Freedom Self-determination – Selfbeskikking


Elke volk het ‘n internasionale reg om selfbeskikking te verkry – die Boere en Afrikaners (blankes hierby ingesluit wat die wil het).    Volke kan hul onafhanklikheid verkry op grond van hul etnisiteit en menseregteskendings.  Die reg van alle volke op selfbeskikking is een van die kernbeginsels van die internasionale reg, en op grond van die erga omnes-status is dit die verantwoordelikheid van alle state en regerings om toe te sien dat hierdie reg verwesenlik word. Die belemmering of skending van hierdie beginsel, veral deur die gebruik van geweld, is ‘n baie ernstige oortreding van die internasionale reg.  

puzzle and sky Royalty Free Stock Image | Stock Photos, Royalty Free  Images, Vectors, Footage | Yayimages
*

Tans word ons van al ons regte vervreem wat daagliks geskend word en reeds ontneem is sedert 1990.  Elke swart en khoi san volk het aparte gebiede reeds vanaf 1854, wat as reservate of kroongebiede bekendgestaan het. 

Na 1961 is van hulle (swartes) tuislande genoem en sedert 1993 is van hulle in trustgebiede of CPAs omgeskakel en groot finansiering word hier volgens die Hansards spandeer. 

Daar is reeds sover 8840 swart en khoi san tradisionele leiers met aparte gebiede en wetgewing, wat teruggaan na die 1996 Grondwet. Niemand staan in hulle pad om saam die regering te hardloop of ooreenkomste aan te gaan nie.

*

Diakonia International Humanitarian Law Centre

The right of all peoples to self-determination is one of the core principles of international law and, by virtue of its erga omnes status, it is the responsibility of all states to ensure that this right is realised. The obstruction or violation of this principle, particularly through the use of force, constitutes a very serious violation of international law.

UN Charter definition

In the opening chapter of the UN Charter, respect for the right to self-determination of peoples is presented as one of the purposes of the United Nations. The right to self-determination of all peoples was confirmed by the United Nations General Assembly (GA) in the Declaration of Friendly Relations, which was unanimously adopted in 1970 and is considered an authoritative indication of customary international law. Article 1, common to the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights (ICESCR) and the International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR), reaffirms the right of all peoples to self-determination, and lays upon state parties the obligation to promote and to respect it.

The right to self-determination was first recognised in the context of decolonisation. However, numerous human rights instruments, including conventional law, as well as several GA Resolutions and state practice, have extended its application beyond the colonial context, for example to South Africans under the apartheid regime.  Some scholars also affirmed its application to analogous cases, such as peoples under belligerent occupation. 

*

Criteria for the right to self-determination

A people can be said to have realised its right to self-determination when they have either (1) established a sovereign and independent state; (2) freely associated with another state or (3) integrated with another state after freely having expressed their will to do so. The definition of realisation of self-determination was confirmed in the Declaration of Friendly Relations. 

The principle of self-determination outlines not just the duty of states to respect and promote the right, but also the obligation to refrain from any forcible action which deprives peoples of the enjoyment of such a right. In particular, the use of force to prevent a people from exercising their right of self-determination is regarded as illegal and has been consistently condemned by the international community. The obligations flowing from the principle of self-determination have been recognised as erga omnes, namely existing towards the international community as a whole. The International Court of Justice (ICJ) has recently reiterated the erga omnes status of the general principle of self-determination in its Advisory Opinion on the Wall.

Additionally, scholars and commentators have indicated that the principle has acquired the status of jus cogens – a peremptory norm of international law.


https://www.diakonia.se/en/IHL/The-Law/International-Law1/IL–Self-Determination/

*

Een gedagte oor “Freedom Self-determination – Selfbeskikking”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s