ANC mayor Johannesburg – Makhubo

As daar na die politieke “verskille” gekyk word, is die eerder dat alles “beplan” was – aangesien daar is geruime tyd al “verdeling” in politieke kringe is, nie net in die DA nie maar ook in ANC sowel EFF.    Oorloop van politieke partye is nie vreemd nie, en oral is daar “koalisies” wat nooit werk of gewerk het nie.

DA embarrassed as its own members vote for ANC’s Makhubo to become Joburg mayor

*

Net so sal federale bestuur of konfederale bestuur ook nie werk nie.   Wie beheer aan die einde die federale of konferale regerings – die meerderheid van die gebiede, wat weer eens beheer uitoefen oor minderhede.     Werk nerens nie, hoekom sal dit in SA werk?

Onafhanklikheid van ons eie gebied(e), is die nommer een en enigste waar ‘n volk sy vryheid 100% sal terugkry.

Dus, is ons oplossing beslis nie in die huidige kommunistiese koalisie omarms nie, wie is die vriend en wie die vyand – tans het ons niemand daar wat regtig ‘n volksvriend is nie.    Liberale blankes was nog nooit die volk se vriend nie, op watter stoel sit jy as jy klassieke liberales is wat die ANC grondwet en manifes/wetgewing steun?

*

It was stated that the DA was left with an egg on its face as some of its members seemed to have jumped ship and voted with the ANC, as Geoff Makhubo was elected mayor of Johannesburg.    Three candidates were up for the vacant mayoral position, the EFF’s Musa Novela (30 votes), the DA’s Funzela Ngobeni (101 votes) and Makhubo (137 votes).    This means the biggest city in South Africa will once again be governed by the ruling party. The BlackCaucus within the DA council  have send a strong message to Steenhuisen and Zille ‘s leadership.

*

It was stated the DA hopes on 102 councillors – and it did not work, koalitions also not working.    Instead one DA member or, if the mini alliance toed the line, three DA members voted against Ngobeni.

He added that the party would not be going “on a witch hunt” to find out the identity of the members who sold out the party.

The ANC was, however, left elated after reclaiming the country’s economic hub.

“This win is testament to the region and provincial government working hand in hand,” said Magashule, who went on to say “this should be the start of the ANC making more inroads in the Johannesburg municipality.”

https://headtopics.com/za/da-embarrassed-as-its-own-members-vote-for-anc-s-makhubo-to-become-joburg-mayor-9949615

*

Geoff Makhubo was voted in as Johannesburg’s new mayor on December 4 2019, thereby returning leadership of the city to the ANC.

*

The African National Congress has reclaimed control of the City of Johannesburg. This after the party’s regional chair Geoff Makhubo, was elected the new mayor of Johannesburg.

*

The City of Joburg’s mayoral race has been won by the ANC’s Geoff Makhubo, who beat the DA’s Funzela Ngobeni and EFF Joburg chairperson, Musa Novela. The mayoral position became vacant following the dramatic resignation of Herman Mashaba last month.

*

The ANC is back in control of Johannesburg, with Geoff Makhubo taking the reigns as the city’s new mayor on Wednesday.

Makhubo won 137 of 268 votes.

Previous mayor Herman Mashaba stepped down on November 27, blaming tensions within the DA.

Mashaba had filled the position as a result of a coalition between the DA and EFF. The coalition has since deteriorated, allowing the ANC to reclaim control of the city.

https://www.timeslive.co.za/multimedia/2019-12-04-watch-anc-takes-back-joburg-as-geoff-makhubo-is-elected-mayor/

*

Geoff Makhubo replaces Herman Mashaba. A tainted ANC candidate, Makhubo received 137 votes, while the DA’s Funzela Ngobeni received 101 and the EFF’s Musa Novela got just 30 votes. For some reaction, I’m joined by the EFF’s national spokesperson, Mbuyiseni Ndlozi.

 

 

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s