Glacial Pavements

 

Oorlogskloof is the name of the farm where the glacial pavement is located. The name is Afrikaans and translates as “War Valley”. Oorlogskloof is located about 4 hours drive north of Cape Town, South Africa, near the town of Nieuwoudtville.  The glacial pavement is about 300 m wide and 140 m long. On the pavement, you can see impressive glacial grooves that were carved by Dwyka glaciers 300 million years ago.   A fence protects the site, which is a short distance off the road. A nice information sign has been put up, with explanation both in Afrikaans and in English.


*


Oorlogskloof in die Noord-Kaap, die naam van die plaas waar daar miljoene jare gelede ‘n gletserspad ontwikkel het.  Daar is ander gewilde plekke ook,  foto’s getuig daarvan.  Oorlogskloof is Afrikaans en vertaal as “War Valley”.    Hierdie is maar een van baie sulke voorbeelde.

Die plaas is ongeveer 4 uur se ry noord van Kaapstad, naby Nieuwoudtville geleë.  Op die oog af, is die gletserspad is ongeveer 300 m breed en 140 m lank. Op die sypaadjie word indrukwekkende gletsergroewe gesien wat 300 miljoen jaar gelede deur Dwyka -gletsers gesny is.  Spore is dus ingekerf in rotse wat oeroud is. 

‘n Heining beskerm die perseel, ‘n entjie van die pad af. Daar is ‘n mooi inligtingsbord aangebring, met verduideliking in Afrikaans sowel as in Engels.  


Oorlogskloof Nature Reserve
https://www.experiencenortherncape.com/visitor/experiences/oorlogskloof-nature-reserve-

https://afritrails.com/trail/oorlogskloof-rock-pigeon-trail-oorlogskloof-nature-reserve/2779

https://afritrails.com/trail/oorlogskloof-rock-pigeon-trail-oorlogskloof-nature-reserve/2779

*

Elemente

Die elemente van die natuur is en was nog altyd groter as die mensdom self. Aards-elemente besit kragtige boodskappe aan elkeen van ons en het altyd ‘n verrassende manier om direk of indirek met ons te spreek.    Meestal dodelik en gevaarlik, moederaarde besluit daaroor. 

Ysige rotsvoertuie is sterk, veral as dit moontlik gemeng is met fyner klippe en minerale of modderwater, in aantog wat oor alles hardloop?   Die gerammel van klippe skuur teen mekaar in die water en neem ander saam hul tog.   Die gerammel weerklink soos naderende donderweer of dalk veel erger, herinner aan aardskeurings en aardbewings,   Dit sleur alles mee in hul pad omdat rotse of klippe teen ‘n spoed voortbeurt.    Jare gelede was daar grotes en kleineres.

Moontlik eens woongebiede van mense en diere,  skuur rotse teen mekaar en vorm later ronde, gladde voorwerpe.   Dit laat ‘n sleepselspoor agter.    Sommige formasies getuig wat soms miljoene jare oud kan wees.   Die moontlikheid bestaan dat die pad uitgekap uit rotse nooit enige bestemmings vir mense was nie, dalk ‘n oerwoud, groot bome wat versteen het.

*

Oorlogskloof Nature Reserve, Nieuwoudtville | DestiMap | Destinations On MapOorlogskloof 2019 42km Google Earth tour
https://www.youtube.com/watch?v=hvOPbgf1g_g


*

An overview of the Oorlogskloof Nature Reserve, its hiking trails and features. Visuals were taken at the Waterfall Canyon on the Papkuilsfontein guest farm. The waterfall is active only during the wet winter months. Produced courtesy of http://www.MountainPassesSouthAfrica.co.za

https://www.youtube.com/watch?v=nZatRnnGQe8


*

Various photos are available on the blog and is nice to see.

https://blogs.agu.org/georneys/2018/02/09/oorlogskloof-glacial-pavement/*


Photos of the glacier.

https://www.researchgate.net/figure/Photographs-of-Oorlogskloof-glacial-pavement-South-Africa-with-interpreted-direction_fig1_335840853

*

Hoe het die kontinente gelyk en inmekaar gepas?

>
Forces the Shape the Earth - ppt video online download

*
*
*
*
*
*

STORMS RIVER – TSITSIKAMMA


Nine years ago, however, the potential of the striking Storms River landscape was realised and a dream to uncover the beauty of this area was born. This is how the Glacier Storms River Traverse came to be – a stage race that has captured the hearts of South African mountain bikers.

‘Tsitsikamma’ translates from Khoi to ‘place of abundant water’ – quite fitting for a landscape that receives an average of 1200 millimetres of rain a year. Having braced for rainy conditions, both event organisers and participants were pleasantly surprised to have three sunny days of riding this weekend. It was the first time in the history of the Glacier Storms River Traverse that there was not a single drop of rain during the event.


Glacier Storms River Traverse Celebrates South African Famalies


https://www.stormsrivertraverse.co.za/storms-river-traverse/

*
*
*

Rotsformasies in die Sederberge staan met verwondering uit. Sommige formasies spreek tot menseharte, sommige wat 500-700 miljoen jaar gelede gevorm was wat ons vandag kan bewonder.

Cederberge in the Cape – The incredible formations form part of the Cape Supergroup, which includes Table Mountain, as well as the Bokkeveld and Witteberg regions and is believed (Barnard & Greeff, 1993) to have been present before the supercontinent, Gondwanaland, broke apart 130 million years ago.


Maltese Cross


The rocky range in the Cederberg was formed approximately 700 million years ago and comprises three layers of sediment:

1. first layer of sandstone which formed approximately 500 million years ago and comprises silt, mud and sand compressed under intense pressure,
2. a shelf of shale, made up of mud and clay minerals as a result of glaciers in the surrounds which created a body of water, and
3. the second layer of sandstone which was formed approximately 200 million years ago.


https://www.kaggakamma.co.za/news/index.php/2020/03/19/the-incredible-rock-formations-of-the-cederberg/

*

Video material

2020 – Flood in Alaska

Suicide Basin is a side basin of the Mendenhall Glacier above Juneau, Alaska. Since 2011, Suicide Basin has released glacier lake outburst floods that cause inundation along Mendenhall Lake and Mendenhall River. The Alaska Climate Adaptation Science Center at IARC works with local partners to monitor conditions in the basin and understand the dynamics of the flood.

https://www.youtube.com/watch?v=opoTgIj97SU

*

2021 – At least nine people have died and 140 more are missing in northern India after part of a Himalayan glacier broke off, sending a flood of water and debris into two hydroelectric dams.

A portion of the Nanda Devi glacier broke off in the Tapovan area of Uttarakhand state on Sunday, with the subsequent flooding damaging the Rishiganga and Dhauliganga hydropower projects, officials said. About 140 workers at the two power plants were missing, while at least 16 workers were trapped near a tunnel at the Dhauliganga project, local police said.

https://www.youtube.com/watch?v=mxhVB9hcWMQ

*

2015
Very strong – A Massive Himalaya Rock Fall.
https://www.youtube.com/watch?v=e83ONiIzyK8

Een gedagte oor “Glacial Pavements”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s