Unesco – Mothertongue language of People, tribes and communities

 

Any mother tongue language is the foundation of  people or tribes and their human rights to communicate on their own level with each other.   Together with own traditions it forms people (or tribe) as such.  Some will also refer to themselves as a tribe.  There are many different tribes or people, not only in Africa, but on all continents.

Image result for unesco education  mothertongue

*

Principle 1: –

UNESCO supports mother tongue instruction as a means of improving educational quality by building upon the knowledge and experience of the learners and teachers.

Principle 2: –

Supports bilingual and/or multilingual education at all level of education as means of promoting both social and gender equality and as a key element of linguistically diverse societies.

Principle 3: – UNESCO supports language as an essential component of inter cultural education in order to encourage understanding between different population groups and ensure respect for fundamental rights.

MOTHER TONGUE means ones native language; the language learned by children and pass from one generation to the next.

Multilingual education  refers to “first- language-first “education, that is schooling which begins in the mother tongue and transition to additional languages.

One’s own language enables a child to express him/her self easily, as there is no fear of making mistakes.

*Strong foundation – research shows that children whose early education is in the language of their home tend to do better in the later years of their education.
(Thomas and Collier, 1997)

*

Moedertaalonderrig is nie net van krag in ander lande op ander kontinente nie, maar ook in Suid-Afrika waar die meeste moedertale in die slag gebly en verwaarloos word sedert 1994.

Die huidige regering saam met die meeste politieke partye staan slegs multi-kultuur gewoontes en lewensverwagtinge voor, maar minag die Afrikaner en Boer hul kultuur, moedertaal en onderwys.   Hul misgun ons kinders  die mensereg en geleenthede om dit ten volle te ontwikkel en voluit te lewe in die taal van ons as volk.

Suid-Afrika bestaan nie net uit een volk nie.    Die swart en bruin volke is verskillende etniese volke, waarvan heelwat saam ‘n meerderheid vorm om diskriminerende en rassistiese wetgewing teen ons Boere en Afrikaners te beheer.   So word ons as volk vernietig in die proses, want, taal, kultuur, tradisies maak deel uit van enige volk en uiteindelik vorm dit volksuitwissing.

Hansards van Parlement kan  nie ignoreer word oor hul sogenaamde demokrasie, wat meer geskoei is op Bolsjevisme en kommunisme.
In Desember 2018 was daar reeds 8840 tradisonele leiers (bruin en swart).    Al hierdie CPA’s (grondeise) of Trustgebiede is apart van mekaar met elkeen hul eie geregistreerde CPA en leiers.  Meestal in die ou gebiede wat “tuislande” genoem was voor 1994 of reservate/kroongebiede vanaf 1850.  Daar is selfs aparte huise plus wetgewing om dit te wettig in die grondwet wat hulle opgestel het.

Niemand van die Boere of Afrikaner volke misgun die Khoi san of Griekwas hul gebiede in die Richtersveld of elders,  of die Ingonyama Trust (in KZN) wat slegs vir Zoeloes is nie.

Grondeise is na 1994 ingestel en word onder die ANC en ander politici beheer en bestuur.  Maar dieselfde spul in die ANC kommunistiese parlement, stel swart bemagtiging en onteiening sonder vergoeding in slegs teen die blanke volke om ons as volk te vernietig -> taal – kultuur – besighede (ekonomie) – burgerskap is ook in gedrang.  Dis internasionale misdade en skending van menseregte.

Kommunale regte (CPA’s) maak net voorsiening vir “lewensreg”, en ontneem burgerskap of privaatbesit en maak van enige persoon ‘n tweedehandse burger.  CPA wetgewings is nie die enigste wat slegs kommunale regte bied nie.   Aandeleblokskemas is identies dan die wetgewings.

Terloops, daar is heelwat etniese volke wat steeds, veral in die ou tradisionele tuislande (trustgebiede of CPA’s) hulself voluit voortleef en hul tradisies beoefen.  Daar is selfs aparte inisiasieskole vir jeugdiges, wat niemand van ons mee ‘n probleem het nie.  As hul hul gesigte wit verf dan is dit mos nie rassisties nie, dis deel van hul tradisies.   Waar was die rassisme aan boord toe studente hul gesigte swart geverf het?   Niemand van ons volke verbied hoe enige ander volk  hulself mag uitleef of in die taal wat hul wil praat nie.

Dit word nie aan ons gegun nie, nog minder gerespekteer net om in tel te wees van ‘n multi-kultuur “reënboognasie”.   Hoekom dan roem op ‘n sogenaamde demokratiese grondwet, wat ons Boere en Afrikaners se menseregte skend?   Swart bemagtiging, Regstellende Aksie en onteiening is alles deel van die “superplanne” om van ons as volk ontslae te raak.

Volksgenote, moenie eie moedertaal se waardes geringskat en of prysgee nie.  Dit bou ons as mense op, wat deel vorm met die groter prentjie.    Dit is ‘n blywende deel wat karakter opbou en in die groter rat inpas van volkskap.   Indien een rat breek, breek ‘n sekere deel van die volk af.

Afrikaans is deel van ons volk en sal deel daarvan bly.   Afrikaans word op ander kontinente gepraat en onderrig.  Ironies word ons vandag beperk om dit te doen.

Daar is niks verkeerd indien daar meer as een taal gebesig word nie – dit moedig beter kommunikasie met ander volke aan.

In Suid-Afrika word alles deesdae ongelukkig verEngels om sodoende ontslae te raak van ander etniese tale en selfs volke in geheel.   Die toesmeer om Engels te bemagtig maak dit ooglopend soos ‘n rysmiernes voor ‘n groot reën.

Dis feite wat niemand kan ignoreer nie, maar moedertaal het ‘n magtige en groot invloed in enige persoon se lewe al sedert geboorte.    Niks fout met Engels nie, maar nie ten koste van enige moedertaal, in ons geval, Afrikaans nie.   Kennis is mag en hoe meer kennis mens opbou, hoe beter bou jy jou eie kommunikasie sowel as lewensverwagtinge.

**

OPINIONS

Unfortunately since 1994, in South Africa everything is planned to get rid of other ethnic languages and even peoples as a whole.  Afrikaans is part of our people and community and will remain part of it.   Afrikaans is spoken and taught on other continents. Ironically, today we are limited of doing so.   

Do the majority really fear a minority of people that want their own language and education systems.  It has nothing to do because we are white.   So what, others are brown, coloured and black and we are different from each other.   When we all live and speak English, our roots will not change that facts that we are Boer and Afrikaners.   The Zulu will stay a Zulu.   There are 8840 traditional leaders (Hansard December 2018) that means, they all have differences as well.

These are facts that no one can ignore, but a native language is important for any child and has had a influence in any person’s life since birth. Nothing wrong with English as a second language, but not at the expense of any native language, in our case, Afrikaans.   Knowledge is power and the more knowledge you build, the better you build your own communication as well as life expectations in your own community. 

Is interesting to watch for example the Zulu king or even the late Mangope when they speak with their people in Zulu or Tswana.   They spoke with power.  Nobody stop that, but there is nothing wrong with Zulu or Tswana as such, or any other language.  But most political leaders and parliament stopped our Afrikaans education programmes in schools or universities since 1994.   The more legislations against us, the better for themselves.  Same with Putin from Russia, when he speaks his own language or German leaders.

Respect is so important on all levels in our societies.   There are many ethnic peoples in South Africa who continue to live their own lifes, especially in the old traditional homelands (trust areas or CPAs).   They still living separate from each other.  None of our Boer of Afrikaner peoples forbid any of them how they may live or speak in their own languages and have their own traditions or cultures in place.   CPA’s received a lot of financial assistance from government (our taxes) as well as the traditional leaders, all receive salaries, and they are nothing from the Afrikaner or Boer people.     

The current constitution and various legislations violate our Boer and Afrikaners’ human rights?   Black empowerment, Affirmative Action and expropriation of all properties, are all part of the “super plans” to get rid of us as a people, that is why they also implemented legislations regarding language, but it is still violations of our human rights.

*

TRIBES

A tribe is a group of people who live and work together. A tribal society is a group of tribes organized around kingships. Tribes represent a part in social evolution between bands and nations. A tribe can be a collection of families or of families and individual people living together.       A tribe is a social division in a traditional society consisting of families or communities linked by social, economic, religious, or blood ties, with a common culture and dialect, typically having a recognized leader.   

Language is an abstract system and part of people’s or communities’ lives.   Mother tongue is your people’s communicaton channel with each other.    It includes speech, written, characters, numerals, symbols, and gesture and expression of non verbal communication. According to Sapir Whorf hypothesis, language does more than simply described reality; it also serves to shape the reality of a culture and people.  Be proud of your language, roots and your culture.   

Tribe, Latin Tribus, plural Tribi, in Roman history, is a unit of the Roman state. The first Roman tribes were probably ethnic in origin and consisted of the Titienses (Tities), Ramnenses (Ramnes), and Luceres. They were superseded by the creation of new local tribes (date uncertain) consisting of 4 urban tribes and 16 rural, or rustic, tribes. The latter were probably named after pagi (country districts) that were, in turn, known by the principal gentes (clans) settled on that territory. The number of rural tribes was increased until by 241 BC they totaled 35. The additional tribes were instituted in new Roman territory on the Italian peninsula where Romans settled; moreover, original inhabitants who had been granted Roman citizenship were also enrolled in those added rural tribes. In later times there was no geographic significance involved with the enrollment of citizens in tribes. The lower classes and freed slaves, however, seem to have been enrolled mostly in the less-numerous urban tribes.

5 gedagtes oor “Unesco – Mothertongue language of People, tribes and communities”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s