Paul Kruger se dae in die vreemde – 10 Oktober

Hy was welbekend – nie net in die ou ZAR nie, maar ook in ander lande, soos Nederland.  Dalk vir baie ‘n vreemde ervaring, maar vir sommiges nie.  Monumente en kransleggings wys dat Paul Kruger wel ‘n geliefde persoon was.   Heelwat burgers het geweet dat Paul Krüger oorsee gegaan het.     Dit was egter nie net koningin Wilhelmina nie, maar die Rehoboth het ook iets met Paul Krüger in gemeen gehad.

*

Dit is ‘n feit dat die Rehoboth jare lank in Oranjelust tuis was, die villa waarin Paul Krüger gewoon het ná sy vlug van Suid-Afrika van die einde van 1901 tot Oktober 1902. (Vir poskaarte en foto’s van Oranjelust, Maliebaan 89).    En dis hulle wat gereeld die kransleggings gedoen het soos die foto’s getuig.

Die Rehoboth ook die leier van die Zuid-Afrikaansche Republiek en Boere oorloë, die visie en idees van Krüger baie bewonder. Daarom is daar in die vyftigerjare  jaarliks ‘n Krüger-gedenktekendiens gehou, en die studentevereniging is destyds Paul Krüger genoem.

(In die notule van die onderwysersvergadering word daardie vereniging afgekort tot P.K.

*

Not only Queen Wilhelmina, the Rehoboth also had a relationship with Paul Krüger. This was probably caused by the fact that the Rehoboth was housed in Oranjelust for years, the villa in which Paul Krüger lived after his flight from South Africa from the end of 1901 to October 1902. (For postcards and photos of Oranjelust, Maliebaan 89)

Paul Krüger en de Rehoboth

Niet alleen koningin Wilhelmina, ook de Rehoboth had iets met Paul Krüger. Dat werd, wellicht, veroorzaakt doordat de Rehoboth jaren lang gehuisvest was in Oranjelust, de villa waarin Paul Krüger na zijn vlucht uit Zuid-Afrika van eind 1901 tot oktober 1902 woonde. (Voor ansichten en foto’s van Oranjelust, Maliebaan 89).

Daarnaast had de Rehoboth ook veel bewondering voor de leider van de Zuidafrikaanse boerenoorlog en voor de visie en ideeën van Krüger. Daarom werd er in de jaren vijftig jaarlijks een Krügerherdenking gehouden en heette de leerlingenvereniging in die tijd Paul Krüger. (In de notulen van de docentenvergadering wordt die vereniging afgekort tot P.K.

http://historie.hsmarnix.nl/1950/PaulKrugerendeRehoboth.htm

Samenvatting notulen lerarenvergaderingen van de Rehoboth
(1960 tot en met 1968)
http://historie.hsmarnix.nl/1960/Reh-1960.htm

*

‘n Groepfoto …

Hierdie groepfoto is – heel waarskynlik die oudstudent Johan Eimers – uit 1958. Hy noem verder dat hy ‘n paar klasmaats bo-aan herken. Van links na regs: Jerfaas van Oosterom, Joop Visser (nou oorlede), Klaas Buikema, en hy skryf, ek is waarskynlik die vierde.

This group photo is – most likely, former student Johan Eimers – from 1958. He further states that he recognizes a few classmates at the top left. From left to right: Jerfaas van Oosterom, Joop Visser (now deceased), Klaas Buikema and, he writes, I am probably the fourth.

Deze groepsfoto is – hoogstwaarschijnlijk, meldde oud-leerling Johan Eimers – van 1958. Hij meldt verder dat hij links bovenaan een paar klasgenoten herkent. Van links naar rechts: Jerfaas van Oosterom, Joop Visser (inmiddels overleden), Klaas Buikema en, schrijft hij, waarschijnlijk ben ik de vierde.

http://historie.hsmarnix.nl/1950/PaulKrugerendeRehoboth.htm

*

Pres. Paul Kruger se 77ste verjaardag word gevier in Utrecht, Nederland.

Lêer:Pres Paul Kruger se 77ste verjaardag in Utrecht, Nederland, 10 Oktober 1902.jpg

Pres. Paul Kruger se 77ste verjaardag in Utrecht, Nederland, 10 Oktober 1902. Van links in die eerste ry sit

Genls. Christiaan de Wet, Louis Botha, die president, Willem Johannes Leyds en genl. Koos de la Rey.

In die tweede ry van links sit Elsie Eloff, onduidelik, ds. Herman van Broekhuizen, onbekend en Manie Bredell.

*

*

*

*
Paul Kruger lived in three different houses during his time in the Netherlands. Casa Cara was bombed by the English during World War II. Villa Oranjelust and Villa Djemnah still exist, but are currently in use as offices for commercial companies. Paul Kruger was extremely popular among the Dutch while living in the Netherlands. However, nowadays there are hardly any traces of his presence in the Dutch Kruger houses left.

KRUGER DAG : 10 OKTOBER

*

Vergelyk gerus die  inligting met wat ons “reenboogpresident” en al sy kabinetslede verdien…  Vergelyk gerus die ondergenoemde inligting met wat al die sogenaamde etniese swart konings in hul onderskeie Trustgebiede (ou Tuislande) verdien, sowel as byvoordele, duur voertuie, blou ligte komvooie, elke vrou het ‘n paleis, hulle word rondgevlieg in privaat vliegtuie wat spesiaal vir hulle gemaak is ….
Natuurlik is dit bykans ‘n onbegonne taak, vandag sit ons met 8840 tradisionele leiers, en almal skep goud uit daardie staatskas uit, die goud afkomstig uit belastingbetaler se sakke.
ZAR – PRESIDENT PAUL KRUGER

*

NIE DEEL VAN DIE SELFGESKEPTE REENBOOGNASIE EN KOMMUNISME NIE…. DIE GRONDWET SKEND AL ONS MENSEREGTE, DUS … DIE WAT DIT WIL STEUN IS MEER AS WELKOM
17 Januarie 1852 ZAR

*

Enige volk het ‘n geskiedenis en daar is maar soms beelde wat die uiterlike simboliseer.   Om te mag onthou, is deel van enige volk se geskiedenis.
Monumente : Geskiedenis simbole ZAR

3 gedagtes oor “Paul Kruger se dae in die vreemde – 10 Oktober”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s