Selfbeskikking – Onafhanklikheid

Hoe kom ons uit kommunistiese stelsel?   Daar is kanse en geleenthede – gebruik dit in ons guns.  Met behulp van ons eie onafhanklike gebiede waartoe ons ‘n internasionale reg het.     Wat is die situasie vandag?  Verskeie regerings laat privaatbesit van grond/besighede toe terwyl sekere burgers slegs onder huurpag of trustgebiede lewensreg verkry met geen privaatbesit of titelaktes.  Suid-Afrika het tans albei.  Meeste Trustgebiede of selfs Grondeise (voorheen bekend as Reservate, Tuislande en selfs Kroongebiede) is onderworpe aan kommunistiese wetgewing, selfs privaatreg kan gestroop word.  Daar is geen waarborge in die huidige kommunistiese grondwet op oorlewing of grondbesit of titelaktes nie.

GRONDWETHOFUITSPRAAK

 
Selfbeskikking, dit wil sê volle onafhanklike gebiede kan verkry word, mits prosedures gevolg word wat aan internasionale reg voldoen, die wil van die blankes (Afrikaner en Boere) wat onderdruk word en bewysbare mandaat verkry word.

Ons roete is eerstens om ‘n mandaat te kry en dan dit verder te neem vir volle onafhanklikheid.  Sonder mandaat kan niemand enige iets doen nie.   Mandaat op Provinsiale en Nasionale vlakke kan die aantal stemme bepaal sowel as waar ons mense is om die gebiede waarop ons ‘n reg het te kan bepaal.

Of ons dit nou wil weet of nie, privaatreg gaan en kan weggestroop word, al druis dit in teen internasionale reg.    Grond is nie die enigste wat van ons vervreem kan word nie.  Alle bates en besighede sal ook in die slag bly.

Die uiteinde gaan langdurige hofsake wees wat ontsettend duur is.  Ons kan dit voorkom deur seker te maak om vir ‘n volksparty steun te gee vir ‘n mandaat om dit op internasionale vlak verder te neem.    Front Nasionaal is ‘n Volksparty.

 
Tans is daar twee ander BUITE-faktore wat ons in ag moet neem en beide is geskoei op volle kommunistiese beheer.

~

BRICS en Commonwealth. 

Beide versleg ons toestand op die stadium op ‘n daaglikse basis.    Dit maak ons gebonde aan kommunistiese grondwet en wetgewings – beheer.

Liberale blankes is al sedert na Dr Verwoerd se moord hiermee besig.   Kodesa is deel van die kommunistiese planne gewees.  Nie soseer die 1992 referendum nie.  Die uitslae van die referendum van 1992 het oor die wysiging van grondwet gegaan en nie oor oorname nie.  Die uitslag was pateties, want die wat nie gestem het in die referendum nie, was nooit bygereken nie, dus hoe kon so ‘n referendum meerderheid gewees het om ‘n grondwet te wysig as minstens 26-30% weggebly het en 31% het nee gestem.  Daar was selfs bedorwe stemme.   De Klerk het eenvoudig sy mag gebruik en tydens Kodesa is daar weggestap en die land is oorhandig na 1994.

Terloops, daar was in 1994 verkiesing oor die 37.5% wat dan vir Selfbeskikking gestem het – waar is al die 37.5% vandag?  Selfs van die JA stemmers tydens die referendum erken ook dit was om ‘n nuwe grondwet te beding, nie oorname nie.    Daar sou nog ‘n referendum plaasgevind het, wat eenvoudig deur De Klerk en Meyer geignoreer is.

Ons moet begin oplet na feite wat regtig gebeur het.  Ons het steeds ‘n reg tot ons eie onafhanklike gebiede.

Dieselfde optelmasjien wat Zuma gebruik het was destyds ook gebruik.

Die internasionale pad is nie ‘n maklike pad nie en geen selfbeskikking word oor ‘n toonbank gegooi of daal op volke neer nie.

~

SELF-DETERMINATION

There are still opportunities – internationally.

Selfbeskikking – UN 2015 verslag

FEBRUARY 2015
“Today, 17 Non-Self-Governing Territories across the globe remain under the purview
of this Committee [Special Committee on Decolonization]. I call on the international
community to address the issue of self-government and find innovative and practical ways to implement the decolonization process. In this endeavour, we shall be guided by the principles enshrined in the United Nations Charter and the relevant General Assembly resolutions.”

Non-self governming

~~~

WESTERN SAHARA WANTS INDEPENDENCE

(Independence supported by the ANC government as well)

Western Sahara has been on the United Nations list of Non-Self-Governing Territories since 1963 following the transmission of information on Spanish Sahara by Spain under
Article 73 e of the Charter of the United Nations. See: A/5514, annex III

Under Article 73 of the Charter of the United Nations, the administering Powers of the Non-Self-Governing Territories have the obligation to promote to the utmost the well-being of the inhabitants of these Territories, further constructive measures of development and cooperate with the United Nations and other associated international bodies in this endeavour, when and where appropriate.     The following is a select list of United Nations bodies that offer assistance to the Non-Self-Governing Territories.

~~~

ANC and their support to Western Sahara and independence

ANC steun Wes-Sahara se selfbeskikking (onafhanklikheid)

1 Nov 2018
South Africa notes the adoption of UN Security Council resolution on Western Sahara
South Africa notes the adoption of Resolution 2440 (2018) by the United Nations Security Council (UNSC) to extend the mandate of the United Nations Mission for the Referendum in Western Sahara (MINURSO) for the next six months, effective from 01 November 2018.

“While we note this resolution by the UNSC, we remain concerned that it has taken years for the Saharawi people to attain their independence. We are also reminded that the UN Mission was created to oversee a referendum on self-determination, which is yet to take place. We continue to affirm our solidarity and support for the just struggle of the people of Western Sahara for self-determination and independence,” said Minister of International Relations and Cooperation, Lindiwe Sisulu.

Minister Sisulu added that, “it is our hope that the Resolution will resuscitate negotiations in Geneva led by the Personal Envoy of the UN Secretary-General, Horst Köhler, based on the long-standing parameters of negotiations that would provide for right to self-determination of the people of Western Sahara.”

>
Hansard of SA Parliament 2006 – read whole document

Hansard 2006

EXECUTIVE BACKGROUNDER ON WESTERN SAHARA PREPARED FOR THE DIRECCTOR GENERAL, Dr. A NTSALUBA ON THE OCCATION OF THE BRIEFING OF THE PARLIAMENTARY PORTFOLIO ON FOREIGN AFFAIRS ON MARCH 14, 2005, CAPE TOWN

The South African government actively supports the United Nations multilateral efforts to find a peaceful and lasting resolution to the conflict between the Saharawi Arab Democratic Republic and the Moroccan Kingdom. To this end the government supports the Baker Plan as adopted by the United Nations Security Council in Resolution 1495. South Africa also views Spain as a credible interlocutor in its engagements towards a durable solution.

South Africa’s policy is informed by the following:

The OAU/AU policy regarding decolonisation as well as the sanctity of colonial borders
The various UN Resolutions that the decolonisation of the Western Sahara should take place through the Self-determination referendum of the people of that territory
The decision of the International Court of Justice and the Charter of the United Nation regarding self determination
The proposal of a settlement plan by the UN Secretary General as adopted by the OAU at its respective summits held in 1991 and 1994
In order to achieve the objectives of the UN Peace Plan South Africa recognised the SADR on 15 September 2005 and supports therefore, the holding of a referendum providing an opportunity for the Saharawi people to exercise their right to self-determination and independence. South Africa also views the Western Sahara impasse as detrimental to the NEPAD reconstruction and development strategy of the continent especially in relation to the Arab Maghreb Union (AMU), which has remained dormant for the past fifteen years as a result of the conflict. Within the multilateral context (UN, NAM, G77, SADC, Commonwealth) South Africa continues to highlight the plight of the Saharawi people and has provided R10 million towards humanitarian and refugee assistance as well as continuous support for the SADR’s diplomatic representation. Towards this end the SADR has been mobilising the international community for:

The support of the right of the Saharawi people to self-determination and independence
The recognition of SADR and establishment of diplomatic ties
The international pressure ( UN, AU, NAM and other organisations, solidarity networks etc) to push Morocco to agree to the UN peace plan and;
The peace and stability of Maghreb as party of the Renaissance of Africa
The attendance of South Africa at senior official level of the 30 years Polisario celebrations on 14 February 2006 has strengthened relations with the SADR.

IMPLICATIONS FOR SOUTH AFRICA

The Norwegian Oil Fund last year withdrew from investment in Kerr-McGee because of its work in Western Sahara, and Sweden’s largest pension fund manager has followed suit. Future fund gatekeepers and campaigning service providers stand to run the risk of being internationally ostracized, if and when they do decide to support either side in the exploration of the Western Sahara.

Other natural resources that have significant geo-strategic implications include iron ore, titanium oxide, vanadium and rich fishing waters along the 400 mile coastline bordering the Canaries, which could yield up to two million tons of fish per annum. The Western Sahara ports at Laayoune, Boudjour, and Dakhla have lately come to represent more than 60% of Morocco’s annual fisheries yield of almost one million tons. This presently accounts to up to 7% of Morocco’s export earnings of US $ 65,6 billion.

Bilateral relations between SA and the SADR

Announced its recognition of the SADR following the efforts of President Mbeki to bring together Morocco and Polisario in South Africa. In a letter informing Spanish Prime Minister Zapatero of his efforts (15th August 2004) President Mbeki explained that, responding to a request from Morocco for South Africa “to contribute to the search for a solution within the context of the UN processes led by the UN Secretary-General”, he had invited Morocco and the Polisario Front, with the agreement of the UNSG, to meet in SA on 6-7 September 2004. The subsequent refusal of Morocco to attend the meeting occasioned the “full recognition”SA announcement.

South Africa recognised the Saharawi Arab Democratic Republic on 15 September 2005 and established diplomatic relations at ambassadorial level. The first SADR resident ambassador to South Africa, H.E. Sadafa Bahia presented his credentials to President Mbeki on 19 December 2004. The South African Ambassador to Algeria, HE RSS Moloi is also accredited to the Saharawi Arab Democratic Republic. Ambassador Moloi presented his credentials on 21 May 2005. The first high level visit by any South African government official took place on 07 April 2005 when the South African Minister of Foreign Affairs visited the refugee camps in Tindouf. Minister Zuma pledged continued AU action on the SADR issue.

The South African government maintains a modest Technical Assistance programme in support of the SADR Embassy based in Pretoria as well as Humanitarian Aid of R10 million. The current Ambassador, Mr. Oubbi Bouchraya, replaced the outgoing SADR Ambassador. The latter arrived in South Africa on Friday, 16 January 2006 to take up his post.

~

6 Junie 2018

Suid-Afrikaanse regering steun Wes-Sahara se onafhanklikheid

In solidarity with the Saharawi people in their fight for independence, South Africa has called for decisive steps to close the chapter on this last vestige of occupation and colonialism on the African continent.

Pretoria sees the lack of solution in the Western Sahara quagmire as an impediment towards greater regional integration and security cooperation in the Maghreb region.

“Our own liberation and the liberation of our continent will not be complete without the liberation of Western Sahara. I therefore wish to reiterate our solidarity with the Saharawi people in their struggle for self-determination and independence.

“The people of Western Sahara need to express their own aspirations and we [South Africa] will be supportive. There cannot be any mistake with the determination of the Saharawi people to gain their own self-determination and independence. In the end, they are the ones suffering and in refugee camps,” said President Ramaphosa in Tshwane on Tuesday.

The AU has maintained over the years the inalienable right of the Saharawi people to self-determination. It has called on the UN to determine a date for the holding of the self-determination referendum for the people of Western Sahara, a view that Pretoria has also been also vocal about.

This prompted the 30th Ordinary Session of the AU Assembly held in January to adopt the resolution for the re-launching of the negotiation process between Western Sahara and Morocco without preconditions in direct and serious talks to put an end to their conflict under its Special Envoy, former President Joaquim Chissano of Mozambique.

However, Morocco has been persistent in its opposition to any involvement of the AU in the peace process.

Responding to AU’s perceived slow response in addressing the Western Sahara challenges, President Ramaphosa said: “The AU has no choice but to subscribe to its own constitutive acts, which indicate that there should be no country in the continent that colonises another.”

The United Security Council recently adopted resolution 2414 (2018) to extend the mandate of the UN Mission for the Referendum in Western Sahara for a period of six months.

The Secretary General’s Personal Envoy for Western Sahara, Horst Köhler, is set to lead the parties and mobilise the international community to implement all UN resolutions on Western Sahara, including the recently adopted UN Security Council Resolution 2414.

President Ramaphosa has expressed South Africa’s full support and confidence in the efforts undertaken, certain that the people of Western Sahara will soon be free.

The President was addressing the media after official talks with Saharawi Arab Democratic Republic (SADR) President, Brahim Ghali, who is on a working visit to the country.

~

Independence of Western Sahara is an inalienable right, by Maite Nkoana-Mashabane, Minister of International Relations and Cooperation, Daily Maverick, 4 January, 2017

This week’s working visit to South Africa by President Brahim Ghali of the Saharawi Arab Democratic Republic (SADR) is significant as it comes at a critical time when we marked the 40th anniversary of the proclamation of the SADR, founded in 1976, and the continuing illegal occupation of Western Sahara by the Kingdom of Morocco. South Africa has maintained a principled position on the right to self-determination for the Saharawi people as enshrined in the United Nations (UN) Charter and the African Union (AU) Constitutive Act. We have also intensified our solidarity with the Polisario Front liberation movement, as they lead the people of Western Sahara in their quest for peace and independence. By MAITE NKOANA-MASHABANE, Minister of International Relations and Cooperation.

President Ghali’s upcoming visit strongly signals South Africa’s unwavering commitment towards the right to self-determination of the Saharawi people. The visit also aims to further strengthen and consolidate relations between our two countries.

In September 2004, South Africa took a decision to recognise the SADR when it became clear that Morocco had ruled out any possibility for a referendum for Western Sahara in contravention of UN Security Council Resolution 1495 of 2003.

Diplomatic ties between our two countries have been cemented with the SADR having a residential embassy in Pretoria, whilst our Ambassador to Algeria is accredited to the SADR. Political and development assistance are rendered to the SADR through the African Renaissance Fund (ARF). Furthermore, areas of cooperation between our two countries exist in the field of diplomatic consultations, arts and culture, youth sports development, as well as humanitarian relief and landmine removal.

The prolonged suffering of the people of Western Sahara and the lack of progress in finding a durable solution to the struggle for self-determination in the territory on the basis of international legality remains a major concern for the South African Government.

The Western Sahara has been on the decolonisation agenda of the UN and AU for more than fifty years. In 1963, Western Sahara was included on the list of non-self-governing territories under Article 73 of the UN Charter to which the UN General Assembly resolution 1514 (XV) of 1960 on the Granting of Independence to Colonial Countries and Peoples, applies.

The Polisario Front liberation movement continued its struggle to end all foreign occupation of its country and in 1976 formed a government-in-exile and declared the Saharawi Arab Democratic Republic. In November 1984, the Polisario Front’s SADR was recognised by the then Organisation of African Unity (OAU), now the African Union (AU), which led to the withdrawal of Morocco from the OAU in protest. In May 1991, the Polisario Front and Morocco ended many years of fighting following an UN-sponsored peace settlement.

The final status of the state of Western Sahara will only be settled when a UN-supervised referendum is held in which the country’s inhabitants must exercise their legitimate right to self-determination.

South Africa remains confident that a date for holding of a referendum on the self-determination of the people of Western Sahara, will be realised. We therefore support the call made by the African Union (AU) for the UN General Assembly to determine a date for the holding of the referendum in accordance with the International Court of Justice’s advisory opinion of 16 October 1975.

The AU is appealing for an enhanced and coordinated international action towards the organisation of a referendum for self-determination, in compliance with the OAU/AU decisions and UN resolutions and to bring the project of decolonisation to its final conclusion.

In this regard, South Africa will continue to support the work of the AU Special Envoy for Western Sahara, former President Joaquim Chissano, who has met with the UN Security Council and other high-level representatives in the last year to discuss a just and durable solution that will provide for self-determination of the people of Western Sahara.

Africa has a moral and political responsibility to contribute to the solution to conflicts in the continent and must play a leading role and guidance for international efforts regarding the conflict in Africa.

The decrease in humanitarian funding for Western Saharan refugees coupled with the growing frustration among Saharawi youth over the lack of progress in the negotiations and lack of employment poses specific dangers for the region in the near future. The international community should increase their humanitarian support to the Saharawi refugees, who continue to live in the harsh desert conditions due to the non-resolution of the conflict.

We are of the view that the lack of progress continues to have dire humanitarian consequences and also remains an impediment towards greater regional integration and security cooperation in the region.

South Africa will continue to call for both parties- Morocco and the SADR- to resume direct negotiations in good faith and without preconditions to achieve a mutually acceptable political solution, which will provide for the self-determination of the people of Western Sahara.

We also call for the end to the illegal exploitation of resources in the Western Sahara occupied territories and human rights abuses against the Saharawi people.

We trust that in April 2017, the issue of human rights will be taken into consideration when the mandate of the United Nations Mission for the Referendum in Western Sahara (MINURSO) will come before the Security Council for renewal. MINURSO must be given the mandate to monitor and report to the Council on human rights violations in Western Sahara.

We remain committed to continue to walk with the people of Western Sahara until they are free to live in their own land and able to determine their own future.

~

Self-determination
Selfbeskikking – self-determination

Trust Territories that have achieved self-determination

Togoland (under British administration)

 • United with the Gold Coast (Colony and Protectorate), a Non-Self-Governing Territory administered by the United Kingdom, in 1957 to form Ghana

Somaliland (under Italian administration)

 • United with British Somaliland Protectorate in 1960 to form Somalia

Togoland (under French administration)

 • Became independent as Togo in 1960

Cameroons (under French administration)

 • Became independent as Cameroon in 1960

Cameroons (under British administration)

 • Northern territory joined Nigeria and Southern territory joined Cameroon (1961)

Tanganyika (under British administration)

 • Became independent in 1961 (in 1964, Tanganyika and the former protectorate of Zanzibar, which had become independent in 1963, united as a single State under the name of the United Republic of Tanzania)

Ruanda-Urundi (under Belgian administration)

 • Voted to divide into the two sovereign States of Rwanda and Burundi in 1962

Western Samoa (under New Zealand administration)

 • Became independent as Samoa in 1962

Nauru (administered by Australia on behalf of Australia, New Zealand and the United Kingdom)

 • Became independent in 1968

New Guinea (administered by Australia)

 • United with the Non-Self-Governing Territory of Papua, also administered by Australia, to become the independent State of Papua New Guinea in 1975

Trust Territory of the Pacific Islands:

 1. Federated States of Micronesia
  • Became fully self-governing in free Association with the United States in 1990
 2. Republic of the Marshall Islands
  • Became fully self-governing in free Association with the United States in 1990
 3. Commonwealth of the Northern Mariana Islands
  • Became fully self-governing as Commonwealth of the United States in 1990
 4. Palau
  • Became fully self-governing in free Association with the United States in 1994

 

Een gedagte oor “Selfbeskikking – Onafhanklikheid”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s