Damaged Schools in South Africa – lockdown

In die mandela streek is onlangs berig dat die spesiale sekondêre skool met wiskunde en wetenskap tot op die grond afgebreek.   Dus is alle duur toerusting nie net gesteel nie, maar al wat van die skool oorgebly het, was waarskynlik nie eers die fondasies nie.   Alles wat nou plaasvind, is ‘n herhaling wat reeds voor 1994 begin het.   Met die inperking (lockdown) is daar heelwat ekstra weermaglede ontplooi, maar dit kon ook nie keer dat die 183 skole beskadig is nie.

*

Die “ekonomiese rewolusie” duur voort asook rassime en diskriminasie teenoor blankes – B-BBEE is steeds in volle swang in die “corona tydperk” en raak besighede.     Terug na die “opvoeding” – wie wil nou skoolgaan in Suid-Afrika – die massas wys dit alreeds van toeka af, dat hulle nog nooit skoolgaan of geletterdheid as prioriteite sien nie.

Nou, is daar verdere domino’s wat omval of nagevolge met groot finansiële implikasies.    Soos voorheen, gaan regering ekstra befondsings soek” vir die skole wat of afgebrand het of totaal en al onherstelbaar is, maar die  belastingbetaler moet daarvoor opdok.   Provinsiale regering het reeds tekenne gegee daar is geen geld hiervoor nie.  Dus, wie gaan opdok?

“Tenders” sal weer eens uitgaan vir “herstel of opbou”.    Wie is nie bewus daarvan hoe die regering regtig werk nie.    Die klimaat vir onregeerbaarheid word geskep, want nie almal is ingeperk nie, dis baie duidelik.   Nou sal die belastingbetaler moet sorgdra dat hierdie skole heropgebou moet word.

Misdaad is en bly steeds ‘n betalende inkomste soos voor die inperking   Met alles van die 183 skole wat heropgebou of nuutgebou word, neem die regering en hul versekeringsagente 15% VAT daarop.  Ekstra inkomste as die massas die brand en afbreek doen, sit die ekstra weermaglede elders en toekyk.

*

As daar na die massas gekyk word in verskillende dorpe/stede is daar geen virus te bespeur nie.   Misdadigers loop dus vrylik rond om ook te plunder of af te brand.

*

*
A South African policeman points his pump rifle to disperse a crowd of shoppers in Yeoville, Johannesburg. (Marco Longari, AFP) – 2 April 2020

A South African policeman points his pump rifle to disperse a crowd of shoppers in Yeoville, Johannesburg. (Marco Longari, AFP)

https://www.news24.com/SouthAfrica/News/lockdown-skiet-skop-en-donner-experts-say-cops-army-can-have-less-violent-approach-20200402

*

Die feit dat die minister die “gemeenskappe” as toesighouers van die skole wil maak, is ook nie eers reg nie, staatskole bly ‘n staatsgebou en die regering is daarvoor verantwoordelik.    Gerieflik word die “toesighouding” verskuif vanaf die betrokke owerhede na die publiek.    Hoe moet gemeenskappe toesig hou as hulle ingeperk word?

Weer eens, wie is nie in beheer van die ekonomiese rewolusie en onregeerbaarheid van die land hoe daar geplunder, afgebrand en vernietig word.    Die owerhede skitter in hul afwesigheid en weermaglede is ook ontplooi – wie betaal hulle?.    Owerhede wil so graag in ‘n posisie wees dat daar geen blanke besigheid in sig is nie, dat daar totale afhanklikheid is van kommunisme – lees op oor ” #bolsjevisme  #bolshevism

*

“Geen afstand” – geen maskers – die in “beheer”

*

Minister of Basic Education Angie Motshekga has expressed her horror at the ‘alarming number of schools which have been vandalised and damaged since the Covid-19 lockdown began’.   Three schools were broken into in the past 24 hours in KwaZulu-Natal and expensive learning equipment stolen from EThekwini Primary in Durban, the latest in a string of schools that have been damaged in recent weeks.

“This brings to 183 the number of schools vandalised around the country since the Covid-19 lockdown was put in place. Gauteng has reported 55 schools vandalised, Mpumalanga 72, North West seven and KZN two.”

Motshekga condemned the vandalism, burglary and destruction of schools across several provinces. The minister was working with her counterpart Police Minister Bheki Cele “to get to the bottom of these incidents”.

“It is quite disheartening that criminal elements in our communities could destroy the infrastructure of their own children with such apparent impunity. I am in constant touch with the minister of police, and with the assistance of the state intelligence forces, we are following leads to the immediate arrest and prosecution of every single criminal responsible,” said Motshekga.

She said communities were supposed to be caretakers of the infrastructure that government had put in place for the education of children.   “It is extremely disappointing for criminals, who are part of the community, to randomly destroy the same infrastructure meant to provide decent spaces of learning and teaching meant for our children,” said Motshekga.    The minister urged community members to assist the police to identify the culprits, and not to buy items stolen from schools.   “These criminals must be reported to the police immediately. Let us work together to safeguard the future of our children by exposing these criminal elements,” she said.   The learners from these schools would be the hardest hit as there could be delays in the implementation of the curriculum recovery plan when schools finally reopened.   Members of the community were urged to be on the lookout for people vandalising schools or any public property.

https://citizen.co.za/news/south-africa/education/2268479/motshekga-horrified-as-183-schools-now-vandalised-robbed-during-lockdown/?fbclid=IwAR1mz2QmOX_RNcPKJvX79uSKzDbtGGnlZpsRUC-eTKvGzz0AW747nn4t8JM

*

“No protections for public or other schools – millions of rand of damages.
https://www.sowetanlive.co.za/news/south-africa/2020-04-09-planned-arson-suspected-as-another-school-is-burnt/

*

*

NOT SO LONG AGO – previously

More than R60 million damages and lost.    Masangwana Primary school in New Brighton.    Remains of the Gqebera High schools   The school just disappeared, in a matter of weeks – looted to its foundation.  First they took the doors, frames and windows, then the bricks by bricks.  The school opened in 1995 for 1200 children, 34 classrooms and a science laboratory, stoves and computers.   A few were arrested released on bail soon after that.
Schools disappeared within 3 weeks – two months: Eastern Cape

*

Where were the parents when they did this?  Nobody gave them orders to do arson – it is a criminal act.   Arson – the criminal act of deliberately setting fire to property, also school or municipal buldings, vehicles, trucks and even farm buildings
Schools torched in South Africa

*

Vandalism and theft across Gauteng schools have cost the provincial Education Department over R120 million since the start of the year 2019 (does not included previous years).   The staggering figure was released by MEC Panyanza Lesufi’s office during August 2019 which said 262 criminal cases were registered since January.  The Gauteng Education Department has been trying to introduce state of the art facilities and learning material to schools across the province.    Most of the losses were incurred on the East Rand where thieves targeted more than 50 schools.
Vandalism and Violent protest actions at schools and infrastructure South Africa

*

This is the reality –  since when must a shool supply tablets or computers to children and where are the necessary insurances on this equipment?  This ANC government do it because they want to feed them like them.   In our days, before 1994, there was no such luck to have such elite computers to do your homework.   It was expected from us to go to a library, take time and do your own research from books and write your own essays.   Today, they just steal it and then after that they complain they have nothing to work on.   That is easy making money – claim from the insurance companies.   15% VAT again to the government.
Schools – stolen laptops Gauteng

*

The report stated that criminals broke down the “main vault door” to access keys which could unlock the entire school, early on Tuesday morning.   Two security guards were allegedly tied up while the theft took place, with the administration and IT offices targeted.   185 tablets were stolen, along with 8 laptops, 2 projectors, 3 desktop PCs, a TV, and R500 cash.   Lesufi has subsequently told the local community that they must help find the criminals and the stolen goods, or all the tech equipment will be removed from the school.
Menzi Primary school

*

5 gedagtes oor “Damaged Schools in South Africa – lockdown”

  1. […] – 962 schools robbed, vandalised, torched since start of lockdown Brackenfell school protestorsDamaged Schools in South Africa – lockdownVandalism and Violent protest actions at schools and infrastructure South AfricaSchools – stolen […]

    Like

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s