Senekal – Sekola Matlaletsa and Sekwetje Mahlamba

Wie se bloed is dan in die voertuig en areas gevind.    Daar is drie verskillende tipe bloed gekry van mans?   Wat is die bloed groepe van die aangehoudendes?    Waar is die derde persoon dan, as hul verbind word met die moord dan weet hul waar die derde persoon is.  Soos altyd, word daar onder eed gelieg en alles word ontken.   Getuienis het gemeld dat hulle gespog het oor die moord – hul klere was ook nat en vol bloed.

Sekola Matlaletsa and Sekwetje Mahlamba, two suspects accused of murdering Brendin Horner at the Senekal Magistrates court on 16 October 2020. Picture: Abigail Javier/EWN

*

Blood of three different people – where is the third one then?    Are there more than three?

>

ONTEIENING EN MOORDE

Opvallend in die Senekal gebeure, is die groot protesaksie wat slegs teen Blankes gemik is voor en met die hofsaak deur Malema en sy EFF gangers – asook die oorlogdreigemente wat uitgespreek.    Dat hy woedens en kwaad is, die hele rooi brigade opstook oor grond wat kwansuis gesteel is.   Die gedreun van die uitlokkende haatsprakende oorlogsliede deur hul uitgevoer is.   Dit is of hulle die fokus probeer wegkry van hierdie moordsaak sowel as diegene wat dit gepleeg het asook veediefstalsindikaat.   Natuurlik wat die kersie op die koek gesit het, is dat hy reg langs die Minister van Polisie gaan sit het in die hofsaak.   Die hofsaak het nie oor grond gehandel of oor Blankes nie, dus hoekom dreigemente van oorlog en gronduitsprake.   Duidelik is die politici, nie net die EFF nie, besig met hul magspeletjies, veral nadat die “onteiening van eiendom” weer op die boeke beland het.

Public hearings on the draft bill to allow for land expropriation without compensation in South Africa will resume later this month, a parliamentary committee decided on Thursday (8 October).

South Africa moves ahead with land expropriation without compensation

>

The Inter-Ministerial Committee on Land Reform on Expropriation Bill set to replace Expropriation Act of 1975 that is inconsistent with the Constitution.   Die volgende persverklaring is uitgereik rakende die Wetsontwerp op die Ministeriële Komitee vir Grondhervorming oor Onteiening  wat die Onteieningswet van 1975 vervang wat strydig is met die Grondwet.  Die wetsontwerp is ‘n raamwerkwetgewing wat uiteensit hoe en wanneer onteiening kan plaasvind.   Ons het as volk, ‘n internasionale reg tot selfbeskikking en volle onafhanklikheid.

Land Reform – 2020 -Expropriation Bill

*

SENEKAL

Gerhardus Myburgh, the investigating officer in the Brendin Horner murder case, on Friday told the Senekal Magistrate’s Court that the men accused of his murder were heard bragging about what they did to him at the local tavern.      Sekola Matlaletsa and Sekwetje Mahlamba applied for bail after they were charged with Horner’s killing.    Both men have denied killing the 21-year-old or even being on the farm where he was murdered.

Myburgh told the court how a witness told police he saw three men walking away from the farm the morning after Horner was killed.      He said all men were in wet clothes and one had blood on his clothes.

This raised eyebrows in the court as pants with blood were found in Mahlamba’s house, but he insisted he had worn them when he was helping to slaughter a sheep for a neighbour’s traditional ceremony.

The court also heard how a witness heard the accused bragging about assaulting a white man in Paul Roux and taking his car- something they have denied – with Mahlamba going as far as saying he does not know his fellow accused Matlaletsa and has only seen him around their township.

POLICE MUST BE TOUGH ON CRIMINALS

Meanwhile, Police Minister Bheki Cele highlighted the importance of government acting tough on the perpetrators of crime.   Cele was speaking after the bail application, calling for crime to be dealt with decisively after a 33-year-old businessman was arrested last night in connection with the violent protest that erupted outside the court last week.

https://ewn.co.za/2020/10/17/suspects-arrested-for-brendin-horner-s-murder-allegedly-bragged-about-the-killing?fbclid=IwAR1Svto81C9pOcYLlSBrRIQ4hgkdFxu99OM7cJEZc8gRQk2aFK2K0ftaawM

*

Blood samples taken from the bakkie of Brendin Horner, who was murdered on a farm in Paul Roux in the eastern Free State, belong to three men.   This was revealed during the bail application of Sekwetje Mahlamba and Sekola Matlaletsa, who are accused of strangling 21-year-old Horner to death on 1 October.

Mahlamba and Matlaletsa appeared in the Senekal Magistrate’s Court on Friday morning where they applied for bail. The matter was postponed to 20 October.    Opposing bail, the State called one of the investigating officers, Captain Gerhardus Myburgh to testify.  Myburgh also told the court that Horner suffered stab wounds to his head, shoulder, arm and hands but that the cause of death was strangulation.

Myburgh told the court that bloodstained clothing items and a pair of shoes were seized from Mahlamba’s home when he was arrested and that clothes that had just been washed were taken from Matlaletsa for forensic analysis.   This analysis is still outstanding.   However, Myburgh told the court that blood was taken from the inside and outside of Horner’s bakkie which was found around 13km from where his body was discovered.  This evidence was taken by a private investigator who sent it to a laboratory in Gauteng.

Analysis

The results of the analysis revealed that the blood samples collected came from three different men, Myburgh alleged.   Police also collected palm and fingerprints from the bakkie which is still being analysed and compared to the fingerprints taken from the accused.    The State also detailed evidence collected from several witnesses.

News24 earlier reported Mahlamba and Matlaletsa allegedly boasted about assaulting a white man, which was overheard by one witness while the pair were at a tavern in Paul Roux on Friday afternoon on the day that Horner’s body was discovered.    Another witness is said to have spoken to Matlaletsa who boasted about the same attack and gave details of the assault.

Attack

The details matched the attack on Horner which led police to affecting the arrests on both accused.   Mahlamba, who also took the stand to give evidence, said he knew nothing about Horner’s murder and that he was with his girlfriend on the night that he was murdered on a farm in Paul Roux in the eastern Free State.

The State, however, claimed that his girlfriend said they went to bed, but when she woke up later in the evening, Mahlamba was gone and only returned during the early hours of Friday morning.

Matlaletsa, who applied for bail via an affidavit read out by his legal aid attorney, told the court that he would be pleading not guilting and chose his right to remain silent on the merits of the case.

Defence attorneys expected to cross-examine Myburgh in the next appearance.

https://citizen.co.za/news/south-africa/crime/2371792/blood-taken-from-brendin-horners-bakkie-is-from-three-different-men-court-hears/

*

2 gedagtes oor “Senekal – Sekola Matlaletsa and Sekwetje Mahlamba”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s