Belasting – Tax – Maatskaplik

Ons weet teen hierdie tyd waar kom belastings vandaan en waar 99% heengaan.   Die regering spandeer dit op verskeie plekke.  Een daarvan is maatskaplik.  Daar is tans meer as 17 miljoen toelaes wat uitbetaal word, wat bestaan uit kinders, ou mense en ander afhanklikes.  Daar was ook heelwat klagtes oor onwettige immigrante wat kom tou staan in Suid-Afrika.  Ons grense is oop, hulle word selfs met busse en huurmotors aangery na en van Suid-Afrika.     Tog word elke greintjie bloed en sweet getap uit die belastingbetalers, aangerand of vermoor om ontslae te raak van veral blanke besighede, boere en huishoudings.  Ander besighede word ook geraak.  Soms is daar ‘n hele domino wat geraak word.  Neem gerus kennis wat gespandeer is 2014 tot 2018 en glo nie dis al nie.    As said – your  monthly child support (grants) or old age pension or RDP houses came NOT from the EFF or DA or ANC.    It comes from #taxpayers. If taxpayers decide to stop paying tax, the government will not have a cent to pay your grants. People were receiving social grants before 1994. You can receive social grants without the ANC but you can’t receive social grants without taxpayers. This country can prosper without the ANC but it can’t prosper without taxpayers… Know where your grants come from and give honor to whom honor is due. Be grateful to the taxpayers, they are the reason why this country is still standing.  Please note what kind of moneys were spent since 2014 until 2018.

Image result for tax grants south africa photo

Ironie van die saak is, die wat die meeste bydraes lewer, het die minste sê hieroor.  Elkeen wat belastings bydra, dra by tot hierdie 17 miljoen se fisiese en maatskaplike versorging op ‘n daaglikse basis.  ‘n Totale maatskaplik afhanklike ANC- netwerk, en die meeste van hulle haat die blankes.  Ons moet dit stopsit, met selfbeskikking, ons eie onafhanklike gebiede, waarin ons ons eie mense kan ophef na die swart bemagtiging onderdrukking.  Voeg daarby.     Nadat persone aangerand of vermoor is, is dit waarskynlik nog  belastingbetalers wat bygevoeg word in hierdie maatskaplike armoedige nes.

Dis wat die regering die maatskaplike steunpilaar van hulle noem, want 99% hiervan stem ook vir die regering maar daar word nie regtig soveel werksgeleenthede geskep dat hierdie 17+ miljoen ‘n slag na hulself kan omsien nie.   SASSA.   Word SASSA gebruik vir politieke gewin en afhanklikheid van die “regering”.  Die regering gebruik belastinginkomstes om hierdie uitgawe vir politieke gewin aan te wend.

NA ‘N PLAASAANVAL, MOORD EN SELFS IN STEDE

Die wat agterbly sit dan met die hartseer wat nie maklik weggaan nie.  Vir wat moet ons hierdie hartseer, haat en rassisme deurmaak?  Daar is maniere hoe ons as blanke volk, teen wie daar gediskrimineer word, belastings minder kan maak.  Steun volkseie besighede, koop en verkoop vanaf boere en volkseie persone in jou omgewing, wat nie swart bemagtigers is nie.

Probeer om veiligheidsbesighede te skep en ook opleiding te verskaf, soos wat Front Nasionaal se Burgerlike beskerming gratis aanbied.  Hou meer plaas of boeremarkte, en selfs die in stede kan uitry na plase met hul produkte, inlê of ander verwerkings van produkte of handwerke.  So word 15% VAT ook uitgeskakel as daar direk gekoop word.   Tref beter voorsorg in beveiliging, hoe geringer is die kanse vir inbrake of aanvalle, want ook hier verdien die regering en versekeringsmaatskappye 15% VAT op alles as daar eise ontstaan.   Verskaf werk waar moontlik aan eie mense met die nodige opleiding, sodoende ontstaan maatskaplike opheffing.  En die wat nog nie aansoek gedoen het vir sassa nie, doen dit.   En indien daar burgers is wat aangeval is, en daar is versekering of mediese uitgawes, gaan sit eise in teen die Minister van Polisie.

***
PLEASE ALSO NOTE – THERE IS ALWAYS B-BBEE LEGISLATIONS (RACISM AGAINST WHITESN SINCE 1994) INCLUDED IN ALL GOVERNMENTS, PROVINCES AND MUNICIPALITIES

 2014-2015

The South African government earned R1,22 trillion in income during the 2014/15 fiscal year, according to Stats SA’s latest Financial statistics of consolidated general government report1. If this amount was available in R200 banknotes stacked in bundles of 1 000 notes each, the bundles – laid side by side – would cover an area equivalent to 8 rugby fields.   So where does your tax money go? Government spent a total of R1,4 trillion in 2014/15, which was more than the income it collected. On average, that’s about R44 400 spent every second during the fiscal year.   Expressed in functional terms, the largest expenditure items were general public services (contributing R365 billion or 26% of total spending), education (R266 billion or 19%), social protection (R183 billion or 13%), and health (R157 billion or 11%).

http://www.statssa.gov.za/?p=9155

Image result for tax grants south africa photo

2016/2017
Image result for tax grants south africa photo  2016

http://www.statssa.gov.za/?p=11277

Who were the beneficiaries?

WHY ARE THERE SO MUCH CORRUPTION IN THOSE GOVERNMENTS – ESPECIALLY STATE DEPARTMENTS, PROVINCES, HOSPITALS AND ESPECIALLY MUNICIPALITIES – WHERE ARE ALL THE MONEY?

WHERE ARE THE MINISTERS OF FINANCE AND AUDITS, SARS?  EVEN A DEVELOPMENT BANK OF BRICS – AND WE AS WHITES HAVE NO SAY IN THIS

AND WHAT ABOUT ALL THE DONATIONS AND FINANCES FROM OVERSEAS COUNTRIES RECEIVED AS WELL

links:
http://www.addisherald.com/gmedia/budget-2016-how-spend_z3lqz6-jpg/
https://mg.co.za/data/2016-02-24-budget-2016-in-graphs-1

Stats SA’s most recent release of data on national government finances, in the Financial statistics of national government1 report, shows that national government spent a total of R1,33 trillion in 2016/17. This is 4% higher than the R1,28 trillion spent in 2015/16.

The biggest spending item was financial grants. Not to be confused with social grants, financial grants are transfers from one government unit to another government unit, or to an international organisation. Grants are the financial fuel that keeps the wheels of government turning. In 2016/17, national government transferred R764 billion (57% of total spending) in the form of grants to other levels of government and international organisations.

Provincial government received the bulk of grants in 2016/17, almost two-thirds of the R764 billion. This was 6% more than the amount received in 2015/16. This is expected, as the nine provinces are responsible for administering some of the core functions of government (for example, education and health).

About 14% of the financial grants were transferred to the 257 municipalities. Just over 11% (or R87 billion) was paid to South Africa’s 252 extra-budgetary accounts and funds (8% more than in 2015/16).

R46 billion (6%) was paid to foreign organisations and international institutions. R39 billion of this amount was paid to the Southern African Customs Union (SACU), of which South Africa is a member. The New Development Bank (NDB), established by countries belonging to the BRICS group (Brazil, Russia, India, China and South Africa), received R3,5 billion.

South Africa’s 26 higher education institutions received R28 billion (4%) of national government grant transfers in 2016/17

AND THE STUDENTS STILL PROTESTED AND BURN BUILDINGS DOWN!!!

++++++

Municipal debt
http://www.statssa.gov.za/?p=11266

Total South African municipal debt increased by 6,8% in 2016/17 compared with 2015/16. Municipal debt, which includes monies owed to municipal lenders, suppliers and other creditors, amounted to R225,8 billion in 2016/17, an increase from the R211,4 billion recorded in the previous financial year.

Debt owed to creditors, which include registered suppliers and service providers such as Eskom and the water boards, contributed 43,0% to total municipal debt in 2016/17. The debt for trade creditors is mainly for goods and services purchased on credit. Also included in that amount are credit balances in consumer debtors, amounts received in advance for services still to be rendered, consumer deposits, retentions and accrued interest.

Provisions (contributing 13,1%) largely includes the provision for bad debts, unspent conditional grants (deferred income) and leave pay-outs. Loans from the Development Bank of Southern Africa (DBSA), which are mainly used for infrastructure acquisitions, contributed 10,9%. Retirement benefits contributed 9,8%. This includes pension benefit obligations that are due to municipal employees when they go on retirement.

Bonds contributed 8,1% of the debt pie. Of South Africa’s 257 municipalities, only four metropolitan councils (i.e. Johannesburg, Cape Town, Tshwane and Ekurhuleni) have issued bonds.

Bank loans contributed 5,8%. The four largest commercial banks (i.e. First National Bank, ABSA, Standard Bank and Nedbank) were the major players. The Infrastructure Finance Corporation Limited (INCA) was previously also a notable lender, although it’s no longer granting new loans to municipalities.2

Other payables contributed 18,3%, and this includes Value Added Tax (VAT) due to the South African Revenue Services (SARS), bank overdrafts facilities arranged by banks for municipalities and finance lease obligations.

Four metropolitan municipalities are responsible for almost half of total debt

Together, South Africa’s eight metropolitan municipalities contributed almost two-thirds to municipal debt, amounting to R142,2 billion in 2016/17, followed by local municipalities at 32% (or R72,8 billion). District municipalities accounted for the remaining 5% (or R10,8 billion). This is not surprising as most district municipalities provide an administrative role and are not involved in procuring services such as electricity, water, refuse removal and sanitation.  The metropolitan municipalities of Johannesburg, Tshwane, eThekwini and Cape Town contributed 49% to local government liabilities in 2016/17. Together, these four cities have a population of almost 17 million people, making up 30% of South Africa’s total population.   read more:

http://www.statssa.gov.za/?p=11266

~~

February 2018

Last week then-Finance Minister Malusi Gigaba announced that the child support grant would increase from R380 to R400 on 1 April and to R410 on 1 October. Gigaba also announced that VAT will increase from 14% to 15%.

DA Shadow Minister for Social Development, Bridget Masango, in a bid to test whether the R410 child support grant is enough to provide basic nutritional foods for impoverished children, went shopping in Tembisa.

https://www.iol.co.za/news/politics/how-far-does-the-r410-child-support-grant-really-go-13512627

~~

Types of grants

Social Assistance is provided in the form of:
• Grant for older persons;
• Disability grant;
• War veterans grant;
• Care dependency grant;
• Foster child grant;
• Child support grant;
• Grant-in-aid;
• Social relief of distress.

Qualifying Requirements

Grant for Older Persons
The applicant:
• Must be a South African citizen, permanent resident or refugee
• Must be resident in South Africa;
• Must be 60 years or older and spouse must comply with the means test;
• Must not be maintained or cared for in a state institution;
• Must not be in receipt of another social grant for him/ herself;
• Must submit a 13 digit bar coded identity document or s or the smart ID card.

Disability Grant
The applicant:
• Must be a South African citizen, permanent resident or refugee;
• Must be resident in South Africa;
• Must be 18 to 59 years of age;
• Must submit a medical / assessment report confirming disability;
• Medical assessment must not be older than 3 months at date of application, and spouse meet the requirements of the means test;
• Must not be maintained or cared for in a state institution;
• Must not be in receipt of another social grant in respect of him or herself.
• Must submit a 13 digit bar coded identity document; the smart ID card.

War Veteran’s Grant
The applicant:
• Must be a South African citizen or permanent resident;
• Must be resident in South Africa;
• Must be 60 years and over or must be disabled;
• Must have fought in the Second World War or the Korean War  and spouse must meet the requirements of the means test;
• Must not be maintained or cared for in a state institution;
• Must not be in receipt of another social grant in respect of himself or herself;
• Must submit a 13 digit bar coded identity document; the smart ID card.
Child Grants
Foster Child Grant
• The applicant and child must be resident in South Africa;
• Must provide a court order indicating foster care status;
• The foster parent must be a South African citizen, permanent resident or refugee.
• Child must remain in the care of the foster parent(s)
• Foster parent must provide a 13 digit bar coded identity document; the smart ID card
• Must provide a birth certificate for the foster child.
Care Dependency Grant
• The applicant must be a South African citizen, permanent resident or refugee;
• The applicant and child must be resident in South Africa;
• Child must be under the age of 18 years;
• Must submit a medical / assessment report confirming the child’s permanent, severe disability;
• Applicant and spouse must meet requirements of the means test (except for foster parents);
• The care-dependent child/children must not be permanently cared for in a state institution;
• Must provide birth certificate for the child;
• The applicant must supply a 13 digit bar coded identity document;
Note: the income of foster parents will not be taken into consideration.

Child Support Grant
• The primary care giver must be a South African citizen, permanent resident or refugee;
• Both the applicant and the child must reside in South Africa;
• The child must be 18 years of age or younger;
• Must provide a birth certificate for the child;
• Must provide a 13 digit bar coded identity document for the applicant;
• Applicant must be the primary care giver of the child/children concerned;
• The child/children must have been born after 31 December 1993;
• The applicant and spouse must meet the requirements of the means test;
• Cannot apply for more than six non biological children
• Child can not be cared for in state institution.
• It should be noted that one of the intentions of the child support grant is to ensure that children attend and complete schooling. It is therefore a requirement that a school attendance certificate be produced for children aged between 7and 18 years. However, failure to produce this certificate or failure to attend school will not result in the refusal to pay their child support grant.

Where Do You Apply For A Grant?
• You apply at the SASSA Office nearest to where you live;
• If you are too old or sick to travel to the office to apply for a grant, then a familymember or friend can apply on your behalf; with a letter from you as applicant authorising the application;
• Alternatively you may call the SASSA office to request a home visit;
• Your application form will be completed in the presence of an officer from SASSA;
• When your application is completed you will be given a receipt;
• Keep this receipt – it is your only proof of application;
• You do not have to pay any money to apply;
• If your application is not approved by SASSA, you must be informed in writing as to why your application was unsuccessful;
• You have the right to request SASSA to reconsider its decision, if you are unhappy with the decision made. If the reconsidered decision is still unfavourable, you have the right to appeal to the Minister of Social Development. The request for SASSA to reconsider its decision must be made within 90 days of you being informed of the outcome of your application.

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s