Wapenhandel groot moonthede

*

Geld is nie stom nie.    Bestudeer gerus wat op die groot moondhede se handelsfronte gebeur, waar baie finansies betrokke is en waar ook groot korrupsie betrokke is.   Die groot moondhede spog altyd met wie se wapens, vegvliegtuie, duikbote, ens die beste, grootste en duurste is.   Soms is daar selfs kleiner lande wat netso vinnig opgang gemaak het met die vervaardiging of aanskaf van wapens.   Vandag is dit nie net Amerika of Rusland nie, maar ander lande verkoop of koop wêreldwyd wapens waar daar militêre konflikte en oorlog  is.

Where the World Buys Its Weapons

*

Lees :
Wapenhandel internasionaal

Waar pas Suid-Afrika in vandag?

Net mooi nêrens nie.   Behalwe waar dit misdaad, moorde, korrupsie en die verspreiding van onwettige vuurwapens aangaan, is ons hoog op die lys.   


Suid-Afrika het ‘n ronde nul op ‘n kontrak geword vanaf 1994.     Heelwat sal redeneer dat daar meer as een groot moondheid is wat hier agter sit as wat ons ooit sal besef.

Wie het nie al terugverlang na wat ons voor 1994 gedoen en al die unieke prestasies wat behaal is nie.  Diegene wat so behep is met apartheid se agenda, veral die liberale en kommuniste, moet gerus terugvlok na 1806, 1854 of 1894 en al die Engelse soos Victoria, Rhodes en Shepstone gaan opgrawe en vra wie het hulle opdrag gegee om met apartheid te begin.    Dan kan hulle sommer verduidelik oor al die anneksasies en ontwrigtings, sowel waar ons minerale, soos goud en diamante heen verdwyn het.

Dit is feite.  Ons ou regering se amptenary in Suid-Afrika het op hul voete gedink en ons op grondvlak was die harde werkers wat dit suksesvol beheer en laat werk het.   Kennis is mag en niemand kan dit van ons verwyder nie, al word daar hard gepoog om dit te doen.   Voor 1994 het ons juis onder die aanslae van ander lande se boikotte geblom met die vervaardiging van eie wapens.  Ons het groot gegaan.   Daardie wapens is na 1994 of verkoop of gesmous aan Guptas en aan ander wat gesoek het.  Alles wat voor 1994 was, het danksy liberale blankes en kommunistiese regering oor die horison verdwyn.  Ons verskyn nêrens op daardie horison van handelsbande nie.

Internasionaal

Ironies is dit altyd sekere groot lande wat probeer baasspeel oor kleiner onafhanklike lande om hul soort van af te pers en daar te hou.   Die VSA, Rusland en China is van die wêreld se grootste vervaardigers, wapenuitvoerders en aankopers.

Hulle het die grootste snye van ‘n groeiende pastei geneem: Die wêreldwye wapenhandel was in 2010-2014 16% groter as in 2005-2009, volgens die Stockholm se Internasionale Vredesnavorsings Instituut  (SIVI / SIPRI)

Veral China het gesien hoe sy aandeel van globale uitvoere ontplof het. Dit het die wêreld se derde grootste uitvoerder geword wat verantwoordelik was vir 5% van die wapenhandel in 2010-2014. In vergelyking het China 3% van die wêreld se wapens in 2005-2009 verkoop.

Maar China is steeds ver agter die uitvoerkragstasies van die VSA en Rusland.    Washington het 31% van alle globale invoere gedurende die 2010-2014-tydperk verkoop, terwyl Moskou 27% van die wêreldhandel uitgemaak het.

*

Volgens ‘n ander artikel van SIVI het die internasionale wapenhandel effe gedaal na 4,6%. Ten spyte daarvan het Europa ‘n nuwe brandpunt vir wapeninvoer geword, met ‘n toename van 19% in wapenoordragte oor dieselfde tydperk.   Lande soos die VK, Nederland en Noorweë was die grootste invoerders, en ander lande kan dalk volg.

Kenners beweer dat hierdie oplewing toegeskryf word aan die verbrokkelende verhouding tussen Rusland en Europa. Gekwel oor Rusland se sogenaamde inval in die Ukraïne, het Europese lande hul verdedigingsbegrotings herevalueer – soos geïllustreer deur Duitsland se onlangse verbintenis van € 100 miljard om sy militêre krag te versterk.   In die komende jare sal die VSA en Rusland se grootste wapenoordragvennote waarskynlik verskuif.

Interessant dat die Ukraïne (en veral die NAVO lande) hul kleim afsteek.  Die wêreldwye wapenhandel beklemtoon waar die VSA, Rusland en China geo-politieke swaai het. Die NAVO-lande het, met die uitsondering van Hongarye,  Mexiko en Oos-Asiatiese lande wat bekommerd was oor ‘n opkomende China, almal hul wapens van die VSA gekoop, en nie die ander twee groot uitvoerders nie.

China en Rusland is meer gewillig as die VSA om wapens te stuur na lande met vlekkelose menseregte rekords.   Angola, Iran en Sudan het almal wapens van beide Rusland en China gekoop. China het ook sy wapenhandel gebruik om invloed te bou in Afrika suid van die Sahara, ‘n deel van die wêreld wat Beijing begeer vir sy natuurlike hulpbronne en sy groeiende arbeids- en verbruikersmarkplekke – sowel as vir kragprojeksie. China het wapens na 9 lande suid van die Sahara gestuur en was die enigste een in die top drie wat wapens na Suid-Sudan gestuur het, ‘n land wie se oliebedryf en internasionale aansien albei deur ‘n voortslepende burgeroorlog geteister is.

Indië is nog ‘n voorbeeld van die rol wat die wapenhandel in geo-politieke invloed speel. Nieu-Delhi dreig gereeld om nader aan Rusland of die VSA te leun om wapenoordragte vanaf die ander land aan te spoor. Indië is byvoorbeeld besig om sy vyfdegenerasie-vegvliegtuig saam met Rusland te bou – en terselfdertyd kan die VSA en Indië saamwerk aan die bou van vliegdekskepe.

*

2015 – 2019

Chart: Where The U.S Exports Weapons To | Statista

Volgens hierdie berig, bly die VSA die grootste wêreldwye uitvoerder van wapens, maar die verkope van militêre toerusting aan die buiteland het met 21% gedaal oor die vorige boekjaar, van $175 biljoen in 2020 tot $138 biljoen in 2021.

Die toename in konflikte wêreldwyd, insluitend in die Ukraïne en die Midde-Ooste, het wêreldwye fokus teruggeskuif na wapenoordragte tussen lande.    Lande wat vaardig is in wapenvervaardiging het al dekades lank wapens op aanvraag aan ander lande verskaf. Aan die stuur van hierdie ambagte is die VSA en Rusland, wat verantwoordelik was vir 57% van alle internasionale wapenhandel in die afgelope 10 jaar.

Die Verenigde State is die grootste uitvoerder van wapens wêreldwyd, verantwoordelik vir 35% van globale uitvoere oor die afgelope 10 jaar na ongeveer 130 nasies.   Mees onlangs was die grootste mark vir Amerikaanse wapenverkope in die Midde-Ooste, met Saoedi-Arabië wat die mees prominente ontvanger van wapens is. Oor die afgelope dekade het die land 24% van die totale Amerikaanse wapenuitvoer gekoop, met komponente ter waarde van meer as 18 miljard TIV’s.

Arms Transfers: U.S. and Russia's Biggest Trading Partners

*

Rusland is die wêreld se naas grootste wapenhandelaar, was tussen 2011 en 2021 verantwoordelik vir 22% van die wêreldwye wapenuitvoer.

Wat TIV’s betref, bly Indië met die grootste invoerder van Russiese wapens. Indië se afhanklikheid van Russies-vervaardigde wapens word gedryf deur sy stryd om die militêre selfgeldigheid van China aan die een kant te onderdruk en sy voortdurende skermutselings langs die Pakistanse grens aan die ander kant af te weer.

Maar ten spyte van die volgehoue ondersteuning van Rusland en sy president deur die Indiese Eerste Minister, selfs in die nasleep van Rusland se oorlog teen die Ukraïne, het sommige verslae getoon dat Indië die laaste paar jaar elders na wapens gesoek het.

*

2014 –  VOORSIENING VAN WAPENS REGDEUR VERSKEIE LANDE

Hulle sê die Koue Oorlog is verby, maar Rusland en die VSA bly die voorste verskaffer van wapens aan lande regoor die wêreld en is die twee grootste militêre moondhede. Die afgelope tyd was spanning ook redelik hoog.

Die land wat die hoogste dollarbedrag aan Amerikaanse wapentuig ontvang het, was die Verenigde Arabiese Emirate, met meer as $3,7 biljoen se wapens wat oor daardie tydperk ontvang is. Rusland het die grootste waarde van wapens aan Indië uitgedeel en meer as $13,6 miljard gestuur.

In die algemeen het die VSA meer as $26,9 biljoen se wapens aan buitelandse lande gestuur, terwyl Rusland wapens van meer as $29,7 biljoen in waarde oor die wêreld gestuur het.

Interessant genoeg het selfs die VSA ongeveer $16 miljoen se wapens van Rusland ontvang. Dit was deel van ‘n $1 biljoen-helikoptertransaksie wat die twee nasies aangegaan het sodat die VSA Afghaanse veiligheidsmagte kon voorsien van toerusting waarmee hulle reeds meer vertroud was.

Die VSA voorsien baie van NAVO en Midde-Oosterse bondgenote soos Turkye, Israel en Saoedi-Arabië van wapens.    Rusland voorsien ander BRICS-lande, sowel as Iran, ‘n groot deel van Suidoos-Asië en Noord-Afrika.   Vyftien lande het wapens van beide die VSA en Rusland ontvang, insluitend Brasilië, Indië, Afghanistan en Irak.

*

Bronne

Arms Transfers: U.S. and Russia’s Biggest Trading Partners

https://www.statista.com/chart/21068/countries-that-imported-arms-from-the-us/

2014
https://www.businessinsider.com/arms-sales-by-the-us-and-russia-2014-8

2015
https://www.businessinsider.com/where-the-world-buys-its-weapons-2015-3

Een gedagte oor “Wapenhandel groot moonthede”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s