ABO Haut rookpype – Boerehelde

 


*

Interessant hoe geskiedenis van die BOER soms in sekere artikels verewig en selfs later deel van ander Boerekrygers se huise of studeerkamers word.    Dis iets wat die Engelse of selfs die liberale blankes en kommuniste nie van die Boere kan wegneem nie.     Al probeer sommige  hoe hard om die Boere republieke en burgers se geskiedenis te verander, kan dit nie op alle terreine plaasvind nie.   Dit gaan hakskene verseker skend.  Wie besit moontlik ‘n HAUT pyp in Suid-Afrika of selfs elders oorsee? 

George de Villebois-Mareuil - Smoking Pipe - HAUT

 

*

AGTERGROND

ROOKPYPE

Die Franse Graaf was die eerste van slegs twee buitelandse vrywilligers wat die rang van generaal-majoor (Veg-generaal) in die gewapende magte van die Boererepublieke gekry het.    Kolonel De Villebois, wat ‘n briljante militêre rekord gehad het en die bekende skrywer van verskeie militêre boeke en romans was, het gefrustreerd geraak oor die omvang van die probleme in Frankryk waar die eer van sy leër op die spel was.

Die HAUT-rookpype is en word individueel hand gemaak van Afrika-wilde-olyfhout, in die beeld van ‘n inspirerende Boereheld. Die skoonheid van die pyp is gekoppel aan sy historiese waarde, waar die dade van hierdie helde jou sal inspireer elke keer as jy jou pyp optel, vashou en rook. Die wilde olyf wat gebruik word, kom uit ‘n spesifieke gebied in die Noord-Kaap (Suid-Afrika) waar die bome uiters stadig groei as gevolg van die warm, droë somers en die koue winters. Dit sorg vir ‘n unieke greineienskap in die hout wat bydra tot die skoonheid van elkeen van die pype.

Alle rookpype is in die beeld van inspirerende Boerehelde gemaak. Onderaan elke pyp is die naam van die Boere-oorlogsheld gegraveer. Elke pyp het sy eie unieke reeksnommer wat kompleet met ‘n sertifikaat van egtheid kom. Die steel van die pyp word met die hand gedraai en gevorm, van Afrika-ysterhout. Die ysterhout gee ‘n gladde natuurlike gevoel. Die natuurlike hout op die pyp en stam dra by tot die unieke geur van die rookervaring. Elke pyp kom in sy eie leerdrasak, met verskeie kompartemente vir die pyp, tabak, pypskoonmaakgereedskap, pypstaander en vuurhoutjies. Die storie van elke held word op die buitekant van die pypleersak saamgevat.

Die Graaf het by die Anglo-Boereoorlog aangesluit en as ‘n kans gesien om die Franse vernedering by Foshoda in Soedan in 1898 te wreek.   Meer daaroor hieronder.

( https://www.haut.co.za/product/george-de-villebois-mareuil-smoking-pipe/ )

*

Foshoda in Soedan in 1898  (Agtergrond)

Die Fashoda-aangeleentheid van September 1898 was ‘n produk van langdurige spanning tussen Brittanje en Frankryk oor hul relatiewe invloed in Egipte. Sedert die bewind van Louis XIV (1643–1715) het Frankryk ambisies gekoester om ‘n kanaal deur die Suez-landte te bou, wat die Middellandse See met die Rooi See verbind en handelsroetes tussen Europa en Asië dramaties verkort. So het Franse kommersiële belange, gerugsteun deur die Franse regering, in 1858 die Suezkanaalmaatskappy gevorm.   Die maatskappy, wat gesamentlik deur die Franse en die Khedive van Egipte besit word, het die kanaal in 1869 voltooi.

Aanvanklik het die Britse regering probeer om die massiewe projek te stuit. Namate die Egiptiese regering toenemende skuld in die 1860’s en 1870’s aangegaan het, het Brittanje egter Egiptiese aandele in die Suez kanaal maatskappy begin koop, en sodoende Britse gesag in die land versterk. Met Egipte toenemend nie in staat om die rente op sy uitstaande lenings teen die middel 1870’s te betaal nie, is die land se finansies onder Anglo-Franse beheer geplaas. Toe hierdie groeiende Europese soewereiniteit in 1882 tot gewelddadige nasionalistiese opstande gelei het, het Brittanje militêr ingegryp. ’n Verdeelde Franse regering het geweier om deel te neem. Gevolglik het die Britte hulself as de facto heersers van Egipte gevestig, wat die wrok van baie Franse politieke leiers opgedoen het.

Vir die volgende vyftien jaar het Brittanje sy gesag in Egipte behou terwyl hulle gesukkel het om Islamitiese fundamentalistiese afdelings verder suid in die Soedan te onderdruk. Die bedreiging wat uit hierdie gebied uitgegaan het, het in Maart 1896 besonder akuut geword toe Ethiopiese magte, bygestaan deur Franse en Russiese raadgewers, ‘n Italiaanse leër by Adowa verslaan het. Dit het die vooruitsig van Franse en Russiese indringing in Britse gebiede in Oos-Afrika laat ontstaan, asook ‘n alliansie tussen Ethiopië en fundamentalistiese Moslem-elemente in die Soedan.

Die Britse regering het generaal-majoor Horatio Herbert Kitchener (1850–1916; later graaf Kitchener van Khartoem) met ‘n ekspedisiemag gestuur wat die afdelings by Omdurman op 2 September 1898 verslaan het. Nadat hy verneem het van die teenwoordigheid van ‘n Franse mag verder op die Nyl , het Kitchener stroomop gegaan en op 19 September die kleiner Franse afdeling by Fashoda ontmoet. Hierdie mag, onder kaptein Jean-Baptiste Marchand, is na die bolope van die Nyl gestuur om ‘n geskikte plek te vind vir ‘n dam wat die rivier sou herlei en Britse beheer oor Egipte sou ondermyn.    Bystand het ontstaan, aangesien die Franse en Britse regerings geweier het om te wyk. Die openbare mening in albei lande het toenemend onrustig geraak. Oorlog was egter nooit ‘n waarskynlike uitkoms van die konfrontasie nie. Frankryk was minder op die grond in die Soedan en later  deur die koninklike vloot op see oorrompel.   Frankryk het min keuse gehad as om terug te staan en die onttrekking van Marchand se mag op 3 November 1898 te beveel.

Dit het die twee Europese moondhede aangemoedig om hul wedywering in Afrika te ontlont en die Entente Cordiale van 1904 te onderteken.   Théophile Delcassé, die Franse minister van buitelandse sake van 1898 tot 1905, het erken dat Frankryk nie ‘n direkte konfrontasie met Brittanje in Oos-Afrika kan waag nie, veral toe Frankryk se vernaamste bondgenoot, USSR, nie bereid was om hulp te verleen nie.

Die Entente Cordiale, soos die ooreenkomste bekend staan, het onduidelikhede verwyder in die twee hoofgebiede van Afrika waar Europese invloed nog betwis was. In die proses het dit gehelp om die “geskarrel vir Afrika” (Scramble of Africa) te beëindig wat sedert die Berlynse Konferensie van 1884–1885 onder die Europese moondhede geheers het.

Dus, baie historici sien die Fashoda-aangeleentheid as ‘n keerpunt in Anglo-Franse verhoudings. Die stryd in die Soedan het die Anglo-Franse wedywering in Afrika in fokus gebring, wat Brittanje en Frankryk in staat gestel het om oplossings vir spesifieke geskille te beding en nouer betrekkinge in die proses te ontwikkel.

https://www.encyclopedia.com/history/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/fashoda-affair

En wat het in daardie selfde tydperk in suidelike Afrika afgespeel?    Die Kaapse roete, minerale regte en magsposisies is uitgebou om die Blanke Boere van die republieke later die skuld te gee vir alles wat verkeerd gaan, veral na die sogenaamde demokratiese stelsel sedert 1994.

*
*Terloopse inligting oor die Boer en Afrikaner – en daar is heelwat verskillende menings daaroor.  Tog, kan geskiedenis nie verander word soos baie dit aanpas of verander nie.   Laat die Zoeloe of Franse volke toe dat hulle geskiedenis verander of selfs aangeteken word as iets anders?   Nee, dis ‘n onreg wat daardie minderheidsvolk aangedoen word om hul uit te wis.

Hierdie gaan nie oor ‘n gesprek of daar ‘n Boer of Afrikaner is tydens die Anglo-Boere oorloë is en was nie.   Vir burgers van die ou ZAR en Vrystaat bestaan die Boere voorgeslagte 100%.   Dit was onafhankilke BOERE republieke en selfs die ander dorpies en gebiede wat nie totale onafhanklikheid geniet het nie, was bekend as BOERE republieke wat gestig is.

Indien sommige hul dan Afrikaners wil noem is dit hul eie keuses.   Daar was Kaapse rebelle en ook ander lande wat vrywilligers gestuur het om aan die Boere se kant te veg.   Of selfs versorg in die helkampe.

Daar moet versigtig wees hieromtrent, aangesien almal wat Afrikaanssprekend is, in die algemeen gesien word as Afrikaner.   Dit is beslis nie reg nie, want enige volk het wortels waarvandaan en waarnatoe.     

Hierdie is die doodsteek van ‘n volk, soos die Trekkers en Boere wat juis die Kaapkolonie verlaat het en gaan vestig het in die onafhanklike BOERE republieke.   Gun dan hierdie Boere en hul nageslagte die reg om hulself BOERE te noem.   Daar is niks tweedrag wat dit kan veroorsaak nie, maar louter respek vir ‘n ander se siening.    Heelwat Boere wil hul nie met Afrikaners vereenselwig nie, juis omrede hul almal wat Afrikaanssprekend is aanvaar as Afrikaners.

Al het sekere skrywers of bekendes in die verlede,  albei woorde van Afrikaners en Boere gebruik, beteken dit nie hulle is Afrikaners nie.   Nes vandag.  Dit wat vandag gebeur, het ook 100 jaar gelede gebeur.   Laat diegene wat as Boere bekend wil wees, dit sonder twyfel doen.   Dis hul reg.

Indien enige persoon Zoeloe, Italiaans, Russies of Franssprekend is, verander dit nie hulle wortels tot ‘n volk waar hul hoort nie.    Daar is selfs 10 of meer verskillende swart stamme of volke in Suid-Afrika en elkeen het hul eie tradisionele leiers.    Die Khoi san is ook meer as een volk of stam.

Die Boere republieke se stigtings kom ‘n lang pad en het in onafhanklikheid geeïndig.  Respek vir die Boere en omgekeerd.  Oor die algemeen is daar heelwat gebeure wat die woord Boer insluit, soos Anglo-Boere oorloë.  Dit is nie ‘n Afrikaner oorlog gewees nie.   Ook die Boere konsentrasiekampe, die helkampe.   So het die Engelse ook ander volke aangeval tydens anneksasies en kolonialisme.  Die Zoeloe volk se oorloë word ook Anglo Zoeloe oorloë genoem.


*

*

Verwante inligting


Jan Smuts – Churchill – Rhodes – apartheid : British rules

Shepstone and ABW

Anglo Boere oorloë – Shepstone

Geskroeide aarde  – Scorched earth (1)

Twee Onafhanklike BOERE republieke

Vryheid – Nieuwe Republiek (Boer-Zoeloe)

Majuba (SA) Amajuba

Concentration camps by the British empire

Een gedagte oor “ABO Haut rookpype – Boerehelde”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s