Drum Kasteel in Skotland

*

Die Drum Kasteel is diep in die Skotse geskiedenis ingewortel.   In 1323 is die kasteel deur koning Robert the Bruce aan William de Irwyn toegeken. Die kasteel het binne die Irvine-familie gebly tot 1975, toe dit aan die Nasionale trust van Skotland oorhandig is. Irvine-memorabilia word in die Gesinskamer vertoon en die huis bevat ‘n uitstekende versameling portrette en goeie Georgiese meubels.

Drum Castle — Destination Weddings Scotland


*

Die Irving-van is gewoonlik ‘n geografiese van, wat aandui dat iemand van Irving, die naam van ‘n historiese gemeente in Dumfriesshire, Skotland, of Irvine in Strathclyde, Skotland, is.  Dit kan ook ‘n variant wees van Irvine, ‘n naam van iemand wat in Irvine in Ayrshire, wat vernoem is na die Irvine-rivier wat van Ayrshire afkomstig is en deur Dumfriesshire vloei.  Die Irving-van was die 3de gewildste van in daardie gebied ten tyde van die 1881-sensus.

Tradisie wat in die 17de eeu aangeteken is, beweer dat die Irvines of Irvings van Eskdale en Bonshaw (in Dumfriesshire, in die Skotse Grense), Kasteel Irvine (in Co Fermanagh, in Ulster), Drum and Marr (in Aberdeenshire), Mearns (Kincardineshire) , Orkney en Perthshire was, almal afstam van ‘n enkele voorouer, wat ook die voorvader van die konings van Skotland was vanaf 1034 tot 1286. Hierdie studie, met meer as 400 lede, het ten doel om Y-DNA toetse te gebruik om die verskillende familie takke uit te sorteer.

https://af.eferrit.com/irving-van-betekenis-en-gesinsgeskiedenis/

*

Koning Robert the Bruce was een van die mees gerespekteerde krygers van sy generasie. Dikwels na verwys as ‘Goeie Koning Robert’, is hy veral bekend vir sy nederlaag van die Engelse leër onder Edward II by Bannockburn in 1314.

https://blog.historicenvironment.scot/2018/11/10-things-probably-didnt-know-robert-bruce/

https://www.highlandtitles.com/blog/robert-the-bruce/

*

Irvine Strand (beelde)

*

Harlaw 1411

Die Irvines van Drum het hul tradisie voortgesit om die Skotse kroon te verdedig tydens die Slag van Harlaw in 1411. ‘n Horde eilandbewoners onder leiding van die MacDonalds het deur Inverness gevee en hulle pad deur die noordooste geplunder. Hul leier Donald van Islay was van plan om Aberdeen te verbrand, maar die manne van Angus en Aberdeenshire het hulle net buite Inverurie op hul spore gestuit.

Die gevegte was so fel dat die geveg bekend geword het as Red Harlaw. Tydens die geveg het Alexander Irvine, die 3de eienaar van Drum, in enkelgeveg toegesluit geraak met Red Hector of the Battles, die legendariese hoof van Stam MacLean. Die twee stamhoofde het mekaar tot stilstand geveg en het uiteindelik langs mekaar aan hul wonde gesterf.

Gedurende die Jakobitiese opstande het die Irvines van Drum geweier om hul lojaliteit aan die nuwe regime van monarge te verander. Hulle het lojaal aan die Stuarts gebly en Bonnie Prince Charlie en die Jacobiete ondersteun in die 1745-opstand. Ná die Slag van Culloden was die 17de eienaar van Drum hoog op die regering se lys van belangrike voortvlugtiges.

Terwyl ander uit die land gevlug het, het Irvine besluit om naby sy voorvaderlike huis te bly. Dit was ‘n gevaarlike keuse terwyl die regeringssoldate verwoed na hom gejag het. Die owerhede moes geweet het dat die eienaar iewers naby was, maar kon hom nie kry nie, maak nie saak hoe hard hulle gekyk het nie. Wat hulle nie besef het nie, is dat Irvine onder hul neus was, veilig tuis in Drum Kasteel.

Vir drie jaar, elke keer as die soldate hom kom soek het, het die eienaar in ‘n geheime kamer weggekruip. Sy dapper suster Mary het vir hom gedek totdat die mans weg is en dan sou hy weer uitkom. Die verhaal van die geheime kamer is deur die geslagte heen oorgedra, maar niemand het geweet presies waar in die kasteel dit kon wees nie.

Dit was totdat argeoloë onlangs ‘n paar geheimsinnige vensters van buite ondersoek het. Aan die binnekant van Drum Kasteel was daar net rakke vol boeke, maar deur die glas te loer, is versteekte kamers ontdek. Enige geheime deur of gang wat die 17de eienaar sou gebruik het, was die afgelope 150 jaar deur die nuwe biblioteek bedek en van vergeet.

Graeme Johncock

The Loyal Irvines of Drum Castle

The Loyal Irvines of Drum Castle - Hidden Scotland

Drum Kasteel in Aberdeen, Skotland

Vir eeue was Drum Kasteel die setel van Stam Irvine. ‘n Herehuis is in die 17de eeu by die waghuis gevoeg. Die ou toring is later die nuwe konstruksie geïntegreer en vir ‘n geruime tyd bewoon te wees nadat die Jakobse herehuis gebou is.   Dokumentêre bewyse dui daarop dat die kas teen die 18de eeu nie meer gereeld gebruik was nie. Die toring is deur die Victoriaanse Irvines opgeknap.

Tydens herstelwerk aan die “Drum Kasteel”, 10 myl van Aberdeen, Skotland, is twee versteekte kamers ontdek wat nie op die planne van die kasteel gedokumenteer is nie. Die een is ‘n garderobe, ‘n toilet met sy klipsitplek nog ongeskonde. Die ander is ‘n dubbelkamer, twee kamers wat deur ‘n deuropening verbind is.  Die kamers was nie aan die binnekant sigbaar nie omdat hulle tydens die bou van ‘n biblioteek in die Middeleeuse kerkhof gedurende die 1840’s ommuur is. Daar is egter vensters wat van buite af gesien kan word, so die bewaringspan het geweet daar is iets tussen die buitemuur en die Victoriaanse biblioteek.  Daar word baie bespiegel oor die gebruik van die kamers wat ‘versteek’ was en of dit wel so was.

Hierdie kamers is nie in die 18de eeu weggesteek nie. Hulle was maar deel van die waghuis. Bewaarders het Vrydag ‘n afgeleë videokamera deur die vensters gestuur en ontdek dat die een groot kamer eintlik ‘n aangrensende tweede kamer het. Hulle kon dit nie verken nie, so al wat hulle kon sien was die deurgang, maar die ligging van hierdie dubbelkamer dui sterk op ‘n veel meer voetgangergebruik as ‘n slaghuis en spens. Dit is aan die einde van die onderste saal teen ‘n muur wat noord wys. Dit sal die koudste plek in die gebou wees waar dit min sin maak om leefruimtes te hê, maar baie sin om ‘n voedselvoorbereidings- en bewaringsarea te hê.

*

Hidden chambers, 14th c. toilet found in Drum Castle

*

Irvine Skotland

Rivergate Centre – Irvine Scotland

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s