Ramp Enschede 2000

 

Na 19 jaar …

Op de warme middag van 13 mei 2000 wordt Enschede getroffen door een ramp. Een brand in een vuurwerkopslag van het bedrijf SE Fireworks leidt tot enorme explosies die de wijk Roombeek grotendeels verwoesten. Bij de ramp vinden 23 mensen de dood en raken 947 mensen gewond. Maar liefst 50 woningen worden volledig verwoest, ongeveer 200 woningen raken beschadigd. Enschede is voor enkele dagen wereldnieuws.

Image result for RTL Nieuws Extra - Vuurwerkramp Enschede


*

Direct na de ramp start op RTL5 een continue nieuwsuitzending. De eerste melding bij de publieke omroep wordt gegeven in het NOS journaal van 17:30. Marga van Praag meldt een grote explosie in een vuurwerkopslag in Enschede waarbij tientallen gewonden zijn gevallen. Of er ook dodelijke slachtoffers zijn is op dat moment nog niet duidelijk. Er zijn in dit journaal en dat van een half uur later, nog geen beelden te zien.

Wel toont de NOS een satellietfoto waarop de rookpluim boven Enschede goed te zien is. In het actualiteitenprogramma 2 Vandaag dat begint na het half zes journaal, worden, vermoedelijk wegens gebrek aan informatie en beeldmateriaal, reportages uitgezonden over andere onderwerpen. Wel wordt enkele minuten voor het einde van de uitzending geschakeld met radioverslaggever Hans ter Horst van Enschede FM voor het laatste nieuws. In een extra uitzending van het RTL nieuws, gepresenteerd door Rick Nieman en Suzanne Bosman, komt de eerste melding van meer dan 20 dodelijke slachtoffers. De beelden met commentaar van Danny de Vries zijn net binnengekomen via RTV Oost.

Ter plaatse in Enschede is al verslaggever Jeroen Latijnhouwers die meldt dat het rampenplan in werking is gesteld. De toegesnelde pers wordt op afstand gehouden. In het NOS journaal van 20 uur meldt ook Philip Freriks dat er doden zijn gevallen. De beelden die getoond worden zijn gemaakt na de grote explosies en tonen de zwarte rookwolken boven de wijk en het af en aan rijden van brandweer en ambulances. Verslaggeefster ter plaatse voor de NOS is Pauline Broekema, die, vanaf dezelfde plek als haar RTL collega, vertelt van een ‘onwezelijke en sinistere situatie’. Na het verslag van Broekema is ook burgemeester Mans van Enschede aanwezig bij de satellietwagen van de NOS, waarna een gesprek met Freriks volgt. Verder wordt gesproken met ooggetuigen waaronder profscheidsrechter Jaap Uilenberg en een jongen die vertelt van uiteenspattende bierglazen in het centrum van de stad.

https://wiki.beeldengeluid.nl/index.php/Vuurwerkramp_Enschede

*

*

Ontploffings …. Vuurballe

Een klein stukje van het begin van een extra avond uitzending op 13 mei 2000. Gepresenteerd door Rick Nieman en Suzanne Bosman.

*

Vuurwerk Ramp Enschede – RTL 5/SBS6 nieuws beelden 1/2

Toen de vuurwerk ramp in Enschede op 13 mei 2000 zich voltrok en het volop in het nieuws was had ik wat nieuws opgenomen met mijn videorecorder, dit is een paar jaar geleden op DVD gezet door een kennis. When on the 13th of May, 2000 the fireworks disaster in Enschede, The Netherlands took place and it was constantly in the news, i managed to tape some coverage on my VCR, some years later this was put on DVD by a friend

*

Toen de vuurwerk ramp in Enschede op 13 mei 2000 zich voltrok en het volop in het nieuws was had ik wat opgenomen met mijn videorecorder, dit is een paar jaar geleden op DVD gezet door een kennis. Dit zijn beelden van na de ramp. P.S: Commentaar zoals die achterlijke complot theorien en gewoon stom commentaar word meteen verwijdert. Laat een beetje respect zien voor de overledenen en familie. When on the 13th of May, 2000 the fireworks disaster in Enschede, The Netherlands took place and it was constantly in the news, i managed to tape some coverage on my VCR, this was years later put on DVD by friend… This is footage from after the distaster

*

Mei 2000 – Nederland – Eschede woongebied

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s