Graniet

 

*

Daar word beweer dat graniet meer as 300 miljoen jaar gelede begin vorm het en is een van die oudste stollingsgesteente ter wêreld.   Graniet word geskep met die afkoeling van magma/gesmelte klip. Dit dring ander gesteentes binne wat omvorm word in granietrotse. Ten spyte daarvan dat die granietplate wat ons vandag ken, oor die algemeen donker van kleur is, is hierdie klip tradisioneel baie ligter.  Opinies verskil.    ‘n Persoonlike siening daaroor is, is dat die aarde ‘n lewendige struktuur is wat daagliks ‘ratte’ verwissel, soos kontinente en berge wat verskuif, is graniet en alle gesteentes op die aarde so oud soos die aarde self.    Nie net graniet nie.  Wat is, was gewees en sal weer wees.  

Figure 1. QAPF diagram of granitoids and phaneritic foidolites (plutonic rocks).


*


Graniet is oor die algemeen bekend waar dit groot dele van die kontinentale kors op aarde vorm. Graniet kom voor as relatief klein, minder as 100 km² as groot batoliete wat dikwels met orogeniese bergreekse geassosieer word en is dikwels van groot omvang. In sommige plekke kom baie grofkorrelige pegmatietmassas met graniet voor.

Die differensiasie in kleur tussen stukke van die klip is tipies as gevolg van die verskil in gesmelte rots waaruit dit oorspronklik gevorm is.

*

Hoë hitte vir smeltingsprosesse

Die granitiseringsteorie beweer dat graniet in plek gevorm word deur uiterste metamorfose. Die produksie van graniet deur metamorfe hitte is moeilik, maar daar word waargeneem dat dit in sekere amfiboliet- en granulietterreine voorkom. In-situ granitisasie of smelting deur metamorfose is moeilik om te herken, behalwe waar leukosoom- en melanosoomteksture in gneisse teenwoordig is. Sodra ‘n metamorfe gesteente gesmelt is, is dit nie meer ‘n metamorfe gesteente nie en is dit ‘n magma, so hierdie gesteentes word gesien as ‘n oorgang tussen die twee, maar is nie tegnies graniet nie, aangesien hulle nie eintlik in ander gesteentes indring nie. In alle gevalle vereis smelting van vaste gesteentes hoë temperatuur, en ook water of vlugtige stowwe wat as katalisator dien deur die solidus-temperatuur van die gesteente te verlaag.

Die probleem om groot volumes gesmelte rots in die vaste aarde te plaas, het geoloë al meer as ‘n eeu besig gehou met intensiewe navorsing. Granietmagma moet vir homself plek maak of in ander gesteentes binnegedring word om ‘n indringing te vorm, en verskeie meganismes is voorgestel om te verduidelik hoe groot batholiete geplaas is.

Graniet die muurrotse kraak en opwaarts stoot terwyl dit blokke van die oorliggende kors verwyder word. Die digtheid van die ligter granietelemente relatiewe dryfkrag veroorsaak en die graniet opwaarts druk, kromtrek en die rots daarbo vou. Graniet smelt tot in die kors en op hierdie manier word oorliggende materiaal verwyder.

Die meeste geoloë aanvaar vandag dat ‘n kombinasie van hierdie verskynsels gebruik kan word om graniet indringings te verklaar, en dat nie alle graniete deur een of ander meganisme verklaar kan word nie.


Hardheid van graniet

Gebaseer op die MOH-skaal van een tot tien met diamante wat tien (10) is, val die meeste graniete binne die reeks van sewe (7) of agt. (8) Dit is uiters krapbestand. Dus, terwyl ‘n onverskillige glip van die mes die meeste ander toonbanke soos soliede oppervlaktes sal krap, sal dit nie ‘n merk op Graniet laat nie. Alhoewel graniet duursaam is, is dit nie krapbestand nie.


*

Gebruike

Ten spyte daarvan dat dit redelik algemeen oor die hele wêreld is, is die gebiede met die meeste kommersiële granietgroewe in die Skandinawiese Skiereiland (meestal in Finland en Noorweë), Spanje (meestal Galicië en Asturië), Brasilië, Indië en verskeie lande in die suidelike deel van die Afrika-kontinent, naamlik Angola, Namibië, Zimbabwe en Suid-Afrika. Bekende bakens in Suid-Afrika is natuurlik Tafelberg, Drakensberg en ook Paarl rotsformasies. In ons moderne tyd, word graniet in geboue, monumente, grafte en elders soos in kombuise gebruik.

……

Giza

Die piramidekompleks van Giza in Egipte is ook ‘n voorbeeld. Benewens die drie groot piramides word die groep ook deur ’n aantal kleiner ruïnes aangevul.*

Die Groot Piramide van Giza (c. 2580 vC) bevat ‘n groot granietsarkofaag wat van “Rooi Aswan-graniet” gemaak is. Die meestal verwoeste Swart Piramide wat uit die bewind van Amenemhat III dateer, het eens ‘n gepoleerde granietpiramide of deksteen gehad, wat nou in die hoofsaal van die Egiptiese Museum in Kaïro uitgestal is (sien Dahshur). Ander gebruike in Antieke Egipte sluit in kolomme, deurlatte, vensterbanke, deure en muur- en vloerfineer.

Baie groot Hindoe-tempels in Suid-Indië, veral dié wat deur die 11de eeuse koning Rajaraja Chola I gebou is, is van graniet gemaak. Trouens, die hoeveelheid graniet daarin is vergelykbaar met die Groot Piramide van Giza.
*

Inligting kan gelees word op:

https://af.sacredsites.com/Afrika/Egipte/the_great_pyramid_of_giza.html

http://www.mieliestronk.com/piramegipte.html

https://www.cs.mcgill.ca/~rwest/wikispeedia/wpcd/wp/g/Granite.htm#:~:text=Origin,depth%20within%20thick%20continental%20crust.

https://marbleandgranitegauteng.co.za/2017/02/27/history-of-granite/


*

Baken: Uniegebou in Pretoria

Die Uniegebou in Suid-Afrika is ontwerp deur bekende Herbert Baker in 1908. Hy het in 1909 begin en is in 1913 voltooi. Dit het ongeveer 1265 ambagsmanne, werkers en arbeiders byna drie jaar geneem om te bou, met 14 miljoen bakstene vir die binnekant kantoormure, ‘n halfmiljoen kubieke voet vrysteen , 74 000 kubieke meter beton, 40 000 sakke sement en 20 000 kubieke voet graniet.
*

Verwante inligting

Kaapse Skiereiland – Cape Peninsula

Ndlopfu game park

Tafelberg/Table mountain

Tafelberg / Table mountain
2 gedagtes oor “Graniet”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s