Minsk verdrae nooit nagekom

*
Sekere provinsies in die Oekraïne het al vir jare hul hoop en waarskynlik gebede geplaas om selfbeskikking te verkry.   Daar was ooreenkomste gesluit waar die provinsies se burgers aan referendums (2014) aan deelgeneem het.  Die Minsk-ooreenkomste was ‘n reeks internasionale ooreenkomste wat onderteken is en probeer het om die oorlog teenoor hierdie mense in die spesifieke provinsies in die Oekraïne te stop.   Verwys na die Donbas-oorlog tussen gewapende Russies-gesteunde separatistegroepe en gewapende magte van die Oekraïne wat al sedert 2014 aan die gang is.   Alles omdat die meerderheid Russe is wat woonagtig en werk in die provinsies.   Waarom eers wag tot daar duisende vermoor is, dit is volksmoord(e) wat plaasvind.

Europe and the End of Ukraine's Territorial Integrity - Carnegie Europe -  Carnegie Endowment for International Peace

*

Lees bykomende inligting:

Odessa – Ukraine

2013-14 Ukraine bloodiest days

Behind the Deep state Ukraine-USA (Alex Newman)

Ukraine

Ukraine independence

America –  Ukraine -Biden

*

Daar was al probeerslae (sedert 2014) in die verlede om hierdie provinsies se geskille op te los, sonder die bloedige oorlog wat gevolg het daarna.   

Eerstens tussen Rusland en NAVO oor ‘n Europese veiligheid argitektuur, en tweedens oor Oekraïne – deur hernieude onderhandelinge blyk dus gesluit te wees. 

Poetin se aankondiging dat die erkenning van die separatistiese republieke nie net verwys na die gebied onder de facto separatistiese beheer nie, maar na die hele gebied van die Donetsk- en Luhansk-streke, hou ‘n moontlike potensiaal vir eskalasie mee. Gevegte daar het toegeneem die afgelope maande, waarvan die verspreiding buite die kontaklyn nie uitgesluit kan word nie.   Minsk verdrae is belangrik, waarom anders was daar partye bymekaar? 

Na Selensky se verkiesing as president van die Oekraïne in 2019, het hernude onderhandelinge tussen die Oekraïne en Rusland begin om die oorlog in die ooste van die Oekraïne vreedsaam te besleg. Hierdie proses, wat selfs deur linkse gehore skaars raakgesien is, het aanvanklik gelyk of dit aanvanklike suksesse oplewer.   Die duidelikste in die gevangene-uitruilings in Desember 2019 en April 2020 en ‘n 2020-stilstand-ooreenkoms het  relatief lank geduur. Maar op die laatste teen die herfs van 2020 het hierdie proses begin wankel, en 2021 is gekenmerk deur hernieude spanning.

Twee konsepte van ‘n moontlike verdrag is voorgelê, wat voorsiening maak vir ‘n onttrekking van NAVO-strukture in Oos-Europa na 1997-vlakke (voor NAVO se oostelike uitbreiding) en die uitsluiting van voormalige Sowjetrepublieke, uitdruklik Oekraïne en Georgië, om by NAVO aan te sluit.   Al hierdie samesprekings is deur Russiese militêre ontplooiings langs die Oekraïense grens oorskadu en maneuvers in die Swart See en Rusland, maar ook deur die ontplooiing van Amerikaanse en ander NAVO-eenhede in die Oos-Europese lidlande, asook wapenaflewerings aan die Oekraïne. 

Ten spyte van al hierdie “onregte, hierdie misleidings en die openlike plundering van Rusland”, het die Oekraïne in ‘n anti-Rusland verander. Volgens Poetin druk NAVO die Oekraïne binne, wat ‘n bedreiging vir Russiese nasionale veiligheid is. Gevolglik moes Rusland nou optree.

https://www.rosalux.de/en/news/id/46007/the-minsk-agreement-is-history

*

Die Franse president Emmanuel Macron het op die 2015 Minsk-ooreenkoms tussen Kiev en Moskou gewys dat dit as die bloudruk vir ‘n deurbraak in die Oekraïne-krisis is.  Oekraïne en die Rusland-gesteunde separatiste het in September 2014 ooreengekom op ‘n 12-punt wapenstilstand ooreenkoms. 

Verteenwoordigers van Rusland, Oekraïne, die Organisasie vir Veiligheid en Samewerking in Europa (OVSE) en die leiers van die separatiste-beheerde streke Donetsk en Luhansk het in Februarie 2015 ‘n 13-punt-ooreenkoms onderteken.

Die leiers van Frankryk, Duitsland, Rusland en die Oekraïne het in Minsk bymekaargekom om die geleentheid te vier en ‘n verklaring van ondersteuning uitgereik.

Dit behels onder andere die volgende:

Onmiddellike, omvattende wapenstilstand.
Onttrekking van swaar wapens deur beide kante.
OVSE monitering.
Dialoog oor tussentydse selfregering vir Donetsk en Luhansk, in ooreenstemming met die Oekraïense wet, en erkenning van spesiale status deur die parlement.
Verskoon, amnestie vir vegters.
Uitruil van gyselaars, gevangenes.
Humanitêre hulp.
Hervatting van sosio-ekonomiese bande, insluitend pensioene.
Oekraïne beheer oor staatsgrens te herstel.
Onttrekking van buitelandse gewapende formasies, militêre toerusting, huursoldate.
Grondwetlike hervorming in die Oekraïne, insluitend desentralisasie, met spesifieke vermelding van Donetsk en Luhansk.
Verkiesings in Donetsk en Luhansk.
Om die Trilaterale Kontakgroep se werk te versterk, insluitend verteenwoordigers van Rusland, Oekraïne en OVSE.

https://www.aljazeera.com/news/2022/2/9/what-is-the-minsk-agreement-and-why-is-it-relevant-now

*

Oekraïne en die Russies-gesteunde separatiste het in September 2014 ‘n 13-punt wapenstilstand ooreenkoms in die Russiese hoofstad ooreengekom.

Die bepalings het gevangene-uitruilings, aflewerings van humanitêre hulp en die onttrekking van swaar wapens ingesluit, vyf maande in ‘n konflik wat teen daardie tyd meer as 2 600 mense doodgemaak het – ‘n tol wat volgens die Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy sedertdien tot ongeveer 15 000 gestyg het.

Minsk agreements - WikipediaEen gedagte oor “Minsk verdrae nooit nagekom”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s