Dolma from Tibet

Tydens die verfilming van die dokumentêr oor die 3 jarige Dolma, het die pragdier-troeteldier hond 70 kg geweeg.   Nogal ‘n aanskoulike oog, daar is heelwat ander ook.   Daar vorm ‘n baie noue band tussen so ‘n hond en hul ander diere met die bewoners van die verskillende gemeenskappe.  Baie primitief, tog heel interessante en ander leefstyl daar bo in die berge by Tibet.   Verg heelwat aanpassing so afgesonder met min of geen dienste.   Dink nogal baie van ons wat so beesmis bymekaar gemaak het in ons verledes, het dit vir stowe gebruik, nie vir die maak van brandstof nie.   Hul oorlewing, lewenstyl,  eetgewoontes en geloof verskil drasties van ander kulture, maar op die oog af lyk hul gelukkig.   Al singende as hy sy werksplek verlaat na die volgende werksplek.

Himalayan Man with the Most Expensive Dog in the World: how is their daily  life? (full documentary) - YouTube

*

Watchful, aloof, imposing, and intimidating: The ancient Tibetan Mastiff is the guardian dog supreme. These densely coated giants are mellow and calm around the house, sweetly devoted to family, and aloof and territorial with strangers.

Tibetan Mastiff

*

Tibetan Mastiffs
 are an intelligent breed with a strong sense of self-awareness. They are very powerful protectors, making them dangerous to people or animals they deem as intruders or a threat. If they don’t have any reason to feel that their family (or the farm livestock) is under threat, they are no danger at all. 

There’s very little documentation on the Tibetan Mastiff before 1847 when the Viceroy of India imported the “large dog from Tibet” as a gift for Queen Victoria. The name Tibetan Mastiff was given to the dog in 1873. The dog’s popularity started to grow from then onwards, spreading from Europe to America. The first Tibetan Mastiff breed club was formed in 1931.

https://www.mastiffguide.com/are-tibetan-mastiff-dogs-dangerous-or-aggressive.html

https://www.mastiffguide.com/tibetan-mastiff.html

*

15 May 2021

The Tibetan Mastiff has been the loyal herd dog of the nomadic Tibetan herdsmen for thousands of years, protecting the herds and flocks from attacked by predators such as wolves, leopards, bears, and tigers.

A full grown male dog can reach up to 33 inches in height, and can weigh between 45-70 kilograms.

In Tibet, there exists a strong bond between the nomads and their hugely protective dogs. As pups, the dogs live together with the family, and as time passes a friendship takes root between the mastiff and the family members. Friendship and alliance is automatically understood by the mastiffs, as part of their natural instincts, and the bond that is forged between the dog and its family is unbreakable.

*

Tibetan Mastiff Dog Breed

*

The Tibetan Mastiff is average when it comes to training. Not much exercise is required to keep this dog in shape. This breed is best for those who have previous experience with dog ownership.

*

Oulike klomp hondekinders bymekaar.

Once Owned by the Rich in China, Tibetan Mastiffs Now Abandoned - Tibetan  Journal

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s