suid-Afrika se ANC rewolusie

SA and the ANC liberal movement revolution
Anargie – revolution

Mandela met Soros as well
Mandela and Soros

Part of the communists plans to make SA ungovernable
Liliesleaf Rivonia – Mandela

Black economic empowerment
Regstellende aksie – B-BBEE

Mandela – “Madiba”

Mandela, Mbeki and the Guptas
***

Vir enige burger in die land wat hul geskiedenis ken, is die informele “vergadering” en kuierplek onder die bome ver weg van ‘n tronklewe af en ‘n kuierplek waar gedagtes uitgewissel word..    Voordele wat aan hom toegeken is maar nie aan ander nie.     Die foto was toe verskeie ANC ondersteuners en leiers hom besoek het.

Gedurende PW Botha se tyd, wou Mandela nooit geweld afsweer nie en die afleiding word gemaak dat dit wat plaasgevind het, die hele gebeure rondom sy vonnis en waarvoor hy gevonnis was, MK se betrokkenheid om die land oor te neem,  nooit spyt gehad het oor burgerlikes wat onskuldig gesterf het.

Indien daar opgelet word wat na 1994 gebeur tot datum is daar al oor die 500 000 mense vermoor.   Grusame aanvalle, martelings en moorde word teenoor veral blankes gepleeg, wat die Polisie as normale misdaad hanteer.   Soms word iemand so erg aangerand , maar daar word slegs ‘n inbraak aanhangig gemaak.  Liberales moet maar ophou wegkyk, hul sondes gaan hul inhaal, die gat wat hul vir konserwatiewes grou, gaan so diep wees dat hul onmoontlik daaruit gaan kom.

Die vonnis wat plaasgevind het,  behels dat daar heelwat terreurdade is wat gepleeg was en dis hoekom daar so ‘n lang tydperk in die tronk was, en daar was ook versagting rondom dit.

Swart op swart moorde word altyd oor die hoof gesien, want vir sommige is dit niks om iemand se keelaf te sny of met ‘n nekband aan die brand te steek nie.  Onskuldiges sluit in diegene wat in bomme gesterf het, infrastuktuur wat gesaboteer was en ook selfs quatro (waarvoor hy ook niks verantwoording gedoen het in hulle tradisies nie).  En na 1994 is dit Mandela wat die swart bemagtigingswette onderteken het.   Dus, hy roem daarop dat dit nooit mag plaasvind nie, maar skynheilig teken hy die wet wat ons ekonomiese mat doelbewustelik onder ons uitruk.   Dit is met die doel om te vernietig soos ‘n wyfiespinnekop haar prooi vernietig en opvreet.

5 gedagtes oor “Mandela and his guests”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s