Muldersdrift shooting 13 November

A Pretoria man is in a coma in hospital after being shot in the head by police during an altercation in the early hours of Saturday 13 November 2021.    Len Cloete, who is believed to be an owner of a gym in Rietvleirand, east of Pretoria, was injured during an altercation with police at a Muldersdrift Misty Hills lodge.

coma

*

This is the video and the media stories:

Twitter

*

It is alleged that the (naked) half-naked guest took his firearm from one of the police officers when the policeman shot him in the head at point blank range.   Ipid spokesperson Grace Langa said the man is currently in a coma at an undisclosed hospital.   “It is alleged that on Saturday, at about 12.25am a guest at Misty Hills Lodge in Muldersdrift was having an argument with staff members who reported him to the security manager.
https://www.iol.co.za/news/south-africa/gauteng/ipid-probe-after-naked-guest-who-snatched-gun-from-cop-shot-in-the-head-at-muldersdrift-lodge-fde063bc-3f2b-4576-a1d7-c5acabc6e245

In a video doing the rounds on social media, a man who looks like Cloete, can be seen drawing a gun and cocking it during what seemed like a heated argument with police officers.   A female police officer can be heard saying: “now you are playing dangerous” as she and other officers draw their guns.

Moments later, Cloete grabs the female police officer’s gun, after which another officer shoots in the head causing him to fall on the ground.

According to police spokesperson Colonel Dimakatso Sello, police were responding to a complaint that Cloete was causing chaos at the guest house by fighting with staff members.

“(Cloete) allegedly insulted the police and assaulted two of them with his fists before drawing his firearm which could not cock,” she said.

According to the Independent police investigative directorate (Ipid), the manager of the lodge requested Cloete to leave and the lodge would refund him, but he refused.

“The security and manager followed him to his room and requested him to leave, then he became more aggressive,” said Ipid’s Graca Langa.

“Police officers were called to come and assist. When the police arrived, he started fighting with the officers. He took out a firearm out of the bed drawer and cocked it and one bullet fell out, and it is alleged he then disarmed a police officer of his firearm.”

Langa said Cloete was now in possession of two firearms when an officer took out his service pistol and shot him in the head.

Pretoria’s well-known private investigator, Mike Bolhuis, said his team of investigators was looking into the case to see whether police acted within the confines of the law. He said the main investigation would focus on the protocols followed during the shooting.

“There is a protocol that should be followed by police on taking out a weapon and firing a weapon. One, stern warnings are issued; two, the weapon is taken out; three, the weapon is pointed at the suspect; four, a warning shot is fired into the ground; five, a shot in the leg,” he said.

Bolhuis went on to explain that imminent danger would be absolute life-threatening danger where a person has a weapon and the person can take the life of someone near to you or even your life.

His lead investigator in the case, Cecil Benadie, said the case was at a sensitive stage and as a result some information would not yet be shared.

Benadie told Rekord that Cloete was with his partner and another couple when the incident happened.

“It appears that the couple’s rooms were not ready when they arrived, so they went to a place where they had supper and later returned,” he said.

“When they returned, I think the tension was a bit high and there was an argument between the staff at the guest house and the couples.”

After that, both the guest house and the couples called the police.

Cloete is currently at a private hospital in Krugersdorp.

Police have opened a case of robbery, assault and malicious damage to property against Cloete.

Pretoria man in coma after being shot in head by police

*

OPINIES


WAT ‘N VERNEDERENDE POSISIE OM SO GESKIET TE WORD

Muldersdrift is een van die gevaarsones in Suid-Afrika waar daar gereeld misdaad en geweld plaasvind.   Moorde veral – selfs nou met die sogenaamde ure wat niemand mag rondloop nie, is daar geweld en moorde , aanvalle en verkragtings, regdeur die land.

Daar is egter geen plek in Suid-Afrika wat nie deur gereelde misdaade, rewolusie en skietery  nie plaasvind nie.   Sedert 1994 is daar al oor die 600000 in Suid-Afrika vermoor.   Hoeveel is al landuit as gevolg van onveilige situasie en veral die misdaad.   Almal moet hulself verdedig.

Heelwat sal nou kommentaar gee waarom iemand met ‘n vuurwapen gaan vakansiehou in SA of gaan oorslaap in gebied waar daar geweld is.    Wil net herinner dat daar heelwat gevalle is waar mense in vrede braai en selfs kuier, eenvoudig vermoor word en dan is vuurwapen of in kluis of êrens in die huis.  As enige persoon ‘n hotel besoek soos Muldersdrift waar daar geweld voorkom, is dit elke persoon se reg om hulself te beskerm teen misdadigers.   Met die geweld in die onlangse Natal het almal met hul vuurwapens by hulle geslaap om op te tree en dis hoe dit hoort in die misdaadland van ons.

Elkeen is verantwoordelik vir sy of haar eie veiligheid en beveiliging.   As daar by ‘n gastehuis of hotel oorgeslaap word, verwag mens ook ‘n diens, veral as daar reeds voorafbetaal is vir daardie diens.    Was hierdie diens gelewer – sou alles 100% reg gewees het, sou daar nie probleme gewees het nie.  Oral word gelees dat daar verskille was met die werkers?  Waarom word dit weggesteek wat presies agter alles sit.

Waar is die werkers dan heen – het hulle verdwyn?  Indien hul hul kamers gereed gehad het, sou daar geen skietery plaasgevind het nie.  PUNT.

Duidelik was hier ‘n gebrek daaraan om die kamers die tyd van die nag gereed te gehad het.  Die man het ‘n punt beetgehad om ook so op te tree.  Die hotel eienaar kon alles voorkom het, sy werkers het nie hul kamers gereed gehad nie.  Dan moes daardie eienaar self ingespring het en sy diens, waarvoor betaal is, lewer.

Dis niks anders as uitlokking.   Wat hier gebeur het, kon baie lelik afgeloop het.  Duidelik weet die man hoe om sy vuurwapen te hanteer.   Gaan besigtig die video oor presies wat hy gemaak het, en dat ‘n swart vrou hom nakend met haar vuurwapen probeer dreig het, het dit ook waarskynlik vererger.

Die offisiere in polisiedrag het hom ook nakend aangevat, waarom hierdie man se privaatheid ignoreer, terwyl hy geen, maar geen wapen in sy hand gehad het terwyl hy haastig onderklere moes aantrek.    Op die stadium het die 4-6 beamptes hul ingewurm op ‘n groot man af, wat nakend gestaan het.   Ook die rede vir sy uitbarstings.   Die vraag is, hou hul van blanke naakheid en wil dit aan die wêreld verkondig.   Dis vernederend.

As indiwidu, sou ook so opgetree het as 6 beamptes my kamer binnegestorm het en ek was nakend.   Ek daag enige iemand anders uit om my anders te bewys dat so iemand nie sal kwaad wees nie.     Sou die polisie beamptes daarvan gehou het as hulle kaal in hul huise is en blankes of enige ander ras storm so op hulle af.

Sies man – dis ‘n groot vernedering vir hierdie persoon, en ek neem ook die vrou kwalik wat saam hom is.  Sy kon regtig meer gedoen het om haar man of vriend te beskerm teen “boeloe” van die polisie.   Soos reeds genoem, wat het vooraf gebeur dat dit so laat was dat hierdie man nie kon slaap toe hy moes nie.   Hy was woedend, maar was dit nie sy reg om woedend te wees nie, wat het hom gemaak dat hy so woedend was en toe word hy nakend hanteer om alles aan die wêreld bloot te stel.

**

**

**

On Friday, Minister of Police Bheki Cele released the quarterly crime statistics – from 1 April to the end of June 2021. 

Between April and June, 5 760 people were murdered in South Africa, Cele said. This represented a 66.2 % increase in murder compared with the same period in 2020, or 6.7% if compared with the first quarter in 2019. 

“This is 2 294 more people killed compared to the corresponding period in the previous financial year,” Cele said. 

“Compared to a period without lockdown, it would result in an increase of 362 more deaths.”

Cele said that, of the 4 467 murder cases sampled, it was determined that a total of 2 531 people had been murdered in public places – including streets, open fields, parking lots and abandoned buildings.

https://www.news24.com/news24/southafrica/news/in-numbers-murder-and-rape-on-the-rise-sas-quarterly-crime-statistics-20210820

Duidelik het die Polisie geen idee wat beveiliging is in Suid-Afrika nie.

*

2018 – More people have been murdered in South Africa over the last 10 years than died in the Afghanistan war or in the bombing of Hiroshima

https://www.timeslive.co.za/news/south-africa/2018-09-11-crimestats-ten-years-of-murder-in-south-africa-in-one-terrifying-graphic/

Een gedagte oor “Muldersdrift shooting 13 November”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s