Onwettige Vuurwapens in Suid-Afrika

Hoeveel onwettige vuurwapens is daar in Suid-Afrika?   Hoekom maak regters in howe verskillende uitsprake rakende die vonnisse?  Selfs in die geval waar Polisiebeamptes gesteelde vuurwapens moet ondersoek, word dit oor die algemeen as ‘n normale huisinbraak ondersoek selfs al word burgers in daardie huis gedreig, gemartel en geslaan/verkrag, veral plaasmoorde en aanvalle.

Image result for polisiebeampte se vuurwapens raak weg foto


AGTERGROND

Lees die ou persverklaring van Polisie wat in 2000 gedoen was – wat het die SAPD die afgelope 18 jaar gedoen om onwettige vuurwapens te vat – hoeveel keer word daar nie proteste gehou met wapens nie, en soms word tot op publiek en polisiebeamptes geskiet.   WAAR kom al die AK’s vandaan?

>

The most serious problems with firearms in South Africaare the increasing number of both illegal and legal firearms and their direct and indirect contribution to the high levels of violent crime.
There are about half a million illegal firearms in the country already and more keep flowing into this pool.

ILLEGAL FIREARMS
There are about half a million illegal firearms in the country already and more keep flowing into this pool.

The main sources of these illegal firearms are;
· firearms that have been stolen from private owners;
· firearms that have been lost or stolen from the South African Police Service (SAPS), the South African National Defence Force (SANDF) and other State departments;
· home made firearms;
· firearms imported illegally from neighbouring states or through seaports;
· firearms distributed illegally in the former Transkei, Ciskei, Bophuthatswana and Venda;
· firearms missing from security companies.

It is estimated that of all the illegal firearms in the country:
· 200 000 have been stolen from or lost by the State;
· at least 150 000 have been stolen from or lost by private owners;
· 20 000 – 30 000 are homemade firearms.

Table 1: Firearm licences issued in SA 1994 to 1998
1994: 236033
1995: 150928 .
1996: 195613
1997: 195389
1998: 183455

The next table shows the number and type of firearms registered in the country.
Table 2: Firearms Registered as on 26 July 1999
Pistols: 1 942 550
Rifles : 1 286 628
Revolvers: 841 870
Shotguns: 453 486
Combinations: 19 847
Light Machine Guns: 179
Carbines: 80
Humane Killers: 48
Homemade Firearms: 13
Pen Flair: 2
Machine Guns: 2
Total: 4 544 705

FIREARMS USED FOR CRIME
An increasing amount of crime is committed with a firearm. This is the case whether the crime is a murder or whether it is a robbery.

Statistics related to the use of firearms in murders and non-natural deaths show that:
· In 1998, 49 percent of all murders and 75 percent of all attempted murders were committed with firearms.
· Firearms are responsible for 30 percent of all non-natural deaths in the country. This amounts to approximately 18 000 people each year.
· Over 170 police officers are murdered with firearms each year. Handguns are used in most of these murders.
more:
Polisieverklaring 2000 – onwettige wapens is dodelik
>>

Hier is twee scenarios wat plaasvind :
1.   Wanneer ‘n vuurwapen van ‘n plaasboer of burger gesteel word, nadat hulle fisies aangehou, gemartel is en sommige doodgemartel is, of met pangas of met ‘n AK, word baie ligte vonnisse uitgespreek teenoor die misdadiger of moordenaar en word dit as HUISINBRAAK aangeteken.
2.   Wanneer daar egter vuurwapens gesteel word uit die weermag/lugmag is dit tot 43 jaar vonnis.

Vuurwapens word gesteel van WETTIGE houers, wat daardie vuurwapen aangekoop het om hulself en gesinne mee te verdedig.   Die enigste wat weet wie wettige wapens het, is die Polisiediens self, waar jy aansoek doen daarvoor.

Meeste vuurwapens wat ook gebuit word, kom uit ‘n kluis uit.   Heelwat burgers en boere wat onverhoeds gevang word, se wapens is agter slot en grendel.  Nugter alleen weet hoekom dit daar moet bly, want dis aangekoop met die doel om jouself te verdedig.  Elkeen wat wettig in besit is van ‘n vuurwapen ondergaan nodige opleiding hoe om ‘n vuurwapen te hanteer en kry ook ‘n bevoegdheidsertifikaat om dit te gebruik.

Meeste vuurwapens wat gebruik word deur moordenaars en misdadigers, is vrylik beskikbaar en geen kluis is hierby betrokke nie.  Hulle ondergaan GEEN opleiding nie en daar word geen vereistes aan hulle gestel nie.  Sulke tipe mense is vrylik om te beweeg en ook vuurwapens te gebruik.

Sodra ‘n moordenaar of misdadiger sy taak van verwoesting agtergelaat het, vat hy alle vuurwapens met hom/haar saam.   Hoe weet hierdie moordenaars waar om in te breek en te gaan vuurwapens kry.   As daardie vuurwapens die wettige eienaar se besit/kluis verlaat, is en bly dit onwettige vuurwapens.   Hoe is dit anders dat ‘n Boer/Burger anders behandel word as die van ‘n Vloot of weermag, selfs SAPD vuurwapens wat gesteel word.  Daar word dan register gehou van al hierdie Weermag/vloot/SAPD vuurwapens – wie en waar dit uitgereik word.

>

Reinhold and Marion Krause – Eastern Cape

Illegal fire arms – Two of the attackers received 15 years each, and the third was sentenced to 12 years. All three also received an eight-year sentence for the illegal possession of a firearm.   “It’s been a very stressful four years and we have since moved away from the farm to live in Stutterheim,” said Reinhold Krause.  Two of the attackers received 15 years each, and the third was sentenced to 12 years. All three also received an eight-year sentence for the illegal possession of a firearm.
Krause uitsprake Oos-Kaap
Mpumalanga – 30 years imprisonment – 2014
Vuurwapens ook gebuit


An Mpumalanga man found guilty of beating to death an elderly farmer with a hammer has been sentenced to 30 years imprisonment.   Welcome Zenzele Bulunga from Mganduzweni Trust near White River, was sentenced after pleading guilty to murder, robbery, possession of unlicensed firearms and ammunition in the Nelspruit Circuit of the High Court, a Sapa correspondent reported.    Bulunga was found guilty of killing Gerhardus Petrus de Beer (82) and assaulting his blind wife, Nicolina Albertina Jacoba de Beer (81) at their Spioenkop Farm near White River on October 10, 2013. He was arrested 13 days later.   The court heard that after assaulting the couple, Bulunga robbed them of two cellphones, a wrist watch, a television set, and two firearms.
Hammer moord Mpumalanga
Different sentences  2017

The Pongola Regional Court in KwaZulu-Natal has convicted and sentenced five men accused of rape and robbery on farms to four life terms and a total of 225 years imprisonment.   Wandile Gabriel Dlamini (25) was sentenced to life imprisonment for rape, 70 years for robbery with aggravating circumstances, Mlungisi Thabathu Mathenjwa (21) and Phumlani Sotsha Mdluli (28) were each sentenced to life imprisonment for rape, 45 years for robbery with aggravating circumstances.   Ntokozo Prince Mthethwa (23) was sentenced to life imprisonment for rape, 30 years for robbery with aggravating circumstances and 15 years for possession of firearm and ammunition.

The fifth accused, Khethiwe Gugu Gumbi (34) was sentenced to 20 years imprisonment for the illegal possession of a rifle.  The court found that from December 2014 to March 2015, the group of armed men targeted farms in Pongola and Magudu. The gang raped women they found on the farms and stole firearms and other valuables.

South African Police Service  (SAPS) KwaZulu-Natal Captain Nqobile Gwala on Wednesday said the culprits were arrested by a SAPS Task Team.   He said the investigating team received a tip-off that an armed gang were planning to attack another farm. The police went to the farm where they found them hiding in the bushes.    The suspects fled, but police managed to apprehend a male and female who were found with rifles in their possession. The rest of the gang were subsequently arrested, tried, convicted and sentenced.

“We are thrilled that these criminals were handed befitting sentences for their horrendous acts. The investigation by the Task Team which led to the successful apprehension of the accused is commended,” said the KwaZulu-Natal Acting Provincial Commissioner, Major General Bheki Langa
Pongola mafia – gangs 2017

Die Vloot geval en onwettiges wat vuurwapens besit.
Die wat die weermag/vloot wapens gesteel het gaan baie lank sit volgens ‘n berig so ‘n jaar gelede – 43 jaar.

Image result for suid-afrika  vuurwapens gesteel

Duncan Gouvias (22), was convicted and sentenced to a total of 43 years imprisonment last week, in the Wynberg Regional Court for burglary and contraventions of firearms control Act.   Gouvias who was arrested along with two other accomplices, Dilian Sewkumar (18), and Karabo Ramokgopa (19),  by the Crimes Against State Unit (CATS) of the Hawks in an intelligence led operation during August 2016 following a burglary at the Simon’s Town Naval base, where an assortment of weapons which included assault rifles and hand grenades amongst other military equipment were stolen.   Duncan Gouvias was sentenced as follows after he pleaded guilty; Count 1 – 5 years imprisonment, Count 2 – 13 years’ imprisonment, of which half is suspended for 5 years, Count 3 – 13 years’ imprisonment, of which half is suspended for 5 years, Count 4 – 6 years imprisonment, Count 5 – 6 years imprisonment.   The sentences will run concurrently and the accused will serve effective 6 ½ years’ in prison. He has additionally been prohibited from possessing a firearm or applying for a firearm licence and from committing similar offences for the suspended period. This entails that should he be convicted of a similar offences during the period of suspension, the suspended sentence might be enacted together with the new sentence for the new offence.    The matter has been postponed to the 23rd of February 2017 for Sewkumar and Ramokgopa to plead, the former remain in custody whilst the latter, in house arrest.    SAP media berig / vonnis uitgespreek

One of the accused in the Simon’s Town naval base robbery has been handed a total of 43 years imprisonment.    Duncan Gouvias was sentenced in the Wynberg Regional Court last week.    Gouvias was arrested along with two others in August 2016 following a burglary at the Simon’s Town naval base.   The trio was accused of stealing various arms from the Simon’s Town naval base, including 58 hand grenades, two assault rifles and four Uzi sub-machine guns.   Gouvias was handed 43 years imprisonment in total after he pleaded guilty to all five counts. The sentences will run concurrently, which means he will effectively spend six-and-a-half years in prison.   He has also been prohibited from owning a firearm.    The other two accused, Dilian Sewkumar and Karabo Ramokgopa, are expected to plea in February.   Vuurwapens gesteel van Vloot/Weermag SA

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s