Money and power – Geld en mag

 

*
Dit gaan lankal nie meer net oor die voorsiening van elektrisiteit aan die burgers, werkers, besighede of eienaars in Suid-Afrika nie, maar gaan hier oor hoe flink en vinnig word daar beplan om korrupsie te pleeg om ons in die afgrond in te vertrap en seker maak ons bly daar in daardie afgrond.   Met al die beurtkrag is daar nie regtig ‘n diens nie.  Volg die bloedspore van geld en mag en weet wie beheer ons.   Dit kom al van voor 1994 aan en daarvoor het liberaal verligtes en klassieke liberale blankes gesorg.  Heelwat samesprekings het buite ons grense in Afrika lande, selfs in Engeland en elders plaasgevind.   Dit kom al van voor die Anglo-Boere oorloë aan.   Dorpe en woongebiede in SA dra ook by tot ons ondergang, want baie betaal nie, maar het elektrisiteit.

South Africa opens bidding for 'green' energy projects*

In 1994 het ‘n paar, veral verligte blankes gestem vir hierdie einste regering.   Blanke vroue het oorgestap en blad gaan skud met die ANC se vroue liga en deel geword.   Voor 1994 was Eskom ontsettend deur terrorisme en terreurdade bygekom.    Hulle is vandag in beheer van die land.   

Hul ondersteuners kom uit die hele Afrika en verlang alles gratis.  Hul plak in die ‘informele sektors’, veral rondom groot stede en so word hul ingetrek in die SA sisteme in om gratis huise (HOP veral) te ontvang, met water en ook elektrisiteit.  Heelwat van die huise wat gebou word, kom standaard uit met ‘n warmwatertoestel.  Baie van ons blankes het in 1940 tot 1980 nog nooit elektrisiteit gehad nie, veral plotte en plase.  Hulle almal word verwelkom in die mediese sorg eenhede, sowel kinders op skool word toegelaat.   By die Lesotho grens word hulle aangery om in SA skool te gaan, want dis hulle reg.


*

Neem kennis …

Die SON en WIND is daar vir almal se gebruik, nie net vir die ANC en hul magsbasisse soos Eskom beheerde staatsentiteit nie.    Groen energie – son – wind en water.

Daar word REEDS tariewe gehef hiervoor, wat deur elke gebruik betaal word.  Dit is duidelik Eskom (wat ‘n ANC staatsentiteit is) wil nog meer uit ons gebruikers maak en word ons herhaaldelik ge-terroriseer met spesiale tariewe, veral sonkrag.   

Inteendeel, die regering het reeds dekades gelede in verskeie wind en solar energie belê en ooreenkomste aangegaan met privaat instansies wat dit op hulle onkostes of met internasionale hulp gebou het.    Dus, hoekom moet daar slegs gefokus word op groen energie, terwyl dit in oorsese lande nie so geslaagd is of was nie.    Miljoene rande is deur Eskom en regering spandeer op HOP huise om hulle van son en warmwatertoestelle te voorsien.   Dis volgens kennis, reeds ingebou in hierdie tariewe wat jaarliks ‘vergroot’ word.

Die son se strale skyn GRATIS op almal en die wind waai van noord en suid of oos na wes, maar die ANC dink hulle besit die burgers en besighede van die land wat nie onder die diktators en kommunistiese regering wil wees nie.   

“Die vermetelheid is nie net grensloos nie, maar hulle en hul regering hou daarvan om iemand te skop wat reeds lê en selfs dreig of ‘n AK inspan om van onwilliges ontslae te raak”.   

Miljoene huishoudings het reeds Sonkrag op hul dakke op plattelandse gebiede, gaan hulle ook nou daardie bedrae gehef word?  Of is dit net ‘n sekere groepie mense wat nou moet opdok?

Eskom het ons burgers in Suid-Afrika leeggesuig – hulle teer daarop.  Daar is letterlik niks van ons gebruikers, wat besighede en elke huishouding hierby insluit, oor nie.  Nie net beskadig Eskom elkeen se besigheid met hul beurtkrag nie, maar hulle manipuleer ons genadeloos en dink hierdie bodemlose put van inkomstes behoort ook aan hulle.    En dan word daar nie eers van al die foutiewe toerusting wat vervang moet word na hulle urelange beurtkrag toegepas het, waarvan regering ook 15% inpalm, gepraat nie.     Dis die hele einddoel van ANC wat alles beheer. 

Om nou die burgers wat reeds beroof is van menseregte,  vuisvoos geslaan deur die diktators en is ‘n dubbel lading diefstal deur ons verder te beroof omdat duur toerusting aangekoop moet word en dan gaan die 15%BTW aan regering.    Regering manipuleer Eskom met alles.


*
*
*

Is this ironic, the same Government that preaches about renewable or green energy wants to penalise citizens for investing in solar energy at their homes and businesses.   What about all the others in informal sector?

2012

South Africa has built roughly 2.4m low-income homes in the past 15 years, and aims to build a further 3m over the next 15.

Many of these are based in townships, in and around the country’s major cities, such as those in the Kuyasa settlement in the Khayelitsha Township 30km outside Cape Town.

The Kuyasa project, the first of South Africa’s internationally registered CDM projects, aims to help those living in these poor areas manage their energy bills, while also bringing local trade to the region. 

https://www.climatechangenews.com/2012/03/28/podcast-solar-power-bringing-light-to-africas-townships/

The project aims to retrofit over 2,300 low-cost homes with solar water heaters, insulated ceilings and energy efficient lighting, saving money and reducing carbon.

https://solagroup.co.za/black-river-park-solar-project-to-boost-cape-towns-power-supply/


2015

The annual Africa Utility Week concluded in Cape Town, South Africa, as the country experiences a crippling power crisis predicted to last for at least the next three years. More than five thousand energy experts converged in the forum charged with developing strategies to deal with the continent’s perennial power shortages.

https://www.youtube.com/watch?v=bM9kP7tEcNI&t=71s

&

2015

In late 2014, South African city of Cape Town signed up with Black River Park, a building complex that’s home to more than 110 international companies, to supply solar powered electricity to other businesses in the coastal town.   This long-term guaranteed income is fantastic from an investor’s point of view. For 20 years the production of the panels is guaranteed and it quietly sits on the roof making money.   According to ESI Africa, the 1.2 megawatts Black River Park solar project is the largest integrated PV plant in Africa, and the first to legally transmit electricity back into the City of Cape Town’s electrical distribution network.

http://afkinsider.com/96508/cape-town-tackels-load-shedding-with-rooftop-solar/


*
*
*

The presence of the Green Building Council South Africa (GBCSA), who are one of the tenants of the 74,000 square metre office park, puts into action the green lease – an agreement between Black River Park and GBCSA, between landlord and tenant to ensure the operational effectiveness of the building in line with environmentally friendly principles. 

“The approval from the City of Cape Town marks a considerable breakthrough in the pursuit of electricity users who invest in independent power production to sell energy back to the distributors during periods where it is not needed on site,” says Chris Haw, Managing Director of SOLA Future Energy, and Spokesperson for the South African PV Industry Association (SAPVIA).

The second phase of the project comprises 500kW adds to the initial 700kW, operating since August 2013.

1.2MW Black River Park solar plant feeds power into Cape Town’s electricity grid

 


*

SOLAR ENERGY, PANELS AND CELLS

https://www.youtube.com/watch?v=xKxrkht7CpY
FOUT.    ‘n Sogenaamde demokratiese regering wat hul eie monopolie, strategieë en selfs tariewe op die privaat gebruiker oor privaat sonkrag wil afdwing.   Hoe kan dit enigsins demokraties wees, as die privaatgebruiker reeds hul derduisende spandeer het om sonstelsels te installeer, steeds duisende rande opdok aan ‘n sogenaamde demokrasie wat net hulself bevoordeel.   Die gebruiker wat die sonpaneel of selfs wind reeds geïnstalleer het, het mos reeds 15% BTW aan die regering betaal dus, waarvoor word die gebruiker gemanipuleer, geviktimiseer en geterroriseer vir hierdie daad.   Dis nie die gebruikers wat Eskom rot en kaal besteel het nie. 

 Enkele voorbeelde word aangehaal en gewys.

Shoprite doubles its solar capacity, aims to power 25% of operations with  renewable energy


*
Kyk hoe sit al die warmwatertoestelle in die son:


Podcast: Solar power bringing light to Africa's townships

Eskom is proposing new power tariffs that could mean households with lower than the average electricity consumption in South Africa and many on-grid solar users will pay hundreds of rands more every month.

As it stands, the variable and fixed costs accumulated in producing electricity in South Africa are paid for through a single electricity tariff — calculated per kWh of consumption.

Eskom maintains that tariffs need to be modernised to reflect the changing electricity environment and ensure fair recovery by all of the services to be provided by all grid users and the system.

“The aim is not to get additional revenue but to rebalance tariffs in such a way that fixed costs are recovered to a greater extent by fixed charges,” Eskom said.

Eskom wants the tariff to be broken up into two charges that account for the costs separately.

Customers would pay a fixed capacity fee, independent of usage, to cover fixed costs, and a variable charge based on their consumption.

In short, Eskom said the new tariff would achieve the following:

  • Avoid unjustified over/under-recovery of costs from customers that create unintended subsidies.
  • Ensure fairness, equity, and transparency of subsidies existing in the system.
  • Include use of systems costs for generators.
  • Prepare for Eskom unbundling by ensuring divisional costs are accurately reflected to avoid large tariff impacts after legal separation.
  • Provide the correct pricing signals for capacity and usage.
  • Mitigate volume and revenue risk, and avoid price increase impact on all customers (reduced volume = higher price increases)

TOTALLY UNFAIR AND UNHUMAN

According to Eskom, the current tariff structure subsides those households with lower usage through the fees charged to those with higher consumption.

Eskom said its new tariffs would be designed so that, as far as possible, the average customer should pay no more or less than their current tariff structure.

The utility previously said that the average household in South Africa used 900kWh of electricity per month.

It provided MyBroadband with calculations from its previous proposal to the National Energy Regulator of South Africa (Nersa) that showed how much the new tariff would cost for different consumers compared to the current prices.

Although this was based on the proposal for the previous financial year — 2020/2021 — the overall approach remains the same for the new tariff proposal that Eskom plans to submit to Nersa in August 2022.

According to this data, Eskom customers with usage below 900kWh will pay substantially more than before.

A user that previously used 400kWh on Homepower 1 would be paying R593 per month more on the proposed new Homepower 1 tariff.

Households with 800kWh monthly usage would pay R271 more. The higher the monthly consumption, the lower the increase.

Customers who use 1,000kWh or more would pay less.

The chart below illustrates how an electricity bill for various usage levels would compare if Eskom implements the proposed changes to its Homepower 1 tariff.

As illustrated above, the new structure would also be detrimental to solar power users who only occasionally use grid power.

They previously only paid R218 for their grid connection if they used none of Eskom’s electricity.

With the proposed additional fixed capacity charge, it would be R720 more expensive per month, for a total of R938.

The actual increase gets lower as households consume more of Eskom’s electricity, making it seem like the utility is disincentivising using self-generation with the grid as backup.

The upside is that Eskom is also proposing a net-billing rate for those capable of producing excess electricity.

That rate would be the same as a new time-of-use energy charge for the proposed Homeflex 1 tariff.

With this mechanism, Eskom would effectively give electricity back to the customer at the end of the month, resulting in a discount on their bill.

But Eskom said it would propose the structural changes to more cost-reflective capacity-based charges irrespective of net-billing being in place.

Solar power users must pay R938 per month even if they don’t use our electricity — Eskom


*

 

2014

Megawatts gigantic power plants are connected to the electricity grid. These plants, which are procured as part of the government’s Renewable Energy Independent Power Producer’s Procurement Programme (REIPPPP), are sophisticated projects of massive scale. Now, however, solar is showing its versatility by making electricity available to under-privileged communities at smaller scales. The first commercial solar PV system in the township of Khayelitsha was commissioned on the Khayelitsha Environmental Health Organisation building earlier this month by

SOLA Future Energy on behalf of the City of Cape Town.

The 17kW system is guaranteed to generate in excess of 700,000 kWh over the course of its life. Co-founder and Managing Director of SOLA Future, Chris Haw, believes the solar system is a positive development for the industry.   “The solar PV industry in South Africa has been driven by procurement and construction of large power stations involving international funders. Experience and competition in those projects have brought the equipment and installation prices down making solar PV energy cheaper than what can be purchased from the grid as a residential or small commercial consumer. Projects like this demonstrate the scalability of the technology and why it has such a role to play in our future supply mix,” was said.

 

TOWNSHIPS GET SOLAR POWER

 *

2021

SAB and holding company Anheuser-Busch InBev (AB InBev) launched its renewable energy programme in 2020 with a solar power system installation at its Chamdor Brewery in Krugersdorp. Since then, it has rolled out solar projects at all seven breweries in South Africa. Alrode brewery in Johannesburg also makes use of bio-gas facilities.

In the first eight months of 2021, SAB generated more than 9.7GWh of renewable electricity, leading to a reduction of 9,443 tons of CO2 emissions. Achieving the 2025 Sustainability Goals in climate action and cutting its reliance on Eskom’s volatile grid are both important factors in SAB’s move towards renewables.

To meet its target of 100% renewable energy by 2025, AB InBev will require solar renewable energy facilities to the total of 191 MW generated through more than 23,000 panels.This forms part of a multi-tiered Power Purchase Agreements (PPA) between AB InBev Africa and SOLA Group, which secured R400 million in funding from the African Infrastructure Investment Managers (AIIM) and Nedbank. The deal sees AB InBev Africa purchasing its power from SOLA.


TOWNSHIPS GET SOLAR POWER - SOLA

Zutari Kangnas wind farm at Springbok

Kangnas Wind Farm, situated outside of Springbok, in the Northern Cape’s Nama Khoi Municipal area, commenced operations during November 2020. The wind farm delivers 140MW’s of clean renewable power from its sixty-one wind turbines.

https://www.zutari.com/project/kangnas-wind-farm-connection-works/

*

Western Cape Windfarm- DARLING

Cape Town has signed a 20-year contract to buy electricity from the country’s first ever commercial wind farm. The city hopes to decrease its reliance on coal-fired power. 

Wind is just one of the options the national government is investigating. It’s also looking at the possibility of linking solar thermal power and wave energy to the national grid.

The Director of Renewable Energy in the Department of Minerals and Energy, said South Africa wanted an energy mix rather than being “dependent on one energy source.” 

South Africa hopes to produce 10,000 gigawatt hours of green energy annually by 2013. That’s about enough electricity to run a small city.

https://www.dw.com/en/south-africa-lauches-its-first-wind-farm/a-2214534

*


Lees ook – Read also

Verskroeide aarde  –  Scorched earth

Ramaphosa –  R140 billion ($8.5)

Coal   –  Steenkool  –  ESKOM


Sonkrag – Solar energyWho paid for this?

Eskom  –  Wind and Solar energy

20 year contract with Eskom – Tom Burke photovoltaic solar plant is Enel’s first large scale solar project.

Solar and wind energy  – SAEco Villages or farms- Selfonderhoudend

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s