Finland en Suid-Afrika 2023

*

Finland se president het hul beste vere kom kam in Suid-Afrika in 2023 om ooreenkomste aan te gaan met die huidige regering – SA wat deel is van BRICS.    Die rooi tapyt is uitgerol vir die oorsese besoek.   Sauli Väinämö Niinistö is die twaalfde president van die Republiek van Finland, is op 1 Maart 2012 ingehuldig en in Januarie 2018 herkies tot president.    Finland het formeel ‘n NAVO-bondgenoot geword en staan saam die Ukraine, teen Rusland.   Hy is op besoek aan suidelike Afrika gedurende April 2023.

Image

*

Twee presidente, Niinistö en Ramaphosa het deelgeneem aan ‘n rondetafelgesprek oor gesamentlike geleenthede vir die lande om veiliger oplossings te gebruik om volhoubare ekonomiese groei te bevorder.

Die geleentheid is ook bygewoon deur verteenwoordigers van die Finse en Suid-Afrikaanse handel en nywerheidsektore.  President Niinistö het in sy toespraak gesê dat Afrika ‘n rol in die wêreld gespeel het en dat Suid-Afrika dalk meer invloed het op die internasionale verhoog.

*

Tydens die staatsbesoek van die President van die Republiek van Finland aan die Republiek van Suid-Afrika is ‘n Voornemebrief oor samewerking in vredesbemiddeling op 25 April tussen die Ministeries van Buitelandse Sake van die Republiek van Finland en die Departement van Internasionale Betrekkinge en Samewerking van die Republiek van Suid-Afrika oorhandig en onderteken.

Die lande sal daarna streef om meer inklusiewe en deelnemende vredesbemiddelingsprosesse te ondersteun en om bemiddeling by multi-laterale fora te bevorder. Finland en Suid-Afrika het albei jarelange ondervinding op die gebied van vredesbemiddeling en die Brief van Voorneme gee verdere stukrag aan die samewerking tussen die lande.

Vredesbemiddeling was vir ‘n lang tyd ‘n buitelandse beleidsprioriteit vir Finland, wat in 2010 een van die medestigters van die VN Groep oor Vriende oor Bemiddeling was. Suid-Afrika is ook ‘n lid van hierdie groep. Vir meer as ‘n dekade ondersteun Finland die Afrika-unie in die verbetering van sy vermoë om vredesbemiddelingsprosesse op die Afrika-kontinent konkreet te ondersteun. In 2020 is ‘n Sentrum vir Vredesbemiddeling by die Ministerie van Buitelandse Sake van Finland gestig.

“Finland se Afrika-strategie erken die behoefte om politieke dialoog met Afrika-lande te verhoog. Die Hierdie Brief, ondersteun ook hierdie doelwit”, sê Katja Ahlfors, Direkteur van Sentrum vir Vredesbemiddeling.

*

Bronne

https://www.defense.gov/News/News-Stories/Article/Article/3351900/finlands-accession-to-nato-strengthens-alliance-security/#:~:text=Finland%20has%20formally%20become%20a,at%20NATO%20headquarters%20in%20Brussels.

https://www.presidentti.fi/en/

https://www.presidentti.fi/en/news/president-niinisto-visits-south-africa-and-namibia-2/

https://um.fi/current-affairs/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/suomi-ja-etela-afrikka-solmivat-rauhanvalityksen-yhteistyota-koskevan-aiesopimuksen/35732

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s