Vaaldam besoedeling/pollution

Rou riool en ander chemiese afstowwe word in die riviere ingestort, terwyl dit die Vaaldam voed.  Vaaldam en riviere word ook deur inwoners gebruik om vis te vang vir ‘n lewe, soms is dit hul enigste inkomste en voedsel.  ‘n Groot risiko om sulke besmette vis te vang of selfs te eet is onaanvaarbaar vir almal, selfs die inwoners.  Omliggende munisipaliteite se amptenare en veral ingenieurs en gesondheidsinspekteurs, dink seker dis oulik en reg as rou riool en chemiese stowwe invloei dat miljoene inwoners wat die Vaaldam se water gebruik nie ook ‘n reg tot skoon watergebruik het nie.  Waar is die verantwoordelike raadslede en ministers wat moet toesien dat hierdie nie gebeur nie?  In een artikel word gemeld dat die DA ook hier teenwoordig was, maar dit word steeds gedoen.    Sewage flows directly from houses onto the streets. In one area, a pipe spurts litres of water nonstop into a wetland, which flows all the way under a bridge to the Vaal River that supplies Gauteng with water.  The river originates near Ermelo in Mpumalanga and flows in a westerly direction through Standerton and Sakhile township to Heidelberg and into the Vaal Dam in Vereeniging. The dam mainly feeds industries and millions of households in Gauteng

Moolmans – video op sosiale media

***

Daar was onlangs besluite gemaak dat weermaglede moontlik gebruik gaan word om die Vaaldam en ook ander areas skoon te maak van besoedeling en rou riool wat in die dam ingepomp word.    Sal opvolg hieroor.   Daar is groot risiko’s in hierdie area wat miljoene mense en diere van water voorsien.

For decades, sewerage has been contaminating its water and killing its fish. Several areas in the bankrupt Emfuleni municipality are affected. SABC News visited Sharpeville where residents are neck deep in what seems to be a developing humanitarian crisis.

***

Another Video material on 16 Augustus 2018

The Vaal Dam, lying on one of the country’s strongest flowing rivers, the Vaal, could soon be declared a disaster area. For decades, sewerage has been contaminating its water and killing its fish. Several areas in the bankrupt Emfuleni municipality are affected. SABC News visited Sharpeville where residents are neck deep in what seems to be a developing humanitarian crisis. Gillian Pillay and Sam Kau filed this report.

***

ONGOING SINCE 2009

 

2016 – Residents have been living with sewage on the streets since about 2009, while the Lekwa municipality has been sending one company after the next to fix the leaking pipes without any success.
The sewage flows directly from houses onto the streets. In one area, a pipe spurts litres of water nonstop into a wetland, which flows all the way under a bridge to the Vaal River that supplies Gauteng with water.  The river originates near Ermelo in Mpumalanga and flows in a westerly direction through Standerton and Sakhile township to Heidelberg and into the Vaal Dam in Vereeniging. The dam mainly feeds industries and households in Gauteng.

City Press bumped into resident Samson Msibi (57) near the wetland. Msibi said the community had pinned their hopes on newly elected councillors after the August 3 local government elections to fix the problem, but nothing has changed.

“This follows a recent legislature oversight visit where we found that Lekwa municipality was actively channelling raw sewage through the streets of Sakhile township and into the Vaal River,” said provincial DA leader James Masango.
https://www.news24.com/SouthAfrica/News/standerton-sewage-flowing-into-vaal-20161023-2

6 gedagtes oor “Vaaldam besoedeling/pollution”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s