Amerikaanse skenkings : SA

Suid-Afrika ontvang heelwat verskillende donasies vanuit Amerika asook EU lande.   Die parlement se webtuiste is gevul met wie die parlement finansier.    Dit is dalk tyd dat Suid-Afrika eerlik is met hul finansiers of is dit net die kommunistiese finansiers, soos George Soros wat die parlement bestuur, is wat belangrik is?  Die dat Ramaphosa Soros en sy seun ontmoet het in Amerika – het hy Soros vir nog meer donansies gaan soebat en is dit wat SA reeds ontvang het nie genoeg nie.  Hoeveel op grondvlak om die armes se lot te verlig – soms kan daar waargeneem word?  Heelwat befondsing word uit verskeie bronne ontvang vir die bevordering vir veral swart bemagtigingsprojekte.

Related image

Lees / Read:

Skenkings aan SA: Europese Unie (EU)

Skenkers – Donors (ANC) (2007)

Dit is ‘n feit – Amerika skenk heelwat aan die ANC regering en baie min wil die waarheid weet.   Voor 1994 was die ANC nog altyd berug vir hul liberale radikale terreur veldslae en bomplantings.  Dit het oornag verander is protesaksies wat gepaardgaan met ‘n winnie motorband wat alles verwoes.  Die vuurhoutjie is hul nasionale embleem.

Die huidige president van die land maak so ‘n bohaai oor Trump, maar vergeet May was in Suid-Afrika om direk in te meng om alle grondrestitusie te steun – veral as dit kom om grond van blankes af te vat.  Watter belang het Brittanje in Suid-Afrika, verseker kan Amerika ook vrae vra oor plaasmoorde en grondhervorming.  Ramaphosa verkoop sy eie padda verhaal regdeur die wêreld.

Grondrestitusie/hervorming

Net voor sy oorsese vertrek het Ramaphosa versekering aan die Zoeloe tradisionele leier gegee dat geen Trustgebiede (voorheen Tuislande) van enige kommunale tradisionele leiers weggeneem sal word nie.

Terwyl De Klerk dit ook nie wegsteek dat hy en Mandela “aparte” gebiede afgebreek het nie.  Inteendeel dit was not nooit die geval nie, nie met die ooreenkomste wat De Klerk en ANC onderteken het nie.  Niemand is so dom oor Trustgebiede en wat in Suid-Afrika aangaan nie. Dis slegs lewensreg wat hierdie swart en bruin burgers het, maar alle grondeise is dieselfde – slegs lewensreg word gegee, die regering is die eienaar daarvan (Hansards).  Daar word wel enkelgevalle van “titelaktes” voorsien.

Tuislande aka Trustgebiede

Tuislande is na “oorgedra” en miljoene bly steeds op die grondgebiede – tradsionele leiers is slegs ‘n trustee van die gebiede.   Daar word gespekuleer deur die regering dat dit vandag 17 miljoen is, maar in 1994 was dit ook 17 miljoen etniese swartes – en elke volk het hul eie gebiede, nes in die ou dae.   Bykomend tot die ander Trustgebiede, is daar na 1994 nie minder nie as 6 verskillende Trustgebiede aan die bruin gemeenskappe,  Khoikhoi  geskenk, finansiële bystand is verleen.  Daar word steeds etlike miljoene in hierdie ou Tuislande bestee, en dit sluit nie eers salarisse en onderhoud van leiers in nie.

Waarheen filtreer al hierdie biljoene rande heen?

 

The United States has threatened to cut funding to South Africa, after it emerged that South Africa is among the countries in the United Nations that is most likely to vote against the US.  The US, through its USAID programme, provides funding for South African health services (related to diseases such as HIV/Aids and tuberculosis), basic education, and assistance for small and medium enterprises. In 2016, USAID’s total foreign assistance to South Africa amounted to US$459.7-million.
South African funding from America

QUOTE (AFRICACHECK)

Donasies uit Amerika beloop etlike biljoene

UPDATE: After the publication of this report the mayor’s chief of staff, Kristoff Adelbert, contacted Africa Check to say that the figure shared in the mayor’s tweet was a typo. The mayor also tweeted a link to a Business Day opinion piece where he sourced the figure from. The article states: “All [Donald Trump] needs is an excuse to save the $300 million the US sends to SA”. However, as explained below, the US provided aid worth $471 million in the last financial year.
South Africa should be wary of losing a major “blesser”, a South African mayor has warned.Executive mayor of Nelson Mandela Bay, Athol Trollip, warned against the possibility of the United States withdrawing its financial aid.He tweeted that “the US gives us 300 billion rand worth of aid for the poor”.

“There are conditions for that aid, including the rule of law and private property rights,” he added. “President Trump is waiting for an excuse to withdraw that aid.”

Athol Trollip

@AtholT

“The US gives us 300 billion rand worth of aid for the poor. There are conditions for that aid, including the rule of law and private property rights. President Trump is waiting for an excuse to withdraw that aid” – @AtholT

 

SA received R6.1 billion in 2017

Africa Check emailed Trollip to ask for the source of his data, but he didn’t respond.

Experts then directed us to the most recent congressional budget justification of foreign operations for details on US aid to South Africa.

“South Africa is a key player for US engagement in Africa and a critical partner to boost US trade and economic growth, improve regional security, and mitigate public health crises,” the report notes.

In 2017, South Africa received a total of $471 million from the US. This is the equivalent of R6.1 billion using the dollar/rand exchange rate from 30 June 2017.

“US government investments align with South African national development priorities, including support for the HIV/AIDS and tuberculosis (TB) epidemic responses, and work to improve the lives of the South African people by ensuring security and efficiency,” according to the report.

When US aid can be withdrawn

Sarah Rose, a policy fellow, and Erin Collinson, a senior policy associate, from the Center for Global Development spoke to Africa Check about the instances in which US aid can be withdrawn.

“There are a number of things that could make a country statutorily ineligible to receive development assistance,” they explained

These can include a military coup, failing to meet obligations under international counternarcotics agreements or having a particular rating on an assessment of human trafficking.

In the case of land expropriation, Rose and Collinson said restrictions on aid appear to be limited to situations where the expropriated land is majority-owned by US citizens or relate to specific countries.

Assistance to the Zimbabwean government is restricted unless “the secretary of state certifies and reports to congress that the rule of law has been restored, including respect for ownership and title to property, and freedoms of expression, association, and assembly,” they explained.

There is currently no similar provision pertaining to South Africa.

‘Life-saving interventions’ unlikely to be cut

Rose and Collinson told Africa Check that they were not aware of “an automatic legal trigger to cease aid due to expropriation”.

“There is, however, a risk that congress could pass a country-specific restriction.”

They said that this was more likely to occur if land expropriations in South Africa were “large-scale, prolonged and accompanied by other significant deterioration in the rule of law”.

But the US congress would weigh their concerns against the effects of withdrawing aid – especially health assistance, which makes up the majority of South Africa’s funding.

“Life-saving interventions typically garner quite a bit of congressional support, so… members would not take lightly the prospect of reducing aid for HIV.”

Conclusion: Mayor’s math off the mark

South African mayor Athol Trollip tweeted that South Africa was receiving R300 billion from the United States in financial aid. The latest figures show that he is way off the mark.

In 2017, the US provided R6.1 billion worth of financial assistance to South Africa.

It is possible that funding could be curtailed due to land expropriations, like in the case of Zimbabwe. However, experts believe this would have to be weighed up against the effects of withdrawing health programme assistance.

UNQUOTE

READ also

Suid-Afrika Parlement /South Africa Parliament

Ingonyama Trustgebied (en andere)

Trustgebiede>Tuislande>Reservate

 

2 gedagtes oor “Amerikaanse skenkings : SA”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s