2063 Agenda Nkosazana Dlamini-Zuma

 

Wat die “Nkosazana Dlamini-Zuma Agenda van 2013-2063” vir Afrika inwoners inhou, moet deur inwoners van Afrika self beantwoord word, nog minder kan hierdie super leiers die uiteinde voorspel of selfs beantwoord.      Afrika leiers (AU) vergader gereeld,  maar dis die “ondersteuners” wat in agteruitgang leef – dis nie net in Suid-Afrika waar grond besettings plaasvind en toegelaat word nie, maar dis op die hele kontinent sigbaar.  Minerale word regdeur die kontinent verkry.   In Suid-Afrika is daar reeds duisende ou myne wat nooit gerehabiliteer is nie.   Besighede het hul deure gesluit en plase wat opgekoop is na 1994, is steeds onproduktief.   Wat is die 2063 Agenda en waarvandaan?

Agenda 2063

*

Is dit nou nie heel toevallig nie?
EEN plan wat Ramaphosa afgekondig het, is afkomstig van Nkosazana Dlamini-Zuma.
Die AU se plan vir 2063 is ook afkomstig van ND Zuma.
NDZ in beheer van hierdie “virus” – sigarette handel, drank handel en veel meer, veral om blanke besighede se deure te laat sluit en te verloor. Swart bemagtiging seevier steeds.
Die “gaddafi” se “een plan van Afrika, was al voorheen geopper – “grensgebiede” van lande in Afrika, sowel een geldstelsel vir Afrika.
NDZ is in beheer van “munisipaliteite, sowel as tradisionele leiers – hoeveel korrupsie is al ooit hier vervolg – vlak 3 regering?
Ook in beheer van tradisionele leiers, waarvan daar reeds oor die 8840 Swart en Khoisan is, duisende aparte CPAs en trustgebiede geregistreer is – meestal in die ou Tuislande of nog meer grondeise wat die ou Tuislande insluit. Al hierdie gebiede is apart van mekaar.
Sy en Ramaphosa, res van parlemenet steun swart bemagtiging. Hoeveel korrupsie is onder plaaslike owerhede, provinsie en selfs cpa s.
Die meer as 5000 produktiewe plase is reeds sedert 1994 aangekoop en meer as 90% is onproduktief.
Die lys gaan aan …

*
Dis ‘n donker prentjie, nes donker Afrika.    Dit is kriewelrig om te vergelyk met wat in Suid-Afrika (na 26 jaar van vernietiging) aangaan nadat die ANC en spesifiek N Zuma deel gevorm het van Ramaphosa se kabinet en ook die hantering van die Covid-19 strategie, spesifiek word melding gemaak van die korrupsie van die donasies wat ontvang is vir swart bemagtiging.   En die groot base van al hierdie finansiers het 100% saamgestem en nie een het kapsie gemaak daarteen nie.   Die parlement of kabinet, of tradisionele leiers het stilstuipe gehad.  Daar het wel opposisiepartye probeer om dit te voorkom, maar rassisme en swart bemagtiging is steeds daar sedert 1994.

Oor die algemeen was van hierdie groot maatskappye nie van onder af begin deur swartes of ander volke nie.   Dit is almal  “vorige blanke maatskappye, wat met blanke geld en in blanke armoede opgebou is na die Anglo Boere oorloë,  wat later B-BBEE geword het” wat mildelik “geleen” het tydens die virus tydperk, maar slegs vir swart besighede.   Korrupsie was nes voor die virus, aan die orde van die dag.   Daar is slegs voortgebou op die ANC se beleid van swart bemagtiging en korrupsie / misdaad.    Dis verstrengel inmekaar en loop oor in die “EEN plan” van die ANC wat ook vanaf Nkosazana Dlamini Zuma afkomstig is,

Hoe brand mens skole af as dit juis ‘n skool is wat kennis en geleerdheid versamel en verkry word.  Hoe word busse, treine en besighede afgebrand en vernietig indien dit miljoene van inkomste verseker?   Om blankes op plase aan te val en uit te wis, is die hele einddoel, gesien dat al die “beplannings” nie die blankes in Afrika hierby insluit nie.  Zimbabwe en ander Afrika lande, het dit ook reeds bewys.   Gaan dit uiteindelik so wees dat daar slegs swartes op die Afrika kontinent is, maar geen swarte op ander kontinente nie – is dit die doelwit?  Hoekom is daar dan soveel swart vlugtelinge op ander kontinente?

>

RACISM AND DISCRIMINATION
One Plan for Blacks and others – no whites
“Development of One Plans” – Ramaphosa

Verder is dit opsigtelik,  die hele Afrika word begogel met leuens oor die sogenaamde apartheid wat beslis nie op die hele kontinent plaasgevind het nie, want Brittanje se kolonies het nie die hele Afrika se lande ingesluit nie.    Daar is ook ander lande betrokke gewees, maar niks met apartheid te doen nie.    Dis onbekend watter apartheidsisteme noord van Suid-Afrika ondervind is, maar die hele Afrika kontinet word daarmee besoedel.

Tans is die Grondwet, NDP en alle wetgewing in Suid-Afrika gekoppel aan swart bemagtiging, en dit loop oor op die hele Afrika kontinent en elders.  Ander buitelandse leiers, regerings of besighede wat ooreenkomste met ANC sluit (MOUs), onderteken ook dieselfde voorwaardes van swart bemagtiging – rassisme en diskriminasie teenoor blankes.
*

Nkosazana Dlamini-Zuma Agenda van 2013-2063

AGENDA 2063 is Africa’s blueprint and master plan for transforming Africa into the global powerhouse of the future.

It is the continent’s strategic framework that aims to deliver on its goal for inclusive and sustainable development and is a concrete manifestation of the pan-African drive for unity, self-determination, freedom, progress and collective prosperity pursued under Pan-Africanism and African Renaissance.

The genesis of Agenda 2063 was the realisation by African leaders that there was a need to refocus and reprioritise Africa’s agenda from the struggle against apartheid and the attainment of political independence for the continent which had been the focus of The Organisation of African Unity (OAU), the precursor of the African Union; and instead to prioritise inclusive social and economic development, continental and regional integration, democratic governance and peace and security amongst other issues aimed at repositioning Africa to becoming a dominant player in the global arena. 

As an affirmation of their commitment to support Africa’s new path for attaining inclusive and sustainable economic growth and development African heads of state and government signed the 50th Anniversary Solemn Declaration during the Golden Jubilee celebrations of the formation of the OAU /AU in May 2013.

The declaration marked the re-dedication of Africa towards the attainment of the Pan African Vision of An integrated, prosperous and peaceful Africa, driven by its own citizens, representing a dynamic force in the international arena and Agenda 2063 is the concrete manifestation of how the continent intends to achieve this vision within a 50 year period from 2013 to 2063. The Africa of the future was captured in a letter  presented by the former Chairperson of the African Union Commission, Dr. Nkosazana Dlaminin Zuma.

The need to envision a long-term 50 year development trajectory for Africa is important as Africa needs to revise and adapt its development agenda due to ongoing structural transformations; increased peace and reduction in the number of conflicts; renewed economic growth and social progress; the need for people centered development, gender equality and youth empowerment; changing global contexts such as increased globalization and the ICT revolution; the increased unity of Africa which makes it a global power to be reckoned with and capable of rallying support around its own common agenda; and emerging development and investment opportunities in areas such as agri-business, infrastructure development, health and education as well as the value addition in African commodities

Agenda 2063 encapsulates not only Africa’s Aspirations for the Future but also identifies key Flagship Programmes which can boost Africa’s economic growth and development and lead to the rapid transformation of the continent.

Agenda 2063 also identifies key activities to be undertaken in its 10 year Implementation Plans which will ensure that Agenda 2063 delivers both quantitative and qualitative  Transformational Outcomes for Africa’s people.

https://ec.europa.eu/knowledge4policy/publication/agenda-2063-africa-we-want_en

>

The January 2013 African Union Summit adopted Agenda 2063 as Africa’s blueprint and master plan for sustainable development and economic growth of the continent. The continent embarked on this agenda as a 50-year development blueprint through domesticating and implementing it into national and regional development strategies, achieving an aggregate score of 32% against the 2019 targets.   “Agenda 2063 is espoused in ‘The Africa We Want,’ as envisioned by our forebears,” Dr Nkosazana Dlamini-Zuma, South Africa’s Minister of Cooperative Governance and Traditional Affairs remarked. “Our yearning for a united, integrated and peaceful Africa requires the conscious act of planning, as provided by this Agenda,” said Dr Dlamini-Zuma.

“We would like to thank Dr Nkosazana Dlamini Zuma, the “mother of Agenda 2063” for graciously reminding us of the cardinal considerations that framed the development of Africa’s blueprint. Equally importantly is the reassurance of her passion, zeal and unwavering commitment to the implementation of the Agenda. During your term at the African Union Commission, you emphasised the need to always consult the people of Africa, to get their consent and ownership of any policies, plans and programmes that impact on their lives,” Dr Ibrahim Mayaki, CEO of the African Union Development Agency-NEPAD, remarked in his key note address.

https://www.nepad.org/news/reporting-africas-agenda-2063

https://www.nepad.org/agenda-dashboard

*

Wie nog – daar is baie wat saam de Klerk is…

*

JEWISH REPORT ON N ZUMA

The purpose of the event was for African Union Commission Chairman Dr Nkosazana Dlamini-Zuma to introduce to South African women leaders her “Agenda 2063” vision for the African continent 50 years hence, and the role African women needed to play if those goals were to be achieved.

The event was introduced by programme director Cheryl Carolus.

The fact that she and most of those present would most likely not be around when this date was reached was irrelevant, Dlamini-Zuma said. Today’s leaders owed it to the generations to come to commence with the necessary groundwork now, and in order to succeed, it had to be a continental effort.

She stressed that Africa’s greatest asset was not its natural resources but its people, and therefore this was needed to be invested in. She identified seven key areas that needed to be prioritised in planning for the future, namely health, education, agriculture, the management of diversity, infrastructure, leadership and youth.

The present Ebola crisis, she said, had starkly revealed the lack of adequate facilities to cope with an epidemic of nature. Regarding education and skills development, this was what empowered ordinary people, making them less vulnerable to human trafficking and other abuses.

It was a little-known fact that an estimated 70 per cent of farm labourers on the continent were women. There was a need to modernise those practices and provide access to capital for small farmers.

Likewise, 70 per cent of Africa’s population was under the age of 30. This made it all the more pressing to foster an environment in which young people were secure and provided with adequate opportunities to better themselves.

In terms of conflict on the continent, Dlamini-Zuma pointed out that it seldom took the form of one country going to war with another, but overwhelmingly was due to internal divisions and tensions. This made diversity management such a crucial component of creating growth and stability.

If Africa, as a continent, wished to attract investment from the developed world, she said, then it had to provide the kind of conditions that would attract investors.

Kluk said it was very gratifying that the Jewish community was regarded as a meaningful player in promoting the greater welfare of the African continent, and that its input was acknowledged and appreciated.

At last year’s SAJBD National Conference, Dlamini-Zuma requested that the Jewish community make input into African upliftment and development. The Board subsequently submitted a document on Jewish social outreach and educational projects in South Africa and how those might be replicated in Africa.

https://www.sajr.co.za/news-and-articles/2014/11/19/dr-dlamini-zuma-introduces-her-agenda-2063

*

Council Members

PEOTONA

Our model focuses on:

  • Broad based empowerment
  • New Enterprise development
  • Focus on women and people with disabilities and previously disadvantaged communities
  • Company procurement
  • Leveraging of Company CSI

https://www.peotona.co.za/about-2/value-add-codes-of-best-practice/
Mining

https://miningnews.co.za/tag/peotona-group-holdings/

*

2016

African media houses have been urged to popularise the African Union Agenda 2063 and hold leaders accountable for its successful implementation.

African Union (AU) Commission chairperson Dr Nkosazana Dlamini Zuma challenged media practitioners to ask themselves how they are implementing Agenda 2063 within their own space.

https://www.vukuzenzele.gov.za/agenda-2063-takes-centre-stage

*

Pan-Africanism remains a topical subject. But what is Pan-Africanism, especially within the context of Agenda 2063? Broadly, it is the movement for the social, economic, cultural and political liberation of Africa and African peoples, including those of the African diaspora. This movement can be thought of as a river with many different streams and currents.

Agenda 2063

*

The UN and 2063 Agenda
AGENDA 2063 FIRST TEN-YEAR IMPLEMENTATION PLAN 2014-2023 1

Click to access agenda2063-first10yearimplementation.pdf

Read also Goal 14 on Page 72

Stable and Peaceful Africa

*
July 2019

The dream and vision of the founding fathers of the Organisation of African Unity(link is external) (OAU), now known as the African Union(link is external) (AU) was for a united and prosperous continent which benefited all her people.

Today, those dreams are a step closer to reality with the advent of the African Continental Free Trade Area (link is external)(AfCFTA), which creates a single continental market for goods and services in Africa.

AfCFTA is one of the flagship projects of the African Union’s Agenda 2063, and it will help the continent to address challenges of youth unemployment, skills development, industrialisation, women empowerment and infrastructure development.

When President Cyril Ramaphosa signed the Kigali Declaration in March 2018, he reaffirmed South Africa’s commitment to sign the AfCFTA Agreement once South Africa’s legal and constitutional processes have been completed.

https://www.gov.za/blog/afcfta-dream-our-founding-fathers-coming-life

*

Kigali Declaration in March 2018

Some 44 countries out of the 54 signed the free trade agreement, while 27 went even further, allowing the free movement of all persons within African countries.

Ellis said the AfCFTA could stimulate further trade integration in Africa. “This could improve the region’s credit profiles, given the greater stability and sophistication that intra-regional trade could offer compared with traditional commodity exports to the rest of the world.”

Only 15% of African exports go to other African countries. The rest (mostly raw materials) go overseas. In Europe, 70% of exports are received by other countries in Europe.
https://www.businessinsider.co.za/sa-to-benefit-most-from-africa-free-trade-area-2018-3

The Summit dedicated to the AfCFTA, was described by the African Union (AU) leaders and Decision makers, as a historic moment in the life of the continent. While the signing ceremony of the legal documents was a solemn event that marked a millstone in the realization of the “Africa We Want” … A dream come true. Another important page in the history of Africa was written with the massive turnout and efficient participation of the African countries who expressed the willingness of materializing the continental development agenda of the AfCFTA as enshrined in Agenda 2063.

https://au.int/en/pressreleases/20180321/au-member-countries-create-history-massively-signing-afcfta-agreement-kigali
*

Click to access Kigali%20Declaration%20-%20final.pdf

 

*

 

 

 

 

Een gedagte oor “2063 Agenda Nkosazana Dlamini-Zuma”

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s