Phakisa Regeringsplan: 10 Oktober 2017

Die Nasionale Ontwikkelingsplan (Phakisa) is ‘n inisiatief van die kommunistiese regering van Suid-Afrika en is gebaseer om alle burgers se sosio-ekonomiese ontwikkeling in die land te stimuleer of te verbeter.  Dit het in 2014 afgeskop en sal op alle vlakke van regering, privaatsektor van toepassing wees.  Dit sal ook gebruik word vir ekonomiese groei en werkloosheid te verbeter.

Phakisa

Operation Phakisa is an initiative of the South African government.  This initiative was designed to fast track the implementation of solutions on critical development  issues.  This is a unique initiative to address issues highlighted in the National Development Plan (NDP) 2030 such as poverty, unemployment and inequality.    Operation Phakisa is an innovative and pioneering approach to translate detailed plans into concrete results through dedicated delivery and collaboration.   “Phakisa” means “hurry up” in Sesotho and the application of this methodology highlights government’s urgency to deliver.  It plays a crucial role in accelerating the delivery of some of the development priorities.

Nasionale Ontwikkelingsplan Phakisa

Uit die Parlement / Hansards – 10 Oktober 2017

Die Portfolio Komitee vir Landelike Ontwikkeling en Grondhervorming het onder voorsitterskap van ANC lid,  Me P Ngwenya-Mabila, plaasgevind, waartydens die Phakisa Plan bespreek is.   Die hooffokus het grondeise ingesluit wat nog nie afgehandel is nie.

Binne die Phakisa regeringsplan word landelike hervorming en grondeise op die voorgrond gebring.    Verskeie rade en distrikte, gefokus op die swart bevolking,  plaaswerkers, ens. is hierby betrokke. Die Kommissie vir Landelike Hervorming en Grondregte het hoogtepunte van die vordering van grondeise, hervorming, projekte en inisiatiewe binne die plan uitgelig en verskeie bekommernisse is uitgespreek.

Daar is verwys na die datum van 31 Desember 1998 se eise wat steeds nie afgehandel is nie.   Die komitee het hul kommer uitgespreek oor verskeie aspekte rakende die begroting, aanstellings,  sowel as ander inisiatiewe wat die uitstel van grondeise se afhandeling,  verleng en vertraag.  Daar is 6 558 eise nog nie afgehandel soos op 31 Desember 1998 nie.

Hansard

The Committee expressed concerns on how the DRDLR would get the funds for the rural development and land reforms Phakisa. The Committee asked the DRDLR questions on the costs of organising the Open Day in November, 2017, the initiatives and its costs, why the Mini Lab was necessary, jobs to be created, the extent of communication with the Department of Public Works (DPW) to prioritise funds for the settlement of State land, its role in the Phakisa, the role of other Departments, commitment and compliance of other Departments and financial commitment from National Treasury. The Committee asked CRLR questions on its process to be declared a Chapter 9 institution, status of the Presidential Rural Development Coordinating Council (PRDCC), funding model options, finalising of restitution claims and the Three Feet plan activities to fast-track settlements on land claims in sustainable manner.

ALDRI has been used as a vehicle to create settlement type models for labour farm worker houses and land ownerships and the labour farm workers would get the land title deeds. The DBSA’s cost estimates of R14 billion covered the homes and infrastructure and the land is from DRDLR. The smart Agri-villages would be done based on green technology and are different from the agri-parks. Funding for the project would not be sourced by DRDLR alone but also from the Department of Human Settlements (DHS) and COGTA.

Ms Archary said that acquiring peri-urban lands for farm workers was part of the accelerated land redistribution program. Farm workers and labour tenant land issues were linked to land allocated for grazing. The land allocated would be bought and owned by individual beneficiaries. She highlighted the plans on redistribution of land and stated that DRDLR provided support to farm workers and labour tenants on resettlement of land claims.  The focus was on the 6 558 claims that were outstanding as at 30 June 2017.

Phakisa – uitstaande grondeise Junie 2017

 

Advertisements

Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s