Coligny sentences 6 March 2019

What did they steal?
The community of Coligny says it’s disappointed with the sentences handed to the two men convicted of the 2017 murder of Matlhomola Mosheou.  The High Court in the North West on Thursday sentenced Pieter Doorewaard and Phillip Schutte to an effective 18 and 23 years behind bars respectively after they accused the teenager of stealing sunflowers and pushed him off a moving van.  The pair have also been sentenced for kidnapping, intimidation, theft and pointing a firearm which will run concurrently with their terms for murder.

Image may contain: 2 people

Die twee Coligny manne is swaar gevonnis vir dade wat hulle nie gedoen het nie  – hulle is onderskeidelik vir 18 en 23 jaar tronkstraf opgelê deur Regter Ronnie Hendricks.   Voorheen was daar ook ‘n ander regter betrokke.   Regter Hendricks het ook die getuienis van Bonakelo Pakisi aanvaar – al het hy by vorige geleenthede onder eed gelieg volgens die twee manne se advokaat .

Coligny leuens – lies

Coligny lies – liegstories

Coligny in South Africa / Suid-Afrika

Regter Hendricks het ook gesê dat die vonnis was in belang van die gemeenskap gewees.  Sedert wanneer word ‘n vonnis in belang van ‘n gemeenskap gedoen?     Is daar ooit so ‘n regsreël?   Indien dit wel so is, nou watter gemeenskap moet dit wees – die immigrante rondom wat so plunder en afbrand as hulle nie hul sin kry, want die afbrand gaan al aan sedert 1994 in die gebiede.    Wanneer het die twee persone iets gesteel dat hulle ook daarvoor gevonnis is?   En wanneer het wie gesien dat die persoon van die bakkie afgestamp is as albei voor gesit het.  Die beserings waaraan hy dood is, in die mediese verslae strook ook nie met die uitspraak nie.

Judge Ronald Hendricks has described their actions towards Moshoeu, and the State’s sole witness Bonakele Pakisi, as disgraceful.    Hendricks says that he also took into consideration the effects of their actions on the community of Coligny and the 15-year-old’s family.   He says that Moshoeu’s death has had devastating effects on his family.   Hendricks says that the pair’s actions have also left the community of Coligny polarised.

The judge says while Doorewaard and Schutte may have not have planned to kill the teenager, they foresaw the results of their actions.
***

In 2017 the small town in the North West was rocked by violent protests after a 16-year-old boy was killed by two men who accused of him stealing sunflowers. As the men return to court for sentencing, EWN takes a look back at the case.

***

***

about sentence
Phillip Schutte and Pieter Doorewaard were found guilty of murdering Matlhomola Moshoeu in 2017. The pair accused the two of stealing a sunflower from their employer

***

PREVIOUSLY  JANUARY 2019

Sentencing of two Coligny murder convicts is currently underway at North West High Court. Earlier in court, there were verbal altercations between some members of the community wearing EFF regalia & members of the white community from Coligny. Our reporter Lucas Mothibedi is there.

Een gedagte oor “Coligny sentences 6 March 2019”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s