Gun and self defence legislation

 

All legislations and changes to it, as well as to the Constitution,  will be a blank cheque (since 1994) and only a promise to citizens what ministers have said that the amendments should not be interpreted as though “government is looking into disarming citizens”.   If all citizens have that human right until now (under their Constitution), it will be taken away.    Why does the Minister and his police not collect those unlicensed firearms, especially automatic firearms and put those illegals criminals and murderers that shot citizens with illegal fire arms into jail?   

May be an image of one or more people and outdoors


*

In South Africa, it is NOT a privilege to own a gun, it is to defend yourself, because of the high crime and the Police are not in a position to keep people safe from the criminals. 

Mot of the elites, ministers and members of parliament are surrounded by blue lights security and fire arms.   Even some councillors do have protected security and we as tax payers have to pay the bill.

What happened to all the stolen fire arms from police officers since 1994?  There are various reports about this.

The Police must take all those illegal firearms away from the criminals, then the citizens do not have to defend themselves in the first place.   

To own a firearm has nothing to do with victimisation at all, because gun owners on farms or cities, never victimized criminals, it is criminals that entered households and victimised the owners of houses, the farmers, businesses and all their workers.      Criminals entered housesholds and businesses to specific people and vitimised them and most of them came in ” mafia style ” of 4 to 20 people to attack, rape and kill the innocent citizens.   Citizens do not enter the criminals’ nests and attack them.   

*

Men and/or women that are abusers against their own partners or children, are a different type of crime situation and are not the same as the mafia style terrorists and criminals that entered households to attack, torture, rape and kill, like they did with farmers as in the past 30+ years in South Africa.


*

DIT BLY STEEDS ONTWAPENING VAN ALLE BURGERS

Sonder om te veralgemeen,  alle polisie beamptes in die mag voel nie dieselfde voel as hul minister en ander hooggeplaastes nie.    Daar is steeds heelwat beamptes wat lojaal is teenoor burgers van die land.   

Dis die realiteit en nie net ‘n opinie dat die Polisie diens in Suid-Afrika die wettige burgers gefaal het,  sodat hul geen vuurwapen mag aanhou om hulself te beskerm nie.  As daar onwettige optrede en protesaksies is, sal die beamptes soms met gevoude arms staan en kyk hoe word alles vernietig, paaie word gebrand, en waar dit brand, val gate in, wat herstel moet word.   

*

Waarvoor is daar hoegenaamd dan enige wetgewing as dit gewysig word dat niemand mag aansoek doen vir selfbeskerming nie?  Dit maak nie sin nie.    Dit is ook teenstrydig met internasionale vereistes van die Verenigde Nasies, want die Polisie kan nie die burgers beskerm nie.   Die hele wetgewing kon net geskrap geword het en tas steeds alles van ons menswees aan.  Dit wat voorgestel word, is onsamehangend en omslagtig en niks werd nie.  Nêrens word die kriminele se menswaardigheid aangetas nie, want hulle mag maar met onwettige vuurwapens rondloop en wettige burgers doodskiet sonder vervolging,


Niks word in plek daarvan gestel wat waarborge bied aan burgers (wat alle rasse en kleure insluit), wat ooreenstem met hierdie sogenaamde liberale grondwet wat mag en reg tot “lewe” het nie.    Dit kom voor, die grondwet is slegs ‘n stukkie papier en die wetgewing is die opdragte van minister aan hul slawe dienaars wat dit moet uitvoer.   Die prentjie is helder en duidelik. 


*

Kommerwekkend is, die Polisiediens besit reeds alle persone, redes van aansoeke en motiverings,  adresse waar vuurwapens wettig aangehou word en sal eenvoudig hul opdragte verder voer.   Dan kom daar foto’s op waar daar tonne en tonne onafhandelde aansoeke in gange en kantore staan en mens kan nie wonder, hoekom word die wysiging nou ewe skielik voorgestel?   

Was dit omdat die Polisiediens nooit van plan was om al hierdie goedkeurings deur te voer nie, daarom is alles agterstallig en nooit uitgereik nie?   

https://twitter.com/Caro1Graham/status/1393845240612728832

Wat het van die wapens geword wat ingehandig was in die verlede?

MPs shocked firearms register officers are working in unsafe Veritas  building | News24


https://www.news24.com/news24/SouthAfrica/News/mps-shocked-firearms-register-officers-are-working-in-unsafe-veritas-building-20210517

Video

https://twitter.com/GroenewaldPJ/status/1393573894397874178


ANC

https://twitter.com/GroenewaldPJ/status/1393545442374438915

*

*

*

Nes vorige wetgewing soos onteiening sonder vergoeding, ook (700000+)  besware gehad het, is hierdie wetgewings ook nie uitgesonder nie.   Niemand van die 700000 is ooit eers in berekening gebring nie.   Vir wat dit werd is – dien maar besware in en stuur dit aan.


Wat gebeur nou met die voorstel, sou dit aanvaar word?

In die plek het hul goedkeuring verleen vir alle kriminele en terreur elemente, want dis slegs die terreur elemente wat mag lewe in die land. 

Daar is GEEN wetgewing wat hulle onwettige hantering van vuurwapens of ander genoemde wapens verbied nie.     

Dis die knopkieres, die ysterstawe,  grawe, pangas en veral AK’s en outomatiese gewere, wat vanself blanke boere en hul families in privaat wonings of besighede binnestap en kaap, aanval en stukkend kap.   Daar is soms ander wat ook deurloop onder hierdie tipe wapens wat wettig is sedert 1961.   Soms word daar werkers ook aangeval en vasgebind. 

Selfs die dra van gevaarlike wapens word toegelaat as daar protesaksies is.

Heelwat werkers dien ook as lokmiddel (waarskynlik teen vergoeding) om meer inligting te bekom om later die teikens vir toekomstige aanvalle te lood. 

Dus – die AK’s en outomatiese gewere, knopkieries, ysters, grawe en pangas nooi hulself in huis of besighede in, martel en verkrag vroue en kinders.  Dit is inderdaad so, die wapens beweeg meestal in mafia getalle in hierdie huise en besighede rond, besteel die inwoners van alles waartoe hul in staat is.   


Skending van Menseregte


Daar is geen sin dat dit voorkomende misdaad kan bekamp nie, inteendeel.   

Enige persoon en ons volksmense gaan baie dom wees indien hul hul wapens in of oorhandig aan ‘n staatsinstelling wat juis ons menseregte totaal en al vernietig terwyl die terroriste en misdadigers vry rondloop met al wat ‘n wapen is. 

Hoe het hierdie AK’s in die land beland – dis ook ingevoer, vra gerus die ANC hoe dit hier beland het met Vula projekte.


*

Wat behels hierdie projek?   Moenie vir een oomblik dink die ANC het net op blankes gefokus nie!!  Hoekom is daar al meer as 500000 mense in SA vermoor sedert oorname in 1994?  En wie het al die wapens voorsien?   Besluit maar self…
Vula Secret Safari

*
*

Was stated in the media ….

Since the Bill was published in the Gazette for comments on Friday (21 May), over 17,000 written submissions have been received.   It was stated that the number is growing by the day,” the ministry said in a statement.

The Firearms Control Amendment Bill, 2021 replaces the Firearms Control Amendment Bill, 2015 that was submitted to Cabinet in February 2015.   

Cele encouraged citizens to make use of the legislative process that seeks to mould the Firearms Control Bill.   

“The interest and vast number of comments received so far indicates that South Africans are making their voices heard in this matter. We urge the public to continue with this momentum.   “All comments will be scrutinised and those considered useful will be incorporated to strengthen the provisions of the Bill,” Cele said. 

Reiterating the rationale behind the proposed changes, the Ministry said the Amendment Bill, 2021 seeks to amend and strengthen the Firearms Control Act, 2000 (Act No. 60 of 2000). 

“The proposed amendments respond to the overarching policy principles of non-proliferation of firearms in South Africa and the strengthening of the processes relating to the applications for firearm, and ammunition licences and the management of firearms and ammunition.

“There is no right to bear arms in our Constitution and the Firearm Control Act in its current form grants no such right to citizens either.

Owning a gun in this country remains a privilege made possible through the Firearms Controls Act,” he said, adding that arming citizens would not solve the country’s high crime rate.

“The mere possession of a firearm can lead to increased rates of victimisation – both for the gun owner and those living in the household.

“Simply put, this proposed change in law also has the potential to mean the difference between life and death for hundreds of women, who are in the clutches of their abusers, inside their own homes,” Cele said.

Cabinet also approved the Protection of Constitutional Democracy against Terrorist and Related Activities Amendment (POCDATARA) Bill, 2021.

The proposed amendments seek to ensure alignment of South African legislation with international requirements, in order to effectively combat terrorist and related activities, including international terrorism.

The Police Ministry said it was convinced both the Firearms Control Amendment Bill, 2021 and the POCDATARA Amendment Bill, 2021 are key to a safer South Africa and the world.

Both bills can be accessed on the Civilian Secretariat for the Police’s website www.policesecretariat.gov.za and are open for public comment until the 4th of July 2021.

New gun and self defence rules will reduce crime in South Africa: Cele

*

The changes are aimed at assisting in reducing the number of firearms in private hands and consequently reduce incidents of violent crimes.

The bill also aims to improve the processing, control of firearms and the application system.

*

Firearms

The draft legislation which has seen much of the focus over the last week is the Firearms Amendment Bill of 2021 which proposes tighter controls and management of firearms, and the establishment of the National Firearms Register. 

However, one of the controversial aspects of the new bill relates to self-defence and the inclusion that ‘no firearm licenses may be issued for self-defence purposes’

The bill further regulates the issuing of licences for hunters, with applicants having to prove that they are engaged in the hobby.

Discrimination 

Concerns have also been raised around the Promotion of Equality and Prevention of Unfair Discrimination bill which was recently published for public comment.

The main purpose of the Act is to realise the constitutional right to equality so that people do not face unfair discrimination by either the state or anyone else.

Specifically, the bill proposes to amend the definition of “discrimination” to make it clear that it is not necessary for a person to act with intention before they can be found guilty of unfair discrimination.

The definition of ‘equality’ has been broadened to include equal rights and access to resources, opportunities, benefits and advantages.

Finally, it will make persons ‘vicariously liable’ for contraventions of the act performed by their workers, employees, or agents. This would include discrimination, hate speech and harassment.

Foreign workers 

Government has taken its first steps to regulate foreign workers, through a change in road traffic regulations which will effectively ban foreign truck drivers from working in South Africa.

At the end of April, Employment and Labour minister Thulas Nxesi said that his department is currently working on the labour migration policy which will be tabled in cabinet soon.

Based on previous comments by Nxesi, the sectors which are likely to be directed impacted by the labour migration policy include:

  • The hospitality sector;
  • Restaurants;
  • Security;
  • Farming and agriculture.

3 controversial new laws proposed for South Africa – including tighter gun control

Click to access GOVERNMENT_GAZETTE_PUBLICATION_FCA_BILL.pdf

Bill

Click to access FAC_Bill.pdf

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s