Skrootuitvoere uit Suid-Afrika

*

Die aanbod en aanvraag na tweedehandse staal, koper en ander produkte, veral vir die uitvoermark loop hand aan hand.      Die werkloosheid dra verder daartoe by dat onwettighede plaasvind, waar sindikate gevorm word.   Onwettige skrootmetaaldiefstal is een van die vinnigste groeiende misdade in die land. Koper, aluminium, nikkel, vlekvrye staal en afvalyster het die gewenste teiken geword van diewe wat vinnig kontant wil maak.    Skrootmateriaal word nie net na China uitgevoer nie.

Police have nabbed the manager of a scrap metal company and another suspect in a cable theft operation in Maitland. Picture: Prasa


*

Onwillekeurig gaan dit oor na instansies soos Eskom en munisipaliteite wat onder korrupsie en ander tipe diefstal deurloop, waar sekere artikels as ‘skrootmateriaal’ gebruik kan word vir ekstra inkomstes aan sindikate.   So kan van die “gebreekte of beskadigde” artikels weer gebruik of herverkoop  word aan Eskom en munisipaliteite.   Moontlik ‘n bose kringloop van korrupte werkers saam diegene in die skrootwêreld.

Dit het ook ‘n invloed op SARS en 15% BTW, waar artikels kwansuis breek, of voertuie gesteel word en later as skrootmateriaal verkoop word.   Wie verkry hierdie inkomstes?

*

Hieronder volg verskillende artikels oor skrootmateriaal, sowel uitvoere en die Polisie wat op diefstal toegeslaan het.   Dit is die regering wat al hierdie besighede toelaat om te groei tot groot sindikate en besighede terroriseer.  Die regering het Desember 2022 nuwe maatreëls afgekondig.

*

Dit het ‘n ernstige bekommernis geword vir die polisie, besighede, openbare entiteite, spoorwegmaatskappye en die gemeenskap in die algemeen. Die diefstal van skrootmetaal, insluitend koper, het kragtoevoer lamgelê, treine nie in staat gestel om te werk nie en openbare fasiliteite in baie dele van die land beskadig.   Die totale koste van koperdiefstal van agentskappe soos Transnet, die Passasierspooragentskap van Suid-Afrika (Prasa), en die elektrisiteitsnetwerke van Eskom en munisipaliteite was na raming R46,5 miljard.

Daar is heelwat berigte hieroor.  Navorsing het bevind dat die uitvoer van metaal ‘n deurslaggewende monetiseringskanaal vir misdadigers bied, en dat Suid-Afrika se hawens en grense nie voldoende hulpbronne het om die uitvoer van gesteelde skroot en halffabrikate metaalprodukte te voorkom nie. Die blote grootte van openbare infrastruktuur regoor die land het dit nodig gemaak om bykomende maatreëls te identifiseer wat, tesame met verbeterde polisiëring, effektief kan wees om openbare bates in nasionale belang te beskerm,” het Patel gesê.

https://www.iol.co.za/sundayindependent/news/r46-billion-illegal-industry-crippling-communities-453121af-eda8-435c-ab77-d8ac649e9b4a

*

Misdadigers kom weg met gesteelde produkte en soms nie

Op 07 Julie 2022 het die SAPD, Transnet, PRASA, Telkom en Munisipale Elektrisiteit en Infrastruktuur inligting van gesteelde koper wat in besending na ‘n skrootmetaalhandelaar in Phoenix Nywerheidspark-omgewing vervoer is, uitgevoer en opgetree.   Met aankoms by die skrootwerf is ‘n inspeksie gedoen waar gesteelde koper ter waarde van R40 000-00 gevind is. Die bestuurder is in hegtenis geneem vir die besit van gesteelde eiendom en peuter met infrastruktuur.    Terwyl die arrestasie plaasgevind het, het die bestuurder van die skrootwerf opgedaag. Toe sy voertuig deursoek is, is 90 kg gesteelde koper ter waarde van R15 000-00 in die voertuig gevind. Hy is ook in hegtenis geneem vir die besit van gesteelde eiendom en peuter met infrastruktuur.

https://www.saps.gov.za/newsroom/msspeechdetail.php?nid=40848

*

REGERINGSMAATREëLS

Die regering het op 1 Desember 2022 besonderhede aangekondig van geteikende maatreëls om die diefstal van openbare infrastruktuur vir herverkoop as skrootmetaal aan te spreek wat jaarliks meer as R47 miljard skade aan die ekonomie aanrig. Die maatreëls behels die verbod op uitvoer van afvalkoper en ysterhoudende metaal vir ‘n tydperk van ses maande, wat gevolg sal word deur ‘n stelsel om handel in sulke metale te reguleer.    In toekomstige fases sal nuwe maatreëls ingestel word, insluitend die verbod op die gebruik van kontant in koper- en skrootmetaaltransaksies, na aanleiding van wetswysigings; en die beperking van uitvoere tot ‘n bepaalde aantal uitgangspoorte.

Hierdie maatreëls is op 16 November 2022 deur die Kabinet oorweeg en goedgekeur, as deel van ‘n omvattende pakket maatreëls om die skade wat deur metaaldiefstal aan openbare infrastruktuur, die ekonomie en gemeenskappe veroorsaak word, aan te spreek.   Met die aankondiging van die maatreëls vanoggend, het vier Kabinetslede die rasionaal vir die maatreëls uiteengesit. Die Minister van Openbare Ondernemings, Mnr Pravin Gordhan het opgemerk dat kabeldiefstal ‘n verlies van R2 miljard aan inkomste vir Transnet in 2021 tot gevolg gehad het, terwyl sowat 742 kilometer se Eskom-kabel gesteel is wat tot aansienlike bykomende elektrisiteitsonderbreking gelei het. Die minister van polisie, generaal Bheki Cele het aangedui dat 20 multidissiplinêre ekonomiese infrastruktuur-taakspanne sedert Junie 2022 gestig is en ten volle operasioneel was met meer as 3 000 operasies en 1 946 arrestasies in die loop van 2022.

In Fase 1 moet drie sleutelintervensies geïmplementeer word:

Eerstens sal die regering ‘n 6-maande tydelike verbod op alle afval- en afvalkoper- en koperlegeringsuitvoere en ysterhoudende afval en afvaluitvoere instel. Beperkte uitsonderings sal toegelaat word vir ysterhoudende afval en skrootuitvoere.

Tweedens sal ‘n permitstelsel wat deur die Internasionale Handels- en Administrasiekommissie (ITAC) geadministreer sal word, van toepassing wees op halfvoltooide koperuitvoere.

Derdens sal invoerbeheer deur middel van ‘n permitstelsel vir oonde en ander afvaltransformasiemasjinerie ingestel word.

Minister Patel het opgemerk dat “hierdie maatreëls veral beperkend is vir koper en koperlegerings, aangesien die diefstal van hierdie metale enorme skade aan die Suid-Afrikaanse ekonomie inhou”.

In Fase 2 sal die regering maatreëls instel wat vereis dat kopers en verkopers van skrootmetaal moet wys dat hulle aan belasting voldoen en al die nodige omgewingspermitte in plek het voordat kopers- of verkoperslisensies uitgereik word. Dié maatskappye sal ook moet wys waar die skrootmetaal vandaan kom en aan wie dit verkoop is.

Die maatreëls sal verseker dat die Polisiediens sy handhawingshulpbronne kan fokus op maatskappye wat nie aan die maatreëls voldoen nie in plaas daarvan om sy waardevolle hulpbronne oor duisende openbare infrastruktuurterreine, individuele skrootwerwe en herwinnings te versprei. Daarbenewens kan die regering ook metaalafval en halfvoltooide uitvoere beperk tot ‘n beperkte aantal hawens wat die SAID sal help om meer houers te inspekteer vir onwettige en verkeerd gemerkte metaaluitvoere.

In Fase 3 sal die regering dit oorweeg om wysigings aan relevante bestaande wetgewing aan te bring, of nuwe wetgewing deur te voer, om ‘n toegewyde metaalhandellisensiëringsregime te skep. Dit kan insluit die verbod op die gebruik van kontant in transaksies wat afval, afval en halffabrikate metaalprodukte behels.

Minister Patel het sy dank uitgespreek teenoor maatskappye, bedryfsliggame, individue, gemeenskapsverteenwoordigers en werkers wat die tyd geneem het om op die konsepbeleidsmaatreëls te reageer en konstruktiewe insette te lewer. Hy het ook ‘n beroep op gemeenskappe, besighede, individue en werkers gedoen om met die regering saam te werk om onwettige skrootwerwe en herwinnings te identifiseer en om misdadigers wat by openbare infrastruktuurdiefstal betrokke is, aan te meld.

http://www.thedtic.gov.za/the-dtic-media-statement-on-measures-to-restrict-scrap-metal-trade/

*

SUID-AFRIKA EN CHINA

Die uitvoer van yster en staal vanaf Suid-Afrika na China was VS$1,32 miljard gedurende 2022, volgens die Verenigde Nasies se COMTRADE-databasis oor internasionale handel. Suid-Afrika se uitvoer data, historiese grafieke en statistieke na China is op April 2023 bygewerk.

 south africa exports china iron steel

https://tradingeconomics.com/south-africa/exports/china/iron-steel#:~:text=South%20Africa%20Exports%20of%20iron%20and%20steel%20to%20China%20was,updated%20on%20March%20of%202023.

*

Winsgewende besighede

Die insameling en herwinning van skrootmetaal is ‘n groot gejaag om groot geld te verdien bloot uit die herwinning van weggegooide motors, toestelle, elektriese toerusting en ander vorme van skrootmetaal.

Die vrae kan geopper word oor gesteelde toerusting en motors wat hierby betrokke kan wees, is en word nie uitgesluit nie.     Om ou skrootmetaal in te samel kan ietwat winsgewend wees, maar insamelaars moet kennis dra of weet wat die beste soorte metale is om te versamel en watter tipes die meeste betaal.

Koper

Vir die meeste skrapers is koper die koning van skrootmetaal omdat dit soveel as $2 tot $4 per pond wen. As dit by skrootmetaal kom, is dit ‘n redelik hoë hoeveelheid, veral in vergelyking met ander metale soos aluminium of koper. Koper is baie ligter in gewig as staal of yster, wat dit baie makliker maak om op te lig, te dra en te sleep.

Jy kan koper vind in elektriese motors, kompressors, kopertransformators, elektriese bedrading en loodgieterstelsels in kommersiële geboue en huise. As jy toegang het tot slopingsterreine, kan jy weggooide koperpype en elektriese bedrading vir herwinning bymekaarmaak.

https://www.h2horganizing.com/blog/2022/2/1/what-is-the-highest-paying-scrap-metal#:~:text=Copper%20is%20King,metals%20like%20aluminum%20or%20brass.

*

VERWANTE INLIGTING

Dis die belastingbetalers wat moet opdok vir die korrupsie, sindikate en wetgewings wat nie deur die regering toegepas word nie.

Waarheid rondom Eskom sedert 1990 – Dezz

Sabotage inside Eskom 2020 report

May 2020 Transformer theft – Diepsloot

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s