Schweizer-Reneke “false racism”

ELANA DANKIE VIR JOU – JY IS PRAGTIG AL IS JY HARTSEER – ONS IS SAAM JOU.

Elana Barkhuizen, the North West teacher who has been suspended on allegations of racism, believes that there are people who are trying to ruin her life.  Barkhuizen was suspended last Thursday after a photo of four black children sitting at a separate table behind a door away from white pupils in a grade R class at Laerskool Schweizer –Reneke went viral.   “Last week my world changed; a photograph I took of a class full of happy, smiling children on their first day of school was used by opportunists against my children, against me and against my school,” she said.
Schweizer-Reneke teacher Elana Barkhuizen 'is known for her kind heart and her love for all children regardless of race'.

The first that Laërskool Schweizer-Reneke grade R teacher Elana Barkhuizen – who is at the centre of South Africa’s latest racial furore – knew of her suspension was a telephone call from her principal. Exactly a minute later, North West Education MEC Sello Lehari announced to the country that she had been suspended.    Barkhuizen, who has taught at the school for two years, was suspended last week Wednesday after photographs she took showing four black children sitting apart from their white classmates, in another grade R teacher’s class, went viral on social media.   Barkhuizen sent the photographs to a parents-teachers WhatsApp group to show the parents how their children were experiencing their first day of school. The photograph showing the children separated was one of four photographs which Barkhuizen took. The other three photographs show the children integrated and mingling with each other at their school desks.

The union says that it was not within North West education MEC Sello Lehari’s powers to suspend Barkhuizen as she was employed by the school governing body [SGB] and not by the provincial education department.  Solidarity’s Dirk Herman, speaking at a press conference in Pretoria on Tuesday January 15, said no proper reason had been given for Barkhuizen’s suspension.   “The closest thing that we have received to an explanation is a one-line message saying that she has been suspended with full pay. It does not say why.”   He said the other grade R teacher, in whose class the children were photographed, had not been suspended.

“I doubt she even will be suspended as the department has said they will decide only once their investigation is done. This is ironic given that Barkhuizen was suspended before the investigation even began.   “This leaves the question, why is Barkhuizen still suspended?”   Herman said it was clear Barkhuizen was a “sacrifical lamb”.

https://www.timeslive.co.za/news/south-africa/2019-01-15-schweizer-reneke-teacher-only-told-a-minute-before-sa-of-her-suspension/

**

According to Dirk Hermann of Solidarity, the children were separated according to their language, to help them ease into the first day. Hermann says they were later integrated.   “We’re focusing on the team photo, and ignoring the scoreboard,” says Hermann. He says the culprit here is the department of education, who did not create bridges for children who came to the school only being able to speak Setswana.  https://www.news24.com/SouthAfrica/News/live-suspended-laerskool-schweizer-reneke-teacher-addresses-media-20190115

**

More heads could roll at Laerskool Schweizer-Reneke, the North West education department said on Tuesday.  Spokesperson Freddy Sepeng said if the department’s investigations show more people are to blame for separating children in a Grade R class by race, it would not hesitate to wield its axe.  Last week, the school suspended Elana Barkhuizen for allegedly taking photographs showing the children sitting separately. One of the images went viral, sparking outrage and discussion across the country.  https://www.news24.com/SouthAfrica/News/more-suspensions-could-follow-at-laerskool-schweizer-reneke-north-west-education-department-20190115

**

VIDEO MATERIAL

Laerskool Schweizer-Reneke teacher Elana Barkhuizen and trade union Solidarity have confirmed they will be taking legal action following Barkhuizen’s suspension in the wake of a racism row at the school. Head of Solidarity Research Institute Corne Mulder joins us now to discuss their legal case.

***

Schweizer Reneke teacher speaks out

Elana Barkhuizen was suspended last week after her photo went viral showing black and white pupils seated at separate tables in a grade R classroom.

***

The teacher accused of racism at Laerskool Schweizer-Reneke is fighting for her job. Elana Barkhuizen was suspended shortly after a photo emerged showing black and white classmates seated separately. Courtesy

***

STERKTE AAN ELANA BARKHUIZEN  –

Welgedaan sover, en ons is baie bly dat iemand jou in jou saak help.  Jy en jou gesin is in ons gebede.

Jou hart is klein vir die seer wat jou aangedoen is, maar groot om kinders en almal om jou gelukkig te hou.  Sterkte !!!

Jou hart is seer, juffrou, maar weet net daar is baie Afrikaners, Boere, Blankes,  wat omgee, en daar is baie van ons blankes wat met hierdie alewige rassistiese diskriminasie, haat en nydigheid toegegooi word, huise wat afgebrand word.

Daar is selfs al versoeke gewees dat nog skole afgebrand word  – en dis tipies ANC en EFF en ander politici wat alles om hulle wil verwoes, blankes moet altyd opbou maar dan word alles afgebreek.

So moes my ouers ook gevoel het, toe daar in die 1955 jare toe die koloniale skole ons ander se verantwoordelikheid gewees het.  Daar was letterlik miljoene kinders in daardie tyd wat ook nie Afrikaans kon verstaan of selfs Engels nie, dit is vandag steeds so.   Dis mos te lekker om apartheid of ons blankes die skuld te gee vir foute wat die regering maak.  Omdat ons skole destyds 90++ % Afrikaans was, moes ons eenvoudig akkommodeer en daar was hierdie alewige afbrand, en dit word menige kere gedoen.

Die ironie is, hoekom is daar in 25 jaar nog nooit enige opleidingsentrums geskep vir al die 12 etniese tale in die land waar onderwysers tale kon leer vir oorbrugging nie?  Maar nee, daar word toegelaat dat miljoene die Uniegebou bestorm en afbrand of geboue en selfs skole, word eenvoudig afgebrand – waarom?  Waarom word hierdie terroriste nie gevang nie, maar toegelaat om dit te doen?

Een gedagte oor “Schweizer-Reneke “false racism””

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s