Storms op Catatumbo, Venezuela

*

Maracaibo in Venezuela, is die gewildste vir sy weerligstorms.   Daar is geen donderweer nie, net weerlig — ‘n stille skouspel wat ongeveer 300 nagte per jaar geniet kan word, met ‘n hoogtepunt in September.   Op helder nagte verf die flitse treffende patrone oor die Melkweg in ‘n lug so vol sterre dat ‘n mens nie ‘n teleskoop nodig het om na konstellasies te kyk nie.     Die nagtelike storms bied ‘n skouspelagtige uitsig, met sowat 28 weerligslae per minuut, en 230 weerligslae wat die naghemel elke 0,3 vierkante myl spesiaal verf, vir 160 stormnagte per jaar!    Die weerligbrandkol is ‘n Guinness-wêreldrekordhouer as die weerlighoofstad van die wêreld vir die hoogste konsentrasie weerlig gefokus rondom die gebied.

The lake attracts thousands of lightning bolts per night


*

Hier is geen elektriese netwerk nie, en die paar kragopwekkers wat nog werk, is stil weens ‘n kritieke gebrek aan brandstof wat veroorsaak word deur Venezuela se ekonomiese krisis.   Dit is ‘n groot probleem vir die gebied.   Heelwat maak gebruik van die hemelse beligting om rond te beweeg.

Heelwat van die noemenswaardige weerligkolle is aan die terreinkenmerke gekoppel: hange van bergreekse, geboë kuslyne. En inderdaad, die Catatumbo-streek word omring deur ‘n muur van Andes in die vorm van ‘n letter V.   Die huidige hipotese is dat die berge die enorme hoeveelhede water vang wat elke dag van die meer verdamp onder die ekwatoriale son en die warm passaatwinde wat waai in die Karibiese Eilande. Die warmer massas laer in die Maracaibo-bekken en bots met die koue lug van die Andes. Die botsing van temperature is die noodsaaklike resep vir ‘n donderstorm. Daardie kombinasie van die topografiese en atmosferiese kenmerke alleen sal dit die plek maak in ‘n “kookpot vir donderstorms.”

Lightning Photography in Venezuela's Lake Maracaibo

*

Metaan

Sommige wetenskaplikes is van mening dat ‘n ander faktor dit verhoog naamlik metaan. Maracaibo-kom is bo-op een van Suid-Amerika se grootste olievelde. Meer as 15 000 myl se gas- en oliepypleidings loop oor die meer se vloer.

Indien daar olie is, kan mens sekerlik metaan kry. Die teenwoordigheid van metaan blyk veral uitgelig te word in die strandmere reg onder die episentrum van die Catatumbo-storm. Metaan is ‘n groot geleier van elektrisiteit.

*

VENEZUELA: Maracaibo and its Lago - Vibrant city, exciting history and  largest lake in South America | Vagabundler

Maracaibo

Maracaibo is ‘n hawestad in die noordweste van Venezuela. Dit is die hoofstad van die staat Zulia, met meer as twee miljoen inwoners na Caracas, die tweede grootste metropolitaanse gebied in die land en is een van die grootste stede in die Karibiese Eilande. Benewens die interessante lewendige stad is die natuur rondom ook verstommend.

Maracaibo meer is die grootste meer in Suid-Amerika en een van die oudste mere in die wêreld op meer as 30 miljoen jaar oud.

OLOGA Geography Population Map cities coordinates location - Tageo.com

Ologa is die vissersdorpie, wat plaaslike inwoners die “Relampago de Catatumbo” noem, staan ook bekend as die ewige storm, wat elke jaar in tot 300 nagte voortwoed met intensiteite wat elke sekonde op ‘n slag verskeie flitse bereik.    Net 15 kilometer NW van die kamp lê die een punt op aarde met die meeste weerligslae, hier word jaarliks tot 250/km2 geregistreer.

Sedert 23 Januarie 1991

Zulia State Flag, Venezuela

Die Catatumbo weerligstrale is nie net ‘n Guinness-wêreldrekordhouer nie, maar is ook verewig in die vlag van Zulia, waar mense dit met trots die “Maracaibo-vuurtoring” noem nadat hulle Maracaibo by verskeie geleenthede gered het van nagtelike hinderlae van buitelandse vlootvloot. Maar Catatumbo is baie meer as net weerlig, dit is ‘n algehele mal plek gevul met ongelooflike mense, ongelooflike natuurlewe, pragtige flora en ongelooflike ligtonele op ‘n byna daaglikse basis.

*

Ongewone gekonsentreerde voorkoms van intense weerlig het Maracaibo-weerlig ‘n verskynsel in sy eie reg gemaak. Dit is die aktiefste in die maande September en Oktober, en die minste aktief in Januarie en Februarie. Daar is twee bekende plekke wat hierdie merkwaardige voorkoms kenmerk: die suidwestelike streek van die meer en die Colombia-Venezuela-grens.

*

Spesiale donderstorms word daagliks, veral snags beleef.

Volgens meteoroloë is hierdie uitstallings van flitsende ligte slegs moontlik vanweë die streek se unieke geografie in kombinasie met sy klimaat. Boonop vorm hierdie uitstallings net snags as gevolg van die daling in temperatuur.   Wanneer die koel lug van die nabygeleë Andesberg die Maracaibo-meer se warm en klam lug ontmoet wat gedurende die dag opgehoop word, veroorsaak die botsing in temperatuur die vorming van weerligslae en elektriese ontladings.

Die weerligvertoning is so uitstaande en konstant dat matrose van so ver terug as 1826 die ligging gebruik het om die see te navigeer. Dit is so gewild dat dit selfs spesiale titels gekry het, soos “The Lighthouse”, “The Beacon of Maracaibo” en “The Everlasting Storm.”    Die middelpunt van hierdie magiese ligvertoning is waar die Maracaibo-meer die Catatumbo-rivier ontmoet. Hierdie rivier is ‘n gunsteling weerligfotografieplek en Catatumbo Rivier se flitsende beelde is van die gewildste en uniekes onder die hoëspoed fotografiegemeenskap.

*

Lightning Photography in Venezuela's Lake Maracaibo: Catatumbo Lightni

ESAT PIROĞLU

*

Bronne

https://www.enca.com/news/lake-maracaibo-lightning-capital-world

https://www.worldatlas.com/articles/the-beacon-of-maracaibo-the-home-of-the-lightning-storms.html

https://www.miops.com/blogs/news/lightning-photography-in-venezuelas-lake-maracaibo-catatumbo-lightning

https://vexillology.fandom.com/wiki/Zulia

VENEZUELA: Maracaibo and its Lago – Vibrant city, exciting history and largest lake in South America

http://www.republica-de-venezuela.com/city-guides/magnificent-maracaibo-a-city-you-will-grow-fond-of.php

https://www.tageo.com/index-e-ve-v-23-d-m1405687.htm

*

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s