Guptas ~ Ramaphosa

Hoe lank is die Guptas al in die land en besig met hulle pogings om alles in hul guns te swaai.  Verseker het die hoogste bome baie wind gekry en was daar Zuma en Nene, maar wie was voor hom ook betrokke.  Indrukwekkend is dit die Presidente van die land wat die verantwoordelikheid saam moet aanvaar en almal moenie nou skielik op verpligte betaalde verlof geplaas word nie, maar hulle moet elke sent, wat gebruik is, met rentes, terugkry.  As enige ander belastingbetaler SARS besteel, dan word hulle aangekla, hoekom nie die topbestuur wat dit eerstens toegelaat het nie.   Nou word daar pensioene goedgekeur aan Zuma, terwyl hy dit toegelaat het.  Hoe regverdig is dit teenoor belastingbetalers, gebruik belastingbetalers, die staatskas om hulself en hul verskeie vroue te onderhou en nog meer ryker te maak.  Die groot vraag is, gaan Tito Mboweni Suid-Afrika se korrupsie 100% aanvat, of is dit net nog meer korrupsie spore wat getrap gaan word?  Hoe gaan hy al die korrupsie vasvat in ‘n land wat oorheers word deur moorde, misdaad en korrupsie?

 

Ajay Gupta, Jacob Zuma and Atul Gupta. Pictures: REUTERS

TITO MBOWENI

Die korrupsie in die land is groot – onherstelbaar groot. Daarom, werk aan selfbeskikking (volle onafhanklikheid) asook veiligheid, want in die Grondwet is daar geen waarborge teen onteiening nie, nog minder was en is swart bemagtiging gestop.   Tito is aangestel vir die ANC en regering, nie vir ons nie, die Grondwet was nog nooit in ons guns geskryf by Kodesa nie, dis deur kommuniste geskryf en befonds.

 

Former Reserve Bank Governor Tito Mboweni is the new of Finance.   He replaces the Nhlanhla Nene.

die nuwe Minister van Finansies Oktober 2018

President Cyril Ramaphosa congratulates new Finance Minister Tito Mboweni. Picture: @SAgovnews

Ramaphosa says Nene submitted his resignation letter on Tuesday morning and after considering the facts, he’s decided to accept it.     He announced he has decided to appoint Mr Tito Mboweni as the Minister of Finance with immediate effect.   Mboweni has just been sworn in at Tuynhuys.   He was the former governor of the Reserve Bank of South Africa and before that as minister of labour, Mr Mboweni brings to this position vast experience in areas of finance, economic policies as well as in governance.
~

THE GUPTA SAGE

STAATSKAPING – GAAN IEMAND VERVOLG WORD?
Front Nasionaal SA

Terwyl die Kommissie van Ondersoek na Staatskaping die een blik wurms na die ander oopkrap en ANC politici lieg soos goedkoop horlosies oor wie waar betrokke was, is daar twee vrae wat by FN na vore kom:

1) Hoe ver gaan die ondersoek strek?
2) Gaan iemand tot verantwoording geroep word?

Dit is lankal bekend dat die DA onder Helen Zille ook deur die Gupta’s befonds is. Op 25 Mei 2009, skaars 3 weke nadat Jacob Zuma president van Suid-Afrika geword het, skryf sy ‘n brief aan die Gupta’s om hulle te bedank vir hulle finansiële ondersteuning van die DA. Gaan die kommissie ondersoek instel om uit te vind presies hoe ver hulle hulself daar ook ingegrawe het?

In 2018 alleen is drie voormalige presidente tronk toe gestuur vir korrupsie. President Lula van Brasilië, president Saca van El Salvador en verlede week president Lee van Suid-Korea is almal skuldig bevind aan korrupsie en swaar tronkstraf opgelê.

Dis seker te veel om te verwag dat dieselfde met Zuma sal gebeur.

En dan kom die derde vraag ook na vore: Hoe het soveel korrupsie plaagevind sonder dat die adjunk president daarvan geweet het? En aangesien adjunk president Ramaphosa nou die nuwe president is, kan ‘n mens seker verwag dat hy sal keer vir sy eie belange en dié van sy trawante.

Is ons verkeerd as ons raai dat daar van hierdie hele ondersoek minder as niks sal kom?

DA se betrokkenheid by Guptas

~

WIE HET DIE TOUTJIES GETREK EN WANNEER HET DIT BEGIN?
Business day plaas ‘n paar punte

1. Jacob Zuma gave the orders

In his testimony, former government spokesperson Themba Maseko disclosed that former president Jacob Zuma had personally called him and told him to give the Guptas what they wanted. He said: “My brother, there are these Gupta guys who need to meet you and who need your help. Please help them.”

2. The Guptas ‘dealt with’ ministers who did not listen to them

Maseko was told by Ajay Gupta that if ministers did not co-operate with a scam to get government advertising money to their media products, “he would deal with them directly”. Maseko said: “I asked him to elaborate and he told me that he will personally summon and deal with any minister who doesn’t co-operate in this regard.”

3. The Guptas could get you fired from your government job

After Maseko refused to hand over the entire government advertising budget to the Guptas, he was fired. He recalled: “A cabinet meeting took place the following Wednesday. During the course of the cabinet meeting, I was informed that eTV news channel was running with the news story that I was fired.

“[Minister Collins] Chabane consulted with the president during the break and an impromptu announcement had to be made to the cabinet that I had been terminated as GCIS CEO and government spokesperson.”

4. The Guptas took charge soon after Zuma became president

In her testimony, Vytjie Mentor told how in early 2010, the Guptas were already “running things”. They wanted to appoint her minister of public enterprises so she could stop the SAA route to Mumbai. The Guptas wanted the route for another airline.

“[Ajay Gupta] said he could put in a good word with the president. He said ‘we normally do’.”

5. The Guptas admitted they collected intelligence on political figures they wished to influence

Mcebisi Jonas testified about his meeting with Ajay Gupta at the Gupta compound in Saxonwold. “He said that ‘we have been gathering intelligence on you’ including those closest to you.

“He emphasized that they — which I understood to be the Gupta family — had the ability to gather such information and that they had gathered a lot of information on me which they could use against me.”

6. The Guptas bragged that they controlled the investigative and prosecutorial parts of the criminal justice system

“He said: ‘You must understand that we are in control of everything — the National Prosecuting Authority, the Hawks, the National Intelligence Agency, and the old man will do anything we tell him to do’.”

7. The Guptas bragged that they earned R6bn from the government

Jonas testified  that Ajay Gupta had bragged about how much money they made from the state. “He said that at the moment we — and I understood him to mean the Gupta family — earn about R6bn from the fiscus through various entities, including Eskom, Transnet and government departments. He said they wanted to increase this amount to R8bn and that they thought I could be helpful in this regard.

“Mr Gupta said they had determined that the Treasury was a stumbling block for their growth and that they wanted to and, again I quote, ‘to clean up Treasury’.”

8. The Guptas threatened to kill

Jonas testified that Ajay Gupta had threatened to kill him if he revealed anything about their meeting. “He said that as far as he was concerned, this meeting never happened and that if one day I were to suggest that this meeting had occurred, they would destroy my political career. I listened. He was talking like a radio.

“At the end of the meeting, Mr Gupta said they had information on me and that if I suggested that the meeting had occurred, they would kill me.”

9. The ANC knew about the Gupta state capture plan as early as 2010

Former ANC MP Vytjie Mentor told the commission that she had informed parliament’s joint standing committee on intelligence, then chaired by Siyabonga Cwele, and the ANC secretariat that Ajay Gupta had offered her a ministerial job in 2010.

10. The Guptas bragged that they had made Duduzane Zuma a billionaire

Jonas testified: “He said emphatically that I must become minister of finance ‘because that is what we want’. He also said that if I worked with them, I would become very rich and that he could immediately offer me R600m.

“He pointed at Mr Duduzane and said that they had made him a billionaire and that he had bought a house in Dubai. He said they had worked closely with a number of people, including Lynne Brown and Brian Molefe. As a result, they were protected. In other words, those that work for them are protected.”

NHLANHLA NENE

Was hy deur Zuma gebruik en misbruik om hom en sy familiebande dikker te smee met die Gupta’s en alle finansies te gebruik waar moontlik?

Who put him in this position?
Business Day is reporting that Finance Minister Nhlanhla Nene has asked to be fired. Nene’s facing pressure from opposition parties to resign over his testimony at the state capture inquiry. He admitted to several meetings with the Guptas, despite denying it in the past. Business Day columnist and Intellidex chairperson, Stuart Theobald, says sacking Nene is a bad idea. Xoli Mngambi spoke to him on eNCA Now.
Nene’s position

OPINIONS

 

Stuart Theobald said Nene deserved credit for holding the line on the public purse.

He wrote:

Nene is a loyal ANC cadre who wants to do his job properly. But that implied a tortuous dissonance. What happens when those two ambitions could not be reconciled: when doing then president Jacob Zuma’s will was fundamentally at odds with doing one’s job?
In the case of Nene, we know the answer. When he was presented with a hastily drawn-up contract to tie the state to as much as a trillion rand of debt for the nuclear deal in 2015, he chose to do his job properly. He refused to sign. Of course, there are other cabinet members who went the other way in managing their own dissonant obligations. Nene was summarily dismissed for his decision, sparking an onslaught on the National Treasury that would still be on when Zuma fell. The price for doing one’s job was high.
Psychologists call it hindsight bias: the phenomenon of believing now that we were able to predict past events before they had occurred.

~

Justice Malala said he believed it was “more than just tea” going on between Nene and the Guptas. Here’s an extract:

For many of us, finance minister Nhlanhla Nene is a hero. Yet, for years he has lied about his association with the Guptas. He sat and had tea with them – again and again and again. It was clearly more than just tea that was going on between them.
Who is next? Cyril Ramaphosa, the president of our country, was Jacob Zuma’s number two for three years. He was ANC deputy president for five years while state capture was on steroids. He has claimed that he did not know the extent of the rot. When the signs were so obvious? Will he be next to be found to have feet of clay?
We don’t know, but the question makes the lessons to be learnt from Aung San Suu Kyi and Nhlanhla Nene clear and numerous. First, no leader or political party is eternally or wholly incorruptible. We should not turn our political leaders into cults. Leaders are only “good” to the extent that they build and empower institutions of accountability in their countries.

~

Editor Ron Derby described Nene as a casualty of the Zuma years. He wrote:

The heroes in the “state capture” story line so far are of those men and women who rejected whatever instructions they received from the unofficial headquarters of state and party. The penalty for these people in the final, and rather desperate, years of Zuma’s presidency was there for all to see in the many midnight reshuffles.
Nene’s recall on that December evening three years ago cast him as one of these heroes in the battle against the capturing of the state. His axing was perhaps the most audacious powerplay by a rather desperate president to appease some important friends, among them Russian President Vladimir Putin. When the history books cover his presidency, they’ll mark that evening as the peak of his powers. Whatever little legitimacy it had was lost from that point.   Well that was what would have been in my first draft of any history about the decade of Zuma, with Nene’s role defined as that of the unassuming hero. This week has, however, changed the narrative. The integrity of our hero has been sullied, and by the man himself.
As I said earlier, I’ve come to accept that meeting the Gupta family was virtually unavoidable for the most senior ministers in Zuma’s cabinet and, to be fair, for the cabinets of his predecessor. What is disappointing, and especially for me as one of his chief backers, is that Nene chose to lie about the extent of his interactions with the family.

~

Ranjeni Munusamy revealed how former minister of energy Tina Joemat-Pettersson cried in frustration when finance minister Nhlanhla Nene refused to sign off on the nuclear deal. She wrote:

Former minister of energy Tina Joemat-Pettersson was apparently in quite a state during the Brics summit in Ufa, Russia, in July 2015. When she returned to SA, she tearfully confided to some colleagues how she had to shuttle between then president Jacob Zuma and finance minister Nhlanhla Nene with a letter committing to a nuclear deal.
Zuma insisted that SA produce a document that would demonstrate to Russian President Vladimir Putin that the country was ready to proceed with the nuclear build programme.
Despite Joemat-Pettersson making amendments to the letter, Nene would not sign it as the deal would have long-term financial consequences for SA. It was also in violation of the Public Finance Management Act.
What Nene did not mention in his testimony to the Zondo commission was that Joemat-Pettersson was crying in frustration at his refusal to co-sign the letter. He also underplayed the situation by saying Zuma was “not happy” and “upset” by his unyielding attitude.
Zuma has a penchant for graphic Zulu phraseology, which might not have been appropriate to repeat to a judge.

~

Peter Bruce described Nene’s testimony at the Zondo commission into state capture as “measured and credible”.   He wrote:

Let’s get this straight. We owe finance minister Nhlanhla Nene big time. He had the courage to stand up to the bullying of former president Jacob Zuma, and by simply refusing to bend the knee and sign what Zuma wanted him to sign, he saved us from certain fiscal disaster.   His testimony on Wednesday before judge Raymond Zondo’s inquiry into state capture was measured and credible. He recalled a meeting in his office in mid-2015 when his secretary pushed a note across his desk. “The president wants to see you,” it said. Nene indicated he’d go after the meeting. She came in again. Zuma meant come NOW.
“I left the meeting immediately,” he told the commission, “murmuring that perhaps I was going to be fired. On arrival, I found President Zuma with a senior Malaysian official from Engen/Petronas who I did not know. He explained that SA needed to own a refinery and that Petronas was prepared to sell its refinery to PetroSA. Further and most importantly, President Zuma stated that PetroSA would need a guarantee to be able to raise the funds and that as minister of finance, I would have to approve the guarantee.
“I indicated that I was not aware of this transaction but if I received an application from the entity via the relevant department, I would consider a guarantee subject to the normal evaluation process. It was at that point that President Zuma, in the presence of the Malaysian official connected to PetroSA, raised the issue of spies within Treasury.”

 

~

Gupta revelations by Stuart

Economists have called on President, Cyril Ramaphosa to accept Finance Minister, Nhlanhla Nene’s request to be relieved from his duties because he has proved not to be trustworthy. They say that the saga surrounding Minister Nene must be resolved with immediate effect to avoid further uncertainty in the financial market which has lost confidence in him. The rand has recovered slightly after weakening to almost 15 rand a dollar this morning in anticipation of Nene’s resignation. Economists say the saga has caused uncertainty and panic in the market and this is likely to make the cost of borrowing expensive for the country. And that this could lead to the ratings agencies downgrading the country’s credit rating.
Nene have to resign

~

Previously

PRAVIN GORDHAN

Finance Minister Pravin Gordhan walks with his deputy Mcebisi Jonas from their offices to a court hearing in Pretoria on Tuesday, 28 March 2017.

web_photo_Gordhan_Jonas_290317

The North Gauteng High Court on Friday dismissed Pravin Gordhan’s application for a declaratory order that the Finance Minister could not get involved in Gupta bank fight.
Gordhan turned to the court for a declaratory order confirming that he could not intervene in a dispute between Oakbay Investments and four banks.   Oakbay had asked the former finance minister for assistance after the banks closed all accounts related to Gupta-owned companies.   The court did not conversely find that the finance minister does have the power to intervene in such a matter, saying that it was not necessary to make a declaratory order on a law that already exists.   The Financial Intelligence Centre listed 72 suspicious transactions totally almost R7 billion, implicating the Guptas and their companies.

Deputy Judge President Aubrey Ledwaba also ordered the finance minister to pay Oakbay’s legal costs.

Guptas and Gordhan – court 2017

~

15 October 2016In an explosive affidavit, finance minister Pravin Gordhan has revealed how R6.8-billion in “suspicious and unusual transactions” may have contributed to the decision by the major banks in South Africa to close accounts associated with the Gupta family.   The payments – made by the Gupta family and their companies over the past four years – are listed in a Financial Intelligence Centre (FIC) report, attached to court papers filed on Friday afternoon in the Gauteng division of the High Court in Pretoria.  Gordhan has been under pressure to intervene, both from Gupta representatives and from within government. Cabinet included Gordhan in an inter-ministerial committee tasked to engage with the banks, which he has evidently boycotted.

Correspondence attached to Gordhan’s application shows that between April and September, Oakbay CEO Nazeem Howa fired off repeated letters seeking to persuade Gordhan to influence the banks to reopen their accounts.  Howa told Gordhan that the banks had given no reason for closing the accounts. But in an interview in June with Carte Blanche, he read from a letter received from Standard Bank.

In it, Standard Bank cited laws, including the Prevention of Organised Crime Act, the Prevention and Combatting of Corrupt Activities Act, the US Foreign Corrupt Practices Act and the UK Bribery Act, that it said it risked contravening should it continue doing business with the Guptas.   The letter concluded: “We have conducted an enhanced due diligence of the Oakbay entities … as required by the FICA [Financial Intelligence Centre Act], and concluded that any bank or customer relations with them would increase the risk of exposure to contraventions of the mentioned law to an unacceptable level.”

Asked about the Standard Bank letter, Howa told Gordhan: “[T]o date we have not been provided with a single example where we have transgressed any of the legislation mentioned in their letters… I was merely trying to illustrate that these were the allegations that were being made, but without being provided with a shred of evidence.”

The list includes 52 transactions ranging from R5,000 to R1.37-billion, and totaling R6.8-billion. It also includes 20 “multiple transactions” for which no amounts are given.

Included in the red-flagged transactions is a R1.34-billion transfer from the Optimum Mine Rehabilitation Trust, two R38-million transactions by Atul Gupta on consecutive days in February 2014, and a R10 million transaction by Mabengela Investments, which is jointly owned by Duduzane Zuma and the Guptas.

The government set up an inter-ministerial committee chaired by Mineral Resources Minister Mosebenzi Zwane

Payments of the Guptas: Gordhan

 

web_photo_zuma_gupta_18316

Statements of government

 

Advertisements

3 gedagtes oor “Guptas ~ Ramaphosa”

Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s