Koelbloedige moordenaar kry R5000 borg White man killed in front of family in cold blood and killer get $345 bail

Sympathy to the family and next of kin – they lost a loving father, dad and friend.
Sabelo Patrick Dlamini (42),  killed Chris Van Heerden in front of family in cold blood but get $345 bail in South Africa.  It’s sad to be killed like that – that is cool-blooded murder, in the back.
Innige meegevoel en simpatie aan die familie en naasbestaandes – sowaar hierdie man het dit nie verdien om so in die rug doodgeskiet te word nie.   Dis nie woede nie – en ja dit is blatante rassisme wat hier plaasvind, nes op Clinton strand waar misdaad oorhand neem op strande, en dan word dit as rassisme afgemaak?  Help nie om rooi te sien nie.  Ons gaan aanmekaar rooi bly.  Dit voel soos bloed wat uit mens tap as mens lees dat ‘n koelbloedige moordenaar R5000 borg kry vir ‘n blanke moord wat gepleeg is.  Dit is net Suid-Afrika en dis hoe die “demokratiese onafhanklike” gereg moordenaars hanteer.  Iemand wat ‘n “k” woord uiter gaan vir maande tronk toe.  Iemand wat kabels steel en in ‘n kis geplaas word, kry geen borg nie, maar gaan vir jare tronk toe – en dan noem mense dit ‘n demokrasie?   Hoe regverdig is ‘n moord teenoor ‘n “k” woord.  Daar is onlangs weer op Clifton gesing “one settler one bullet” en niks het diegene oorgekom wat dit sing nie.   Daar kan eenvoudig nie gedink word dat dit ‘n demokrasie is nie.  Dis slegs blankes wat vervolg word.

Dit het gegaan oor beweerde diefstal van vleis wat afgelaai word, die persoon het die voertuig se sleutel geneem sodat hy (in rooi) kon wag op die polisie en nie wegry nie.  Die persoon in wit geklee is in die rug geskiet – sonder ‘n waarskuwing of enige ander resultate.  Daar was geen kaping betrokke nie, ‘n kaping gebeur as ‘n voertuig gesteel word of ‘n persoon word gekaap self.

***
Die video bevat sensitiewe geweld en asook “taalgebruik” aan die einde van die video en word aanbeveel om dit nie te kyk as dit moontlik kan ontstel
Please be aware the following video contains graphic real world violence and/or the use of profanity. If you as the reader feel the above mentioned might affect you in a negative way, it is highly recommended that you do not continue watching the video.

>

Sedibeng Cluster: De Deur SAPS: Murder:
On Thursday 2018-12-27 at about 13:37 a security guard from Red Ants Mr Sabelo Patrick Dlamini with ID no 7606285759089 parked his car next to or at corner Johan le Roux and Boundary Road in Meyerton busy eating. He alleges that whilst he was busy eating a white male person, now known as Daniel Christopher van Heerden with ID number 5703045063084 stopped behind him and accusing him of offloading meat from a truck. He then told him that he is busy eating and knows nothing about offloading of meat. He further alleges that the white male then took off the key from his bakkie and thats where the squabble started. He claims he was under impression that the white male is hijacking him as he took out his licensed firearm 7,65mm CZ pistol with Serial number 671670 and shot him on the left back once and he passed on. The suspect is arrested and being taken to de Deur SAPS for detention and the fire arm seized. Murder case docket will be opened. Provincial Duty General, Major Genl Mate is also on scene.
Colonel Van Der Merwe.
https://www.facebook.com/andre.eesruf.3/videos/208983006707857/

*

MEYERTON. – “Al wat my sal stop is ‘n bullet.” Dit was die laaste woorde wat die 61-jarige Daniel Christoffel van Heerden, gistermiddag ge-uiter het, voordat hy sy laaste asem in sy 17-jarige seun, DonJaun se arms uitegblaas het. Hy was ‘n bekende inwoner van Meyerton en die eienaar van ‘n gevestigde sekuriteitsfirma.

Volgens sy dogter Marie is haar pa omstreeks 14:00 koelbloedig op die hoek van Johan le Roux weg en boundary straat naby Bokkie Delport skrotwerf doodsgekiet, nadat hy en sy seun ‘n sekuriteitswag van die Rooi Miere gekonfronteer het oor vleis wat glo onwettig van ‘n trok afgelaai is.

Volgens die sekuriteitswag se verklaring het hy middagete genuttig toe van Heerden-hulle agter sy bakkie gestop het en hom gekonfronteer het. Hy beweer van Heerden het sy bakkie se sleutels uit die voertuig verwyder, waarna ‘n argument onstaan het. Die wag wat tans in aanhouding by die De Deur polisiestasie is, beweer dat hy onder die indruk was, dat hy gekaap word. Hy het sy CZ 7.75mm vuurwapen getrek en van Heerden een maal in die rug geskiet. Hy het daarna gevlug, maar is kort daarna deur die polisie vasgetrek.

Van Heerden laat 13 kinders agter. Hy is die vader van Danie van Heerden, ‘n voormalige EFC-swaargewigkampioen en Chris van Heerden, ‘n voormalige IBO wêreldweltergewig kampioen. Medelye het sedert gister van oral op Facebook ingestroom. Chris land Sondag uit Amerika.
***

The man who shot dead Chris Van Heerden’s father Daniel last week has been named in court as he attempted to secure bail.

Sabelo Dlamini, a Red Ant Security Guard, plugged the 61 year-old in the back with a fatal bullet.

Daniel Van Heerden, in an incident caught on camera, was seen attempting to report Dlamini for unlawfully offloading meat.

As Daniel took Dlamini’s car key and threatened to have him ‘locked up’, the perpetrator fired a round which ultimately cost the dad of thirteen his life.

Former world champion Chris flew in from Los Angeles last weekend. The fighter and his older brother Danie, have campaigned for a lengthy prison sentence.

The fact Dlamini used no other means of defusing the tense situation with Daniel is damning in the video clip, which has now gone viral.

Jana Marx of Network 24 South Africa was in court when Dlamini faced the judge.

“Regional Court in Vereeniging: Sabelo Dlamini, the security guard accused of murdering Danie van Heerden from Meyerton is expected to apply for bail,” she wrote.

The public outcry against the murder has been immense. Many have signed a petition set-up by Danie online.

Almost R5,000 have done so despite an initial goal of 1,000. The Van Heerden’s are hopeful Dlamini will get the justice they seek.

https://www.worldboxingnews.net/2019/01/02/chris-van-heerden-father-killer-named/

***

Daniel Christoffel van Heerden was allegedly shot by a security guard following a heated argument.

The boxing world and Meyerton community are in shock following news that Daniel Christoffel van Heerden from Meyerton, Gauteng, was shot, allegedly in cold blood, on Thursday following an alleged confrontation with a security guard.

Update, Saturday, 21.23: Van Heerden’s son Danie contacted The Citizen and said his father’s last words had not been “Just a bullet will stop me,” as some have reported, although he was known for saying it. His son also confirmed that the incident happened on Thursday, not Tuesday, as had been widely reported.

According to global boxing news site WBN, the victim was father to 13 children including former IBO welterweight champion Chris van Heerden, who is flying back to South Africa this weekend from his base in Los Angeles, US, to attend the funeral.

Another of his sons is MMA fighter Danie “The Pitbull” Van Heerden.

Police spokesperson Lieutenant Colonel Lungelo Dlamini confirmed to The Citizen that the suspect was arrested and is still in custody. He will appear in the Vereeniging Magistrates’ Court on Monday.

Dlamini also confirmed that they believe Van Heerden was shot and killed in the seconds after the video clip ends.

Details from the victim’s family on Facebook suggested the altercation took place near a scrap yard in Meyerton on Tuesday afternoon, but his family confirmed it in fact happened on Thursday. The security guard appears to have believed he was being hijacked after Van Heerden can be seen taking the keys to his vehicle and warning that he would call the police, but the details around the incident are not yet clear. It allegedly related to Van Heerden confronting the guard about meat being offloaded from the bakkie.

A dramatic video of the incident emerged on social media over the past 24 hours apparently showing the moments leading up to the shooting. In the clip, the security guard can be seen apparently firing at least one shot at Van Heerden’s bakkie, claiming: “You hijacked me.”

Van Heerden then shouts at him and apparently flings the key back at him, saying: “I never hijacked you … There’s your f***ing key.”

The suspect reportedly claimed he’d felt threatened, and Van Heerden can be heard in the clip warning the armed man: “Shoot … I’m gonna lock you up.”

Watch the clip (note, it features strong language and the identity of the suspect has been blacked out since he has not yet appeared in a public court):

https://citizen.co.za/news/south-africa/crime/2055569/shocking-video-emerges-allegedly-showing-murder-of-boxer-chris-van-heerdens-father/

Daniel Christopher van Heerden seen a Security Guard from Red Ants Mr Sabelo Patrick Dlamini offloading meat from a truck. Mr Van Heerden confronted the guard and taken his keys to wait for the cops. Mr Van Heerden was shot and killed in his back, without any firearm.  He never ever hijack nobody at any point in time.

***********

READ FOLLOW UP

Killing of Daniel van Heerden

 

read also – lees meer

Genocide – Vernietiging van ‘n volk

Moord in SA: ATTACKS on White Minority

Plaasaanvalle en moorde

Plaasmoorde lys : Muur van Herinnering

Advertisements

Een gedagte oor “Koelbloedige moordenaar kry R5000 borg White man killed in front of family in cold blood and killer get $345 bail”

Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s