Brendin HornerHe was so young.   Brendin Horner was strangled to death on a farm in Paul Roux in the Free State. Matlaletsa and Mahlamba appeared briefly in the Senekal Magistrate’s court.   
Hy was so jonk en soveel moorde word onnodig gepleeg – dit gaan nie net oor die grond nie, maar wat is binne die grondgebiede (minerale) en andersinds oor vee diefstal.
*

Just a question – are those people involved also EFF members or not?

*

Brendin Horner was manager at a farm in Paul Roux, Free State, was attacked and killed.    Legal representative Joseph Kgoelenya for Sekwetje Mahlamba and Sekola Matlaletsa, the two accused in the murder of Brendin Horner, says new evidence presented in court has proven that they have been falsely accused of the brutal murder of the farm manager.

( https://www.sabcnews.com/sabcnews/npa-optimistic-that-is-has-a-water-tight-case-for-senekal-murder/ )

DNA test analysis has failed to link Matlaletsa and Mahlamba to the murder. The two have been in custody since October.    Horner was strangled to death on a farm in Paul Roux in the Free State. Matlaletsa and Mahlamba appeared briefly in the Senekal Magistrate’s court.   

Kgoelenya says the DNA tests are bad news for the state.

“In fact, our take is that it even weakens the state case because now they relied on the DNA tests to see if number 1 will be linked and it came and excluded them there’s one aspect. That is the basis why we want to proceed on bail on new facts. This matter was supposed to be transferred to High Court  but due to issues of jurisdiction, we have to sort out the bail here because the bail application started here. Once that has been finalised then it could be transferred to Bethlehem High Court.

The view is that the state has a mountain to climb when the matter will be in Bethlehem because the only thing that they have against the client, accused number one is a statement of a drunkard who was in a tavern and nothing else.”

First court appearance

Their first court appearance of the accused last year turned violent when a group of farmers stormed the court building demanding that the accused be handed to them.    The farmers damaged court property, overturned and torched a police vehicle.     The case attracted the attention of diverse groups and organisations last year.

( https://www.sabcnews.com/sabcnews/brendin-horner-murder-accused-suspects-to-apply-for-bail/ )

There were heightened tensions outside court between members of the Economic Freedom Fighters (EFF) and farmers.    During his address outside the court at the time, EFF leader Julius Malema appealed to party members to address racism head-on.   The Afrikaner farming community on the other hand called for an end to farm killings.

Malema urged party members to fearlessly pursue the struggle for land expropriation without compensation.

https://www.sabcnews.com/sabcnews/dna-analysis-exonerates-brendin-horner-murder-accused-defence-lawyer/


*

Two people accused of murdering a Senekal farm manager are to appear in court

https://www.youtube.com/watch?v=106peFdhS0Q/


Father of Brendin

https://www.youtube.com/watch?v=0ps262LZekM

*

Dit was eintlik te wagte – wie agter sommige plaasmoorde en aanvalle sit.   Daar was voorheen hieroor gerapporteer dat daar reeds ‘n geruime tyd gelede ‘n volledige verslag aan die Polisie oorhandig was.  Dis nooit verder opgevolg nie.  Dit laat mens wonder, hoekom nie.  Waarom loop die regsbank so stadig, dit kos geld om aanvalle en moorde op te los.

Nege maande nadat Brendin Horner (22) verlede jaar Oktober wreed buite Paul Roux vermoor is, het die Valke in die Vrystaat ‘n baie belangrike deurbraak gemaak.

Vyf polisielede tussen 28 en 50 jaar oud en ‘n 30-jarige en 50-jarige veespekulant is in hegtenis geneem.

Dit volg na bewerings dat polisielede by veediefstalsindikate in die gebied betrokke is. Valke-woordvoerder, Christopher Singo, sê die sewe verdagtes is in Bloemfontein en Ladybrand aangekeer. Die twee spekulante was ook in besit van onwettige vuurwapens. Die ondersoek en hulle arrestasie was deel van ‘n groter ondersoek om veediefstal en polisiekorrupsie in die provinsie te bekamp. Hulle word van veediefstal, dwarsboming van die gereg en meineed aangekla.

BKA

*
*

Related 

Andre Pienaar  – Senekal  – Free State

Stock Theft – Farm attacks –  killings – South Africa – Freestate/Lesotho

South Africa – Senekal – Stock theft syndicate – killing of farmer

Senekal – Sekola Matlaletsa and Sekwetje Mahlamba

Sept-Oct 2020 White attacks killings

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s

%d bloggers like this: