Megaboer spreek hom uit oor ander, oa bikers

Serfontein reageer oor “motorfietse” durf waag om aan moord-optogte deel te neem en is myns insies behep met sy eie posisie as “megaboer”.   Ondermeer is hy deel van die advieskomitee van Ramaphosa oor grondhervorming en -onteiening.  Dit wil voorkom of hierdie “megaboer” die hele monopolie van landbou wil behartig.   So ‘n tipe “hoofseun” oor miljoene en kan verseker gevra word, hoeveel van diegene wat by hom direk koop besit en ry motorfietse, wat hul enigste vervoer is?    Motorfietse is nie ‘n minderwaardige vervoermiddel nie en nog minder spreek ‘n motorfiets wat presies daardie persoon se edel beroep is.   Wie is die megaboer om neerhalend en ietwat snobisties praat.   Het sy besigheid om ‘n megaboer te wees  uit die blou lug op hom neergedaal?   Eens het hy onder op die trapleer begin – megaboere en ander besighede begin nie van bo af nie, behalwe as hul hulself ryk steel of erf.  

Farmers must diversify to spur growth, says expert - Talk of the Town

*

Deur harde werk en deursettingsvermoë begin enige besigheid van onder af groei – om te boer is ook ‘n besigheid.   Dit geld vir diegene wat voertuie, trokke en motorfietse bestuur.   Verseker gebruik boere ook motorfietse, nes enige ander besigheid.   

Megaboere – nie alle Boere het ryk ge-erf nie.   Wat maak ‘n Megaboer beter as ‘n ander Boer of iemand wat ‘n motorfiets bestuur.   Megaboere kan gerus van hul troontjies afklim as almal soos die man redeneer.    Kaal het jy die wêreld ingekom en kaal gaan jy uit.   Niks word saamgeneem om mee te spog nie.

>

 

Die joernaliste beskou dit nou as goeie werk …  WAT is so goed daaraan om ‘n motorfietsryer te beledig – en as die megaboer hom vergewis het van feite oor die rooi in Senekal die afgelope 5 jaar, sal hy liefs maar stilgebly het.    Alles wat mense bymekaarmaak sal ook tot ‘n einde kom.

Die onsinnige konfrontasie tussen kakie en rooi in Senekal het die goeie werk van die régte … Die bikers is nie boere nie, wat soek hulle daar?

>

Serfontein

>

Daar word geskryf – 

Daar is geen plek vir middelmanne in die boerdery en landboubesighede wat deur die Suid-Afrikaanse Boer van die Jaar vir 2019, mnr. Nick Serfontein van Edenville in die Noord-Vrystaat, opgebou is nie. Daarom dek sy Sernick-groep die hele waardeketting – van die veld tot die vurk.

Die Bonsmara-boer Nick Serfontein van Edenville in die Vrystaat duld geen middelman nie, maar benut self die hele waardeketting – van die veld tot in die slaghuis – om sy winsgrens
te vergroot én volle beheer oor gehalte te kry. Só het hy binne 30 jaar sy beskeie boerdery tot ’n omvattende onderneming met ’n omset van sowat R1 miljard uitgebrei.  

In 2014 verskyn ‘n artikel oor sy boerdery van 30 verse op 250 ha grond uitgebrei het tot 13 plase van 5 000 ha.   Dié voormalige ingenieur het gou besef ’n waardeketting is noodsaaklik vir ’n beesboer se oorlewing en groei. Sedert 2002 spits hy hom toe op die uitbreiding daarvan. Vandag werk sowat 380 mense vir die onderneming wat bestaan uit:

■ ’n Bonsmara-stoetery van 500 koeie.
■ ’n Voerkraal vir 8 000 beeste.
■ ’n Toetsstasie vir 600 bulle per jaar.
■ ’n Voerfabriek met ’n vermoë van 72 000 ton per jaar. Hy gebruik self 2 000 ton voer per maand en verkoop 4 000 ton.   Die voerkraal, toetsstasie en voerfabriek is alles op sy woonplaas.
■ ’n Slagplaas en ontbening-en-verwerkingsaanleg op die nabygeleë Kroonstad waar 5 000 beeste per jaar (250 per dag) geslag word. Alles is nie sy eie beeste nie, maar hy koop ook slagbeeste by ander boere en voerkrale. Bulle wat in die toetsstasie afgekeur word, word ook daar geslag.
■ Groothandelverkope teen ’n tempo van 200 karkasse per dag.
■ Vier slaghuise waar die oorblywende 50 karkasse per dag in verwerkte vorm bemark word.

image.png

lees meer:

Click to access POST-41-LINK-READ-MORE-min.pdf

>

*

Meer Agtergrond – BACKGROUND

https://www.foodformzansi.co.za/black-farmers-to-get-a-stake-in-the-sernick-group/

>

Ramaphosa’s advisory panel on land reform

Government published the list of members which form part of the advisory panel. 

ANC and land reform Ramaphosa

>

The Sernick Emerging Farmers Programme Partners With Future Farmers Foundation

On the 1st of August 2019, the Sernick Group welcomed the opening of the Future Farmers office on its premises in Kroonstad, Free State. The Future Farmers Foundation has offices in Kwazulu-Natal, the Western Cape and now the Free State. This new partnership between Sernick’s Emerging Farmers Programme and the Future Farmers Foundation marks the beginning of new opportunities for the youth that are interested in agriculture and the agricultural sector in the Free State. 

Future-farmser-and-sernick

The Sernick Emerging Farmers Programme is supported by the Jobs Fund at National Treasury and is currently assisting 660 emerging farmers to become established commercial farmers. Up until now the model to assist emerging farmers has not been focused on youth development. With this partnership, the company hopes to include more young people from the Free State in its programme and give more people the opportunity to successfully enter the agricultural job market with the necessary knowledge and experience. 

“The Sernick Emerging Farmers Programme creates jobs, but more importantly it creates hope,” said Nick Serfontein, chairperson of the Sernick Group. As a vocal supporter of helping emerging farmers he went on to say, “All commercial farmers want to make a difference, but they don’t know how. This is possibly our last chance to get it right. We must believe we can, and we must push on because we can make a difference in agriculture.” 

The Future Farmers Foundation was founded in 2006 by Judy Stuart a farmer from Howick in Kwazulu-Natal. The organisation is aimed at providing meaningful employment for Future Farmers and develop them to their full potential. The company uses an apprenticeship-model to qualify farm managers who are capable of running commercial operations. If a candidate shows passion, commitment and potential after the 2-year apprenticeship he/she is sent overseas for practical experience. 

Future Farmers currently has 40 programme participants gaining invaluable experience at commercial farms in the United States and Australia. Judy believes this is a vital part of the programme as it gives participants the opportunity to expand their world vision and understand how South Africa fits into the agricultural puzzle. “Ultimately our goal is to give young people from impoverished backgrounds, that have the passion and drive, the opportunity to be commercial farmers,” she says. 

With the opening of the Free State Future Farmers office, it now also gives farmers in the province the opportunity to be actively involved with mentoring. This is a fundamental aspect of the success of the organisation explains Stuart, “How many people we are able to help is directly linked to how many farmers and sponsors that are willing to support our programme.” 

The requirements to apply and qualify for a Future Farmers apprenticeship: 

 

  • They should be between 18-26 years of age.
  • They should be passionate about farming.
  • They should have a responsible attitude towards work.
  • They should not be married nor have children.
  • They should not smoke, drink alcohol or use recreational drugs.
  • They should not have a criminal record.

Applicants and possible mentors or sponsors can contact Isabel Boshoff for further information by calling 056 216 2620 or visit the Sernick Empowerhouse office, 50 Reitz street, Kroonstad.

https://www.sernick.co.za/the-sernick-emerging-farmers-programme-partners-with-future-farmers-foundation/

*
January 2020

image.png

https://www.foodformzansi.co.za/black-farmers-to-get-a-stake-in-the-sernick-group/

>

Nick Serfontein – Landbouskrywers SA Boer van die Jaar 2019

Nick Serfontein is die voorsitter van die Sernick-groep, ’n diverse landbou-onderneming wat die hele waardeketting van hulle produkte besit, van die plaashek tot op die vebruikers se bord. Die Sernick-groep se sake-afdelings is by Edenville en Kroonstad in die Vrystaat, en die onderneming bestaan onder meer uit ’n Bonsmarastoetery, ’n voerfabriek, ’n voerkraal en ontbeningsfasiliteit.  met hulle abattoir en deli wat op Kroonstad bedryf word. 

Die groep verskaf werk aan 615 mense en die ekonomiese impak van hulle bedrywighede word op sowat R2, 37 miljard per jaar geskat. Serfontein het ook gedien op pres. Cyril Ramaphosa se adviespaneel vir grondhervorming.

Nick Serfontein van die Vrystaat is aangewys as die Boer van die Jaar, Buks Nel van die Wes-Kaap is die Landboukundige van die Jaar en Dirk Louw van die Noord-Kaap is die Nuwe Toetreder tot Kommersiële Landbou van die Jaar. 

Liza Bohlmann, nasionale voorsitter van die assosiasie, het tydens die glansgeleentheid op 15 November in Pretoria waar die wenners aangewys is, gesê sonder ’n florerende landboubedryf wat ’n integrale deel van ons ekonomie vorm sou ons nie as ’n samelewing of ’n land met beleggingswaarde kon funksioneer nie.

“Vanaand is egter meer as bloot net ’n viering van uitnemendheid. Dit erken ook die belangrike rol wat landbou in elke mens se lewe vervul. Ons oorlewing as ’n spesie hang af van die kundigheid, durf en vasberadenheid van ons groot en klein boere sowel as hulle plaaswerkers om in die bedryf te bly en dit suksesvol te vermag.

“Ons erken ook die rol van die mans en dames wat genomineer is as landboukundiges van die jaar. Met hulle ondersteuning kan die stryd om oorlewing voortgaan.

“Dit is ons lede se voorreg om verslag te kan doen oor die helde van landbou.”

>

Dirk Louw – Landbouskrywers SA Nuwe Toetreder tot Komersiele Landbou 2019

Dirk Louw bedryf sy boerdery-onderneming, Silver Moon Investments, in die distrik Groblershoop. Hy is verlede jaar as Raisins SA se Opkomende Boer van die Jaar aangewys.

Louw boer tans op 68 ha, waarvan hy 21 ha huur. Dit bestaan uit 30 ha droogdruifwingerd, 1 ha wyndruifwingerd, 24 ha pekanneutbome en 14 ha wisselbougewasse. Hy hou ook Dorpers en Meatmasters aan. Rosyne is die sterkste vertakking van die boerdery, en Louw het vanjaar ’n rekordoes van meer as 200 ton gehad. Die meeste daarvan word na die Midde-Ooste uitgevoer.

Buks Nel – Landbouskrywers SA Landboukundige van die Jaar 2019

Hoewel Buks ’n bedryfs en internasionale erkende kundige van geïntegreerde pesbeheer is, het hy hom toegespits op die ontwikkeling van nuwe en verbeterde kultivars by Tru-Cape.

Hy is tans die nuwe varieteit spesialis by Tru-Cape, waar hy sedert die maatskappy se stiting in 2001 werksaam is.

Na baie jare se loop deur boorde het Buks ook die planttelingsregte vir die verbeterde Gala, Fuji, Bigbucks en Fuji Royal appelvariteite ontvang.

Te midde van sy strew ena dit wat nuut is, het hy ook ’n reusebydrae gemaak om ou appel en peer variteite te behou. Hy (en sy kollega Henk Griessel) het onder meer gehelp om die eerste appel wat in die Kaap gepluk is te vind.

MEDIATOEKENNINGS

Lede van Landbouskrywers SA is ook tydens die geleentheid vereer vir hulle rol en bydrae om kwessies en sake van belang aan die landbousektor te kommunikeer.

Die wenners in die onderskeie kompetisies is:

CropLife SA Gewasbeskermings-artikel toekenning:

Lloyd Philips

FNB Kommunikeerder van die Jaar toekenning:

1. Werner Scholtz

2. Lloyd Philips

3. Charl van Rooyen

BKB Fotokompetisie:

Landboufotograaf van die Jaar: Charl van Rooyen

Landboufoto van die Jaar: Johan Norval

Bayer Tegniese-artikel toekenning:

1. Petru Fourie

2. Lindi Botha

3. Ursula Human

Santam Landbou Boer van die Jaar beste blootstelling toekenning:

Johan van der Merwe

2019 wenners van die Landbouskrywers SA se Boer, Landboukundige en Nuwe Toetreder tot Kommersiële Landbou van die Jaar toekennings

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s