Rhode eiland VSA

*

Rhode eiland, is geleë aan die kus van Nieu-Engeland.  Dit is die kleinste staat in die Verenigde State van Amerika wat ook bekend staan as die Oseaan staat.   Die staat het ‘n lang geskiedenis van visvang en maritieme handel, wat tot vandag toe voortduur.   Daar woon ongeveer 1 miljoen inwoners.  Providence is die hoofstad en grootste stad in Rhode eiland met ongeveer 180 000 inwoners.

50+ Things to Do in Newport, Rhode Island - Fun Newport Places to Visit,  Eat, and Drink


*

Dit is oorspronklik in 1636 deur Roger Williams gestig en is aan die hoof van Narragansettbaai geleë.  Die stad het ‘n lang geskiedenis van seil en maritieme ontginning, en dit is tans die tuiste van die US Vloot oorlog Kollege en die Amerikaanse Vloot Ondersese Oorlogvoeringsentrum.    Salve Regina Universiteit is ook in Newport geleë.

Tegnies gesproke deel Rhode eiland ‘n maritieme grens met die staat New York.  Rhode eiland is die kleinste deelstaat in die Verenigde State volgens oppervlakte, met ‘n totale oppervlakte van net 1 214 vk. myl (3 144 vk. km), waarvan 169 vk. myl (438 vk. km) water is, meestal Narragansett Bay en sy sytakke. Ter verwysing is daar 15 nasionale parke in die VSA wat groter is as die staat Rhode eiland, insluitend Wrangell-St. Elias, Gates of the Arctic, Denali, Katmai, Death Valley, Everglades, Olympic, Big Bend en Joshua Tree.

Ten spyte daarvan dat dit net 37 myl (60 km) wyd en 48 myl (77 km) lank is, het Rhode eiland byna 400 myl (640 km) kuslyn, waarvan baie gety is.

New Port, Rhode Island.

As ‘n riviermonding, is Narragansett Baai geleë in ‘n gebied waar verskeie riviere, wat varswater bring, met die see meng. Riviermondings is van die mees biologies diverse gebiede op aarde aangesien dit noodsaaklike voeding-, broei- en paaigronde vir seelewe en voëls bied.

Rhode eiland, soos ‘n groot deel van Nieu-Engeland, is al duisende jare die tuiste van mense. Twee hoofgroepe, die Narragansett en die Wampanoag (Mashpee Wampanoag), beskou die streek as hul voorvaderlike tuislande, aangesien hulle duisende jare in die gebied gewoon het voor die koms van nie-inheemse setlaars.

Die amptelike naam van Rhode eiland (Staat Rhode eiland en Providence Plantations) eintlik ‘n verwysing na die oorspronklike 4 Europese nedersettings wat gedurende die koloniale era gebou is, insluitend Newport, Portsmouth, Providence en Warwick.  Newport en Portsmouth is op Aquidneck eiland geleë, wat in die tyd “Rhode eiland” genoem is, terwyl Providence Plantation die naam van Williams se oorspronklike nedersetting was.

*

Rhode eiland

*

Rhode eiland is nie juis bekend daarvoor dat dit bergagtig is nie. Trouens, sy hoogtepunt van Jerimoth Hill (814ft/248m) is een van die laagstes in die Verenigde State, en klop net Florida se Britton Hill, Washington D.C.’s, Point Reno, Delaware se Ebright Azimuth, Louisiana se Driskill-berg en Mississippi se Woodall Berg in terme van hoogte.

Die staat is tydens die Pleistoseen omvattend verglets, ‘n feit wat die duidelikste bewys word deur New York se Long eiland in die suide. Interessant genoeg is Long eiland self ‘n versameling terminale morene van hierdie yslaag, wat ‘n groot deel van Nieu-Engeland bedek het.

Rhode Island

Een van die indrukwekkendste geologiese kenmerke van Rhode eiland is die teenwoordigheid van cumberlandiet, die staatsrots. Cumberlandite is ‘n swart, stollingsgesteente wat slegs in die staat Rhode eiland in ‘n 4 akker (1,6 ha) gebied naby die dorp Cumberland gevind word.  Hierdie rots self bevat baie hoë vlakke van yster sowel as aansienlike konsentrasies titaan. Dit is effens magneties, as gevolg van sy ysterinhoud, en is in die verlede op groot skaal ontgin.

*

Kultuur en geskiedenis

*

Roger Williams, wat weens sy radikale sienings uit die Massachusettsbaai-kolonie verban is, het grond van die Narragansett-Indiane gekoop en die eerste permanente wit nedersetting in Providence in 1636 gestig. Sy vaste geloof in godsdiensvryheid, verdraagsaamheid en die skeiding tussen kerk en staat het die kolonie van Rhode eiland en het die toekomstige stigters van die Verenigde State van Amerika geïnspireer.

Benedict Arnold, die eerste goewerneur wat onder die Rhode eiland Royal Charter in 1663 aangestel is, was die oupagrootjie van die berugte verraaier van die Revolusionêre Oorlog—ook genaamd Benedict Arnold.

Rhode Island Maps & Facts - World Atlas

*

Bronne

https://peakvisor.com/adm/rhode-island.html

https://www.history.com/topics/us-states/rhode-island

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s