VBS and the ANC involvement

Watter KOPPE of LEIERS se koppe gaan rol met die VBS skandaal.    Nadat die Gupta vliegtuig geland het waar hy nie moes land nie, was daar ‘n kop of twee wat gerol het.   Onlangs is van vele ministers ontslae geraak oor hulle ANC teengaan.    DUS is dit net ‘n vraag:
Sluit die VBS skandaal aan by die ander skandale wat onder die ANC plaasgevind het.  Wapenskandaal, Teksboeke, Treindienste en Tenders, Nkandla en vele ander skandale, beloop TRILJOENE reeds sedert 1994.  Hoeveel politieke leiers en munisipaliteit is betrokke by hierdie skandaal?  Hoeveel was nie betrokke by die wapenskandaal nie? Vir etlike dekades word ons almal besteel en selfs hul eie mense word nie oorgeslaan nie, maar kom verkiesing, dan word daar weer vir dieselfde spul gestem – of vind daar ander dinge plaas wat ons dink is verkiesing sodat “meerderheid” altyd alles sal beheer?  En dan is daar die “onteiening” wat alle grond insluit, selfs “trustgronde” wat reeds deur ANC besit word.

Image result for ek kan doen met 'n miljoen foto

Daar moenie vergeet  George Soros het ook verkiesingsmasjiene en manipuleer verkiesings – en wie is in beheer en finansier die parlement grondwet – George Soros se Open Society Foundation SA.

Dus, hoe skakel al hierdie skandale met Soros en sy organisasie – die befondsing van die BRICS ontwikkelingsbank – elders moet die geld vandaan kom?

Al hierdie skandale het na 1994 plaasgevind vanaf Kodesa.  Heelwat politici soos Zille en Ramaphela werk vir die organisasie sedert 1993 en selfs voor 1990 (Blacksash is ook deur Soros befonds)   Soros funded various organisations in South Africa and parliament is one of that, same with the Constitution – he is involved there too.

~
One of the rulers of South Africa.

GEORGE SOROS IN PARLIAMENT – OPEN SOSCIETY FOUNDATION
Suid-Afrika Parlement /South Africa Parliament
~

SOVEEL SKELMSTREKE
Front Nasionaal SA

Die een na die ander skelmstreek oor die VBS-bank sage kruip nou uit.

VBS was eers die ou Venda Building Society, wat toe omskep is in ‘n bank om verarmde swart mense in veral Limpopo te help. Die bank het ‘n hupstoot vorentoe gekry toe ‘n paar Munisipaliteite hulle rekeninge daarheen oorgeplaas het en toe Jacob Zuma ‘n finansieringslening van die bank ontvang.
En toe vou die bank. En die armstes onder die armste kliënte is hulle geldjies kwyt terwyl formidabele bedrae gemeld word wat na die broer van Floyd Shivambu, en na bewering ook na homself en die EFF gekanaliseer is.
En nou kom die waarheid agter die Zuma-lening ook uit. Die Venda koning, Mphephu-Ramabulana het glo ook R17,7 miljoen ontvang – wat hy ontken, maar byvoeg dat hy dit terug sal betaal as dit bewys kan word dat dit met skelmstreke in gedagte aan hom voorgeskiet is.
Hierdie koning Mphephu-Ramabulana is die grootkokkedoor agter Dyambeu Investments Pty Ltd wat meer as 25% aandeel in VBS gehou het. Met die dood van die vorige koning het sy dogter, prinses Masindi Mphephu, aanspraak gemaak op die Venda troon. Maar Jacob Zuma tree in 2016 uit die bloute tussenbeide en erken Toni Mphephu-Ramabulana (die gestorwe koning se jonger broer) as wettige troonopvolger.  En voila! – Zuma het sy lening, Toni is die koning en almal is doodgelukkig.
Boonop kom dit nou aan die lig dat die destydse adjunk president, Ramaphosa, baie goed geweet het wat aan die gang was by VBS bank. Maar nie ‘n woord het hy gesê nie.
As hulle al die energie en planne wat hulle vermors op skelmstreke om ryk te word ten koste van die armstes onder hulle eie mense liewer gebruik om die land op te bou, sou dit dalk nie nodig gewees het vir ons om ter wille van oorlewing te veg vir selfbeskikking nie.   Teen hierdie tempo egter gaan konings en presidente en opposisieleiers en hulle boeties die hele klomp van ons tot by hongersnood besteel!

Neem gerus deel aan gesprekvoering op Facebookblad van Front Nasionaal
https://www.facebook.com/743870385730868/photos/a.743901952394378/1893656094085619/?type=3&theater

 
~~~~

 

 

Soos normaalweg ontken Ramaphosa alle verbintenisse met die VBS bank en skandaal, terwyl hy een van die 6 Exco lede van die is en ook Zuma se regterhand was.

Ramaphosa, EFF and VBS bank
Ramaphosa denied everything that he was involved.  The EFF is expected to hold a news conference Tuesday in which they will officially respond to allegations that its Deputy President Floyd Shivambu allegedly received 10 million allegedly from his brother Brian Shivambu, in the VBS Mutual Bank Scandal. According to a report entitled The Great Bank Heist released last Wednesday by Advocate Terry Motau, in which R2 billion was lost through corruption and fraud. Brian Shivambu allegedly pocketed 16 million. The Shivambu brothers have denied the allegations. Various companies, businessmen, ANC officials and the VhaVenda King were allegedly given millions by VBS Mutual Bank executives. VhaVenda King Tony Ramabulana says he will return 17 million rand that was given to him. Joining us is Political Analyst Prince Mashele.

VBS Mutual bank and municipalities

VBS Mutual bank VENDA KING

Zuma and VBS – Ramaphosa

~

ANC says members implicated in the looting of the VBS Mutual Bank will be dealt with by the party’s Integrity Commission.   ANC members including senior Limpopo officials are implicated in the looting of the collapsed bank.  The province’s Provincial Treasurer Danny Msiza is said to be the kingpin.  “The Integrity Commission will meet next week to consider the report and the cases of leaders and members implicated and/or accused of wrong-doing in the report,” the ANC said in a statement.

ANC – VBS scandal – >>

~

VBS mutual bank and his billions – is it the next anc scandal?

The report, titled The Great Bank Heist, implicates 53 individuals and companies, including Msiza, of stealing almost R2 billion.    The fallout over the VBS Mutual Bank saga has deepened, with some of those implicated passing the blame.   On Monday, Vele Investment chief executive Robert Madzonga accused former VBS chairperson Tshifhiwa Matodzi of deception and betrayal over the alleged looting spree of close to R2billion.

Madzonga’s remarks came as Vhavenda King Toni Peter Mphephu-Ramabulana said he was willing to pay back the money he received from VBS if it was proved to be proceeds of illegal activities.    Matodzi was a founder and chairperson of Vele Investments and was identified as the kingpin and the biggest beneficiary of the alleged fraud and corruption after he secured R325million, while Madzonga received only R30m.

This was according to the report by the SA Reserve Bank’s Prudential Authority compiled by advocate Terry Motau, which revealed that they were among 53 people who received gratuitous payments from 2015 to this year, which Motau has recommended be recouped.

On Monday, Madzonga denied any benefit from the looting of the bank and insisted that every cent he received from both Vele Investments and VBS was related to income for his work.

But he accused Matodzi and VBS executives of betrayal, lies and dishonesty.

“I feel betrayed by him. They betrayed us. More than three times before and immediately after March when we were put into liquidation, I asked him. When he opposed the liquidation, I cancelled it in court and told him that, as the chief executive, I am not going to be made to stop this thing because I have already been alerted by the Reserve Bank of looting,” he said.

According to Motau, Madzonga derived very large rewards relating to the looting, much of which was in the form of undeclared income.

In the report, Motau said that while Madzonga was employed by VBS for about a month in May or June as its acting chief operating officer, in 2016 his account at VBS still showed receipt of a monthly salary in September and October from the bank.

During the same period, he was also being paid R300 000 monthly by Vele Investments as its chief operating officer from July that same year.

Madzonga was not able to explain the discrepancy, only maintaining that it was money that was due to him as an employee.

“There is nothing which has come to me as a looting or something unexplained or whatever. I said to Motau and his team that they must point to me one thing that did not come as a salary or board fees, or that R4.5m which was the signing fee bonus when I was promoted to become the chief executive of Vele,” Madzonga said.

His implication in the scandal also included a questionable R15m payment from a Vele Financial Services account to VBS which he had told Motau was a loan repayment from a friend that was aimed at rescuing the bank’s deteriorating cash flow.

While Motau rejected the explanation, Madzonga maintained on Monday that the R15m was not linked to the looting scandal. He admitted that he still had four cars and a house bond which were serviced by VBS.

Matodzi could not be reached for comment. Ramabulana on Monday issued a statement offering to pay back any money shown to be illegal. “In my capacity as a king of the Vhavenda people I receive various grants, including financial support from various individuals and entities. Any such amounts as may be shown to have been payments flowing from fraudulent and/or criminal sources involving VBS I would have received without knowledge of the criminal wrongdoing which the report details,” Ramabulana said.     “I irrevocably offer to repay any amount which will be shown to have been proceeds of illegalities in the report as soon as they are computed and I am directed where the payment must be made and the terms of such payment.

“The financial ruin, is cold theft from the vulnerable of our people, is inimical to the vision my father has as a founding member of this building society.” He has threatened to open a case of fraud and corruption against Madzonga and Matodzi.

~

The ANC Top 6 met with the ANC Top 5 leadership today to discuss the VBS report. ANC officials have been implicated in the province for accepting money from VBS to ensure that municipalities deposited large sums of money into the bank. Ultimately it was liquidated and poor municipalities may not receive any money back. Last week it was reported that the ANC Limpopo Treasurer, Danny Msiza, gave Advocate Terry Motau until the end of Monday to retract parts of the report into the collapse of VBS Mutual bank. Msiza is among the 53 individuals and companies accused of stealing over R2 billion from the bank.
ANC involvement with the VBS

 

3 gedagtes oor “VBS and the ANC involvement”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s