Richards Bay substation burnt down 26.9.2021

As dit nie Eskom is wat krag beheer met hul korrupsie, “nat steenkool” of toerusting wat brand nie, is dit hierdie tipe van plaaslike munisipale kragbeheer, waar elektriese substasies in dorpe en stede totaal ontplof en uitbrand.  Hoe gebeur dit?   Is dit moontlik die gebrek aan koppeling en onderhoud of bloot sabotasie?   Dis nie net Richardsbaai wat dieselfde probleme ervaar nie.

*

Indien hierdie sabotasie en terreur is, wat sover in geen artikel of ondersoek genoem word nie, moet dit rooi ligte aan die belastingbetaler uitstuur, hoe vinnig kan jou kragtoevoer afgesny word.   Dit kan landwyd gebeur, hierdie is landwyd, gaan soek maar self , hier is net ‘n paar wat genoem word, veral die afgelope 5 – 6 jaar, selfs terug tot 2016 is daar heelwat substasies “wat brand of ontplof”.  Selfs Eskom se eie stasies is daar groot ontploffings, en dit raak elke belastingbetaler se sak.  Wat maak u as dit vir 5 dae of selfs ‘n maand af is?

Het u alternatiewe in plek – gaan af van die stelsel sover moontlik ,  as dit moet en vrywaar uself van ongerief, veral as misdadigers rondhardloop om te plunder soos hul in Julie 2021 in KZN gedoen het.

Dit het 3 jaar gelede by dieselfde substasie gebeur – Scorpio brande word en is meestal deur die Zululand Observer, die plaaslike media, rapporteer.

Destyds gedurende  Augustus 2018, het  munisipale werkers dwarsdeur die nag gewerk om krag te herstel.   In 2021 word toerusting vervang en maande later word dit weer uitgebrand.

Die vrae moet gevra word, wat het van al hierdie “ondersoeke” geword, of gebeur dit dat sulke stasies vanself “ontplof en aan die brand raak” en daar word nooit ‘n woord gerep wat die oorsake daarvan was nie.   Indien toerusting vervang is, word daar nie in ag geneem dat daar ‘n groter kragverbruik is nie?   Is dit ooit die waarheid, want in die tyd is daar nie veel nuwer besighede wat die lig gesien het nie.

Daar was vroeg in 2021 groot herstelwerk gedoen by die uitgebrande substasie waar toerusting vervang is.     Nie lank daarna het die hele proses sommer vanself herhaal.  Iets is beslis nie pluis nie.

Dit is tyd dat al hierdie tipe van gemeenskapstoerusting, soos elektrisiteit, substasies, sowel ander, riool, vullisverwyderingsdienste, vullis of ander trokke wat breek, volledig ondersoek word en aan die gemeenskap bekendgemaak word.

Amptenare doen kwansuis gereeld hul eie ondersoek rakende die oorsake van die brande of brekasies en gee ou toerusting die skuld, maar dis nie heeltemal waar nie.

Terloops, amptenare kan nie hulself ondersoek nie, want so word spore van “moontlike sabotasie” vernietig en uitgesluit.   Waar is die ouditeure wat die munisipale boeke doen en hierdie tipe van “vervangs” behoort te ondersoek?   Dieselfde geld vir ander munisipale dienste se finansies en veral elektrisiteit, wat ook in die lug opgeblaas word.   Indien kragstasies ontplof en uitbrand is dit niks anders as terreur en sabotasie nie.

>>

Various fires the recent years.

Officials in uMhlathuze are trying to get to the bottom of the fires that have recently broken out at some of the city’s substations.

Same as the other articles – In the early hour of Sunday morning, parts of Richards Bay were in the dark after a transformer was destroyed by a blaze at the Scorpio substation near the Hillside Smelter.   A month ago a transformer at the city’s Polaris substation caught alight, cutting off electricity supply to the CBD and some suburbs.

It has been noted, however, that the electricity infrastructure is old and at times cannot manage the load.    It was stated that the city is planning to mitigate this through investing in new transformers, not only to replace the damaged ones but to stabilise the power supply in the whole city.

https://www.ecr.co.za/news/news/umhlathuze-probes-string-substation-fires/

*

10 August 2018

POWER in Richards Bay CBD was restored timeously this morning after a substation blowout led to a city-wide blackout.   The Scorpio substation next to South 32’s Hillside operation short-circuited at about 2am, reportedly resulting in a large explosion and fire.

ALERT: There is no electricity in Richards Bay CBD after the Scorpio substation blew in the early hours of this morning. Other suburbs including Aquadene, Arboretum, Birdswood, Brackenham and Veldenvlei are also affected. Municipal workers are attending to it but there is no indication as to how long power will be off. The outage has affected all traffic lights so motorists are urged to take extra care on the wet roads.

Power restored to Richards Bay CBD

*

21 February 2018

Mini substation – Power went out just after midday and was briefly restored before the explosion at about 12.45pm

WATCH: Substation explosion plunges parts of Richards Bay into darkness

*
*
*

19 JANUARY 2021 – TENDER REPLACEMENT

WHO PAID FOR THIS “REPLACEMENT” ?

Rfq-transformer Replacement at Scorpio Substation by 19 January 2021

https://tenderbulletins.co.za/rfq/rfq-transformer-replacement-at-scorpio-substation-by-19-january-2021/

*

20 April 2021

While fallen cables sparked Monday night’s power outage across Richards Bay, the Polaris substation blew up during the night, compounding the situation.     

The majority of Bay residents were literally left in the dark last night, with the different suburbs experiencing power outages of different durations.   Initiallyit was reported that the cause had been determined and attributed to cables that had collapsed across the road near the west entrance of the Port of Richards Bay.

The estimated repair time was in the vicinity of five hours. However, just after 7pm, power was restored to Meerensee and was intermittently restored to other suburbs, only to go off again after a short time, and then again in the early hours of Tuesday morning.

This second power failure was caused by the Polaris substation blowing up during the night. Olga Rudolph, a Veldenvlei resident, stated that her power was on for only five minutes before it went off again.   Most areas were again, without power.

Electricity was only fully restored to Richards Bay at 6.50am, which left many residents upset as their schedules had been impeded by the outage.    Barbara Skinner and her family were seriously affected, owing to her children struggling to study for their exams the following day.

Mdu Ncalane, uMhlathuze Municipal communications officer said that the loss of the Polaris substation would lead to planned power outages in the near future, owing to the strain that is being placed on the grid.   The damaged pylon which set the whole outage in motion, may take close to a month to be fully repaired.

Fallen cables and a blown substation responsible for Richards Bay power outages

*

26 September 2021

The Richards Bay CBD and surrounding areas were plunged into darkness in the early hours on 26 September 2021 when a fire broke out at the Scorpio substation, destroying a transformer and a control room.

While power was restored to some areas by 8am, other areas in the Richards Bay CBD including Alton, were still without electricity.

*

OTHER PLACES

Sabotage at Ethekwini – October 2020 – several burnt down
https://www.iol.co.za/mercury/news/ethekwini-condemns-substation-sabotage-55d471f5-2167-4be4-971e-2485a6f4c864

JOHANNESBURG
August 2018
https://www.enca.com/news/city-power-substation-fire

Durban
March 2019
https://www.bignewsnetwork.com/news/259942216/fire-at-major-substation-plunges-durban-suburbs-into-darkness?utm_source=feeds.bignewsnetwork.com&utm_medium=referral

February 2020

New Era substation on fire

Vereeniging
August 2020

Anger as fire at substation plunges city into darkness for days

Pietermaritzburg
December 2020
https://www.news24.com/witness/news/pietermaritzburg/another-pietermaritzburg-substation-goes-up-in-flames-20201230

Pietermaritzburg 2019
A fire and an explosion at the Msunduzi Municipality’s two electricity substations this week has raised concerns about the safety of workers.
https://www.iol.co.za/mercury/news/msunduzi-substation-explosion-raises-concerns-35731289

Kwagga in Pretoria
December 2019
https://www.timeslive.co.za/news/south-africa/2019-12-10-watch-fire-breaks-out-at-kwagga-substation-in-tshwane/

Google : Municipality substation fires, and you will see there are various cases, and mostly during night times – and there are a curfew since 2019.   This is not normal fires people.

*
*
*

Durban –  Richards Bay harbours

Richards Bay harbour Force majeure

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s