Ingonyama Trust – King Goodwill Zwelithini –

7 August 2019 – King Goodwill Zwelithini is not pleased with plans to have the Ingonyama Trust Land Act repealed and has vowed to fight for the 2.8 million hectares of land in KwaZulu-Natal that is under his custodianship as the sole trustee. We look at five things that the King has previously said about the Ingonyama Trust (only for Zulu people)

l

*

Asks Zulu nation to donate R5 each for legal battle if Ingonyama Trust is scrapped

In February 2018, King Zwelithini appealed to “any legitimate Zulu” to donate R5 or more for a legal battle against Parliament if it opted to repeal the Ingonyama Trust Act.   “I want only R5, but those who can afford to can donate more. I want to show those who are in power that the government cannot do things without consulting us,” the King said.

Unhappiness with Kgalema Motlanthe’s high-level panel report 

The King and traditional leaders in the province opposed the recommendations made by former president Motlanthe, chairperson of the High level panel, that land under the Ingonyama Trust be surrendered to the Department of Rural Development and Land Reform.     In July 2018, during an Imbizo that the King had called, he said: “Our kingdom is here to stay and your land is going nowhere as long as I’m alive.”

Partnership with AfriForum

In October 2018, at the Umkhosi we Lembe commemoration of King Shaka Zulu announced that he was partnering with Afrikaner lobby group Afriforum who were also opposed to expropriation of land without compensation.    The King said that it was unfair that certain white farmers had previously been compensated for their farms but now there was no longer compensation.    “This means we are not building unity (between whites and blacks). This means current leaders are no longer talking about Madiba’s rainbow nation.”   “I sent you in July and said go and pray that all those who are against you and me over the land, God must make them to fight by themselves. Even now, I’m sending you to go and pray before the elections next year. Anyone who wants to be voted for and elected by us, I’m going to talk now, anyone who wants to be elected by us must come and kneel here and commit that I will never touch your land,” King Zwelithini said.

Requests commitment from President Cyril Ramaphosa to leave ITB land alone 

“He (Ramaphosa) must come here and say it, write it down in an agreement and sign off that the land of the Zulus will not be touched. As the Zulu leader, I am trying to ensure that your things are protected and go well,” King Zwelithini said in October 2018.

Adamant to fight to protect Ingonyama Trust land

At the weekend King Zwelithini said that he had not been consulted about the government’s Presidential advisory panel on land reform’s recommendation that the Ingonyama Trust, which spans close to 3 million hectares and of which he is the sole trustee, be scrapped.    Speaking in Nongoma at the weekend during Umkhosi Wesivivane, King Zwelithini said: “I’ve instructed that this matter be thoroughly looked at. I want you to know that this land belongs to the reigning King of AmaZulu, previous kings and queens and will not be taken from us.”

https://www.iol.co.za/news/politics/five-controversial-things-the-zulu-king-said-on-ingonyama-trust-30450704

*

Die Zoeloe koning weet nou presies hoe voel blankes oor die 1994 verkiesing, daar was 37.7% wat teen die grondwet gestem het en totale onafhanklikheid gesoek het.

Dit was ook ooreenkomste wat nog uitstaande is.   Een daarvan is die Volkstaatraad van 1994 se aanbevelings, dat ons ons eie provinsie verkry met die reg tot onafhanklikheid.

Daar was ‘n mandaat hiervoor.   Daar was ‘n mandaat dat Selfbeskikking en Volkstaat verder ondersoek sal word en aanbevelings gemaak word.  Aanbevelings is gemaak.    Dit is ‘n internasionale reg wat volke geniet en mag verkry.

Die ANC het Wes-Sahara gesteun, sowel as Palestina en Suid-Sudan.   So wat maak ons anders?  Ons is ‘n blanke volk in eie reg, wat nie inskakel by enige van die ander etniese volke of hul tradisies nie.

Ons blanke Afrikaners en Boere, wat hiervoor gestem het en dit verlang om ons eie leiers te kies en in beheer te wees van onsself, wil nie onder die kommuniste voortleef nie.  Daar bestaan nie so iets soos ‘n brug bou met ‘n kommunis nie.   Ons soek nie swart bemagtiging, regstellende aksie of onteiening teen ons mense nie.  Ons armes wat vir 25 jaar in arm kampe of nedersettings bly moet ook vergoed word.   As die ANC die ou waarheidskommissie kan instel, kan ons dit ook doen om eise te stel teen diegene wat ons onderdruk.  Ons maak nie namens hierdie 8840 tradisionele leiers besluite nie, maar wetgewing beperk hulle.  Hulle het geen bevoegdheid om oor ons te besluit nie.

Die Zoeloevolk het dieselfde reg om oor hulself te regeer asook die Khoisan volke wat dit mag uitoefen.

*

Most of the ethnic Black and Khoisan/coloureds have their own identity, culture and traditional events, etc.  Most of them have their own culture houses as well. The Zulu king also have a yearly event, in 2016 they were 200 years old.  Meeste Swart en Khoisan / bruin gemeenskappe het hul eie identiteit, asook tradisonele en kultuurfeeste wat herdenk word vir hulself.   Daar is selfs kultuurhuise opgerig vir elkeen.

Ingonyama Trust – Zwelithini –

7 gedagtes oor “Ingonyama Trust – King Goodwill Zwelithini –”

  1. […] 7 August 2019 – King Goodwill Zwelithini is not pleased with plans to have the Ingonyama Trust Land Act repealed and has vowed to fight for the 2.8 million hectares of land in KwaZulu-Natal that is under his custodianship as the sole trustee. We look at five things that the King has previously said about the Ingonyama Trust (only for Zulu people). Ingonyama Trust – King Goodwill Zwelithini – […]

    Like

  2. […] 7 August 2019 – King Goodwill Zwelithini is not pleased with plans to have the Ingonyama Trust Land Act repealed and has vowed to fight for the 2.8 million hectares of land in KwaZulu-Natal that is under his custodianship as the sole trustee. We look at five things that the King has previously said about the Ingonyama Trust (only for Zulu people) Ingonyama Trust – King Goodwill Zwelithini – […]

    Like

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s