Hoë Aswan Dam in Egipte

1960-1970 – Die Nylrivier hou baie potensiaal in, veral landbouers.   Die rivier, wat noordwaarts vloei vir 4 160 myl vanaf Oos-Sentraal-Afrika na die Middellandse See, het antieke Egipte van vrugbare grond en water vir besproeiing voorsien, asook  om materiaal vir bouprojekte te vervoer. Sy lewensbelangrike waters het stede in staat gestel om te midde van ‘n woestyn te ontkiem.  Die Nyl was so ‘n fokuspunt vir die antieke Egiptenare dat hul kalender die jaar begin het met die eerste maand van die oorstroming. Die Egiptiese godsdiens het selfs ‘n godheid van oorstromings en vrugbaarheid, Hapy, vereer, wat uitgebeeld is as ‘n mollige man met blou of groen vel.  Die Aswan dam het in 1960 in aanvang geneem is op 21 Junie 1970 voltooi.   Sowat 25 000 Egiptiese ingenieurs en werkers het gehelp om die dam te voltooi.

Map of Aswan Reservoir showing the location of sampling sites (red)... |  Download Scientific Diagram

*

Die bou van die dam herroep dit as ‘n groot geskiedkundige gebeurtenis.

Aswan High Dam In Egypt Completed On This Day In 1970

Aswan Dam The greatest and biggest engineering project of the 20th century  - Nasser Youth Movement

https://nasseryouthmovement.net/High-dam-2599

*

Die Aswandam

Is ontwerp en gebou deur die USSR, Zuk Hydroproject Institute, wat ‘n staatsorganisasie is wat die land se rivierbeheerskema ontwerp het, insluitend 170 hidro-elektriese kragstasies, die Aswandam is Afrika se hoogste dam wat op ‘n massiewe 1542 voet van die rivierbodem af staan. tot ‘n kruin van 131 voet, wat 11 810 voet lank is. Die dam hou 1,99 biljoen kubieke meter water terug, wat die reservoir van 6 myl breed en 310 myl lank skep.

Terreine moes opgemeet en opgegrawe word.   Sowat 24 groot monumente is na veiliger plekke verskuif of aan lande toegeken wat met die werke gehelp het (soos die Debod-tempel in Madrid en die Tempel van Dendur in New York). Aan die Egiptiese kant is die projek is gelei deur Osman Ahmed Osman se Arabiese Kontrakteurs. Die relatief jong Osman het sy enigste mededinger met die helfte onderskat.

Konstruksie en inhoud

Maksimum kan 11 000 kubieke meter water elke sekonde deur die dam gaan. Daar is verdere nood-uitvloeiings vir ‘n ekstra 5000 kubieke meter per sekonde en die Toshka-kanaal verbind die reservoir met die Toshka-depressie. Die reservoir, genaamd Nassermeer, is 550 km lank en 35 km op sy breedste met ‘n oppervlakte van 5 250 vierkante kilometer. Dit hou 111 kubieke kilometer water.
Die dam styg 1542 voet vanaf die rivierbodem tot ‘n kruin van 131 voet, wat 11,810 voet lank is.
Die dam hou 1,99 biljoen kubieke meter water terug, wat die reservoir van 6 myl breed en 310 myl lank skep.
Die grootste afsnypunt in alluviale voeggronde en het die diepste afsny van enige dam, gelyk aan 836 voet diep en verseël ‘n oppervlakte van 600 000 vierkante voet.
Die grootste afsnypunt in alluviale voeggronde en het die diepste afsny van enige dam, gelyk aan 836 voet diep en verseël ‘n oppervlakte van 600 000 vierkante voet.
Vibrasie konsolidasie is gebruik om die grondvul te kompakteer, wat die liggaam van die dam skep.
28,6 miljoen kubieke meter rots is gebruik
20 miljoen kubieke meter sand is gebruik
4 miljoen kubieke meter klei is gebruik
55 miljoen kubieke meter materiaal is gebruik.

http://3phasepower.blogspot.com/2010/03/aswan-high-dam-egypt.html

*

Die Magtige Nyl – Insiggewende beeldmateriaal

Nou twee weke in haar reis langs die Nyl af, verlaat Joanna Lumley Egipte agter haar, steek die Nassermeer oor met die veerboot en gaan Soedan binne. Tydens die reis van 18 uur het sy te doen met drukte en minder as sanitêre toestande, maar aangename reisgenote. Sy kan die groot standbeelde by Abu Simbel bekyk terwyl hulle verbygaan. Hulle reis dan per motor na Wawa waar hulle ‘n stuk Nyl afvaar op soek na reuse-krokodille wat tot 20 voet lank kan word. ’n Verdere rit per motor neem hulle na ’n heilige berg en gaan dan diep ondergronds om die graf van ’n koningin te besoek wat omstreeks 650 v.C. geleef het.

*

Benutting van Rivier eindig in damme en die opwekking van elektrisiteit.   Dit voorsien heelwat voedsel aan die bevolking.

Die Nassermeer is na die voormalige Egiptiese president Gamal Abdel Nasser vernoem en onder wie se opdrag die Aswan Hoë Dam gebou is. Die dam, wat in 1970 voltooi is, het die oorstromings veroorsaak wat die Nassermeer geskep het en die meer aan sy noordelike punt beskut. Alhoewel die Aswan Hoë Dam Egipte se hidroëlektriese krag eksponensieel verhoog het en owerhede in staat gestel het om die Nyl se jaarlikse vloedwater te beheer sodat die bewerkbare lande noord van die dam in stand gehou kon word, was die bou daarvan omstrede.

Nagevolge het ook veroorsaak dat mense verskuif moes word.  Die skepping van die Nassermeer het die verskuiwing van sowat 90 000 Egiptiese en Soedanese nomades vereis; terwyl verskeie antieke terreine (insluitend die wêreldbekende Abu Simbel-tempels) ten duurste na hoër grond verskuif moes word. Sommige, soos die antieke nedersetting Buhen, is opgegrawe en om onder water gelaat te word. Vandag word die dam se produktiwiteit bedreig deur die voortdurende konstruksie van die Grand Ethiopian Renaissance Dam, geleë op die Ethiopië/Soedan-grens. Kenners vrees dat die nuwer dam watervloei in die Nasser-meer kan beïnvloed, en dus die Aswan High Dam se elektriese uitset kan verminder.

*

Die Kasr Ibrim-sitadel, wat op ‘n hoë bluf staan wat oor die riviervallei uitkyk, is aangepas om aan die behoeftes van sy diverse inwoners deur die eeue heen te voldoen. Qasr Ibrim is die bron van die grootste versameling Ou Nubiese dokumente wat ooit gevind is, insluitend die rekords van die Eparch. Die terrein was tot die 1840’s bewoon.

Kasr Ibrim Temple Excavations & Cathedral

https://www.privatetoursinegypt.com/Qasr-Ibrim-attraction29

*

Qasr Ibrim is ‘n argeologiese terrein in Benede Nubië, geleë in die moderne land Egipte. Die naam is afgelei van die nabygeleë dorpie Ibrim, aan die oostelike oewer van die Nyl. Die terrein het ‘n lang geskiedenis van besetting, wat wissel van so vroeg as die agtste eeu vC tot 1813 nC, en was ‘n ekonomiese, politieke en godsdienstige sentrum. Oorspronklik was dit ‘n groot stad wat op ‘n krans bo die Nyl gesit het, maar die oorstroming van die Nassermeer na die bou van die Aswan Hoë Dam het dit in ‘n eiland omskep en sy buitewyke oorstroom. Qasr Ibrim is die enigste groot argeologiese terrein in Benede Nubië wat die Nyl-vloede oorleef het. Beide voor en na die Nyl-vloede, het dit ‘n belangrike terrein vir argeologiese ondersoeke gebly.

*

https://www.history.com/news/ancient-egypt-nile-river

https://www.tripsavvy.com/egypts-top-ancient-sights-1454284

figure 1

https://www.nature.com/articles/s41467-020-19089-x

*

Een gedagte oor “Hoë Aswan Dam in Egipte”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s